Räkor i dillmajonnäs till chaffles/ostvåfflor

Räkor med gott sällskap

Jag har blivit väldigt förtjust i chaffles, sammandrag av cheese waffles, på svenska helt enkelt ostvåfflor.

De passar perfekt att ha med som utflyktsmacka eller som på bilden ovan som en liten kvällsrätt, eller varför inte till frukost.

Jag serverade mina chaffles med räkor som jag blandade med dillmajonnäs, mycket gott och mättande.

Vill du ha fler tips med somriga smaker, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Om du vill veta mer om mina tankar kring maten och hur den hjälpt mig att få ett friskare, starkare och slankare liv, läs då gärna mer här.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Chaffles/ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Här hittar du en matig ostvåffla gjord i ett belgiskt våffeljärn hos Halva Lindha, de ser verkligen goda ut.

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Njutbart och lättlagat

Har du provat att göra äggsmör nån gång?

Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris.

Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på våffelhjärtan.

Fler recept för en njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag fick ett mail från Lari som driver LCHF-arkivet, han har satt ihop en lista över sina favoriter bland LCHF-bloggar.

Glädjande nog finns min blogg med där tillsammans med ett antal fina receptbloggar, så söker du mer nyttig matinspiration så gör gärna ett besök i hans arkiv.

Laxrullar med äggsmör 4 port

12 skivor rökt lax

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan och rulla ihop skivorna.

Servera med en grönsallad eller på hjärtan av mina mandelvåfflor eller chaffles.

Hacka då laxen i små bitar och blanda med äggsmöret, det blir perfekt utflyktsmat att ta med i ryggsäcken på en vinterpicknick.

Chaffles, ostvåfflor

Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Mandelvåfflor med äggsmör

Våffeldags

Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar.

När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna efterhand som beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör eller laxröra med soltorkad tomat och avokado.

De smakar förstås alldeles, alldeles underbart även med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i Dalafjällen, då med smör och ost eller getmese mellan två hjärtan.

Varmrökt sidfläsk eller något annat rökt kött i våffelmackorna smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

Nedanför recepten ser du min bild på ärtiga våffelmackor med pumpahummus från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Jag hade ett väldigt roligt jobb förra sommaren när jag tog alla fotografierna själv till kokboken, utomhus i den Jämtländska naturen när den är som vackrast.

Kokboken har precis kommit från tryckeriet och börjar nu skickas ut till alla som förhandsbeställt den på Adlibris, du kan också beställa den här om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Övriga bokhandlar, både på nätet och riktiga butiker, har utgivningsdatum den 2/4.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Chaffles/ostvåfflor 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Blanda allt i en bunke och mixa slätt med stavmixer.

Jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Här kan du ta del av Halva Lindhas belgiska våffelmackor.

Klicka på bilden för att läsa mer om min nya kokbok

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna.

Jag befinner mig själv i Stockholm just nu, här har det inte varit en snögnutta sen vi kom hem från Alanya för en månad sen.

Lite märkligt är det när vårblommorna kommer redan i februari, men det är härligt att kunna gå så mycket utan att behöva vara rädd att halka, vilket alltid är ett problem för mig på vintern.

Vi tog en tur till Åland med Birka Paradise häromdagen, det var första gången vi åkte med den båten, men absolut inte den sista.

Vattnet stängdes av hemma i vårt hus en hel dag pga renovering, så då var det perfekt att bara kunna åka iväg med kort varsel.

Om en månad åker jag på en kryssning igen, då är det nämligen dags för LCHF-kryssningen, där jag kommer att signera mina kokböcker.

I år arrangerar Karin Eldh den mycket populära båtresan för 13 året, med många intressanta föreläsare, bland andra Ann Fernholm, Ewa Meurk och Ralf Sundberg.

Läs mer om kryssningen och boka din biljett här, hoppas vi ses.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Halva Lindha hade gjort på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare.

Vill du passa på att baka lite semlor till fettisdagen, så hittar du nio sorters glutenfria här.

Lucka 5 – Chaffles-Ostvåfflor och Julmarknad på Jamtli

Matiga våfflor

Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?

Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.

Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.

De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.

Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.

Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.

De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Kombucha från Kall Naturkompani

Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.

Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.

Julmarknaden, som är en av landets mest populära, pågår fredag till söndag, du kan läsa mer om den och öppettiderna här.

Våffelmackor

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.

Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.

Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.

Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli ❤