Två sorters dip till chips, grönsaker och grillat

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

Tips till fredagsmyset

Idag får du två tips på goda röror som passar lika bra till chips och grönsaksstavar som till all slags grillat.

Dipen på bilden häruppe är en grön ärtcrème som ingick i mitt tävlingsbidrag till Plantable Cooking Contest.

Där som tillbehör till savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor, du kommer förstås att få ta del av det receptet härinne framöver.

Det var första gången jag deltog i en stor matlagningstävling, mitt recept tog sig dock inte hela vägen till final.

Savoykåldolmar med kantareller, grön ärtcréme, lingonkokta äpplen och Öländska Bönchips

Recept nummer två är min variant av en kanarisk mojo, det här receptet som finns med i min grillkokbok innehåller mandelmjöl så den blir lite tjockare och passar fint som dip.

Jag åt mojo för första gången när jag var på Gran Canaria i mitten på 70-talet, ett mycket gott smakminne.

Idag är jag på väg ner till Öland för signering av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I morgon lördag den 11 augusti är jag på Stenladan i Algutsrum mellan 10-16 och på söndag den 12 på Kungens sommarslott Solliden, där jag står i butiken Fredrikssons Smakglädje mellan 11-16.

Båda butikerna säljer Öländska Bönchips, så dem får du också smaka, i den här länken hittar du dem på Apotea.se.

På Stenladan finns dessutom alla sorters bönor som odlas på Öland att köpa.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

3 dl förvällda gröna ärtor

2 dl blötlagda cashewnötter

Ca ½ tsk salt

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Kanarisk mojo

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Bilden här nedanför på mojon är tagen av Amelie von Essen på Öländska Bönchips, här hittar du mina recept på deras hemsida.

Öländska Bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen

Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Sockerfritt iste och grönkålschips

 

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min slutsålda grillbok, på en riktigt god sommardryck.

Ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Passa på att ta vara på grönkålen nu när den är som finast.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak, om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept nedan blir de otroligt krispiga och goda.

Bilden ovan är tagen av Mikael Eriksson, som kommer hit på söndag för att ta bilderna till min fjärde kokbok.

Jag jobbar på sakta men säkert, så att alla rätter ska vara färdiga att fotografera när han kommer.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Bilden nedan visar hur såg det ut när vi arrangerade omslagsbilden till grillboken.

En mycket kylig septembervecka för 5 år sen, det var 5+ och blåste 25 sekundmeter dagarna innan när jag grillade…

Tycker du om mina recept och vill sponsra mig med en slant till mitt fortsatta skrivande?

Köp då gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det är Micke som tagit alla vackra bilder även till den, han kan verkligen få fram själen i min mat.

 


Hotta cips med jalapeno & cheddar

starka_chips_jalapeno
Semestertider och sommarlov närmar sig med stormsteg så här kommer ett hot hot tips på en uberhäftig ”gå-bort-present” till den superhotta chiliälskaren. Kan vara både kvinna och man så ingen nämnd, ingen glömd där! ;-)

Dessa chips tillhör MANNEN i vår familj iallafall! Ingen nallar i hans påsar, ingen tänker ens tanken! Dom är starka – JA. Jodå, vi har smakat allihopa. Jag och barnen har med samma ”förtjusning” överlåtit dom helt och hållet till Nicke – där dom hör hemma!

Goda?? Tja, jo visserligen en hundradels bråkdels sekund när cheddarsmaken uppenbarade sig på tungspetsen men sen slängde vi oss alla tre på vattenkranen medan mannen i huset satt kvar, stilla och njöt… Skadeglädjen och den hundraprocentiga vinsten med äganderätt på befintliga chipspåsar var totalt! Ja, varsågod älskling, det är du värd! :-P

Chipsen går att beställa på kryddlandet.se och mina odds om att maken skulle gilla dom föll i god jord. Jo… Jag känner honom, denna där…

Med smak av jalapeno och cheddar, rikligt kryddade så blir man inte besviken om man är en ”hard män”….
I stil med denna kanske? :-P :-P :-P
Klicka; http://www.youtube.com/watch?v=ub2gY2WQCik