Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tack för titten

Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.

Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.

Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.

Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus.

Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.

Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?

Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.

Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.

Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:

Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.

Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.

Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.

Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.

Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.

Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till ❤

Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.

Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.

Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.

Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.


Reklam för en god sak

Bitte

Annonser på min blogg

Som du kanske märkt så har det senaste dagarna dykt upp några reklambanners på bloggen.

När jag startade min matblogg för 6½ år sen, bestämde jag mig för att jag i motsatt till de flesta bloggar, inte skulle ha betald reklam härinne.

Men, jag har nu ändrat mig till förmån för det jag anser vara hemsidor värda att framhålla lite extra.

Jag tar inte mycket betalt för mina annonser, just för att de som kanske inte tar in jätteinkomster på sin verksamhet ska ha råd att annonsera.

Det kommer att bli reklam för de som hjälper många till att få en bättre hälsa genom att äta naturligt god mat.

Alltså de i mitt tycke hälsosammaste kosterna, LCHF och Paleo.

Nola

Så du kommer inte heller i framtiden att få se vare sig vintips, smycken, kläder eller diverse viktminskningsmetoder som förvisso skulle ge mig stora inkomster, men som jag inte vill ska förknippas med min blogg.

Jag får ofta mail med förfrågningar om den här typen av reklam, men jag har inte för avsikt att ändra mig på den punkten.

Det värsta var ett mail som kom häromveckan, med en fråga om jag ville annonsera för en speciell remouladsås, framtagen för kvinnor.

Det speciella med den var att den hade lägre fetthalt. De hade tydligen inte kollat upp vad det var för typ av bloggare de kontaktade…

Jag hoppas att du, precis som jag, tycker att mina annonsörer har ett bra budskap, så att du också vill vara med och stötta dem.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till deras hemsidor och kan läsa mer om vad de erbjuder.

Kostfonden gör jag förstås reklam för utan att ta betalt, jag hoppas den snart får lika stor spridning som Cancerfonden.

Hoppas du också stödjer Ann Fernholms fond som månadsgivare, så vi kan få se många studier på lågkolhydratkostens inverkan på folkhälsan framöver.

Kostfonden_RGB

 


Tävling: Vinn Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo
Grillmat LCHF av Birgitta Höglund  Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson

Tävlingsdags

Idag tänkte jag bjuda på två av mina kokböcker som pris till de som är med och delar det här inlägget på Facebook.

Allt du behöver göra är att dela länken till det här inlägget på din Facebook-vägg, tagga mitt namn (Birgitta Höglund) och skriva en motivation där vilken kokbok av de två du vill vinna och varför.

Tävlingen pågår under helgen fram till söndag kväll kl 18.

Du får förstås dela inlägget även på Instagram och andra sociala medier, men Facebook är det enda jag har.

Jag går in och kollar alla taggningar och motivationer och väljer sen ut den jag tycker var bäst till respektive bok :)

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ
Foto Mikael Eriksson

När bokrean startade häromdagen så tog Långkok för LCHF och Paleo slut direkt, den hade sålt väldigt bra under förhandsbeställningen.

Den toppade listorna under flera dagar på Bokus som mest sålda bok, alla kategorier.

Så nu finns bara Grillmat LCHF kvar av mina kokböcker att köpa, inte så bara förstås till det superlåga priset och en stundande grillsäsong ;)

Du hittar boken här på Adlibris för 45 kronor och på Bokus för 49 kronor.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Nu är alltså både Långkok för LCHF och Paleo och LCHF för seniorer slutsålda hos mitt förlag, Pagina.

De tänker inte heller trycka upp några nya böcker, tyvärr, utan de är listade som definitivt slut.

Men en glad nyhet i det hela är att det här innebär att jag (LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist) som författare nu får ta över utgivningsrätten.

På det viset kanske de kan komma ut i handeln igen framöver, jag ska undersöka hur man går till väga med det.

Vedeldad utegrill

Vedeldad grill där utebilderna till Grillmat LCHF togs

Intresset för böckerna har ju vuxit sig väldigt stort, särskilt nu när de kommer ut i USA om några månader.

Trenden att äta god och nyttig mat lagad på naturliga, glutenfria råvaror växer sig starkare hela tiden.

Jag som har 18 års erfarenhet som restaurangkock har ju en hel del matlagningskunskap som jag vill fortsätta sprida vidare till så många som möjligt.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, parmesanfyllt kycklinglår  Foto Mikael Eriksson

Så det vore väldigt synd om de här kokböckerna inte skulle kunna inspirera alla de som just upptäckt LCHF och Paleo.

Många av recepten i Grillmat är anpassade efter både LCHF och Paleo, men jag fick på den boken bara ha med LCHF i titeln.

Foliebakad torskrygg från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad torskrygg
Foto Mikael Eriksson

Anna Hallén skriver ett mycket intressant förord i boken om varför det är så viktigt för oss att äta naturlig mat med hög halt av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen.

Just sån mat som jag skriver om i mina kokböcker, njutbar mat med få kolhydrater men med högt näringsvärde.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Jag hoppas nu att du hjälper mig med att sprida länken så att många fler köper min grillkokbok.

Då kanske den också snart tar slut hos förlaget och jag själv kan ge ut även den framöver, tillsammans med de andra böckerna.

Tack på förhand <3

Kokospannacotta med vanilj  Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson


Smörgåsbakelser med krossade ostbågar

smörgåsbakelser_recept_smörgåstårta
Dessa smörgåsbakelser åt vi på Alla hjärtans dag i lördags! Enkla att göra av vanlig formfranska med goda fyllningar och pålägg.
Jag har gjort dom i två lager, ett med mjukost och kokta ägg och ett lager med bacon och konserverade mandariner. Älskar smörgåstårtor med frukt där salt möter sött. :-P Förutom fyllningen så har jag naturligtvis en grundröra till alla lager samt till att täcka bakelserna med. Krossade ostbågar runt kanterna är ett måste till såna här små godingar. ;-)

4 st
Det här behöver du : 
12 skivor formfranska

Grundröra : 
2 dl grädde
2 msk majonäs
Trocomare örtsalt

Fyllning : 
4 – 6 msk mild mjukost
4 kokta ägg
150 gram bacon
1 burk konserverade mandariner

Garnering : 
Ostbågar
2 hg rökt skinka
12 skivor ost
Physalis
Gröna vindruvor

GÖR SÅHÄR : 
Ta ut rundlar av skivad formfranska. Använt ett lock eller en liten skål. Vispa grädden löst och rör ihop med majonäs och örtsalt. Bred första lagret med mjukost och finhackade, kokta ägg. (du kan röra ihop de kokta äggen med lite av grundröran så det blir saftigt). Lägg på nästa lager och bred med smör och strö över knaperstekt bacon i små bitar. Fördela mandarinerna över och lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck varje bakelse med grundröran som är kvar. Krossa ostbågar i en plastpåse med en kavel eller liknande. Täck sidorna och garnera med ost, skinka, physalis och vindruvor.

smörgåsbakelse_kryddburken

Topp 10 på bloggen 2014 och Gott Nytt 2015

Iskonst tillverkad av min Syster

Årets mest lästa inlägg

Först vill jag önska alla mina gamla och nytillkomna läsare ett riktigt Gott Nytt År <3

Jag fick ett väldigt varmt mottagande när jag började blogga igen i höstas, efter över 2 års paus härinne.

Det känns verkligen roligt att min mat är så populär därute, bloggen når drygt 100.000 visningar varje månad.

Året som kommer blir riktigt spännande, med lanseringen av mina kokböcker i USA som den klart största händelsen.

Tänk att få göra internationell karriär, det trodde jag aldrig när jag startade min blogg för snart 6 år sen.

Mat kan verkligen göra underverk för hälsan, det är vi många som börjat förstå.

Tack vare att jag följt min kostplan konsekvent hela tiden så har orken att dela med mig av mina recept hållit sig stark under alla de här åren.

Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.

Det känns riktigt bra att det är mitt inlägg om vad LCHF gjort för min hälsa som är det absolut mest lästa.

Jag hoppas att det kan inge hopp till andra som också lever med värk, att det kan finnas en lösning på problemen.

Alla blir inte bra från sin värk men de flesta känner en positiv skillnad när de går över till en glutenfri LCHF-kost.

Sprid gärna inläggen och recepten vidare på Facebook och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.

Och sprid dem ännu hellre till dina nära och kära i verkliga livet, genom att laga dem och bjuda in till en god måltid.

Att umgås över en god bit mat är bland det mest värdefulla vi kan göra. Dela skratt, minnen, historier och kunskaper med vänner ger så otroligt mycket tillbaka.

Hoppas du får ett riktigt njutbart 2015, jag ska göra mitt bästa för att hjälpa dig på traven :)

Plats nr 1

Fibromyalgi och LCHF

Plats nr 2

Så steker du en perfekt tournedos

Plats nr 3

Fröknäckebröd

Plats nr 4

Hemgjord majonnäs och aioli

Plats nr 5

Valnötsbröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Plats nr 6

Ugnsstekt kyckling

Plats nr 7

Räkfond och räksoppa

Plats nr 8

Mjuk pepparkaka

Bakelse LCHF till jul

Plats nr 9

Rimmad fläsklägg i ugn

Plats nr 10

Chokladbollar


Farväl till Facebook och julstress
Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…

Tagit ett beslut

Nu är det dags att dra ner lite på stressen i mitt liv och börja göra mer av det som är bäst för just min hälsa.

Jag känner personligen inte av så mycket av stressen inför julen, eftersom jag valt att bo här nere vid Medelhavet i december.

Men mitt datorarbete tar mer och mer tid och det har nu fått mig att fatta ett viktigt beslut. Jag lägger ner hela mitt engagemang på Facebook.

Så, det var skönt att äntligen skriva ner det jag tänkt på nu den senaste månaden…

Facebook är bra på många sätt:

  • Det skapar kontakter med nära och kära, gamla och nya bekanta, möten man inte skulle fått möjlighet till annars.
  • En plats där man kan diskutera både de små tingen och de stora världsfrågorna.
  • En plats att dela med mig av mina matkunskaper till alla som är osäkra på hur man lagar god och nyttig mat.
  • Sist men inte minst, en fantastisk marknadsföringsportal för mina recept och kokböcker.

Men också en stor energitjuv, som jag nu alltså bestämt att ta bort ur mitt liv.

Julmarknad i Alanya

Julmarknad i Alanya

Har du frågor och funderingar kring mat och hälsa är du mycket välkommen att ställa dem härinne på bloggen. Från den 1 januari nästa år så raderar jag min Facebooksida.

Det har tagit väldigt mycket av min datortid att svara på alla privata meddelanden och andra frågor, ställer du dem här istället får så många fler ta del av svaren.

Jag kommer inte att göra fler inlägg på Facebook efter det här, så du får gärna lägga till dig som följare av bloggen och få uppdateringar till din e-post.

Klicka bara på länken Anmäl mig, den hittar du under bilderna på mina kokböcker i högermarginalen.

Nu kommer det att bli mer arbetsglädje och energi över till mitt bloggande och att skriva tidningsartiklar.

Jag har just fått ett nytt jobb som mat/rese-skribent i Expressens Allt om LCHF, skickade iväg första artikeln förra veckan.

Det känns väldigt roligt att få skriva om det som ligger mig varmast om hjärtat i Sveriges största LCHF-magasin.

Jag skriver sen 4 år en matkrönika om lågkolhydratkost med jämtländska förtecken varje månad i 100% Östersund.

Senaste året har jag även medverkat med mina recept på tyska i tidningen LCHF Deutschland.

Slow cooking

På bokfronten händer inte så mycket just nu, annat än att mina 3 kokböcker ges ut i USA nästa sommar.

Och det är ju förstås det största som hänt mig hittills, sen jag började skriva min blogg för 5½ år sen :)

Jag tog för ett år sen själv kontakten med ett förlag i New York, Skyhorse Publishing, presenterade mina böcker och de nappade.

Det känns otroligt hedrande att de valde att ge ut alla mina böcker, det är inte ofta det händer författare i Sverige.

Nu har jag flera nya bokidéer på tankestadiet och några som ligger för bedömning hos  olika förlag, hoppas på ett positivt besked framöver.

Har så många bra recept att dela med mig av, känner du nån som har ett förlag får du gärna tipsa dem om mig ;)

Hoppas du kommer att följa mig även i fortsättningen härinne. Det kommer som vanligt att bli ett och annat matnyttigt tips.

Recept som du gärna får dela med dig av till dina Facebook-vänner och förstås alla vänner i verkliga livet.

Här kan du läsa om Therese Renåkers sätt att hantera julstressen, hon ger många bra vinklingar hur man kan leva ett lugnare liv innan jul.

Lucka 17

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester, vi har mycket att lära av honom…


Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Racks-kotletter, bräserade i sås med sensommarens primörer

racks_kotletter_scan
Nu böjar snålblåsten göra göra sig påmind igen här på ön igen. Många dagar är soliga och finns men ljuset på himlen förvandlas och antydan till höst börjar närma sig. Nu kommer åter det vackra höstljuset tillbaka och känslorna börjar sprudla om höst, löv som dignar, sprakande färger, marknader och skördefest.

Jag har verkligen njutit av värmen och sommaren men det känns för mig som ”säcken knyts ihop” när hösten kommer. Skolor, jobb, vardag och rutiner på agendan igen. Vindar och frisk luft och ut o röja på gården, i skogen och allt därtill. Så mycket skönare med höst än högsommarvärme då man knappt kan andas och lusten att laga mat inomhus är minimal. Nu är min tid här igen och både grill, muurikka och kastruller går varma precis som de ska! :-P Här kommer recept på vansinnigt goda racks-kotletter, möra och saftiga som fått bräsera i en god buljongsås, den får ni inte missa! ;-)

Det här behöver du : 
4 racks-kotletter rapsgris
Smör till stekning
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 msk malen paprika
2 hela vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 knippe små nyskördade morötter
6 dl köttbuljong alt. vatten + tärning/fond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Bryn racks-kotletterna i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, malen paprika, tomatpuré och vitlök som får fräsa med. När de fått fin färg på bägge sidor Tillsätt finhackad purjolök, paprika och morot i mindre bitar. Slå på buljong, rött vin och grädde. Låt bräsera på svag/medelvärme utan lock ca 45 min. Fyll på mer vätska (buljong, vin, grädde) och du vill ha mer sås. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för såsigare konsistens. Smaka av med trocomare örtsalt.

recept_kotletter_rapsgris_racks
Kotlettracks av rapsgris puttrar i pannan tillsammans med några skriva av dito ytterfilé.

köttgryta_rapsgis_kotletter_racks_skyssås
En tidig höstgryta med sensommarens smaker och primörer. Värmande och gott både nu och sen i vinter.

Piroger, fyllda med pulled pork

piroger_pulled_pork_fyllning
Brukar du göra piroger? Det är perfekt på sommaren att ha i frysen och bara packa ner i strandväskan eller som ett mättande mellanmål.

Jag brukar göra piroger när jag har mycket tillagat kött över i kylskåpet, det kan vara en söndagsstek, skivor av kassler, köttfärssås eller som här med pulled pork! Blir riktigt gott som fyllning. Tänk bara på att det inte bör vara för torrt så tillsätt en fyllig sås som tex BBQ-sås och gärna en krämig ost som smälter.

Servera med en god sallad och vitlökssås! :-P

12 piroger
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
150 gram smör
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i degbunke. Gärna i maskin. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader och slå på jästen. Rör ut och tillsätt de övriga ingredienserna (inklusive ägget, som INTE är till pensling). Arbeta degen länge så blir den seg och smidigt att jobba med sen. Låt jäsa 30 min övertäckt med bakduk.

Ta upp på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Forma till bollar och kavla ut ca ½ cm tjocka. Lägg på fyllningen. Vik över degen till en halvmåne och nyp ihop. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg före gräddning. Grädda i ca 20-25 min i 200 grader.

piroger_med_pulled_pork_fyllning

pulled_pork_piroger_recept

piroger_fyllning_pulled_pork

pulled_pork_piroger

fyllning_piroger_recept_pulled_pork