Inte så långt kvar!
Hej på er! Tiden rullar iväg och snart närmar sig påsken, det är faktiskt inte så långt kvar tills dess! Kanske känns det inte direkt som att våren är på väg eftersom det varit snö, snöslask och kallt  en längre tid. Årets premiärbad i havet får garanterat vänta ett tag till ;) En favorittradition när […]
Höstmys – frukostinspiration!
Att njuta lite extra av frukosten på helgerna är något som jag verkligen uppskattar att kunna göra. Jag och min sambo brukar försöka variera helgfrukostarna och har så klart några stående favoriter. Förutom äggbrödsrullar med olika fyllning är våra favoriter ostbricka, ”mini-hotell-frukost”, omeletter med olika fyllning och så klart stora mängder gott kaffe. Vill du […]
Mysfrukost med supergod äggröra
Hej på er! Härligt med söndag och vad passar då inte bättre än en mysig långfrukost? :) Plocka ihop lite av det du råkar ha hemma och släng ihop en krämig äggröra :) Jag råkade dock inte bara ha alla dessa godsaker hemma, utan vi hade planerat för mysfrukost och handlat lite godsaker i charken […]
Lätt att fixa lyxig frukost!
God morgon, härligt med söndag! Att lyxa till det lite på helgen med en fin frukost behöver inte vara så svårt! Allt du behöver är lite olika ostar, lite kallskuret, lite grönsaker och en god äggröra :) Jag gör min äggröra på enbart ägg som jag vispar ihop lite lätt. Sedan smälter jag en klick […]
Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv

Söndagsläsning och brunch

Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.

Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.

Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.

De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.

Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.

Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.

Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.

Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.

Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.

Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.

Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.

Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.

Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.

Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.

Nedanför receptet en bild från helgens boksignering, frökexbjudning och Wonderbag-visning på Ecocaféet, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt hade precis anlänt från förlaget.

Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.

Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.

Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port

2 dl tärnad zucchini

50 g varmrökt bacon eller sidfläsk

 50 g chumlax

½ dl kokta kikärtor

1 schalottenlök

1 ägg

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.

Skär under tiden laxen i små tärningar.

Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.

Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.

Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.

Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.

Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.


Sommarbrunch
Idag tänkte jag lyxa till det lite och göra en somrig brunch. Att sitta länge och äta och inte behöva stressa är verkligen så skönt. Här får du tips på lite grejer att servera till en brunch. Jag blandar varmt och kallt och både protein, grönsaker och lite bär. Bra fetter får du så klart […]
Mina bilder på Instagram

Turkisk Brunch på mitt sätt

Njutbara bilder

Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.

Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.

Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:

Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong ?

Gissa om vi njöt länge…

Turkisk brunch

Kokta ägg med dubbla gulor

Lagrad getost

Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt

Salt yoghurt

Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter

Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse

Svarta oliver

Mjölksyrad gurka

Pressad citron och mandarin med riven ingefära

Earl Grey

Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör

Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.

Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.

På promenad i Alanya


Mina bilder på Instagram

Turkisk Brunch på mitt sätt

Njutbara bilder

Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.

Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.

Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:

Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong ?

Gissa om vi njöt länge…

Turkisk brunch

Kokta ägg med dubbla gulor

Lagrad getost

Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt

Salt yoghurt

Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter

Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse

Svarta oliver

Mjölksyrad gurka

Pressad citron och mandarin med riven ingefära

Earl Grey

Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör

Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.

Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.

På promenad i Alanya


Tips på brunch och träning
Turkisk brunch...

Turkisk brunch…

Bra mat för träning

Under vinterns resor hit till Alanya har jag börjat träna mer än förut.

Du som känner till min hälsoresa sen tidigare vet att jag skadade ryggen i mitt jobb som kock för 16 år sen och efter det blev stelopererad.

Det förde senare med sig många år med svår värk och handikapp, vilket ledde till sjukpensionering.

Jag utvecklade även fibromyalgi, fick diagnos för 10 år sen, de problemen gjorde vardagen ännu mer besvärlig.

För snart 8 år sen kom en vändpunkt när jag började med glutenfri LCHF efter en föreläsning med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi genom att dra ner rejält på kolhydrater från socker och stärkelse och istället äta mer fett.

Detsamma hände mig, här kan du läsa mer i en artikel om min hälsoresa som var införd i Året Runt förra vintern.

Ända sen jag fick min diagnos så har jag hållit muskler och leder igång med hjälp av ett gymnastikprogram, som jag fick av en mycket duktig sjukgymnast och en yogainstruktör.

Det har hjälpt mig otroligt mycket och med åren har jag kunnat träna mer med promenader och på senare år även trappgång.

Vi bor sju trappor upp här i Alanya, jag använder aldrig hissen när jag ska ut utan går de 130 trappstegen ner.

Mycket bra träning för rumpa, knän och lårmuskler har jag märkt.

Redo för träning på gym

Redo för träning på gymmet igår…

Nu i höstas när vi var i Makrigialos på Kreta började jag träna lite på gym för första gången på många år.

Det fungerar riktigt bra om jag inte lägger på för mycket vikter, så nu har jag fortsatt med det här i Alanya.

Märker en stor skillnad i styrka, balans och uthållighet idag, så det här ska jag försöka fortsätta med även på hemmaplan.

I vinterns träningsprogram ingår även lite mer mat än jag ätit tidigare, känner att min kropp mår bättre av att äta rejält.

Nu börjar jag dagen med min vanliga nötfrukost för att sen 3 timmar senare äta en läcker brunch innan jag går ut på promenader eller tränar.

Märker att jag får mer ork och energi av det, så idag får du tips på vad som ingår i den brunchen.

Bönor är inget som vanligtvis ingår i min mat, men har läst på en del om resistent stärkelse och dess positiva effekter på magen, så nu äter jag en liten mungbönsallad till brunchen.

Här kan du läsa mer om fibrer och resistent stärkelse på mycket intressanta bloggen Food Pharmacy.

Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet på min bönsallad.

Sallad på mungbönor...

Sallad på mungbönor…

Tips på turkisk brunch på mitt sätt

1 kokt ägg

½ dl mungbönsallad

Några skivor avocado

Getost

Oliver

Garnera tallriken med bladpersilja, rucola, olivolja, jordgubbar, granatäppelkärnor, hasselnötter, tomat, rädisa, limeklyfta eller de grönsaker och bär du tycker bäst om.

Till brunchen blir det en kopp te och en shot bestående av pressad citron, blodapelsin och riven ingefära.

Dela gärna inlägget vidare om du känner nån som har liknande problem med värk, förhoppningsvis kan fler bli bättre med hjälp av naturlig mat ❤

Ett vintervackert Alanya...

Ett kyligt och vintervackert Alanya…


Smoothie till brunch, mina recept i Sydafrika och vinter i Stockholm
Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren

Smoothies från Ecocaféet Foto Sofie Hallgren

Trettonhelgen i bilder

Då var julen över för den här gången, det känns rätt skönt att vardagen kommer tillbaka efter många helger.

Efter en vecka hemma i Jämtland åkte jag på torsdagskvällen tillbaka ner till Stockholm igen, efter en dag med möten på Ecocaféet.

Tåget var försenat i över 2½ timme, så det var bra att jag kunde sitta kvar på caféet i värmen istället för att behöva trängas på den utkylda stationen.

Fick med mig lite färdkost i form av en röra på rökt regnbåge, rödlök, dill och majonnäs.

Tillsammans med ägg, paprika, nötter och sallad, serveras den som en LCHF/Paleo-frukost på Ecocaféet, men den var minst lika god och mättande som middag till en kopp te på tåget.

Färdkost från Ecocaféet, servett från AllMyTesign och ekologiskt te från SJ...

På Trettondagen blev det en sen lunch på Sally Voltaire tillsammans med Maria Edholm Chami.

Hon flyttar på onsdag ner till Nazaré i Portugal, där hon planerar att starta hälsoresor med olika inriktningar.

Maria har tidigare jobbat som träningsinspiratör på många av M-Magasins resor med Amelia Adamo.

Här kan du läsa mer om Marias kommande träningsresor på hennes hemsida Noifnobut.

Maria Edholm Chami No if, No But

Vi diskuterade nu lite idéer kring lugnare resor som passar in i mitt och Therese Renåkers nya resekoncept, Harmoniresor, där vi delar vår syn på Det Goda Livet.

Dagens recept blir också en ingrediens som ingår i mitt goda liv, nämligen en härlig och mättande smoothie.

Receptet gjorde jag i samband med starten av Ecocaféet förra hösten.

Nu har den smoothien letat sig ända ner till Sydafrika, där den publicerats på Holisticas hemsida nu i helgen.

Här hittar du också recept på mina Choc Nut Truffles på Holistica, de passar fint som en liten avslutning på en brunch.

Nötchokladbollar

Den vackra smoothiebilden i början av inlägget är tagen av Sofie Hallgren på Ecocaféet, där serveras mängder av olika, nyttiga drinkar.

Nu på fredag kväll blir det gratis filmvisning på Ecocaféet i Östersund, om den läkande effekt man kan uppnå med smoothies som detox, missa inte den om du bor i närheten.

Du kan du se en trailer av filmen Fat, Sick and Nearly Dead av Joe Cross på Youtube om du klickar på länken.

Avocado

Röd-grön smoothie ca 8 port 

Gröna lagret:

6 välmogna avocado

5 dl kokosmjölk

100 g bladspenat

1 dl pressad saft från klementin eller apelsin

½ dl kokosolja

ev 1-2 tsk honung eller björksocker

Röda lagret:

3 dl blåbär

ev några droppar pepparmintsolja

Topping:

Cacao nibs

Rumstemperera alla ingredienser, så blandas kokosoljan väl med det övriga utan att stelna i små knölar.

Vill du sen ha smoothien kall, så kyl den innan serveringen.

Gröp ur avocadona och mixa med spenat, citrussaft, kokosmjölk och smält kokosolja.

Häll upp hälften av smoothien i en tillbringare och mixa ner blåbären i det som är kvar i blendern.

Häll upp det gröna lagret i glas, dunka botten lätt mot handflatan så det blir en slät yta.

För att göra smoothien så vacker som på bilden, skivar du en kiwi tunt och trycker fast mot insidan av glaset innan du fyller upp med det röda lagret.

Smoothien blir ganska tjock så ät den med sked ur glasen.

Vill du ha den tunnare så späd med kokosvatten eller mer citrussaft.

Du kan även servera den i små glas som ett gott tillbehör på brunchen eller som dessert.

Här nedan följer några bilder från lördagens långpromenad ute vid Waldemarsudde på Djurgården.

Birgitta Höglund på Waldemarsudde

Ekotemplet, Waldemarsudde

Statyer i snö, Waldemarsudde