Baconfyllda champinjoner à la Kreta

Fyllda champinjoner

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök. Fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Den här rätten har jag ätit flera gånger på Restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

Nästa höst arrangerar jag och Therese Renåker två resor dit, läs mer på Harmoniresor.se.

Det finns några platser kvar, så skynda att boka om du vill följa med.

Fiskehamnen i Makrigialos...

Fiskehamnen i Makrigialos…


Biff med champinjoner i rödvinssås

Biff med champinjoner i rödvinssås

Biff med rödvinsbräserade champinjoner 2 port

300 g ryggbiff

50 g + 2 msk smör

8 champinjoner

1 stor gul lök

1 dl rödvin

Salt och peppar

Skiva svampen och löken. Bryn först svampen i 25 g smör, tillsätt löken när den fått färg.

Krydda med salt och peppar. Låt fräsa några minuter tills löken blivit mjuk.

Häll över rödvinet och låt alltsammans puttra tills det mesta av vinet kokat in i svampen.

Ta från värmen och rör ner resterande 25 g smör i små bitar.

Stek under tiden köttet i det övriga smöret, 2-3 minuter på var sida, tills det fått fin färg.

Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter om du vill ha ett lättstekt kött.

Vill du ha det mer välstekt, låt steka några minuter till.

Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av löksåsen.


Köttgryta på fläskytterfilé

ytterfile_gryta_recept
Köttgrytor går hem i alla väder, sol som storm året runt! Uppskattas speciellt på jobbet så denna lagade jag tidigare i veckan. Riktig husmanskost med mustig smak och härlig sås. Köttet är från bodalsgris och jag valde fläskytterfilén för att få en rejäl gryta som också kunde frysas in i små portioner, smidigt att bara ta upp och värma och ekonomiskt med storkok förstås. :-P

Grytan blir gudomligt god med mjälla fina morötter och tomaternas sötma. Champinjonerna som får koka med från börjar blir helt perfekta i smaken tillsammans med mört, härligt kött och den mustiga såsen. Ni måste prova!

Nu ska jag skynda mig ut med Kean… Han har stått med huvudet i mitt knä och gnällt i en timme snart. Han längtar ut till solen och tycker att jag är sååå tråkig som bara sitter vid datorn. Det är verkligen vår i luften och kors i taket så blåser det inte småspik heller utan bara helt underbart väder så nu går vi ut! :-P

Det här behöver du :
500 gram fläskytterfilé
3 morötter
1 gul lök
1 burk krossade tomater (Mutti, Zeta eller Kung Markattas)
250 gram färska champinjoner
1 liter oxbuljong (3-4 msk oxfond + vatten)
Nymalen svartpeppar
Vitpeppar
3 lagerblad
Salt
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i het panna eller gryta. Skala morötterna och slanta ner, samt lök i grova bitar och halverade champinjoner. Slå på buljong och krossade tomater och tillsätt lagerbladen. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt stå ca 1 – 1½ timme och småputtra med lock. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar, vitpeppar och salt. Servera med hemmagjort potatismos smaksatt med smör och persilja.

köttgryta_ytterfile_fläskytterfile
Ser inte mycket ut för världen här men oj vilka smaker som börjar växa fram…

fläskgryta_ytterfile_fläskytterfile_köttgryta
Efter halva tiden… Smakar av och tillsätter lite mer oxfond.

fläskytterfile_bodalsgris_gryta
Färdigt och serverat! Hemmagjort potatismos gör jag av nykokt potatis, varm mjölk, en rejäl klick smör, ett knippe finhackad persilja och såklart salt och vitpeppar. OCH en liten gnutta socker… ;-)

Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Smördegsinbakad och ädelostfylld kycklingfilé med godaste champinjonsåsen

smördegsinbakad_kycklingfile_ädelostfylld
En inbakad favorit är denna kyckling fylld med ädelost och inbakad i smördeg. Det är en sån rätt jag kanske gör högst två gånger om året men det är ju så förbenat gott så det fick bli lyxmiddag förra helgen.
Jag serverade den med potatisgratäng, en enkel sallad och självklart kan jag inte vara utan en god sås även om många anser att det inte behövs här. En sås behövs alltid tycker jag! :-P Gör rätten precis som du själv önskar, med eller utan… ;-)

Kycklingen : 
1 förp färdigkavlad smördeg
4 kycklingfiléer
Salt & peppar
2 förp kvibille ädelost

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut smördegen på en plåt.
Bryn kycklingfiléerna i het stekpanna med smör tills de fått fin färg på bägge sidorna. De steks sedan färdiga i ugnen. Salta och peppra.
Skär ett längsgående snitt i varje kycklingfile och fyll med en bit kvibille ädelost. Lägg filéerna på smördegen och toppa med ädelosten som blir över. Vik ihop och tryck till kanterna. Baka i ugn i 200 grader ca 25 min.

Såsen : 
Stekskyn från kycklingen
400 gram färska champinjoner
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna samt stekskyn från kycklingen och lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fylld_kycklingfile
Bryn kycklingfiléerna så de får fin färg. De steks sedan färdiga i ugnen.

kvibille_ädelost_fyllning_fylld_kyckling
Kvibilles ädelost är grymt god att ”baka in”, ett billigare alternativ till roquefort, gorgonzola etc.

fylld_kycklingfile_ädelost_ostfylld_kyckling
Snåla inte… ;-)

färska_champinjoner_marinerade

steka_champinjoner

gräddsås_champinjoner
Såsen puttrar… Smaka av ordentligt! :-P

ädelostfylld_kycklingfile_smördeg_inbakad
Smaklig måltid och ha en trevlig fredag allihopa!

Godaste grillspetten med fyllda, baconlindade champinjoner, kryddkorv och fläskkött

grillspett_grillade_fyllda_champinjoner
Häromkvällen gjorde vi oss ett par dundergoda grillspett gubben och jag med massa härliga smaker. Vi satte oss vid bordet med varsin skärbräda och plockade fram lite av varje av vad som fanns i kylen, sen satte vi igång att skära och trä på spett. Vi landade sen ute vid grillen till en ganska förhållandevis sval kväll, helt ljuvligt! :-P

Detta hade vi på spetten : 

  • Scans råkorv anchochili & svartpeppar
  • Benfri kotlett i marinad
  • Baconskivor
  • Champinjoner
  • Färskost med tacosmak
  • Paprika
  • Knipplök

Just champinjonerna brukar jag skära bort en bit av foten för att använda som ”lock” efter att jag fyllt dom med färskost. Sen lindar jag in dom hårt i varsin baconskiva, då brukar fyllningen hålla sig på plats.

grillspett
Knipplök, paprika dom god råkorvarna, marinerad kotlett och de fyllda champinjonerna.

färskostfyllda_baconlindade_champinjoner
Det blev så många champinjoner som dom fick även samsas på ett eget spett. Urgoda drinktilltugg dessutom! :-P

godaste_grillspetten
Redo för grillen.

grillspett_korv_champinjoner_baconlindade
Gott, gott, gott…. Servera med en kall tzatziki och grillat bröd! ;-)

Lövbiffgryta med stark sås och champinjoner

biffgryta_lövbiff_stark_sås_lövbiffgryta
Häromdan på kontoret när hungern föll på gjorde vi en liten skåpsrensning och hittade diverse smått och gott fast inga fabulösa ingredienser att få ihop till en middag men som tur är har jag bara 1 km hem så jag åkte hem o hämtade champinjoner, lite grönsaker, buljong och pasta så vi fick ihop en riktig höjdarmiddag av allt småplock ändå. :-P

Det som fanns var 2 skivor lövbiff i frysen, lök och vitlök och D´Elidas chilisås. Resten plockade jag hemifrån och det blev vansinnigt gott! Vi hade dessutom en liten buse på besök, (snart 3 år) som glufsade i sig så det rök ur öronen så betyget blev godkänt av både stora och små får man nog säga. ;-)

4 – 6 port
Det här behöver du :
2 skivor lövbiff (gärna fler om man vill ha grytan lite ”köttigare”)
1 gul lök
2 morötter
3 msk tomatpuré
3 msk oxfond
2 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 liter vatten
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar
Haricot verts (ett par nävar)
Gröna ärtor  (ett par nävar)
Kokt pasta till 4 port

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen tunt. Bryn på i het stekpanna med smör. Finhacka lök och skär morötterna i stavar. Låt fräsa med köttet tillsammans med tomatpuré nån minut innan du slår på vätskan.

Tillsätt fond, D´Elidas och vatten och låt grytan småputtra på låg värme ca 30 min. Skär champinjonerna i kvartar och lägg i. Koka pastan.

På slutet, rör ner haricot verts, gröna ärter och nykokt pasta – servera!

lövbiffgryta_svamp

biffgryta_lövbiff_stark_sås

LCHF Svamp- och zucchinipytt

En väldigt enkel rätt att tillaga. Kan oftast göra av överblivna ingredienser du redan har i kylskåpet.

Så här gör du

1. Skär zucchinin i tärningar
2. Borsta av champinjonerna och skär dem i mindre bitar
3. Fräs champinjonerna och löken en stund, pressa i vitlöksklyftorna och lägg sedan i zucchinin.
4. Smaka av med salt och peppar och klipp persilja över pytten innan den serveras.

Rotfruktspasta med krämig sås och kyckling

En god pasta med rotfrukter, kyckling och såklart sås!

Såhär gör du
Strimla rotfrukterna med osthyvel (skala först om de inte är ekologiska) till breda tagliateller. Halvera och skiva löken tunt. Skiva champinjonerna. Bryn sedan löken, palsternackan, champisen och morötterna tills allt blivit lite mjukt. Tillsätt därefter strimlad kyckling, squash och smula ner buljongtärningen samt pressa över vitlöksklyftan.

I med Crème Fraiche+vatten, blanda runt och låt puttra några minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Klart!

Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.