Melonskål med fruktsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0317247668888907,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens härliga desserter är här och de blir både nyttiga och goda när man kan använda färska frukter och bär efter säsong. Såklart måste man piffa till det även till vardags och detta är ett väldigt enkelt exempel med ett par meloner och lite färska bär. Festligt att servera på buffé eller bjudning dessutom.

 

Det här behöver du : 

1 mini vattenmelon

1 nätmelon cantaloupe

200 gram fryst mango

½ liter jordgubbar

Flytande honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Dela melonerna på mitten och gröp ur dom med ett kuljärn. Skär sedan halvorna rena inuti. Rester av fruktköttet lägger du i en påse i frysen, perfekt att ta upp till att mixa drinkar eller smoothies med. Fyll upp de två halva vattenmelonerna med kulorna från bägge, samt fryst mango och jordgubbar. Den frysta mangon håller desserter fräsch och kall. Ringla över lite flytande honung före servering.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05511359771224456,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06174166599777742,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Midsommar och all den goda maten

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.1307452479985098,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Hallå där! Jag hoppas ni haft en supermysig midsommarhelg med firande och massa god mat. Här på Ölands har vädret verkligen varit toppenfint och vi har njutit av soliga dagar, god mat och lite trädgårdspyssel. Det är så galet varmt inomhus så fläktarna går på högtryck och alla djur måste ut och lufta sig i omgångar varje dag.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.08764810959366365,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kean är den som mest är ute hela tiden men råttorna tycker om lite svalka i skuggan dom också. Jag brukar fylla ett fat med grönsaker i tärningar åt och dom sedan frysta ärtor eller bär i en skål som dom kan både dricka ur och svalka fötterna i! 😉

Tidigare idag var Joline och jag nere i stan och gjorde lite ärenden. Hade beställt ett helt gäng nya hängmattor till råttorna från appen Aliexpress tror jag den heter som kom idag. Vilken skillnad på priser alltså. En hängmatta från en djurtillbehörsaffär här i Sverige kostar kring 100-lappen nu fick jag 15 st för knappt 27 kronor styck. Så jag bunkrade upp och nu har dom precis fått upp nya hängmattor upphängda i burarna. Dom älskar dom! 😛 Kommer lite bilder på Norpans instagram samt facebook senare.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.08548635244369507,"customExposureMode":0,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":0}

Vi passade även på att luncha när vi ändå var i farten. Det blev buffé på Robinson Crusoe – alltid lika gott och trevligt ställe att gå till.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.02235026756790681,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Dagen före midsommar gjorde jag lite enkla snittar till kvällsmat då vet verkligen var galet varmt här på ön så ingen var direkt sugen på något varmt eller mäktigt i matväg. Dessa snittar är gjorda på rostat bröd som jag bara tagit ut rundlar av och toppat med baguetteröra, rostbiff, jordgubbar och gräslök.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01284428040054841,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Vi har även varit på Borgholms handelsträdgård och köpt på oss lite kryddväxter och annat fint. Vilken guldgruva alltså, hit rekommenderar jag varmt ett besök! Ligger precis i korsningen vid rödljusen när man kommer till Borgholm, vid Q8-macken.

 

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01561443408462004,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Lite iordningställande av trädgårdsmöbler igen efter gräsklippning och plantering.

 

blomlådor_plantor_öland_plantera_pelargoner_veranda_öjkroken

Blomlådrona på verandan fick i år bli med pelargoner och silverfall istället för mina vanliga afrikanska margueriter. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.004882260164942309,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Kryddlåda nummer ett med timjan. Doftar sååå gott!

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Västenbottenpajen som jag modifierade med fihackad salladslök och sparris.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Äggstanning med tre äggulor + två hela ägg och grädde blir galet gott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och ska svalna.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.006756142773900464,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Midsommarbordet ute är dukat.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02726416190597014,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Västerbottenpajen dekorerade jag med kallrök lax och dill. Blev sååå gott!

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.005075454246252775,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Min egen midsommartallrik, helt utan sill såklart! 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.07741887966660066,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Och midsommartårtan!

Rimmade, honungsmarinerade kycklingklubbor med pasta och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.106123648583889,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Hallå! Hoppas ni har det bra därute. Jag ser att det är full aktivitet just nu runt midsommarmat, tårtor och dessert. Och det har trillat in många fina tårtor i mailen redan till tävlingen ”Årets finaste sommartårta 2016” – fortsätt skicka in era bidrag. Superkul och så roligt att få presentera alla bidrag sen.

 

Den sista perioden här hemma har varit minst sagt turbulent som ni kanske förstått både ni som följer mig privat på fb och instagram och även Norpans sida.

 

I min råttuppfödning har jag köpt in två nya små individer. En blue hona på 5 veckor och en champagne hane, lika gammal. Introduktionen av honan blev lite stökig och olyckligtvis så blev min fina Norpan biten i svansen som i sin tur resulterade i en ”avskalad” svans och extrem smärta. Jag bestämde mig ganska fort att det måste åtgärdas då hon bokstavligen hade väldigt ont så igår åkte vi in till Läckeby djursjukhus så hon fick bli opererad. Mer om allt detta finns att läsa på Norpans FB och även Norpans instagram.

 

Självklart händer alltid olyckor på helger och under jourtid, hela kalaset kostade 5500 kr men med försäkring betalade jag endast 920 kr. Det är en påminnelse till alla att ha sina djur försäkrade när något sånt här händer. Dygnet har gått bra men tratten vill hon dock inte ha på sig efter att vi kom hem och hon piggnat på sig lite men hon är otroligt duktig och låter bandaget vara. ♥ Med smärtstillande metacam och lite extra god mat samt värmeflaska under filten i sjukburen mår hon under omständigheterna väldigt bra och är pigg och glad och verkar inte ha ont som innan då hon nästan skrek så fort svansen nuddade underlaget. Snart är hon helt återställd, dock med en bit kortare svans. Om 10 dagar ska jag ta bort de sju stygnen hon har på lilla svanstippen därefter får hon sakta återgå till sina tjejer i flocken igen.

 

Under dessa dagar har jag mött många olika reaktioner från folk både privat och inom handel/vård som höjer ögonbrynen och en del himlar med ögonen och skakar på huvudet. Att överväga prisförslag och avlivning hos veterinär var jag heller inte intresserad av så ni kanske förstår att även dessa små djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat och inget jag skulle tveka en sekund för att göra allt jag kan för. Många anser och tycker att det är inte VÄRT det… För en råtta??!

 

Varför? Ett liv, en familjemedlem hos oss, en trogen liten vän i ur och skur som jag älskar såsom jag älskar alla mina råttor skulle jag inte vika en tum från deras välmående. En prioriteringsfråga tycker många vad man lägger sina pengar på?! Är det??

 

Alla hobbys kostar väl? En del gillar ormar, spindlar, resor, märkeskläder, alkohol, trädgård, inredning etc etc som dom lägger sina pengar på. Jag lägger mina pengar på det som JAG älskar i livet! Jag har på senaste tiden efter sista råttkullen lagt ner massor med tid på mina råttköpare, på att skapa trygghet, ett nätverk och rutiner för våra djur och deras välmående så när jag blir kritiserad, ifrågasatt tar jag väldigt illa upp då jag tycker man ska respektera andras val här i livet. En råtta är er råtta, precis som en hund är en hund! För mig är det ingen skillnad. Döm inget djur förrän du träffat det. <3 Många som haft lite råttfobi har efter att dom varit här blivit omvända och det tyder enbart på förutfattade meningar anser jag. Så är det med det! 

 

Nu till dagens middagstips! 

Billiga kycklingklubbor finns ofta i affären och ska man inte använda just precis samma dag så släng ner dom i en skål med saltlag över natten. Dom blir otroligt möra, saftiga och med en fin sälta. Sen kan du grilla, steka i ugn eller röka dom, vilket du vill.

 

Här har vi gjort en enkel fetaostsallad med oliver och pastaskruvar till. Kalla kycklingklubbor är dessutom perfekt att packa ner i utflyktsväskan till stranden i sommar. Jag brukar ta en kylklamp inlindad i tidningspapper som jag sedan lägger ihop med en burk kyckling i en påse och knyter ihop. Håller sig kallt ett par timmar i alla fall.

 

Saltlag till ca 1 kg kycklingklubbor :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kycklingklubborna, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze eller torra kryddor före ugn, grill eller rök.

 

Dessa kycklingklubbor kryddade jag med malen paprika, svartpeppar, soya och penslade med flytande honung, lät dom ligga i kylen ca 12 timmar till i kylen och därefter åkte dom in i ugnen i 175 grader ca 30 min. Vänd efter halva tiden. Serverade dom med feaostsallad och pasta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06980003416538239,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09556854516267776,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

fetaostsallad_sallad_tillbehör_recept_fetaost_kycklingklubbor_recept_tips_lunch_enkelt_lättlagat_snabbt_billigt_kyckling

Jolines godaste kycklingsallad med ”ketchup-sås”

kycklingsallad_recept_pastasallad_dressing_ketchupsås_joline_nilsson_kryddburken_kycklingfile

Joline och hennes kompis Matilda ska göra praktik på en lantgård här i närheten hela veckan och då ska det såklart vara en matsäck med på dagarna. Istället för varm choklad och smörgåsar ville hon göra kycklingsallad som hon älskar så här är hennes absoluta favoritrecept som hon gjort helt själv. Kycklingsallad-älskaren! 😛

 

Till att börja med skar hon upp fyra kycklingfiléer i bitar och stekte i het panna med rapsolja. Tillsatte tomatpuré, soya, en matsked kycklingfond, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Under tiden pastan kokade förberedde hon grönsakerna som blev en burk majskorn, en halv gurka, en näve romantica-tomater och isbergssallad.

 

När pastan var klar hällde hon upp allt i en form och slog över kycklingen med såsen som blivit i stekpannan och vände runt. Därefter tillsatte hon majs, tomater och gurka samt bruschettakrydda. När salladen svalnat något skar hon även ner isbergssallad och vände runt. Färdigt att portioneras upp i små matlådor.

 

Ketchup-såsen : 

Såsen är hennes favorit sen hon var liten och då kallade hon den för ”ketchup-sås” men det är en väldigt enkelt variant på Rhode island-dressing. 2 dl gräddfil utrört med ketchup, smaksatt med salt och peppar. That´s it! 😉

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_penne

Pasta penne med den varma kycklingen.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_matlådor

Blanda ihop den varma pastan med kycklingen och alla grönsaker och kryddor utom isbergssallad medan den är varm. Blanda runt så alla smaker går ihop. När den svalnat tillsätt isbergssallad och förvara i kylskåp.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips

Mycket enkel, god och mättande lunch till bondgårdstjejerna i veckan. 😛

 

Ljummen makaronisallad till grillat

ljummen_makaronisallad_pastasallad_makaroner_grillsallad_grillat_sallad_pasta_recept_tips

Tips på tillbehör till grillat kan man aldrig få för många av. Bakad potatis är min största favorit eller kokt nypotatis med extrasaltat Bregott till. Men sallader och olika mixer av grönsaker är minst lika gott och ett fräschare alternativ.

Här har jag kokat lite grövre makaroner och medans dom var varma direkt från kokvattnet slog jag över en dressing och blandade i grönsakerna, allt får så mycket mer smak då.

 

Makaronisallad 4 port

4 port kokta makaroner

1 schalottenlök

150 gram salladsärtor

100 gram minimajs

1 röd paprika

1 gul paprika

 

Dressing

1 dl olivolja

1 pressad vitlök

½ pressad citron + rivet skal

2 tsk dijonsenap

Svartpeppar

Flingsalt

3 msk torkad bruschettakrydda eller tomatflingor

 

GÖR SÅHÄR :

Skär och förbered grönsakerna och lägg upp på ett fat. Koka makaronerna. Slå av vattnet och vänd ner grönsaker och lök och slå på dressingen. Vänd runt. Toppa med lite extra bruschettakrydda eller tomatflingor.

 

ljummen_makaronisallad_pastasallad_makaroner_grillsallad_grillat_sallad_pasta_recept_tips_skinkschnitzel_kebabspett

Här fick makaronisalladen serveras till tunt grillad skinkschnitzel och hemmagjorda kebabspett. Till det serverade jag en kall yoghurtsås smaksatt med honung och lite D´Elidas.

 

Helgens plocktallrik

plockmat_kyckling_revben_ostbomb_baguette
Hoppas ni haft en fin alla helgons helg allihopa och ätit gott! I lördags gjorde vi ett stort fat med plockmat, det är ju så mysigt att bara njuta av framför TV:n med familjen. En stående favorit här hemma är kycklingben, måste finnas med till all plockmat. Saftiga och möra och härligt klibbiga. Jag kokar kycklingbenen i rejält saltat vatten och steker sen bara på dom i stekpannan med massa glaze, så busenkelt och dom blir verkligen tokgoda! 😛 Prova!

 

Saftiga och kryddiga kycklingben
1 kg kycklingben
Vatten + salt
Glaze honung & vitlök

 

GÖR SÅHÄR : 
Tina kycklingbenen om dom varit frysta. Koka upp en kastrull med vatten + 1 dl salt. Bara så mycket vatten att de täcker kycklingbenen. Koka i 15 – 20 min. Häll av vattnet och torka kycklingen lätt. Hetta upp en stekpanna eller grilla dom med glazen. De ska bara få en fin yta sen är dom klara att serveras.

 

Tunna, grillade revben – Recept HÄR!

Salamirullar – Recept HÄR!

Ostbomb – Recept HÄR!

 

plockmat_tips

Rosenbröd

rosenbröd_kuvertbröd_småfrallor_frallor_recept
Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och sesamgifflar är mina favoriter, och morotsfrallorna också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

frallor_rosenbröd_klippta_wallmobröd
En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.

rosenbröd_frallor_kuvertbröd
Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

frallor_rosenbröd_kuvertbröd_buffe_smörgås_frukost

Rosenbröd

rosenbröd_kuvertbröd_småfrallor_frallor_recept
Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och sesamgifflar är mina favoriter, och morotsfrallorna också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

frallor_rosenbröd_klippta_wallmobröd
En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.

rosenbröd_frallor_kuvertbröd
Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

frallor_rosenbröd_kuvertbröd_buffe_smörgås_frukost

Annorlunda tillbehör till midsommarmaten

Sallad med svartvinbärsblad och citron

Sommarsallad och surkålspesto

Hittills i år har sommaren verkligen lyst med sin frånvaro här i Jämtland, temperaturen har legat kring +5-10 grader sen jag kom hem från USA-resan.

Isvindar blåser in med stor kraft från de ännu snöklädda fjällen, kryddat med en hel del regnskurar mellan solglimtarna.

Förhoppningsvis blir det varmare närmare midsommar, då kommer jag att göra den här salladen jag komponerade vid ett besök förra sommaren hos Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Ylva och jag har många intressen gemensamt, inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat.

En varm och solig försommardag för precis 1 år sedan hyrde jag en bil och åkte till hennes och familjens hem, Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal.

Det blev en härlig träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.

Sommarmiddag i Gåxsjö

Sommarmiddag

Ylva bjöd på en mycket annorlunda och smakrik pesto till frökexen, med en bas på surkål istället för basilika.

Den passade mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter.

Örter till sommarsallad

Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är riktigt gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin.

Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en mycket läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning.

Sommarsallad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Här på min nya, engelska blogg LCHF Made in Sweden hittar du ett översatt recept på peston, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

010

Glad Midsommar

Glad Midsommar


Annorlunda tillbehör till midsommarmaten

Sallad med svartvinbärsblad och citron

Sommarsallad och surkålspesto

Hittills i år har sommaren verkligen lyst med sin frånvaro här i Jämtland, temperaturen har legat kring +5-10 grader sen jag kom hem från USA-resan.

Isvindar blåser in med stor kraft från de ännu snöklädda fjällen, kryddat med en hel del regnskurar mellan solglimtarna.

Förhoppningsvis blir det varmare närmare midsommar, då kommer jag att göra den här salladen jag komponerade vid ett besök förra sommaren hos Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Ylva och jag har många intressen gemensamt, inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat.

En varm och solig försommardag för precis 1 år sedan hyrde jag en bil och åkte till hennes och familjens hem, Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal.

Det blev en härlig träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.

Sommarmiddag i Gåxsjö

Sommarmiddag

Ylva bjöd på en mycket annorlunda och smakrik pesto till frökexen, med en bas på surkål istället för basilika.

Den passade mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter.

Örter till sommarsallad

Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är riktigt gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin.

Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en mycket läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning.

Sommarsallad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Här på min nya, engelska blogg LCHF Made in Sweden hittar du ett översatt recept på peston, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

010

Glad Midsommar

Glad Midsommar