Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Julkakor och vinnare i Gourmand Awards Sverige

Mina julkakor hos Diet Doctor
Foto Kristie Sullivan

Julfirande

Nu drar det ihop sig mot jul och på söndag startar årets upplaga av Tomtens Adventskalender härinne.

I år bjuder Tomten och jag på recept från mina egna kokböcker och några gästartister dyker också upp.

Vi smygstartar lite redan idag, här kan du ta del av ett riktigt juligt bakrecept till adventsfikat inne hos Diet Doctor.

I vårt julsamarbete har nu turen kommit till mina små pepparkakscupcakes med apelsinfrosting.

Pepparkakscupcakes hos Diet Doctor Foto Kristie Sullivan

Här blev det en riktigt fin start på julfirandet igår när jag hade satt upp adventsstjärnan och pyntat lite.

Då upptäckte jag ett mycket trevligt mail från Edouard Cointreau, arrangören av den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Min kokbok Gröna, sköna tillbehör har vunnit sin kategori i Sverigeuttagningen tävlingen, gissa om jag är både stolt och glad.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Finalen där kokböckernas Best in the World utses går av stapeln 3-6 juni 2021 i Paris.

Det här är andra gången en av mina kokböcker går vidare till finalen, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken blev häromåret utsedd till Best in the World i sin kategori.

Här ovan ser du en av mina bilder från Gröna, sköna tillbehör, havtornskombucha i ett glas från Storsjöhyttan, fotograferad en underbar morgon vid Kallsjön förra året.

Bilden är en skärmdump från nu på morgonen där min lyckosiffra 7 var riktigt framträdande i besöksstatistiken, ett gott tecken.

Kombuchareceptet har jag fått från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Läs gärna mer om boken och beställ ett signerat exemplar här i Margaretas nätbutik.

Här finns boken på Adlibris och Bokus, den finns även i den vanliga bokhandeln.

Bladh by Bladh till Gourmand Awards

Du kan läsa hela listan med de vinnande kokböckerna här, mitt förlag Bladh by Bladh har tre titlar med i finalen i år.

Här hittar du receptet på sockerfria kokostoppar från  Annelie Anderssons fantastiskt vackra bok Blomster & Bakverk.

Kokostoppar från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Boston Cream Pie Cupcakes
One bowl vanilla cupcakes

3,6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,8 dl socker
1 tsk vanilj
1,2 dl neutral olja
1,2 dl mjölk
2 st ägg

Vaniljkräm ca 3 dl

Chokladganache:

338 gr mörk choklad
30 gr sirap eller honung
210 ml grädde

Sätt ugnen på 175’c

Sikta ihop de torra ingredienserna i en större skål.
Vispa ihop ägg, olja och mjölk.
Häll ner denna blandning i de torra ingredienserna och vispa ihop.
Placera muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll formarna 2/3.
Baka i mitten av ugnen ca 15  minuter.


Gör ganachen:
Häll chokladen och sirap/honung i en skål, värm grädden och häll över.
Rör tills allt är slätt, sätt för att stelna i kylskåp i ca 2 timmar. Skall vara spritsbart.

När muffinsen svalnat helt, skär en fördjupning och plocka bort, fyll med vaniljkräm. Lägg sedan på biten du skurit ur (men skär först bort en del så att du bara har ett lock kvar) Lägg detta på vaniljkrämen så att muffinsen ser hel ut igen.

Spritsa önskad mängd ganache i snyggt mönster-klart.

http://www.lifeloveandsugar.com/2016/06/15/boston-cream-pie-cupcakes/
Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Monster cupcakes & cookies


Monster cupcakes med Persika smak
 
Monster cookies

Vaniljkakor i form av Jack Skellington
 
Cupcakes med persika-iste
 
Recept från Hummingbird Bakery
 
 
12-16 muffins
 
 
Cupcakesmeten



4 msk Persika Iste-pulver

3 msk bara kokt vatten
80g smör, mjukt
280g strösocker
240g vetemjöl
1 msk bakpulver
200ml helmjölk
2 st  stora ägg
 
Frosting:
 
4 msk Persika Iste-pulver
 
2 dl vispgrädde
 
200 gr Cream cheese
 
Florsocker efter smak

 
1.Sätt ugnen på 190 ° C.
 
2.Häll te-pulvret i en skål , tillsätt bara kokt vatten och låt upplösas helt .
 Vispa ihop smör , socker , mjöl och bakpulver tills alla ingredienser är väl blandade och liknar fina brödsmulor .
 
3.Vispa ihop, mjölk, ägg och te-pulver i en skål. Häll tre fjärdedelar av mjölk blandningen i de torra ingredienserna och blanda på låg hastighet. Öka hastigheten till medel och hålla blanda tills slätt och tjock . Skrapa ner sidor av skålen , tillsätt resten av mjölken blandningen och fortsätta att vispa på  medelhög hastighet tills allt är blandat och smeten är slät .
 
4. Fördela smeten i muffinsformar , fyllda till två tredjedelar . Ställ i ugnen och grädda i 18-20 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar på frostingen.
 
5. Frostingen , lös upp te-pulvret i grädden.  Vispa Cream cheesen krämig och tillsätt gräddblandningen och lite florsocker, vispa ihop tills tjockt och spritsbart


 
6. Spritsa eller bred ut på cupcakesen och dekorera enligt önskemål.
 
7. Vill du dekorera med mönsterark följer du anvisningarna här :
 
 

Vaniljkakor
Ingredienser:
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
evt vatten
 
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Är degen torr tillsätt lite vatten i taget tills degen är smidig. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
 
Vill du använda Mönsterark , klipper du bara ut bilderna och fäster med tex lite sylt, kristyr eller liknande, jag använde Dulche de leche.
Test av muffinsmixer



Idag bestod bakningen av mixtester.
Och resultatet blev mer än godkänt.
 
Blåbär och vaniljmuffins:
1 påse muffinsmix
http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-mix-for-chocolate-muffins-500g-1.html
220 ml neutral olja
200 ml vatten
Blåbär
 
Förberedelser: Värm ugnen till 180°c (varmluftsugn 160°c). För 12 muffins tillsätt 500 g av blandningen, 200 gram (220 ml) av vegetabilisk olja och 200 ml vatten i en skål och blanda på låg hastighet under 5 minuter till en jämn smet. Tillsätt blåbär. Sätt pappersmuffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet till strax under kanten. Lägg en klick vaniljkräm på varje.
 Grädda muffins i ugnen i ca 25 minuter.
 
Vaniljkräm
Förberedelser: tillsätt 125 ml vatten per 50 gram av blandningen och vispa i ca 5 minuter till en slät massa. Låt krämen stelna en stund innan du använder.
 
Choklad och kaffemuffins:
1 påse muffinsmix för chokladmuffins
http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-mix-for-chocolate-muffins-500g.html
 
220 ml neutral olja
200 ml kallt kaffe
hackad choklad
 
Förberedelser: Värm ugnen till 180°c (varmluftsugn 160°c). För 12 muffins tillsätt 500 g av blandningen, 200 gram (220 ml) av vegetabilisk olja och 200 ml kaffe i en skål och blanda på låg hastighet under 5 minuter till en jämn smet. Tillsätt hackad choklad. Sätt pappersmuffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet till strax under kanten. Grädda muffins i ugnen i ca 25 minuter.
 
 
 
 
Körsbärsmuffins med frosting

körsbärsmuffins_muffins_cupcakes_cherry
Körsbärscupcakes med hemkokt sylt är bland de godaste bakverk jag vet och speciellt med en frosting på philadelphiaost.

Dom blir somriga och sååå söta tycker jag. Sylten kan du antingen koka själv, eller använda färdigköpt. Längre ner hittar du en enkel beskrivning på hur jag kokar den. Otroligt gott är det, men så vansinnigt tråkigt att sitta och kärna ur dom en och en! Man kanske skulle skaffa sig en urkärnare, fast undra om det går så mycket snabbare?! Jag använder en liten vass fruktkniv och skär liksom ett halvvarv runt bäret och ”pillar” ut kärnar med knivspetsen. Nån som har fler förslag kanske?

Dessa ska jag ta med mig till jobbet nu, vi ska ha personalmöte så lite gott att bjuda på kan behövas! ;-) Ha en fin dag i solen allihopa.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg och mjölk med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 12 muffinsformar till 3/4, klicka i ca 1 msk körsbärssylt på varje. Grädda i 175 grader ca 20-25 min.

Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
några droppar citronsaft

körsbär_baka_med_körsbärsmuffins_körsbärscupcakes
Muffins redo att gräddas, här med hemkokt körsbärssylt som jag kokade igårkväll. Receptet på sylten är busenkelt. 1 kg urkärnade körsbär + 3-4 dl syltsocker. Låt koka upp med en liten skvätt vatten i botten, tillsätt sockret och småkoka 10 min. Häll upp på burk och låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller ca 1 mån utan konserveringsmedel.

körsbärsmuffins_cupcakes
Efter ca 20-25 min i 175 grader.

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt
Färdigdekorerade med frosting och bär!

cherry_cupcakes_frosting
Nu, off to work! Vi hörs lite senare… :-P

Körsbärscupcakes
Det finns många varianter på One bowl cupcakes. Det recept jag använde till dessa kommer från Made by Mary:
 
 
Frostingen tog jag från Louises spis:
 
 
Men bytte björnbär mot körsbär.
Frostingen räckte till 15 cupcakes.
 
Väldigt goda blev dom :)