Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.
På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.
Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.
Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.
”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.
Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag ”
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma
100 g mörk choklad 80–90%
100 g smör eller kokosolja
6 torkade plommon
1 dl cashewnötter
2 tsk finstött kardemumma
2 msk kakao
1 msk potatismjöl
3 ägg
Ca ½ krm salt
Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.
Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.
Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.
Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.
Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.
Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.
Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.
Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.
Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.
De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.
Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
I länkarna kan du läsa mer om böckerna och vilka recept och faktatexter de innehåller.
Här nedan ser du några av mina bilder tagna ute i vackra Jämtland (Gröna, sköna tillbehör) och från den fina natur som även finns runtom i Stockholm (Baka med frukt & grönt).
Gröna, sköna tillbehör kostar bara 59 kr på både Bokus och Adlibris om du klickar dig dit via länkarna.
Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.
Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.
Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.
Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.
Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?
Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.
Glutenfria semlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
½ dl grädde eller kokosmjölk
4 msk psylliumhusk
3 msk valfri sötning
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl mald mandel
2 msk grädde eller kokosgrädde
1 msk valfri sötning
Garnering:
Vispad grädde eller kokosgrädde
Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.
Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.
Idag bjuder jag på två av mina kokboksrecept, en matig våffla och en läcker småkaka som passar fint att ta med ut på kommande sportlovsutflykter.
Idag den 10 februari firas Baljväxtens Dag, extra aktuellt i år när många vill lära sig mer om hur vi kan dryga ut maten med bönor, kikärtor, ärtor och linser.
Baljväxter har blivit hetare än nånsin, både för dess hälsosamma effekter och för att hålla matkostnaderna nere.
För sex år sen skrev jag en hel bok med baljväxtrecept, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Du kan läsa mer om innehållet och oss författare i länken ovan.
Kokboken blev en stor succé och var en föregångare till en rad bönböcker som kommit på senare år.
Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st
4 dl små, gröna ärter
200 g halloumi
2 äggvitor
Ev ½ krm salt
2 msk smält smör till våffeljärnet
Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.
Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen. Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.
Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.
Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.
Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.
Recept nummer två är en riktigt god och näringsrik småkaka, perfekt till kaffet eller den varma chokladen både på skidturen eller hemma i soffan.
Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmörca 12 st
6 osvavlade aprikoser
2 dl kokta kikärtor
1 dl jordnötssmör
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak. Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.
Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.
Bönbokstips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken såldes slut redan vid förbokningen inför årets Bokrea, den finns fortfarande att ladda ner här som E-bok.
Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt finns fortfarande med på Bokrean till väldigt låga priser hos Bokus i länkarna ovan, de finns även hos Adlibris.
Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.
Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.
Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.
Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.
Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.
Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.
Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.
Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.
Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.
Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.
Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.
Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.
Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.
Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port
1 liter vitkål i bitar eller strimlor
25 g smör
3 dl grädde
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
Salt och peppar
Ev 1 msk senap
Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.
Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.
Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.
Currystuvad vitkål 4 port
1 liter strimlad vitkål
3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana
10 cm purjolök
1 svenskt äpple
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
25 g smör
2-3 tsk gult currypulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk äppelcidervinäger
Salt efter behag
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.
I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.
I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.
Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.
Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
Fyllning:
½ dl pesto eller tomatsås
generöst av din favorit pizzatopping
1 dl riven gräddost eller mozzarella
1–2 tsk smulad torkad oregano
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter. Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.
Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.
Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.
Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.
Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.
Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.
Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
1 dl osötad råsaft av lingon
1 dl kallpressad olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk rosépeppar
Ca 1 tsk flingsalt
Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.
Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.
Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.
Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.
Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.
Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.
I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.
Ceviche 4 port
500 g räkor med skal
2 dl kokta belugalinser
2 dl strimlad salladslök
1 dl strimlad koriander
2 ekologiska lime
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl kallpressad olivolja
Ca ½ msk flingsalt
Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.
Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.
Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.
Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.
Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.
Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.
Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.
Örtsmör
250 g smör
1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök
1 tsk chiliflingor
½ tsk Worcestershiresauce
1-2 krm smulat flingsalt
Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.
Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.
Brynt vitlökssmör
250 g smör
4 stora vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1-2 krm smulat flingsalt
½ krm vitpeppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.
Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.
Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.
Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.
Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.
Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port
2 skivor färsk skinka à 125 g
1 tsk psylliumhusk
1 äggvita
½-1 dl sesamfrön
Salt och peppar
3 msk smör
Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.
Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.
Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.
Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.
Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.
Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.
Blomkålsmos2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.
I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.
Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar
4 kärnfria dadlar
2 små välmogna bananer
50 g brynt smör eller kokosolja
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller grädde
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl kokosflingor
½ dl kokosnötmjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
Ca ½ krm salt
Glasyr:
150 g naturell färskost eller kokossmör
1 liten välmogen banan
4 kärnfria dadlar
1 pressad lime
Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.
Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.
Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.
Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.
Skär kakan i bitar och servera med färska bär.
Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.
Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.
Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.
Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.