Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


God röra att ha på ägg
God morgon! Som jag berättat om tidigare så har även jag lagt till lite bönor till min kost. Jag har hittat en bra variant på tetra som innehåller ekologiska bönor av lite olika sorter: kidneybönor, stora vita bönor och kikärter. Gott med lite blandat och kidneybönorna ger fin färg om du, som här, använder dem […]
Snabblagad sidfläskgryta
Hej på er! Vill ni ha tips på lättlagad middagsmat? Vilken tur ni har i så fall, för idag får ni recept på en lättlagad rätt med sidfläsk. Jag serverar denna med en massa goda grönsaker och ett par klickar smör. Sidfläsk är, som ni vet, en av mina favoriter. Ibland skär jag det tunnt […]
3 sorters bröd att ta med
Mackor är onekligen bra att ha med sig som färdkost när man ska ut och resa. De klarar sig fint ett tag utan kylskåp och det brukar inte vara några svårigheter att få med sig dem genom säkerhetskontroller på flyg. Ska du resa kort och till ett ställe med kylskåp kan du ju ta med […]
Trendig pytt-i-panna
Hej på er! Även jag har hakat på senaste trenden med att lägga till lite bönor till min mat! Så nu äter jag en stor sked med blandade bönor till alla mina måltider. Jag blandar helt enkelt ner dem i min sallad eller i matlådan. Jag har även testat göra muffins och bröd med bönor, recept kommer […]
Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv

Söndagsläsning och brunch

Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.

Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.

Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.

De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.

Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.

Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.

Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.

Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.

Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.

Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.

Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.

Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.

Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.

Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.

Nedanför receptet en bild från helgens boksignering, frökexbjudning och Wonderbag-visning på Ecocaféet, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt hade precis anlänt från förlaget.

Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.

Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.

Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port

2 dl tärnad zucchini

50 g varmrökt bacon eller sidfläsk

 50 g chumlax

½ dl kokta kikärtor

1 schalottenlök

1 ägg

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.

Skär under tiden laxen i små tärningar.

Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.

Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.

Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.

Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.

Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.


Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Böneffekten

Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden.

För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt.

Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär.

Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet.

Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat.

Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar.

Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter.

Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat.

Och besvären blev faktiskt bättre, jag fick färre anfall av värmeböljor per natt.

Men att äta stora mängder kål var något som min mage inte var så förtjust i, den blev både uppsvälld och bullrig…

Jag tänkte att jag får väl leva med de här besvären tills jag kommit ut ur övergångsåldern.

Men så i våras, när Lars-Erik Litsfeldt höll på att skriva sin och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv, kom jag nästa ledtråd till lösningen på spåret.

Vi diskuterade om vi skulle ha några bönrecept med i Lars-Eriks och min kommande bok, men jag var skeptisk, bönor ingick ju inte alls i min livsstil à la LCHF och Paleo.

Men efter att jag fått läsa manuset till deras bönbok så blev jag nyfiken på att se vad bönorna skulle kunna ha för effekt på min hälsa.

Jag började lite smått med en mungbönssallad medan vi var kvar i Alanya, som jag åt med frukostägget, mjölksyrad gurka, oliver, grönsaker, chiliröra och getost.

Mådde bra på det lilla böntillägget, magen reagerade inte så kraftigt som jag trott.

Men när jag kom hem blev det inga bönor på ett tag, tills jag för snart 2 månader sen började testa att lägga till ca 1 dl välkokta, ekologiska bönor till mina dagliga måltider.

Redan efter några dagar började jag märka att den överskottsvätska jag samlat på mig under den senaste vintern började rinna av mig, jag har sen gått ner ca 4 kilo på de här veckorna.

De svullna brösten återtog sin normala storlek och blev mindre känsliga.

De nattliga vallningarna minskade, för att efter en tid upphöra så gott som helt, nu blir jag bara mer normalt varm nån gång per natt och lättar på täcket.

De ryckningar och krypningar jag dragits med i mitt nervskadade ben och fot så gott som varje kväll sen steloperationen av ryggen för 14 år sen, har glädjande nog också försvunnit.

Min nattsömn är bättre än på många år och jag har även blivit starkare i kroppen, har mer ork att motionera.

Det senaste jag läst i det här ämnet är att det är fytoöstrogenerna i bönorna som har effekt på vallningar och andra klimakteriebesvär.

Här hittar du en studie på engelska kring det och här finns en mer lättläst på svenska.

Så nu har jag alltså införlivat bönor i min mat, vilket tyvärr retar en del strikta LCHF-are, som anser att både kolhydrathalten och antinutrienterna i bönor gör dem förkastliga som mat, särskilt inom LCHF.

Jag har då på grund av ovan nämnda nyfikenhet, tagit reda på en hel del information även om detta.

Den största delen av dessa antinutrienter i bönorna försvinner i blötläggnings- och kokningsvattnet.

Det är i de råa och torkade bönorna som de skadliga ämnen uppmäts och dem äter varken djur eller människa då de ger magproblem.

Kolhydraterna tas inte upp i magsäck och tunntarm utan bönorna smälts först i tjocktarmen, där de blir mat till våra vänner tarmbakterierna.

Äter man dessutom mjölksyrade grönsaker tillsammans med bönorna, så blir effekten ännu bättre.

Något som förekommer väldigt mycket i den traditionella maten i Turkiet och andra länder österut är just det, bönor och mjölksyrade grönsaker.

Så där finns en av anledningarna till att de har så mycket lindrigare klimakteriebesvär än hos oss i väst.

Här slutade vi nästan helt med mjölksyrning när frysen kom, då vi kunde spara grönsakerna där över vintern.

Bönor ingår i stor mängd i Medelhavskosten, tillsammans med kött, fisk, ägg, ost, smör, grönsaker, frukt, oliver och olivolja.

Även här i norden har vi odlat och ätit bruna bönor och ärtor i hundratals år, men numer förekommer de inte så ofta i vår mat.

Vi har ju dessutom bönornas påverkan på blodsockret, så diabetiker kan klara sig med mindre insulin, en fantastiskt bra effekt.

Bara de senaste dagarna har jag pratat med vänner och bekanta med typ 2-diabetes som kunnat dra ner eller sluta helt med sitt insulin efter att ha lagt till bönor till sin mat.

Här kan du läsa några betraktelser om bönor hos flera kostrådgivare som också insett bönornas fördelar, här Bitte Kempe Björkman på Nutriavans och här skriver Marie Norder Aspholm.

Monique Le Roux Forslund, som i många år profilerat sig som mycket strikt LCHF-are i sin blogg Lifezone och i flera kokböcker, har startat en Facebook-grupp under namnet Skönaböna.

Så vi är rätt många nu som testar bönor i vår mat, kanske du också kan börja må bättre med hjälp av dem?

Sommarens underbaraste dag blev det picknick vid Ristafallet i Jämtland.
Varmrökt röding med kokt ägg, mjölksyrade morötter, örter och en kidneybönröra med chiliaioli.


Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Böneffekt och reklam för goda saker

Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?

Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.

Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.

Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”

Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris…

Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle…

Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.

Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.

Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.

De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.

De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.

En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.

Bönsallad, ägg och smör…

Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.

Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.

Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.

Ägg, smör, bönor, makrill till brunch…

Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.

Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.

De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.

Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.

En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.

Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.

Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.

Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.

Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.

Patrik Olsson och Maria Ahlgren. Foto Johan Svensson, Laholmstidningen

Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.

Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.

När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.

Jag på Krokstad Herrgård…

Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.

Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.

De nya smakerna på frökexen var uppskattade…

Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.

Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.

Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.

Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.

Hotellfrukost på Krokstad Herrgård i Säffle

Grillat ankbröst med bönsallad, syrade rödbetor, avokado, oliver och fetaostsmör…

Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.

Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.

Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.

Ann Fernholm föreläser i Säffle…

Bönsallad med fetaost på Grön Ko i Säffle…

Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.

Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.

Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.

Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.

Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.

Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.

Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.

För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.

Ägg, bönsallad, nötter och smör, god frukost till kaffet en kulen julimorgon…

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Viltfångad lax med bönor och bacon…

Grillad kyckling med ost/bönsallad…

Kalvsylta med bönsallad och majonnäs…

Böngryta med kalkon, fetaost och oliver…

Wonderbag-picknick på Waldemarsudde…

Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.

Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.

Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.

Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.

Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.

Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.

Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.

Mungbönssallad…


Tips på brunch och träning
Turkisk brunch...

Turkisk brunch…

Bra mat för träning

Under vinterns resor hit till Alanya har jag börjat träna mer än förut.

Du som känner till min hälsoresa sen tidigare vet att jag skadade ryggen i mitt jobb som kock för 16 år sen och efter det blev stelopererad.

Det förde senare med sig många år med svår värk och handikapp, vilket ledde till sjukpensionering.

Jag utvecklade även fibromyalgi, fick diagnos för 10 år sen, de problemen gjorde vardagen ännu mer besvärlig.

För snart 8 år sen kom en vändpunkt när jag började med glutenfri LCHF efter en föreläsning med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi genom att dra ner rejält på kolhydrater från socker och stärkelse och istället äta mer fett.

Detsamma hände mig, här kan du läsa mer i en artikel om min hälsoresa som var införd i Året Runt förra vintern.

Ända sen jag fick min diagnos så har jag hållit muskler och leder igång med hjälp av ett gymnastikprogram, som jag fick av en mycket duktig sjukgymnast och en yogainstruktör.

Det har hjälpt mig otroligt mycket och med åren har jag kunnat träna mer med promenader och på senare år även trappgång.

Vi bor sju trappor upp här i Alanya, jag använder aldrig hissen när jag ska ut utan går de 130 trappstegen ner.

Mycket bra träning för rumpa, knän och lårmuskler har jag märkt.

Redo för träning på gym

Redo för träning på gymmet igår…

Nu i höstas när vi var i Makrigialos på Kreta började jag träna lite på gym för första gången på många år.

Det fungerar riktigt bra om jag inte lägger på för mycket vikter, så nu har jag fortsatt med det här i Alanya.

Märker en stor skillnad i styrka, balans och uthållighet idag, så det här ska jag försöka fortsätta med även på hemmaplan.

I vinterns träningsprogram ingår även lite mer mat än jag ätit tidigare, känner att min kropp mår bättre av att äta rejält.

Nu börjar jag dagen med min vanliga nötfrukost för att sen 3 timmar senare äta en läcker brunch innan jag går ut på promenader eller tränar.

Märker att jag får mer ork och energi av det, så idag får du tips på vad som ingår i den brunchen.

Bönor är inget som vanligtvis ingår i min mat, men har läst på en del om resistent stärkelse och dess positiva effekter på magen, så nu äter jag en liten mungbönsallad till brunchen.

Här kan du läsa mer om fibrer och resistent stärkelse på mycket intressanta bloggen Food Pharmacy.

Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet på min bönsallad.

Sallad på mungbönor...

Sallad på mungbönor…

Tips på turkisk brunch på mitt sätt

1 kokt ägg

½ dl mungbönsallad

Några skivor avocado

Getost

Oliver

Garnera tallriken med bladpersilja, rucola, olivolja, jordgubbar, granatäppelkärnor, hasselnötter, tomat, rädisa, limeklyfta eller de grönsaker och bär du tycker bäst om.

Till brunchen blir det en kopp te och en shot bestående av pressad citron, blodapelsin och riven ingefära.

Dela gärna inlägget vidare om du känner nån som har liknande problem med värk, förhoppningsvis kan fler bli bättre med hjälp av naturlig mat ❤

Ett vintervackert Alanya...

Ett kyligt och vintervackert Alanya…


Prinskorv med gröna bönor i tomatsås

Prinskorv med gröna bönor

Gröna bönor i tomat 2 port

1 paket frysta haricot verts/gröna bönor à 250 g

½ burk krossade tomater

1 vitlöksklyfta

1 liten, gul lök

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

1 tsk smulad oregano

1 krm Worcestershiresauce

Salt och svartpeppar

Tina bönorna, skär dem i mindre bitar och fräs dem i smöret tillsammans med finhackad lök och vitlök.

Krydda och låt puttra några minuter.

Rör ner de krossade tomaterna i böngrytan, låt koka upp.

Tillsätt vinäger, Worcestersås och kryddor.

Koka på svag värme i ca 10-20 min så det tjocknar och du tycker att bönorna blir lagom mjuka.

Servera till stekt prinskorv och ägg.