Tacotårta – rester från fredagsmyset!

tacotarta_recept_rester_fredagsmiddag_fredagsmys__tacos_tacos_fars_tips_tarta_overbliven

Middagsrester blir ofta över i kylskåpet och det går alltid att trolla fram nya rätter bara man har lite fantasi. Rester från fredagsmyset tacomiddag går alltid att få fram nya skapelser av. Varma mackor med färs och riven ost, salladsmix eller såserna till soppa, tillbehör eller som här en tacotårta!

Samtidigt som man dukar av middagen så ta fram en ugnsfast form och förbered en tacotårta av resterna. Plasta in och ställ i kylen. Grädda dagen efter till lunch eller kvällsmiddag. Så gudagott! 😛

 

Det här behöver du : 

4 mjuka tortillabröd

tacofärs

finhackad rödlök

en slatt tacosås

en slatt vitlökssås

lite riven ost

några jalapeno

gurka, sallad, tomat

 

GÖR SÅHÄR : 

Varva tortillabröd med tacofärs, rödlök, tacosås, vitlökssås, riven ost  och jalapeno om så önskas i tre lager eller så många lager som du har överblivna rester till. Toppa med riven ost. Gratinera ca 25 min i 200 grader. Dekorera med sallad, gurka, tomat, jalapeno och ytterligare vitlökssås före servering.

 

tacotarta_recept_rester_fredagsmiddag_fredagsmys__tacos_tacos_fars_tips_tarta

Färdig tacotårta att serveras!

Kryddburkens skördelåda – allt i ett!

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_godaste_skordelada

En av mina favoriter på hösten är denna skördelåda som jag döpt den till. Passar utmärkt på hösten då man kanske har en heldag på gården med röjning och sysslor och behöver något värmande och rejält när man kommer in.

Igår packade vi ner loppisen och monterade ner tält och studsmatta för vintern. Mycket som ska in i förråd och garage för förvaring och det tar aldrig slut när man väl börjat! 😉 Men nu är det gjort för i år och vintern kan komma. Jag har ännu inte plockat in äpplena dock, vill vänta tills det blir en frostnatt först. Ett av våra större äppelträd är helt fullt med små miniäpplen som brukar bli mat åt rådjuren under vintern, dom får falla till marken och bli uppätna. Lite sura är dom och inte alls lika goda som våra stora röda på ett annat träd. Hur som helst så tycker jag ni ska prova denna rätt som verkligen är mättande och värmande efter en lång dag utomhus. När det riktigt biter i kinderna och man är lite frusen då är detta som godast.

Det smidiga i receptet är att du gör allt i matberedaren. Potatisen, liksom kasslern, purjolök och ost åker ner alltihop tillsammans. En gratäng allt i ett är så otroligt smidigt och sen sköter den sig själv en timme i ugnen innan det är dags att äta. Nu önskar jag er alla en fin-fin måndag!

 

Det här behöver du : 

400 gram kassler eller rökt bog

8 medelstora potatisar

1 mindre purjolök

2 vitlöksklyftor

100 gram ost

6 dl grädde

Chiliflakes

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala potatisen. Skölj purjolöken. Använd en matberedare och skiva kasslern, potatis, purjolök, vitlök och ost. Allt på samma skiva. Blanda runt i en bunke. Tillsätt grädden och kryddorna. Lägg i en ugnsfast form. Gratinera ca 1 timme 175 grader.

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_skordelada

Receptet är busenkelt då alla ingredienser åker ner i matberedaren på samma skiva.

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_godaste

Klar för ugnen. Gratinera ca 1 timme i 175 grader.

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_gratinera

Härligt krämig och bubblig gratäng, färdig att avnjutas!

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag

Bon apetit! 😛

 

Mjuk äppelkaka i långpanna

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0192463835093637,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Skördefesten har varit galet stor här på ön i år. Massor, massor med folk – det är verkligen jättekul! Självklart var vi ute ett par rundor och tittade, provsmakade och fyndade hem en massa gott. Inlägg om det kommer så snart jag orkar sätta mig vid datorn o ladda in alla bilder. Just nu befinner jag mig i sängen med panodil, varm fanta och dubbla täcken. Feber o rejäl hosta så det blir ett inlägg från mobilen idag.

 

Våra  äppelträd här hemma verkligen dignar av stora röda äpplen. Joline plockade in ett gäng häromdan (jag brukar låta dom sitta till första frostknäppen innan jag plockar in och förvarar allihop). En supergod mjuk äppelkaka från ett tidigare recept som hon har modifierat lite.

 

ca 8 – 10 port (liten långpanna ca 30*40)

Det här behöver du :

3-4 stora äpplen

3 msk strösocker

2 msk kanel

1 msk vaniljsocker

—–

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en långpanna ca 30*40. Vill du använda en större som ugnsplåt, dubbla receptet. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 35 – 40 min.

 

På toppen :
Florsocker

 

appelkaka_joline_recept_mjuk_kaka_skordefest_applen_godaste_tips_langpanna

Kaka är färdiggräddad efter ca 35 – 40 minuter i 175 grader.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.08507339557143645,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Pudra över florsocker och servera precis som den är. Otroligt saftig och bara sååå försvinnande god så jag hann inte mer än få ett litet hörn av en smakbit så var det slut… Haha!! 😛

Ostgratinerade tacorullar


Efter en lång och intensiv helg och massor med besök av råttköpare och punkter i almanackan som bockats av rundade vi av kvällen igår med dessa goda tacorullar. Fylld med krämig köttfärssås, tropisk salsa gratinerad med ost. Riktigt gott och perfekt om man har köttfärssås över.

 
4 port

Det här behöver du :

8 tortillabröd

1 sats köttfärssås gjord på 500 gram blandfärs

1 burk tropisk salsa

3 dl riven ost

 
GÖR SÅHÄR : 

Fyll tortillabröden med köttfärs, salsa och riven ost. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Klicka ut salsa och toppa med ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera med en god sallad och vinegrette.

 

Fyll tortillabröden.

Rulla ihop, lägg i ugnsform och toppa med salsa och riven ost.

Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera!

Bräserade fläskkotletter i skysås med lingon

bräsera_fläskkotletter_kotletter_ben_skysås_husmanskost_kött_potatis_söndagsmiddag_recept_klassisk_mat_middagstips

Klassisk husmansmiddag med kött och potatis. Tröttnar aldrig! Här bräserade fläskkotletter som fått puttra ett par timmar så dom blir riktigt möra och saftiga. Jag serverade dom med skysås smaksatt med lingon och nykokt mandelpotatis. När det kurrar i magen och man sätter sig till bords till en sån här middag efter en lång dag, är det inte mycket som slår! 😛

 

Det här behöver du : 

4 – 6 fläskkotletter med ben

smör till stekning

Salt och svartpeppar

2 msk vetemjöl

3 msk oxfond

1 msk grönsaksfond

4 msk rårörda lingon

6  – 8 dl vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Snitta fettkappan på fläskkotletterna. Bryn i het stekpanna med smör tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Pudra över vetemjöl. Tillsätt sedan oxfond, grönsaksfond, lingon och vatten. Sänk värmen och låt puttra 1½ – 2 timmar på låg värme utan lock. Jag brukar plocka upp kotletterna och ta bort benen och sedan lägga ner dom i såsen igen före servering. Servera med gelé, gurka, sallad och nykokt potatis.

bräsera_fläskkotletter_kotletter_ben_skysås_husmanskost_kött_potatis_söndagsmiddag_recept_klassisk_mat_middagstips_sås

Smaklig spis!

Snabba bananplättar med bara 3 ingredienser

bananplättar_enkelet_billigt_nyttigt_recept_banan

Ytterligare ett tips från Joline! – FRUKOST!

 

Blanda ihop dessa tre ingredienser och stek som  plättar. Servera med blåbär, skivad banan och lite honung. Woooilaa! 😛 Hon har gjort det igen! Supergott, enkelt och lite nyttigare än vanliga plättar.

 

Det här behöver du :

1,5 dl havregryn

1 banan

2 ägg

GÖR SÅHÄR : 

 

Blanda ingredienserna i en skål. Mixa med stavmixer. Klicka ut smeten i het stekpanna och stek på bägge sidor tills de rest sig något och fått fin färg. Servera med banan, blåbär och flytande honung.

Spagetti i krämig sås med bacon och grönsaker

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09391344338655472,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":2}

Pasta, krämig sås, bacon, krispiga grönsaker… Allt man kan önska för en snabb lunch att servera som allt i ett! Joline lagade denna rätt i förra veckan då Nicke kom hem med en jobbarkompis mitt på dan och dom var vrålhungriga!

Under tiden spagettin kokar fräser du snabbt på bacon i en panna och lagar till såsen, sen är det bara att vända ner spagettin och tillsätta grönsaker och toppa med med lite garnityr. Färdig att serveras och det blev inte mycket kvar efter att två stora flyttgubbar varit hemma. 😛 Pasta är pålitligt!

 

Det här behöver du : 

3 port spagetti

2 pkt bacon

2 finhackade schalottenlök

2 finhackade vitlöksklyftor

100 gram philadelphiaost

3 dl grädde

2 msk grönsaksfond

1 tsk D´Elidas chilisås

1 knippe vårlök

1 näven sugar snaps

1 röd paprika

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka spagettin al dente i saltat vatten. Fräs på bacon i strimlor i en het stekpanna tillsammans med schalottenlök och vitlök. Tillsätt därefter philadelphiaost, grädde, fond och chilisås. Låt koka upp. Skär vårlök, sugarsnaps och paprika i bitar och tillsätt. Smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04595969989895821,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Servera direkt ur pannan. Toppa med extra paprika, persilja och salladslök.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09490539878606796,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Smaklig måltid!

 

Melonskål med fruktsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0317247668888907,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens härliga desserter är här och de blir både nyttiga och goda när man kan använda färska frukter och bär efter säsong. Såklart måste man piffa till det även till vardags och detta är ett väldigt enkelt exempel med ett par meloner och lite färska bär. Festligt att servera på buffé eller bjudning dessutom.

 

Det här behöver du : 

1 mini vattenmelon

1 nätmelon cantaloupe

200 gram fryst mango

½ liter jordgubbar

Flytande honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Dela melonerna på mitten och gröp ur dom med ett kuljärn. Skär sedan halvorna rena inuti. Rester av fruktköttet lägger du i en påse i frysen, perfekt att ta upp till att mixa drinkar eller smoothies med. Fyll upp de två halva vattenmelonerna med kulorna från bägge, samt fryst mango och jordgubbar. Den frysta mangon håller desserter fräsch och kall. Ringla över lite flytande honung före servering.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05511359771224456,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06174166599777742,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Rimmade, honungsmarinerade kycklingklubbor med pasta och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.106123648583889,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Hallå! Hoppas ni har det bra därute. Jag ser att det är full aktivitet just nu runt midsommarmat, tårtor och dessert. Och det har trillat in många fina tårtor i mailen redan till tävlingen ”Årets finaste sommartårta 2016” – fortsätt skicka in era bidrag. Superkul och så roligt att få presentera alla bidrag sen.

 

Den sista perioden här hemma har varit minst sagt turbulent som ni kanske förstått både ni som följer mig privat på fb och instagram och även Norpans sida.

 

I min råttuppfödning har jag köpt in två nya små individer. En blue hona på 5 veckor och en champagne hane, lika gammal. Introduktionen av honan blev lite stökig och olyckligtvis så blev min fina Norpan biten i svansen som i sin tur resulterade i en ”avskalad” svans och extrem smärta. Jag bestämde mig ganska fort att det måste åtgärdas då hon bokstavligen hade väldigt ont så igår åkte vi in till Läckeby djursjukhus så hon fick bli opererad. Mer om allt detta finns att läsa på Norpans FB och även Norpans instagram.

 

Självklart händer alltid olyckor på helger och under jourtid, hela kalaset kostade 5500 kr men med försäkring betalade jag endast 920 kr. Det är en påminnelse till alla att ha sina djur försäkrade när något sånt här händer. Dygnet har gått bra men tratten vill hon dock inte ha på sig efter att vi kom hem och hon piggnat på sig lite men hon är otroligt duktig och låter bandaget vara. ♥ Med smärtstillande metacam och lite extra god mat samt värmeflaska under filten i sjukburen mår hon under omständigheterna väldigt bra och är pigg och glad och verkar inte ha ont som innan då hon nästan skrek så fort svansen nuddade underlaget. Snart är hon helt återställd, dock med en bit kortare svans. Om 10 dagar ska jag ta bort de sju stygnen hon har på lilla svanstippen därefter får hon sakta återgå till sina tjejer i flocken igen.

 

Under dessa dagar har jag mött många olika reaktioner från folk både privat och inom handel/vård som höjer ögonbrynen och en del himlar med ögonen och skakar på huvudet. Att överväga prisförslag och avlivning hos veterinär var jag heller inte intresserad av så ni kanske förstår att även dessa små djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat och inget jag skulle tveka en sekund för att göra allt jag kan för. Många anser och tycker att det är inte VÄRT det… För en råtta??!

 

Varför? Ett liv, en familjemedlem hos oss, en trogen liten vän i ur och skur som jag älskar såsom jag älskar alla mina råttor skulle jag inte vika en tum från deras välmående. En prioriteringsfråga tycker många vad man lägger sina pengar på?! Är det??

 

Alla hobbys kostar väl? En del gillar ormar, spindlar, resor, märkeskläder, alkohol, trädgård, inredning etc etc som dom lägger sina pengar på. Jag lägger mina pengar på det som JAG älskar i livet! Jag har på senaste tiden efter sista råttkullen lagt ner massor med tid på mina råttköpare, på att skapa trygghet, ett nätverk och rutiner för våra djur och deras välmående så när jag blir kritiserad, ifrågasatt tar jag väldigt illa upp då jag tycker man ska respektera andras val här i livet. En råtta är er råtta, precis som en hund är en hund! För mig är det ingen skillnad. Döm inget djur förrän du träffat det. <3 Många som haft lite råttfobi har efter att dom varit här blivit omvända och det tyder enbart på förutfattade meningar anser jag. Så är det med det! 

 

Nu till dagens middagstips! 

Billiga kycklingklubbor finns ofta i affären och ska man inte använda just precis samma dag så släng ner dom i en skål med saltlag över natten. Dom blir otroligt möra, saftiga och med en fin sälta. Sen kan du grilla, steka i ugn eller röka dom, vilket du vill.

 

Här har vi gjort en enkel fetaostsallad med oliver och pastaskruvar till. Kalla kycklingklubbor är dessutom perfekt att packa ner i utflyktsväskan till stranden i sommar. Jag brukar ta en kylklamp inlindad i tidningspapper som jag sedan lägger ihop med en burk kyckling i en påse och knyter ihop. Håller sig kallt ett par timmar i alla fall.

 

Saltlag till ca 1 kg kycklingklubbor :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kycklingklubborna, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze eller torra kryddor före ugn, grill eller rök.

 

Dessa kycklingklubbor kryddade jag med malen paprika, svartpeppar, soya och penslade med flytande honung, lät dom ligga i kylen ca 12 timmar till i kylen och därefter åkte dom in i ugnen i 175 grader ca 30 min. Vänd efter halva tiden. Serverade dom med feaostsallad och pasta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06980003416538239,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09556854516267776,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

fetaostsallad_sallad_tillbehör_recept_fetaost_kycklingklubbor_recept_tips_lunch_enkelt_lättlagat_snabbt_billigt_kyckling

Krämig pastasås med Broccoli, blomkål och champinjoner

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_panna

Hallå! Nu har jag tagit mig lite datortid efter en lång vecka. Solen skiner och det är riktigt toppenväder ute, perfekt för en crusingkväll i Borgholm. Nicke och Joline har redan åkt ner en sväng nu på förmiddagen för att kolla in bilarna som är utställda längs storgatan och ikväll rullar vi ner hela familjen i cadillacen.

 

Veckan har varit minst sagt innehållsrik. Joline o hennes kompis Matilda har ju varit på praktik på lantgård och varit flitiga med djuren och all skötsel. De sista två dagarna har dom också cyklat dit och hem, ca 1,3 mil enkel väg så när fredagen kom och de hade fått rida och sedan cyklat hem var det två väldigt trötta tjejer kan jag säga. Lärorikt och roligt hade det varit. Vår ena hane Rocky (tamråtta) har fått en tandköttsinflammation så senare igår eftermiddag åkte vi till veterinären så han fick undersökas och det blev en veckas antibiotika för honom. Små sprutor med flytande som ska ges i munnen och om det nu skulle vara köttsmak enligt fass så vette tusan hur deras smaklökar fungerar som gjort medicinen för stanken är rent ut sagt vidrig och luktar inget annat än sur gammal gorgonzolaost… Men han är duktig och sväljer den iallafall, tur det finns yoghurt och frukt att skölja ner med efteråt. 😛

 

Jag lagade en så himla god pastarätt häromdagen som jag tänkte att ni skulle få receptet på. Små pastaöron (orechiette) med en krämig sås med bland annat blomkål, broccoli, sugarsnaps och champinjoner. Enkel att sväng ihop och ett vegetariskt alternativ till veckans middagar.

 

4 – 6 port

Det här behöver du : 

4 port kokt pasta

1 bukett broccoli

½ blomkålshuvud

1 rödlök

2 finhackade vitlöksklyftor

200 gram färska champinjoner

1 näven sugarsnaps

2 dl creme fraiche

3 dl gräddmjölk

2 msk grönsaksfond

Salt & svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten med en nypa salt till pastan och en kastrull till broccoli och blomkål. Finhacka rödlök och vitlök och fräs i stekpanna med lite smör tillsammans med skivade champinjoner. Tillsätt creme fraiche och gräddmjölk, samt grönsaksfond. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner broccoli och blomkål samt sugarsnaps precis före servering och blanda med pastan.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_grönsaker

Ingredienserna.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_grädde

Fräs champinjoner, lök och vitlök. Tillsätt vätskan och låt koka ihop.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_veg

När såsen kokat ihop ca 10 minuter, tillsätt broccoli, blomkål och sugarsnaps.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_barilla

Vänd ner pastan och servera på ett stort fat.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt

Toppa med ärtskott och lite chiliflakes.