Asiatisk biffsallad med glasnudlar och smörfrästa champinjoner
Något som är otroligt gott, fräscht och smakrikt är en asiatisk biffsallad. du behöver ett gott grillat eller stekt kött samt valfri sallad och som här, nudlar. Här kan du såklart variera dig i oändlighet med både kött, fisk, kyckling eller något vegetariskt alternativ. Grillad ryggbiff som är uppskuren i tunna skivor, halstrad lax eller […]
Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Röd fräsch sallad
God morgon! En somrig bild får pigga upp dagens inlägg :) Dagens tips är att äta sillsallad trots att det varken är påsk eller jul! Normalt kanske man bara gör sillsallad till just jul och påsk, men jag gjorde faktiskt en till midsommar också som blev riktigt god och som dessutom blev kanongod att toppa sin… Fortsätt läsa Röd fräsch sallad
Lite sommarbilder & buffémeny
Halloj! Idag tänkte jag dela med mig av lite bilder som tagits nu i sommar och dessutom menyn från årets sommarbuffé. Lite blandade mat- och naturbilder helt enkelt :) Bilden ovan är från en tidig morgon nere vid badviken där vi bor. Det är verkligen extremt lyxigt att ha en så fin vik precis i… Continue reading Lite sommarbilder & buffémeny
Somrig pannacotta (mejerifri)
Hej på er! Nu när våra vinbärsbuskar dignar av fina bär blir det en hel del efterrätter och fikagrejer med vinbär som bas. Här har jag gjort en variant på pannacotta gjord på krämig kokosmjölk och puré på röda vinbär. Toppade med lite extra kokosgrädde och solvarma svarta vinbär. Grymt gott och somrigt! :) RECEPT (4 portioner)… Continue reading Somrig pannacotta (mejerifri)
Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Grillad halloumisallad

Nu är grillsäsongen igång på riktigt och det är verkligen ljuvligt att kunna sitta ute i kvällssolen och äta middag på altanen. Häromdagen grillade vi lite olika korvar, både starka, milda och kryddiga. Korvbröd är kanske inte det man alltid vill ha som tillbehör så här kommer en riktigt god sallad med grillad halloumi och fräscha sommarsmaker som passar riktigt bra till.

4 – 6 port

Det här behöver du :

2 förp a’ 200 gram fontana halloumiost

1/2 vattenmelon

200 gram romantica tomater

6 jordgubbar

1 kruka romansallad

100 gram babyspenat

1 näve inlagda fefferoni

2 tsk tomat och mozzarellakrydda

GÖR SÅHÄR :

Skär halloumi i skivor och stek eller grilla med lite olivolja. Lägg upp romansallad, spenat, vattenmelon, tomater och jordgubbar på ett fat. Toppa med osten och fefferoni. Slå över dressingen och strö över torkad tomat och mozzarellakrydda. Servera.

Dressing :

1 pressad citron

1 finriven vitlök solo

2 msk olivolja

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda ingredienserna i en shaker och skaka om. Dressa över salladen.

Påskmat – recept & inspiration!
Halloj! Nu är det snart dags för påsken och all god mat som det innebär. Vad tror ni, blir det några små vårblommor till påsk eller har det varit för kallt för det? Den här bilden är från förra året, som det ser ut just nu är det -6 grader och snö på marken här […]
Smördegsinbakad äggrulle med lax till påsk

Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.

Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.

Det här behöver du :

8 ägg

4 msk grädde

½ tsk salt

Svartpeppar

Fyllning :

300 gram varmrökt lax

300 gram philadelphiaost

10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)

65 gram färsk babyspenat

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.

Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.

Fyllningen.

Bara att breda på och rulla ihop.

Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 15 – 20 minuter.

Färdig att avnjutas!