Fattigmanssoppa – bara för fattiglappar?
Jag tycker det är viktigt att ta tillvara på matrester, extremt viktigt både för plånboken och miljön och personligen blir det lite av en sport att kunna trolla i köket med det som faktiskt finns hemma utan att det ska behövas stödhandlas vareviga dag. Rubriken till det här inlägget tycker jag är både mysigt och […]
Äkta, öländska kroppkakor
Är det nånting som ölänningar håller på som tradition så är det kroppkakorna på trettondagsafton. Nya årets första kroppkakskok och det är ju såklart galet gott. Jag som är från Norrland har istället invigt min familj till pitepalten och brukar gå mot strömmen och koka just palt istället för kroppkakor på trettondagsafton. Men inte idag.😉 […]
Stekpannebröd
Bland det godaste som finns till frukost! Nygräddade tunnbröd i stekpannan med extrasaltat Bregott och en god ost på… Det ska rinna och droppa av det smälta smöret, det är ju bara sååå gott. Gör dom inomhus i stekpannan eller ute på muurikkan. Är brödet slut hemma så finns alltid goda knep att ta till […]
Fransk fläskgryta med örter, champinjoner och ris
Fläskgryta, en riktig vardagsfavorit som inte tar lång tid men ändå blir sagolikt god, mustig och smakrik. Du kan använda skinkstek, picnicbog, skinkschnitzel, karré etc. Billiga råvaror som du lätt kan trollar fram en riktigt härlig middag av. Grytor med nötkött såsom kalops, boeuf bourguignon, bolognese mm kräver betydlig längre tid på spisen. Jag har […]
Korvstroganoff – godaste smaksättningen
Dagens middagstips denna måndag blir en klassisk korvstroganoff. I min stroganoff har jag ALLTID (förutom korv) lök, dijonsenap, tomatpuré och grädde men ibland tillsätter jag även en burk krossade tomater för extra fyllighet och en gnutta oregano lyfter det hela ytterligare. 6 – 8 port Det här behöver du : 800 gram falukorv 2 gula […]
Kycklingsallad med turkiska smaker
Här hemma gör vi ofta kycklingsallad till matlådor som kan ätas kalla. Det är himla smidigt då både Nicke o Joline (som numera har praktik ett par dagar varje vecka) jobbar inom entreprenad/flytt/lastbilsbranschen och då vet dom aldrig vart dom befinner sig vid lunchtid, om det finns tillgång till micro att värma maten eller är […]
Nikkalouktasoppa – norrländsk, rejäl höstsoppa
Har ni någon riktigt favoritsoppa ni ofta lagar? Jag älskar klara buljongsoppor, gärna med bitar och massor av fyllning. Mixade eller ”redda” soppor med grädde eller creme fraiche tillhör inte favoriterna. Jag vill ha en soppa ungefär som en gryta fast med mer vätska. Nikkalouktasoppan kommer från den lappländska byn Nikkaloukta i Gällivare kommun. En […]
Carbonara med champinjoner
Fredagsmiddag deluxe råkade det bli. Utan att ens hunnit helghandla så serverades den godaste pastan av kylskåpsrester och såklart lite trolleri.😉 Idag blev det både brödbak efter paltkoket i måndags då jag sparade spad till två limpor. Hur gott är inte det?? Två limpor paltbröd. Nyss uttagna ur ugnen och penslade med sirap. Och rimmat […]
Sommarkaka med äpple och kanel/havre-crumble
Ja, det låter såklart lite tokigt med sommarkaka såhär i hösttider men originalreceptet har jag fått av min farmor Eva-Maj och då heter den just sommarkaka men kan naturligtvis bakas året om. Den går även under namnet ”pite-kaka”. Det jag har lagt till i receptet är 2st äpplen, inget annat. Det går utmärkt att baka […]
Plommonspäckad fläskstek med gräddsås
Här kommer receptet på söndagssteken jag gjorde i helgen. Det blev så otroligt gott. Gjord på picnicbog, plommonspäckad och tillagad i gryta i en mustig buljong med lök, morot, äpple, lagerblad mm. Steken har puttrar i grytan i 2 timmar sedan fått vila i folie i rumstemperatur under tiden jag kokat ihop såsen. Det är […]