11 år med LCHF och min väg till ett friskare liv
Birgitta Höglund 2020

Jag 2020

Vägen till en bättre hälsa

Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med LCHF.

Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromyalgi med hjälp av den kostmodell hon tagit fram.

Jag tänkte att kan hon så kan jag!

Jag har fått så många bevis under de här åren att jag är på rätt väg och även på hur jag kunnat inspirera många andra till ett friskare liv.

2001

2003

2009

2019

Nu kommer kokboken där jag berättar om hela min hälsoresa, som inte varit lätt alla gånger, men som sakta men säkert lett fram till det mående jag har idag.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv heter den och du kan läsa mer om innehållet i länken.

Du hittar den här på Adlibris och Bokus, här kan du köpa den som E-bok.

I övermorgon, torsdag 2/4, finns min sjätte kokbok även ute i den vanliga bokhandeln.

Hösten 2019 under arbetet med kokboken Foto Jan Andersson

Förhandstitt på min nya kokbok
Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

En stor dag

Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud, med en förhandstitt på min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En fantastisk känsla att se det färdiga resultatet av det arbete jag hållit på med i över ett år.

Den här gången har jag ju även fått den stora äran att ta alla matfoton själv, stort tack till min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh för det förtroendet.

Det här är inte bara en kokbok, den innehåller även hela min hälsoresa och mina tankar kring hur vi själva kan få ett friskare liv.

Den handlar också om hur vi kan ta hand om alla de råvaror som finns i naturen runtom oss, oftast helt gratis dessutom.

I dagsläget är ju dessa tankar viktigare än nånsin, vi måste börja bli mer självförsörjande när det gäller vår mat igen och tänka på hur vi kan förbättra vår hälsa.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör

Boken inleds dessutom med ett mycket aktuellt förord i samma anda av Ann Fernholm, jag är mycket tacksam att hon ville dela med sig av sina kloka tankar.

Kokboken kommer snart att tryckas i större upplaga och gå ut till alla som förhandsbeställt på Adlibris och till alla andra bokhandlar, då den släpps 2/4.

Till sist ett varmt tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa boken.

Ät, njut och må gott!

Kokbokens baksida

Årets Harmoniresa går till Kroatien

Nu är det klart!

På självaste internationella kvinnodagen kan vi nu äntligen presentera hela årets resa till Makarska, Kroatien!

Vi har satt ihop det allra bästa av det bästa för att vi ska få en helt underbar vecka tillsammans.

Vi har ändrat lite i upplägget från tidigare år och lägger nu ännu större vikt vid det harmoniska, sinnliga och njutfulla livet.

En perfekt plats för avkoppling

Vår vecka tillsammans kommer att bli en finstämd mix av lugn och ro, nyfikenhet, gemenskap, utflykter och insikter. Allt kantat av livets godaste goda.

På hemsidan hittar du nu all information om programmet, hotellet vi bor på och självklart all praktisk information om flyg, pris etc.

Titta in, läs och ställ frågor i kommentarer här eller på Harmoniresors Facebooksida om du undrar över något.

Då vi som alltid sätter kvalitet före kvantitet har vi ett begränsat antal platser, så vänta inte med att boka.

Den 30:e september åker jag och Therese Renåker, följer du med? 🌞

17 år tillsammans

Jag och Lennart i Fjällnäs i somras

Åren går…

Idag är det 17 år sen jag träffade mannen i mitt liv, en marsdag när jag var på väg till Alanya för första gången för att träna upp mig inför min steloperation så möttes vi på planet.

Sen har vår resa tillsammans fortsatt och bara blivit bättre och bättre med åren.

Vi har kämpat oss genom en hel del sjukdomar och krämpor på vägen, men kärleken,  maten och motionen har hjälpt oss att klara av många motgångar.

Du kan läsa mer om hur vi gjort för att må så här gott i min nästa kokbok som släpps om en månad.

Förhandsbeställ den gärna här på Adlibris, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Ses vi på Västgård Game Fair?

M/S Drottning Sophia på Kallsjön

Mässdags

Nu till helgen den 26-28 juli är det dags för den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i Kall, på östsidan av Åreskutan.

Vädret ser ut att bli alldeles fantastiskt, så då passar det ju fint med en båttur och en fika på den vackra Kallsjön.

Jag signerar mina senaste kokböcker på ångbåten M/S Drottning Sophia och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani.

Som tilltugg till den godaste kombucha jag smakat får du provsmaka både mina Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Hoppas du kommer förbi för en pratstund om du är i närheten, jag finns på båten alla dagar mellan 11-15.

Bloggen fyller 10 år och mina bästa tips på äggröra

Jag vid Storsjön häromveckan

10-årsjubileum

Idag är det precis 10 år sen jag startade den här bloggen efter en 3-timmars bloggkurs.

Innan dess hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Men vilket otroligt decennium det varit, så glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat.

Både den här vägen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina kokböcker.

Här hittar du mina bästa grilltips, det är ett nytryck av tidigare slutsålda Grillmat LCHF som kom ut för precis 1 år sen.

Har du nyss hittat hit så kan du läsa mer om mig och min hälsoresa här.

Snart är bloggen uppe i 7 miljoner visningar, så intresset för min typ av naturligt god mat att njuta av har verkligen varit stor de här åren.

Tack för att du följt mig på resan och ett ännu större tack till dig som köpt mina kokböcker och på det viset bidrar till mitt bloggande, så jag inte behöver ha så mycket reklam härinne ❤

Här ser du mitt första recept från 11 juni 2009 🙂

Ekologiska ägg från Kreta

  • 2 Ägg
  • 3 msk Grädde
  • Smör
  • Hackad Gräslök
  • Salt o Peppar

Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.

Ja, så enkelt var det då för 10 år sen, jag har försökt fortsätta på den enkla vägen, så att alla ska kunna laga mina recept, oavsett förkunskaper i köket.

Här får du en äggröra till, med lite mer smak.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/04/nov-11-19-005-1.jpg?w=300&h=225

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1-2 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smälthälften av smöret i en stekpanna eller kastrull.

Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.

Bilden här nedan är från Nationaldagen, äggröra något som jag väldigt ofta njuter av, enklare och godare matlagning får man leta efter.

Vill du träffa mig och kanske köpa en kokbok så finns jag på Ecocaféet i Östersund lördag den 15 juni mellan 11-16.

Då bjuder jag på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Är du i närheten så hoppas jag vi ses.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Grillsommaren är här

Mina bästa grilltips

Nu är grillsommaren igång på riktigt, vilken värme vi fått 🌞

För dig som vill ta del av mina bästa grilltips och samtidigt bidra lite till mitt skrivande här på bloggen, så får du väldigt gärna köpa min grillkokbok här på Lumio Förlag.

Här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Grillboken blir en perfekt present till sommarens alla kalas, om du redan har den själv.

Dela gärna inlägget vidare på din Facebook, blogg, Instagram eller var du helst tillbringar din tid på nätet.

Vi njöt av Nationaldagen på Frösön

Vår hälsoresa till Kroatien

Vår i Makarska

Tack för alla besök och kommentarer till blogginlägget om 10 år med LCHF ❤

Mitt fokus har de här åren varit att dela med mig av mina kockkunskaper och stora matglädje genom att sprida njutbara recept för ett friskare liv.

Nu är det hög tid att även Lennart får dela med sig lite av sin historia på vägen till en bättre vikt och hälsa.

Vi känner båda att det är väldigt viktigt att dela med oss av det som hänt och händer på vår egen hälsoresa, så fler som kämpar med sockersug och viktproblem kan bli hjälpta.

Just nu är vi i Kroatien för att fira både 10-årsjubiléet och Lennarts 76-årsdag i morgon.

Det är aldrig för sent att ändra sitt liv till det bättre med hjälp av naturligt god mat att njuta av, det signum jag haft på min blogg ända sen starten 2009.

Här i Kroatien är det verkligen lätt att äta bra mat.

Vi bor i gamla stan i Makarska och har flera slakteributiker och grönsakshandlare precis runt hörnet, även delikatessbutiker med fina getostar, lufttorkade skinkor och sprättägg.

Smör finns i en mängd olika varianter, så det blir en hel del gott tillagat i vår hyrda lägenhet.

Om du vill ta del av min syn på den goda Medelhavskosten så har du möjlighet att följa med mig på en hälsoresa till Kreta i höst, läs mer här på Harmoniresor.se.

Här några bilder från de senaste dagarna i Makarska, det är första gången vi är i Kroatien, men absolut inte den sista.

Njutbar hälsoresa till Kreta i samarbete med CE Travel

Makrigialos fiskehamn

Harmoniresa till Makrigialos

Vännen och kollegan Therese Renåker och jag träffades i Stockholm häromveckan och hade ett trevligt möte hos vår nya samarbetspartner CE Travel.

Resebyrån kommer hädanefter att ta hand om allt praktiskt kring bokning och fakturering av våra Harmoniresor, de ordnar allt gällande flyg, hotell och transfer.

Det här samarbetet ger oss möjlighet att koncentrera oss mer på allt det vi vill dela med oss av under en veckas njutbar och harmonisk hälsoresa till Makrigialos på sydöstra hörnet av Kreta.

Det blir tredje året vi arrangerar resor hit, flera av våra gäster har återvänt båda säsongerna, så du förstår att det är lätt att bli förälskad i både platsen, människorna och inte minst maten i Makrigialos.

Vi flyger från Arlanda med Norwegian till Heraklion på kvällen den 5 oktober, för den som vill kan CE Travel hjälpa till att boka anslutningsflyg till Arlanda.

Flygtiderna hos Norwegian är på kvällen/natten, så det blir lättare för alla att anpassa sina anslutningar med flyg eller tåg och man slipper extra hotellnätter.

Här en länk direkt till bokningssidan på Harmoniresor, du fyller i alla uppgifter där om du vill följa med oss, så skickar vi din bokning vidare till CE Travel.

Vi har valt att lägga resan i början på oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, den bästa tiden för en resa till Medelhavet om du frågar oss.

Vi kommer under resan att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

För dig som inte känner till oss två sen tidigare så kan du läsa lite mer här om vilka vi är.

Morgonsol över Makrigialos

När solen är på väg upp tar jag med dem som vill ner till en lugn och avskild vik nere vid havet.

Där börjar vi dagen i lugn takt med mjuka rörelser och den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag själv hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och vad vi på egen hand kan göra för att bli bättre.

Jag kommer en dag att berätta om hur min egen hälsoresa sett ut, från rejält sjuk och handikappad efter en steloperation av ryggen och med efterföljande fibromyalgi, till det friska jag som kommit sakta men säkert med hjälp av maten och träningen.

Morgongymnastik på stranden

Här kan du läsa mer om hur vi tänker oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina kokböcker tillsammans, det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolen.

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

 

En kväll brukar vi delta i en äkta grekisk afton uppe i bergsbyn Pefki på restaurang Piperia, där den vänliga krögaren förser oss med god mat medan vi blir underhållna av skickliga musiker och dansare.

Har vi tur blir det också ett besök i det lilla hembygdsmuséet, guidade av underbara Ourania, som är född i byn för över 80 år sen.

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger precis i brytpunkten mellan havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resans pris och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Några av veckans dagar tar jag med deltagarna på promenad till de vackra stränder som ligger i utkanterna av byn, dit inte många turister hittar.

Där kan vi sen tillbringa några sköna timmar med en god lunch eller du kanske bara vill koppla av i skuggan under de stora tamariskerna för att hitta din egen inre harmoni.

Vill du följa med på vår harmoniska njutresa, så läs mer och skicka in din bokning här.

Här några röster från tidigare resors deltagare:

”Helt underbar resa. Till en underbar liten genuin ort med god mat och många upplevelser. Jag har varit med 2 ggr och lika bra varje gång. Förändrade mitt liv faktiskt.”

”För en vecka sedan kom jag hem från en alltigenom fantastisk Harmoniresa till den lilla byn Makrigialos på Kreta. En vecka som var fylld av välbefinnande, härliga människor, bergsvandingar, sol å bad, underbar mat på restauranger vid havet, morrongympa på stranden, prat, skratt å långa givande samtal tillsammans med våra ”reseledare” Birgitta å Therese!”

”Tack till alla som var med till Makrigialos! Nya vänner, goda samtal, mycket glädje och skratt. Återhämtning för kropp och själ. En alldeles underbar vecka!”