Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost


Å jösses va jag håller på… Nu är de gratäng o ”allt-i-ett” IGEN här på kryddburken! Ja, men jag gillar konceptet för då får jag tid att duka, plocka undan disk, städa kök o torka bänkytor! OCH förbereda för fotografering! ;-)

Ja det måste vara något bakomliggande, inbyggt mentalt men det är ju dessutom vansinnigt praktiskt och fiffigt med allt-i-ett. eller hur?!

Det här middagstipset kräver dock två kastruller + stekpanna + ugnsform, men heey?! Man kan till och med förbereda detta kvällen innan eller på morgonen samma dag. Diska ur en kastrull från tortellini eller broccoli är ju minimalt med jobb. Hur som helst så är detta så gott så det är både plus och minus som i slutänden blir ett stort PLUS! Ja, ni hänger med va?!

Det här behöver du :
Tortelleini till 4 port (färsk)
1 stor broccolibukett

Smör till stekning
1 fläskfile
2 fond du chef grönsaksbuljong
4 peppar (kvarn)
3 msk vit balsamico vinäger
6 dl grädmjölk
1 burk creme fraiche (2dl)
120 gram ädelost (Kvibille grädd ädel)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor/bitar.  Jag hade min fryst, då går det desto lättare att skär tunna skivor, lite som skav.

Skär broccolibuketten i mindre bitar och förväll i saltat vattnet nån minut.

Bryn fläskfilén i smör på hög värme så den får fin färg. Tillsätt 2 st fond du chef buljong eller 2 vanliga grönsaksbuljongtärningar. Slå på den vita balsamvinägern och låt allt fräsa ihop nån minut.

Sänk värmen och tillsätt gräddmjölken + creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min. Dra pannan från plattan och smula ner ädelosten. Låt smälta ner, rör om. Smaka av med salt och peppar. Ev. kan såsen behövas redas av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens om så önskas.

Slå såsen över kokt tortellini och broccoli i en ugnsfast form. Gratinera i ugn på 225 grader ca 20 min.


Färsk tortellini som jag bara lagt i en större bunke och hällt på kokande vatten. Efter en stund då det svalnad är den perfekt al dente för att gratineras i ugn.


Fläskfilén bryns och senare tillsammans med grönsaksbuljong, vit balsamico…


Gräddmjöl, creme fraiche och till sist ädelost som får smälta ner.


Dags att montera ihop allt i ugnsformen.


Fläskfilén har fått god smak i ädelostsåsen. Häll den över tortellini och broccoli i ugnsformen.


Några varv med pepparkvarnen och skjuts in i ugnen. 225 grader ca 15 min.


Woooilllaaaa!!! :-P Smaklig måltid!

The post Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Tortellini i krämig sås med bacon, broccoli och sockerärtor


Tjohopp & gokväll, nu är jag hemma från jobbet och tänkte ge er ett superläckert-vansinnigt-gott-pasta-recept om ni skulle behöva nån gång!?

Till 4 port; köp hem 2 pkt (a´2 port/st) färsk fylld pasta. Ravioli, tortellini, knyten etc… Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och under tiden börjar du strimla och fräsa på bacon i en stekpanna. Skölj broccolin och dela i mindre små buketter. Skölj och skär sockerärtorna i mindre bitar.

När baconet fått färg, pressa ner en vitlöklyfta och pudra över vetemjöl (redning till såsen). Tillsätt en burk creme fraiche och en skvätt mjölk. Krydda rejält med svartpeppar.

Nu är det ungefär dags att hälla i pastan i det kokande vattnet. Koktid på dessa var 5 min så de sista två minutrarna får broccoli och sockerärtor koka med i vattnet dom också. Sila av kokvattnet och häll ner pastan och grönsakerna i såsen. Smaka av med salt & peppar.

Lätt som en plätt och en supersnabb och god middag står på bordet! :-P

4 port
Det här behöver du : 

2 förp färsk tortellini
1 pkt bacon (120 gram)
1 vitlöksklyfta
½ msk vetemjöl
1 burk creme fraiche (2 dl)
1½ dl mjölk
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan. Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta. Pudra över vetemjöl och rör ut. Tillsätt en burk creme fraiche och mjölk. Sänk värmen och låt småputtra tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar. Lägg i broccoli och sockerärtorna de 2 sista minutrarna som pastan kokar. Sila och vänd ner i såsen.


Färsk fylld pasta, broccoli och sockerärtor som får koka med är bara sååå gott!!


Snabbmiddag under 15 min! ;-)

Ostgratinerad broccoli med knaperstekt fläsk, servera med spagetti eller som LCHF


Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! :-P Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!

Det här behöver du : 
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås

Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.

Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.

Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.

Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost).  Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.


Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!


Ostsåsen småputtrar…


Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.


Häll på ostsåsen.


Strössla över knaperstekt fläsk & lök.


Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.


Koka under tiden spagetti till de som önskar.


Färdig!


Klar att servera som den är (lchf) eller med pasta!


Grymt gott, krämigt, ostigt! ;-)