Matkärlek och lyxig snabbmat

Älgchorizo från Jämtland

Jämtländsk junkfood

Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.

Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.

Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.

Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.

I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.

Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.

På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.

LCHF-kryssning 2014  Bild Tommy Runesson

LCHF-kryssning 2014
Bild Tommy Runesson

Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.

Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.

Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.

Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.

Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.

Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.

Huså Bröd

I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.

Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.

Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.

Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.

Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.

Matkärlek

Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)

Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.

Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.

Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.

Om Birgitta Höglund i Matkärlek

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.

Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.

Grillmat LCHF

Grillmat LCHF

Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.

LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.

Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström​, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.

LCHF-magasinet

Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.

Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)

Snabbmat DeLuxe

Snabbmat DeLuxe 1 port

200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.

Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.

Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.

Rådjur

Rådjur

Jämtländsk skogsäng i mars


Godaste grillkorven!

grillkorv_grilla

Varje sommar betyder nya grillkorvar i butikshyllorna. Varje sommar provsmakas det således en hel del av dessa och det och hissas och dissas om vilken grillkorv som är godast! Ja, vilken ÄR GODAST egentligen??

Häromdan åt vi Churrasco jalapeno 73% och Chorizo de pimenton 90%. Bägge har vi ätit tidigare och dom är klart goda alternativ med lite extra hetta och extra smak om man vill! Den förstnämnda är riktigt het direkt men inte så lång ”efterhetta” då den har en viss sötma av mango också. Smakar inte lika mycket som chorizon som också är ganska het, men framförallt rejält smakrik. Här känner man både cayenne och paprika, supergod är den!

Barnen brukar äta vad som bjuds, ingen som spottar och fräser även om det är lite starkt och det är vi glada för men visst har även dom sina favoriter som Scans Ost & bacongrillare, frukostkorv och smal grillkorv, även falukorven kvalar in bra! :-P

Scans ost & bacon är min egen absoluta favorit och jag lyckas inte komma ifrån den trots att det smakats på otaliga korvsorter i detta hem. Vi får se hur denna sommar blir, än har vi några kvar att prova oss igenom, bland annat ”mini chorizo, mini kolbasz och min bratwurst”, har bara inte hittat dom i butik än.

Om jag nu måste välja en HET korv som favorit så blir det chirozon för den smakar mycket och är inte bara het!

Vilken är DIN favoritgrillare?? 

grillkorv_ost_bacon_flankstek
Här har vi ost och bacon, en churrasco och två flankstek med kryddsmör på grillen.

grillkorv_ost_bacon
Potatissallad, rostad lök, ost & bacongrillare, surdegsbröd med dragon & vitlökssmör.

grillkorg
Dom ljumma grillkvällarna är här nu!! Ljuvligt är bara förnamnet…

På grillen ikväll…

kryddig_korv_scan
Efter regn kommer solsken, det vet väl alla?? ;-)
Och nu skiner solen igen precis som den ska efter en liten regnskur. Nu ska vi knata ut till vår lägereld!

Kryddiga korvar, potatissallad och grillat vitlöksbröd står på menyn, inte så tokigt alls! ;-)

Scan har ett fint sortiment nu av riktigt goda korvar, har hittat samma utbud i alla butiker jag besökt så de borde vara enkla att hitta. Chorizo är en favorit hos mig, mannen tycker den är för svag så han får väl tugga i sig ”Churrasco” med jalapeno, extra het – då blir han nog nöjd! ;-)

Ett riktigt gott aromsmör bjuder jag dessutom på ikväll. Det är busenkelt och vansinnigt gott att bre på grillade brödskivor, speciellt ett surdegsbakat lantbröd… :-P

vitlöksbröd_vitlökssmör_aromsmör

Aromsmör med vitlök, dragon och chili : 
50 gram smör
2 msk olivolja
½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad dragon
2 finrivna vitlöksklyftor
1 liten näven finhackad persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Låt smöret så ute i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt alla ingredienser och blanda ihop med en gaffel. Förvara i burk med tättslutande lock i kylskåpet eller frysen. Använd till grillad baguette, lantbröd eller som aromsmör till kött, fisk, kyckling.

Truckers breakfast

truckers_breakfast
Va säger ni? Visst funkar de när man döper vissa maträtter till nåt coolt? Som tex. ”Cowboysoppa” som barnen ääääälskar, typ bara för att den heter COWBOY… Eller ”Bamse-köttbullar”!

Raggarballe med svängdörrar däremot får gästerna att gå hem innan maten serverats, för att inte tala om ”Häst-tårta”??

Jag brukar hitta på lite allt möjligt precis före jag ställer fram maten på bordet, å det brukar gå hem hos barnen! :-P

Likadant gör jag med min kära make. Jag lagar frukost o lunchlådor och döper dom till coola maträtter så köper han dom rakt av! Hehe… :-P

Här har vi en Truckers-breakfast! För det är precis vad det är också, hade det varit lunch hade det varit pytt i panna med dubbla ägg, men nu vill Nicke inte ha så mycket kolhydrater till varken frukost eller lunch så jag öser på med allt som finns i kylen för att sen döpa de till ”truckers-breakfast”!

Fiffigt va?? Å han älskar det.

Till EN hungrig truckers eller 3 medelmåttiga lunchlådor : 
200 gram stekfläsk
2 tomater
3 chorizo
3 dl gröna ärtor/majs/broccoli etc…
3 ägg
Tony´s krydda…

GÖR SÅHÄR : 
Börja steka fläsket först av allt, lägg i klyftade tomater så de får fin yta och ger av sig mycket smak. Tillsätt chorizo i slantar, och strax före servering knäck 3 ägg lite här och där och strö över gröna ärtor. På med lock nån minut, krydda. Sen är det klart!

monster_truck_meal
Stekfläsk och tomater måste få rejält med stekyta, färg och knaprighet då blir det som godast.

pan_fried_breakfast_truckers
Chorizo, ägg och gröna ärtor senare…

The post Truckers breakfast appeared first on Kryddburken.se.