Zucchini Carbonara

Glutenfri njutning

En av mina favoriträtter förr, innan jag för 15 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara.

Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor.

När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.

De är ju så mycket godare än mjölmat, vilken variation i smak, färg och nyttigheter det blir på tallriken när man smörsteker, kokar, ugnsbakar eller gör en röra baserad på grönt som tillbehör.

Zucchini Carbonara

Carbonara med zucchini 2 port

150 g varmrökt sidfläsk

4 dl zucchini i bitar

50 g smör

2 äggulor

1 dl riven, lagrad ost

Salt och grovmalen svartpeppar

Skiva fläsket tunt och skär skivorna i strimlor.

Bryn smöret och stek zucchinin några minuter så den får lite färg, krydda med salt och peppar.

Ta upp zucchinin och stek fläsket knaprigt i samma panna.

Häll så ner zucchinin igen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med en rå äggula, riven ost, sallad och cocktailtomater blir också gott till.

Extra grovmalen svartpeppar till och gärna en klick smör, det förhöjer både smak och näring.

Fler glutenfria tips på naturligt god mat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på länkarna nedan så kan du läsa om de som fortfarande finns i bokhandeln, några finns även som E-böcker.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

400500932_908156217549471_227473225882412065_n

Low Carbonara med broccoli

Low Carbonara

Klassiker

Här kommer en riktig klassiker i strikt LCHF-tappning.

Den här Low Carbonaran är ända från bloggens barndom för 7 år sen, då jag nyligen hade bytt ut favoritmaten spaghetti mot grönsaker.

Ett val jag absolut inte ångrar idag.

Low Carbonara 2 port

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl grädde

2 små huvuden broccoli

50 g ost, gärna vällagrad

2 msk smör

Svartpeppar

2 äggulor

Skär fläsket i strimlor och broccolin i små buketter.

Stek i smör, häll på grädde och låt puttra tills du tycker att broccolin är lagom.

Rör ner osten skuren i tärningar och krydda med rejält med svartpeppar.

Häll upp i tallrik och garnera med en rå äggula.


Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.