Min bästa omelett till brunch

Glad Trettondagsafton

Idag får du ett gott brunchtips på en av mina favoritomeletter, så som jag lärt mig att laga den på Kreta.

När jag jobbade som kock så gjorde vi alltid fluffiga omeletter, genom att röra hela tiden med stekspaden mot botten av omelettpannan.

Men sen några år gör jag oftast mina omeletter på det här viset, där den får ligga helt orörd i pannan tills det är dags att servera den.

Ost/tomatomelett med skaldjur

Nu i vinter har vi ätit den här flera kvällar i veckan, antingen som den är fylld med ost, räkor, musslor eller skinka eller som tillbehör till skaldjursgratäng eller soppa.

För att få till en fin omelett så behöver du en riktigt bra stekpanna, gärna med keramisk botten, så den inte fastnar.

I samarbete med Kall Naturkompani

Här hittar du tips på min fermenterade cashewyoghurt med pumpagranola, som också passar bra på brunchbuffén, via länken till Kall Naturkompani.

Behöver du hjälp att komma i form nu efter julhelgerna så kan du där också anmäla dig till personlig kostrådgivning hos Margareta Marples, läs mer om det här.

Hennes kombucha med havtorn, som är den godaste jag smakat, kommer att finnas med i min sjätte kokbok som kommer till våren.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” finns nu att förhandsbeställa på Adlibris för bara 189 kr.

I den boken har jag samlat mängder av mina bästa recept som passar perfekt till njutbara bruncher.

Ostomelett med tomat och örter 2 port

4-6 ägg

2-3 msk vatten

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop äggen med vattnet och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smöret lite försiktigt i en stekpanna, bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset och låt steka tills den stannat på låg värme i ca 10 minuter

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Du kan också dela upp omelettsmeten till två tunnare omeletter och servera dem hopvikta.

Äter du inte ost så blir tomatomeletten väldigt god även utan, det var så jag fick den serverad i Pefki på Kreta.

Vänd den då innan du serverar, antingen öppen som på bilden högst upp eller hopvikt.

Är ni många och du vill göra fler omeletter så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Havtornskombucha vid Kallsjön i somras

Grym brunch i Göteborg!
Halloj! Förra helgen var vi ute och åt brunch inne i stan och testade då ett, för oss, nytt ställe. Jag är ju bra på att smälla i mig mycket mat när det vankas buffé, och det lyckades jag med även denna gång ;) Vi käkade brunchen efter ett simträningspass där vi simmat 1 km… Fortsätt läsa Grym brunch i Göteborg!
Grym brunch i Göteborg!
Halloj! Förra helgen var vi ute och åt brunch inne i stan och testade då ett, för oss, nytt ställe. Jag är ju bra på att smälla i mig mycket mat när det vankas buffé, och det lyckades jag med även denna gång ;) Vi käkade brunchen efter ett simträningspass där vi simmat 1 km… Fortsätt läsa Grym brunch i Göteborg!
Äggröra med tomat och basilika till brunch

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk.

Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märker jag att jag behöver mer av både fett och protein.

Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår jag mycket bättre.

Jag fick ett ryggskott förra veckan när vi var uppe i Östersund, så jag har fått ställa in några boksigneringar.

Jag åker därför heller inte till Göteborg på Bokmässan i år, trots att jag har tre nyutgivna kokböcker med där i år.

Besöker du Bokmässan så kan du hälsa på hos mina tre förläggare Lumio Förlag, Bladh by Bladh och Pagina Förlag och ta en närmare titt på mina böcker.

Här hittar du dem på Bokus, flera finns nu till reapris.

Den här veckan ägnar jag mig istället helt åt att ladda batterierna inför två veckors njutbara Harmoniresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med min kära vän och kollega Therese Renåker.

Tar hand om kropp och själ på det bästa sätt jag vet, genom att vara mycket ute i naturen.

När man som jag är född och uppvuxen i de stora skogarna i norra Dalarna, då är daglig närkontakt med träden ett måste.

Även här i Stockholm finns naturen på nära håll, jag tar ofta långa promenader på vackra Djurgården och varje morgon blir det en vända ner till Stadshuset, bilden här ovan är från igår morse när det var +5.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se de bilder och filmer jag lägger ut från mina promenader.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

1 tomat

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

½ röd paprika

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan.

Höstfägring på Rosendals Trädgård

En massa god mat!
Hej på er! Har ni haft en bra påsk? Här har det varit full fart för att hinna träffa olika delar av familjen på olika ställen, mycket god mat, lite lugn och ro, soligt väder, lite trädgårdspyssel och annat smått och gott :) Här kommer lite matbilder från helgen som gått :) Ovan ser ni […]
Inte så långt kvar!
Hej på er! Tiden rullar iväg och snart närmar sig påsken, det är faktiskt inte så långt kvar tills dess! Kanske känns det inte direkt som att våren är på väg eftersom det varit snö, snöslask och kallt  en längre tid. Årets premiärbad i havet får garanterat vänta ett tag till ;) En favorittradition när […]
Inte så långt kvar!
Hej på er! Tiden rullar iväg och snart närmar sig påsken, det är faktiskt inte så långt kvar tills dess! Kanske känns det inte direkt som att våren är på väg eftersom det varit snö, snöslask och kallt  en längre tid. Årets premiärbad i havet får garanterat vänta ett tag till ;) En favorittradition när […]
Höstmys – frukostinspiration!
Att njuta lite extra av frukosten på helgerna är något som jag verkligen uppskattar att kunna göra. Jag och min sambo brukar försöka variera helgfrukostarna och har så klart några stående favoriter. Förutom äggbrödsrullar med olika fyllning är våra favoriter ostbricka, ”mini-hotell-frukost”, omeletter med olika fyllning och så klart stora mängder gott kaffe. Vill du […]
Mysfrukost med supergod äggröra
Hej på er! Härligt med söndag och vad passar då inte bättre än en mysig långfrukost? :) Plocka ihop lite av det du råkar ha hemma och släng ihop en krämig äggröra :) Jag råkade dock inte bara ha alla dessa godsaker hemma, utan vi hade planerat för mysfrukost och handlat lite godsaker i charken […]
Lätt att fixa lyxig frukost!
God morgon, härligt med söndag! Att lyxa till det lite på helgen med en fin frukost behöver inte vara så svårt! Allt du behöver är lite olika ostar, lite kallskuret, lite grönsaker och en god äggröra :) Jag gör min äggröra på enbart ägg som jag vispar ihop lite lätt. Sedan smälter jag en klick […]