Söndagsläsning och brunch
Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.
Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.
Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.
De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.
Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.
Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.
Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.
Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.
Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.
Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.
Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.
Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.
Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.
Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.
Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.
Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.
Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.
Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port
2 dl tärnad zucchini
50 g varmrökt bacon eller sidfläsk
50 g chumlax
½ dl kokta kikärtor
1 schalottenlök
1 ägg
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.
Skär under tiden laxen i små tärningar.
Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.
Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.
Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.
Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.
Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.
Njutbara bilder
Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.
Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.
Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:
Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong
Gissa om vi njöt länge…
Turkisk brunch
Kokta ägg med dubbla gulor
Lagrad getost
Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt
Salt yoghurt
Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter
Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse
Svarta oliver
Mjölksyrad gurka
Pressad citron och mandarin med riven ingefära
Earl Grey
Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör
Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.
Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.
Njutbara bilder
Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.
Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.
Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:
Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong
Gissa om vi njöt länge…
Turkisk brunch
Kokta ägg med dubbla gulor
Lagrad getost
Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt
Salt yoghurt
Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter
Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse
Svarta oliver
Mjölksyrad gurka
Pressad citron och mandarin med riven ingefära
Earl Grey
Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör
Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.
Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.