Krämig grönsakssoppa
Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.
Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli.
Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.
Blomkålssoppa 2 port
1 medelstort blomkålshuvud
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl kycklingbuljong
1 dl riven, stark ost/getost
1 msk ekologiskt buljongpulver
½ pressad citron
2 msk hackad gräslök eller persilja
Salt och peppar
Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.
Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.
Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.
Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.
Fler sopprecept hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.
På Mikael Erikssons bild här nere ser du en broccolisoppa med skaldjur från Gammaldags husmanskost.