Grekisk souvlaki och tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Semesterminnen

Om du som jag älskar den grekiska maten så kan du passa på att drömma dig söderut vid en god middag.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grilltips kan du köpa för bara 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Nationaldagsbakelse – Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör

Skogens superbär

Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.

En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.

Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen

Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.

Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.

Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.

Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.

Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.

Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag ❤

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.

Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.

Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.

Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.

Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.

Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos

Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet

Istället för en blomma

Presenttips

Nu har Bokus sänkt priset på Gröna, sköna tillbehör igen, så nu kostar den bara 179 kr.

Kanske en Studentpresent eller att ta med istället för en blomma när du ska hälsa på hos någon när och kär i sommar?

Bilden härovan visar sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde från boken, en riktig sommarnjutning

Här kan du läsa mer om boken och dess innehåll.

 

Lax med varm grönsaksröra

juli-15-018-1

Snabbmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som ger dig gott om tid till annat.

Ett kryddsmör passar fint som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Här nere hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Lax med Sesamstekta grönsaker

Zucchinisallad till grillat

Grilltillbehör

Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen.

Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in, ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Låt stå och dra till sig i kylen en stund medan du eldar på grillen så blir den ännu godare.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Här hittar du två av mina kokböcker som innehåller mängder med njutbara tillbehör till all slags grillat.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Räksallad med örtmajonnäs

Sommarsallad

Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta.

Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad.

Räksallad 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Örtmajonnäs

½ dl majonnäs

1 msk crème fraiche

1 tsk pressad citron

1 msk hackad dragon

1 msk hackad gräslök

Flingsalt och peppar

Kallpressad olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Här nere hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Picknickmat

Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet.

Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost.

Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff

1 finhackad avokado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avokado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör

Här nedanför hittar du länkar till mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Rostbiffrullar med Avocadosallad och Körsbär

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör, strö lite extra rosépeppar över.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Kycklingspett

Grilltider

Nu stundar varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt.

Den lättgjorda citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad på späda morötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till, vill du ha tips på fler såser och goda tillbehör till grillat, så ta en titt på Gröna, sköna tillbehör och min grillkokbok, länkar finns efter receptet.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk honung eller annan sötma, om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa en eller ett par.

De kan bli en uppskattad present om du blir bortbjuden på middag eller att skicka till någon du inte kan besöka just nu.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Nässelomelett med fetaost

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost 1 port

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson