Lite sommarbilder & buffémeny
Halloj! Idag tänkte jag dela med mig av lite bilder som tagits nu i sommar och dessutom menyn från årets sommarbuffé. Lite blandade mat- och naturbilder helt enkelt :) Bilden ovan är från en tidig morgon nere vid badviken där vi bor. Det är verkligen extremt lyxigt att ha en så fin vik precis i… Continue reading Lite sommarbilder & buffémeny
Somrig pannacotta (mejerifri)
Hej på er! Nu när våra vinbärsbuskar dignar av fina bär blir det en hel del efterrätter och fikagrejer med vinbär som bas. Här har jag gjort en variant på pannacotta gjord på krämig kokosmjölk och puré på röda vinbär. Toppade med lite extra kokosgrädde och solvarma svarta vinbär. Grymt gott och somrigt! :) RECEPT (4 portioner)… Continue reading Somrig pannacotta (mejerifri)
Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Grillad halloumisallad

Nu är grillsäsongen igång på riktigt och det är verkligen ljuvligt att kunna sitta ute i kvällssolen och äta middag på altanen. Häromdagen grillade vi lite olika korvar, både starka, milda och kryddiga. Korvbröd är kanske inte det man alltid vill ha som tillbehör så här kommer en riktigt god sallad med grillad halloumi och fräscha sommarsmaker som passar riktigt bra till.

4 – 6 port

Det här behöver du :

2 förp a’ 200 gram fontana halloumiost

1/2 vattenmelon

200 gram romantica tomater

6 jordgubbar

1 kruka romansallad

100 gram babyspenat

1 näve inlagda fefferoni

2 tsk tomat och mozzarellakrydda

GÖR SÅHÄR :

Skär halloumi i skivor och stek eller grilla med lite olivolja. Lägg upp romansallad, spenat, vattenmelon, tomater och jordgubbar på ett fat. Toppa med osten och fefferoni. Slå över dressingen och strö över torkad tomat och mozzarellakrydda. Servera.

Dressing :

1 pressad citron

1 finriven vitlök solo

2 msk olivolja

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda ingredienserna i en shaker och skaka om. Dressa över salladen.

Påskmat – recept & inspiration!
Halloj! Nu är det snart dags för påsken och all god mat som det innebär. Vad tror ni, blir det några små vårblommor till påsk eller har det varit för kallt för det? Den här bilden är från förra året, som det ser ut just nu är det -6 grader och snö på marken här […]
Smördegsinbakad äggrulle med lax till påsk

Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.

Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.

Det här behöver du :

8 ägg

4 msk grädde

½ tsk salt

Svartpeppar

Fyllning :

300 gram varmrökt lax

300 gram philadelphiaost

10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)

65 gram färsk babyspenat

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.

Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.

Fyllningen.

Bara att breda på och rulla ihop.

Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 15 – 20 minuter.

Färdig att avnjutas!

Inte så långt kvar!
Hej på er! Tiden rullar iväg och snart närmar sig påsken, det är faktiskt inte så långt kvar tills dess! Kanske känns det inte direkt som att våren är på väg eftersom det varit snö, snöslask och kallt  en längre tid. Årets premiärbad i havet får garanterat vänta ett tag till ;) En favorittradition när […]
Inte så långt kvar!
Hej på er! Tiden rullar iväg och snart närmar sig påsken, det är faktiskt inte så långt kvar tills dess! Kanske känns det inte direkt som att våren är på väg eftersom det varit snö, snöslask och kallt  en längre tid. Årets premiärbad i havet får garanterat vänta ett tag till ;) En favorittradition när […]
Krispiga drumsticks med goda tillbehör

Lördagsgodis på en skärbräda! Det blev lite sent ikväll då moppe-renoverarna i garaget (Nicke & Joline) drog ut på tiden men va gör väl det. Detta recept på drumsticks kan ätas varma, ljumna men också kalla. Vi landade på ljumna! 😉 Riktigt goda som kvällsmat/snacks av det matigare slaget. Vill man fritera så gör man, men det blir supergott även i ugnen.

9 st

Krispiga drumsticks :

9 st (1kg) färska eller tinade kycklingben/drumsticks

Marinad;

4 dl turkisk yoghurt

3 msk sambal oelek

2 msk harissa chilipasta

Panering;

4 dl panko ströbröd

3 msk grillkrydda utan glutamat

3 msk malen, söt paprikapulver

GÖR SÅHÄR :

Blanda turkisk yoghurt med sambal oelek och harissa i en rymlig påse. Lägg i kycklingbenen, knyt ihop påsen massera runt. Låt marinera i kylskåpet över natten. (Allt mellan 16-24h)

Rör ihop ingredienserna till paneringen. Doppa varje kycklingben i panering och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Stek i ugnen 175 grader, ca 30 minuter. Vira aluminiumfolie om ändarna. Servera med grönsaker, dippsås och en röd lite starkare sås.

Ranch-dipp;

3 dl gräddfil

1 påse OLW ranchdip

1 tsk tomatpuré

2 rivna vitlöksklyftor

Stark röd sås;

1 dl ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk vatten

1 msk balsamvinäger, mörk

1 msk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Såserna är bara att röra ihop och smaka av.

Kycklingbenen har marinerat över natten och doppats i panering. Nu skjuts in i ugnen.

Efter ca 30 minuter.

Vira aluminiumfolie runt ändarna så blir det mindre kladdiga att hålla i.

Kycklingbenen i sig har lite hetta så det passar utmärkt med grönsaksstavar och kalla dippsåser till.

Ha en fortsatt trevlig lördag. Här blir det snart sängen och godnatt! 😉