En röd och en grön coleslaw

Smakrika tillbehör

Idag bjuder jag på två recept på kålsallad eller som de ofta kallas på restaurangmenyerna, coleslaw.

Båda är riktigt krämiga och goda, de passar fint till många rätter.

Vitkål, salladskål med flera kålsorter är i säsong nu, så passa på att använda dem istället för isbergssallad eller småbladspåsar som oftast är väldigt dyra.

Ajvar är ett bra alternativ till paprikan som kostar mycket nu på vintern, en burk räcker länge.

Vill du göra egen ajvar så hittar du i länken, som går till fina Paleobloggen Under vårt tak, mitt recept från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

När du ändå är igång i köket så gör majonnäsen själv också, då blir den inte bara godare utan du sparar en del pengar.

Fler tips för att laga lite billigare mat hittar du i mina kokböcker som är med på Bokrean, en bra investering för såväl smaklökar som hälsa och plånbok.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokus Bokrea

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokus Bokrea

Coleslaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackad gräslök eller andra örter

2 msk ajvar

Salt och svartpeppar

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och gräslök.

Smaka av med salt och peppar, ställ kallt en stund innan serveringen.

Grön coleslaw 2 port

3-4 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avokado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avokadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Ajvar från Gröna, sköna tillbehör
Lucka 22 – Julens rödkål på två sätt

Juliga tillbehör

Då var det inte långt kvar till julafton, så glad att så många valt att följa med i Tomtens Adventskalender under december och fått tips inför julen.

Har du just hittat hit så klicka på bloggnamnet här uppe och scrolla dig neråt, så får du ta del av alla inlägg med mina och bloggvännernas juliga rätter.

Rödkål är en stående rätt på mångas julbord, idag får du ett recept på varm rödkål smaksatt med svarta vinbär och rökt fläsk.

Jag bjuder också på en kall rödkålsslaw med pepparrot och lingon, hämtad ur min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver, rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon

½ liter finstrimlad rödkål

2 dl lingon

1½ dl majonnäs

1 rött äpple

½ dl finriven pepparrot

2 msk pressad citron

Ca ½ tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och häll över citronsaft och salt.

Knåda kålen med händerna i en minut, det här gör den saftigare och lättare att blanda med majonnäsen.

Riv äpplet grovt och pepparroten fint. Blanda ner majonnäs, pepparrot och äpple med kålen.

Vänd till sist ner lingonen, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller sting från pepparroten.

Tips: För en mildare coleslaw kan du röra ner 1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde innan serveringen.

Variera smaksättningen med till exempel rivet päron och svarta vinbär.

Finhackade örter och strimlad grönkål passar också bra till salladen.

Marinerade revbensspjäll med coleslaw

Marinerade revbensspjäll 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, ca 1 kg

Marinad

2 dl finhackad, färsk timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 2-3 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Fler av mina bäst grilltips och tillbehör hittar du i de här två kokböckerna.

Köp dem gärna som gåbortspresent om du blir bortbjuden på middag, istället för den så vanliga vinflaskan/blombuketten.

Då blir både jag och de som får böckerna glada 🙂

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Coleslaw

Snabb vitkålsfavorit

Idag får du tips på ett av mina bästa kålrecept, coleslaw har alltid funnits med som ett enkelt vardagstillbehör både här hemma och när jag jobbade på restaurang.

Den här kålsalladen passar till många rätter, så gör gärna en dubbel sats så har du en god sallad till veckans middagar.

Ett tips för att få matlagningen att fungera i vardagen är just att göra det enkelt, man behöver inte variera maten så otroligt mycket.

Kör hellre några säkra kort som vet att du mår gott av i veckorna och så kan du låta matlagningsfantasin flöda på helgen.

Januari kallas ju årets ”fattigaste” månad, så då är lokalproducerad vitkål något att satsa på, då den är både billig och näringsrik.

Jag har de senaste veckorna delat några olika kålrecept, klicka bara på bloggrubriken häruppe så kan du sen scrolla ner och ta del av allihop.

Nu är vi snart på hemväg från Alanya efter 5 veckor, vi har upplevt den kallaste och blötaste vintern på alla 16 år här nere.

Många går omkring och hostar och snörvlar på stan, då är det bra att få i sig lite extra C-vitaminer.

Här kan du läsa mer om alla nyttigheter du får i dig med vitkålen.

Förutom en förkylning så har vi klarat hälsan bra i vinter, men det är inte så konstigt att det fäster i den råa fukt som ockuperat staden nu.

För att maximera det hälsosamma i vitkålen, så är det väldigt enkelt att göra egen surkål, mjölksyrebakterierna behöver vi för att bygga upp immunförsvaret.

Här i min senaste bok, som just nu ingår i Adlibris bokrea, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, finns flera recept på syrade grönsaker.

Bild på Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Amelie von Essen – Öländska bönchips

Coleslaw ca 4-6 port

5 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

½ dl grädde/smetana/kokosgrädde

2 rivna vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

Ev en riven morot

Salt och peppar

Lägg kålen i en bunke, krama den med fingrarna så den blir mjuk.

Vispa ihop de övriga ingredienserna och vänd ner i vitkålen.

Låt salladen stå i kylen en stund så smakerna mognar, den håller sig sen i flera dagar i kylen.

Tycker du bättre om salladskål, som är väldigt saftig, nyttig och god, så hittar du här min Heta Coleslaw.

Kålsallad med ingefära mot vinterns förkylningar

Förkylningssallad

Jag fortsätter på mitt tema med billiga och enkla kålrecept, som passar den magra januaribudgeten.

Nu så här efter alla helger är det många som blir förkylda när vardagen kommer igång och man träffar många som snörvlar och hostar.

Immunförsvaret kan sättas ned både av ett annorlunda mat/dryckintag under julen och av att man vistas en hel del inomhus när det är bistert ute.

Här i Alanya har vi istället regn och storm sen nyår, så då är det här en fin sallad att ta till för att stärka sig mot bacillerna.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen

För att stärka immunförsvaret ännu mer så se till att få i dig en daglig dos pro/prebiotika.

Mängder av såna recept hittar du i min senaste kokbok som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du köpa extra billigt på Bokus, just nu 159 kronor.

Här kan du läsa om mina 7 böntips i Året Runt.

 

Rödkålssallad

1 liter strimlad rödkål

Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft

1-2 dl rivet äpple

½-1 dl riven ingefära

Ca 1 tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.

Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.

Garnera med persilja och granatäppelkärnor vid serveringen.

Förvara övertäckt i kylen, den håller flera dagar.

Lagen som blir kvar spar jag och dricker som en shot på morgonen, en mycket bra naturmedicin i förkylningstider.

Salladen blir förstås lika god på vitkål, då gärna med riven morot i för färgens skull.

Om du blandar den med majonnäs så får du en läcker coleslaw.

Het coleslaw på salladskål

Coleslaw på salladskål

Coleslaw på salladskål 2-3 port

3 dl finstrimlad salladskål

1 grovt riven morot

5 cm finstrimlad purjolök

1 dl örtaioli

2 msk finriven ingefära

1-2 msk mango chutney

Salt och chiliflingor efter smak

Blanda alla ingredienser väl i en bunke.

Smaka av att du får en bra balans mellan syra, sälta och sötma.

Ställ i kylen en stund innan serveringen, så blir salladen saftigare och smakerna kommer fram mer.

Salladen smakar gott till fisk, skaldjur, kyckling eller fläskkött.

Coleslaw med ingefära


Coleslaw med avocado och dill

Coleslaw med dill

Vitkålssallad med dill 3-4 port

½ litet huvud färsk vitkål

1 stor morot

5 cm purjolök

1 avocado

1 dl majonnäs

1 dl pumpakärnor

½ dl hackad dill

1 eko citron, finrivet skal och saft

Salt och peppar

Finstrimla vitkålen och riv moroten grovt.

Lägg i en bunke och krama lite med fingrarna, så blir coleslawen saftigare.

Tvätta citronen och riv skalet fint innan du pressar saften.

Skär avocadon i mindre bitar och strimla purjolöken fint.

Blanda ner alla ingredienser i vitkålen.

Smaka av med salt och peppar, ställ i kylen en stund innan servering.

Kål i alla färger


Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Grön coleslaw med avocado, kiwi och lime till marinerade kycklinglår

Coleslaw med avocado, lime och kiwi

Kålrecept igen

Den här veckan har gått helt i kålens tecken här på bloggen. Så nu har du lite olika tips att variera vardagsmaten med.

Tänkte att jag på det här viset skulle slå ett slag för kålväxter, en av de mest C-vitaminrika grönsaksgrupper vi kan äta.

Olika kålsorter, paprika, chili, persilja, nypon innehåller alla mer C-vitamin än citroner och apelsiner.

Så här i kyliga förkylningstider är det bra att ladda lite extra.

Hade aldrig testat mosad avocado i en coleslaw tidigare, det blev riktigt gott.

Jag gjorde den populära kålsalladen med syrliga smaker från kiwi och lime.

Välmogen avocado binder lika bra som majonnäs i en sån här sallad, så den blir ett bra alternativ för den som inte tål ägg.

Avocadon är verkligen fantastisk här i Alanya när man köper den nyplockad och helt mogen på grönsaksmarknaden.

Olgun heter den då, den är mjuk som smör direkt ur skalet.

Här hittar du recept på avocadosmör från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, ett bra alternativ för dig som inte äter vanligt smör.

Avocadosmör  Foto Mikael Eriksson

Avocadosmör Foto Mikael Eriksson

Min coleslaw smakade mycket gott till marinerad kycklingschnitzel med indiska smaker.

Vi får kycklingbenen urbenade hos slaktaren, har du bara en vass kniv är det ganska lätt att skära bort benet.

Det blir så mycket godare att ugnssteka när skinnet är kvar, rätten blir ju förstås också mycket fetare och nyttigare.

Grön coleslaw

Grön coleslaw 2 port

3-4 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avocado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Kycklingschnitzel med coleslaw

Indisk kycklingschnitzel 2 port

400 g urbenade kycklinglår

2 msk riven ingefära

1 msk gurkmeja

1 msk tamarisoja

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 tsk chiliflingor

1 pressad lime

ev 1 tsk honung

Salt

Blanda alla ingredienser till marinaden. Salta kycklingen på båda sidor och fördela marinaden jämnt runtom.

Lägg på ett ugnsfast fat och ställ i kylen att marinera några timmar, gärna över natten.

Ugnsstek dem på 200º, cirka 15 minuter på var sida. Skinnsidan får ligga neråt första tiden, vänder den sen uppåt så den blir riktigt välstekt.

Avocado


Rödbetssallad och annat gott rödgrönt till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Röda och gröna röror till julmaten

Först och främst vill jag tacka för alla fantastiskt fina kommentarer jag fick igår, angående mitt beslut att lägga ner min Facebook-sida <3

När jag började blogga och senare lät min Facebook-profil bli offentlig, så bestämde jag mig för att svara på alla frågor från mina läsare.

Tycker att det hör till ett fint internet-vett att besvara de frågor som ställs. Men med tiden blev frågorna och därmed svaren bara fler och fler…

Så efter ett långt och moget övervägande så bestämde jag mig för att bara finnas tillgänglig för alla härinne på bloggen.

Du är varmt välkommen att följa mig här och komma med frågor som gäller det jag skriver om, nämligen hälsosam och god mat.

Eftersom jag har 18 års erfarenhet som restaurangkock och snart 6 år med min typ av LCHF-livsstil så har jag ju rätt mycket att dela med mig av.

Det känns viktigt för mig att hjälpa så många som möjligt att hitta en väg till en bättre hälsa, genom en så enkel sak som via maten vi äter.

Men för många är det inte lika enkelt, jag är lyckligt lottad som har mina stora matkunskaper.

Nog om det ämnet, nu över till de goda tillbehören till julbordet.

Jämtländska delikatesser till julbordet

Jämtländska delikatesser till julbordet och Tomtens första besök hemma hos mig

För mig är grönsakerna mycket viktiga för att ett julbord ska bli komplett, så var det även under alla år som jag jobbade med stora julbord.

Den feta och goda julmaten blir ännu läckrare med gröna tillbehör, såser och röror.

Syrliga grönsakstillbehör med majonnäs lyfter maten till ännu högre nivåer.

Först ut blir min rödbetssallad, den är alltid ett måste till skinkan hos mig.

Efter den följer några andra krämiga sallader som passar till julmaten. Portionsangivelserna gäller som tillbehör på julbordet

Inlagda Rödbetor

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl inlagd gurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche

1 tsk  senap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Rödbetssallad LCHF

Rödbetssallad med keso ca 4-6 port

1 liten burk keso

1 dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

2 inlagda rödbetor

Salt och peppar

Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner rödbetshacket.

Coleslaw med pepparrot

 Coleslaw med pepparrot ca 6-8 port

½ liter finstrimlad vitkål

ca 1 dl riven pepparrot

1 dl grädde

½ dl majonnäs

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda pepparrot, vinäger, salt och peppar med den strimlade kålen. Krama med fingrarna så kålen blir mjuk.

Rör ihop majonnäs och grädde till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Zucchinisallad

Zucchinisallad ca 6-8 port

3 dl tärnad zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Bryn zucchinin lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Lucka 18

Tomten tycker också om det rödgröna, här med sin favoritblomma, eldkrona...

Tomten tycker också om det rödgröna. Här med sin favoritblomma, eldkrona…