Mot nya mål, måltidstips och boksignering

Tillbaka till Sverige

Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna.

Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig.

Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet.

Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där.

Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn.

På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga.

De första 20 som köper kokboken kommer att få en riktigt fin presentpåse med sig hem, så skynda dig dit om du bor i närheten.

Den tredje författaren till bönkokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, kan du ta chansen att träffa på LCHF-kryssningen  den 24 februari, då vi är på plats alla tre.

Nästa vecka har jag en rad intressanta möten framför mig i Stockholm och Östersund, så det känns väldigt bra att ha vilat mycket och samlat krafter den här månaden.

Här får du lite länktips på hur en matdag sett ut för mig och Lennart i vinter.

Vi börjar morgonen tidigt med nötfrukost och kaffe, till det tar vi också en liten skål med bönsallad, mjölksyrade rödbetor och lite getyoghurt.

Till lunch blir det ofta en pytt i panna med ägg och en stor grönsallad.

Tillbehör till eftermiddagsfikat

På eftermiddagen tar vi lite olika get/fårostar, grönsaker och oliver till en kopp te eller kaffe på balkongen när vädret tillåter.

Tar jag en långpromenad upp mot borgen brukar jag ha med en påse Öländska bönchips i fickan, det ger snabb energi.

På bilden nedan ett exempel på vad som kan ligga på vår middagstallrik, häromdagen blev det smörstekt hamsi/sardiner med broccolimos, bönsallad och en massa gröna blad.

Eller så kan det bli stekt kalvlever, den vi köper på Güven Et Kasap på 25-metersgatan är den mildaste och godaste lever jag smakat.

Kycklingschnitzeln från samma slaktare är en annan återkommande favorit.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong lagar jag då och då i min Wonderbag, så vi alltid har näringsrik buljong till såser, grytor och soppor.

Den här turkiska skaldjursgratängen har vi ätit många gånger i vinter, den är fantastiskt god.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

Vi har båda blivit piggare och starkare av all denna goda mat och den träning vi får genom långpromenaderna vid havet och upp mot Borgen.

Jag går mellan 5-10 km varje dag och går även nerför våra 7 trappor varje gång jag går ut istället för att ta hissen.

De dagar jag orkar försöker jag också gå uppför alla 131 trappsteg en gång, märker att konditionen sakta men säkert blir bättre så jag blir inte lika flåsig längre.

Jag testade att träna lite på gym förra vintern, men det blev mina muskler och leder inte alls glada åt, för mig passar lågintensiv träning som promenader betydligt bättre.

Eftersom jag har en nervskada i höger ben och fot efter steloperationen i ryggen, så kan jag inte gå så fort, men promenaderna ger ändå effekt.

Mina fotleder är starkare än på många år och musklerna i lår och vader har blivit synbart större under våra två månader härnere i vinter, så nog märks det att bönorna i vår dagliga mat gett effekt.

Jag bär ju också hem all mat så armmusklerna får sitt, det kan bli rätt tungt med allt som handlas på grönsaksmarknaderna runt stan.

Vi äter verkligen mycket av gröna blad, grönsaker och en hel del rotfrukter, det får oss båda att må väldigt gott.

Frukt har vi hoppat över helt nu i vinter då vi båda märker att vi håller oss piggare av att undvika socker i alla dess former.

Måltidsdrycken till är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger och lite salt, det blir väldigt gott.

Det känns väldigt bra att vi tankat så mycket energi, nu dröjer det ända till mars innan vi kommer hit igen, då lagom till den riktiga vårvärmen sätter in.

Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Kostdoktorn byter namn till Diet Doctor

Internationell doktor

Du som varit med i lågkolhydratkretsar ett tag har väl knappast missat Kostdoktorn?

Dr Anderas Eenfeldt, en av förgrundsfigurerna inom LCHF, som ligger bakom sidan mailade och berättade att nu blir Kostdoktorn ännu mer internationell och byter namn till Diet Doctor.

Jag har följt Kostdoktorn under alla år som jag ätit LCHF och lärt mig väldigt mycket via de artiklar, videos och länkar som publicerats på sidan.

Nu finns även en medlemsklubb där man kan ta del av ett otroligt stort utbud av intervjuer med olika lågkolhydratexperter och även mängder av recept.

Jag går varje dag in på Bloggnyttsidan, där finns alla de största lågkolhydratbloggarna listade med uppdatering av nya inlägg.

Här hittar du den svenska versionen av Diet Doctor, sidan finns sedan några år på engelska och numer även på spanska.


Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tack för titten

Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.

Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.

Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.

Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus.

Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.

Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?

Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.

Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.

Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:

Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.

Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.

Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.

Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.

Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.

Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till ❤

Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.

Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.

Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.

Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.


20% rabatt på Diabeteskokboken för män

Specialpris på nyutkommen kokbok

Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män.

Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20% rabatt.

Hjälp oss gärna att sprida länken vidare så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa.

De läckra bilderna i kokboken är tagna av Mikael Eriksson, som också står för formgivningen.

Här kan du läsa mer om vår Diabeteskokbok på Anne Aobadias sida Matkärlek.


Hårda julklappstips

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Populära paket till jul

Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen.

Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker.

Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner.

Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen.

Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid.

Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt.

Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder.

För att inte tala om när man ska använda den i köket, vilket kladd det blir att ha mobilen, paddan eller laptopen med där…

Först ut är Anne Aobadias nya kokbok ”Vardagsgott – LCHF varje dag utan krångel”.

Många känner till Anne från tiden med tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, som också blev namnet på hennes första kokbok.

Numer jobbar hon som receptskapare hos Kostdoktorn, men här har hon skapat nya, enkla rätter för den som alltså hellre väljer en riktig kokbok framför nätrecepten.

Boken innehåller 52 riktigt lockande recept så du har nåt nytt att prova en gång i veckan, Annes vällagade mat passar nog ofta lika bra på helgen som till vardags.

Här en bild från kokboken på en högrevsburgare med bacon och gräddstuvad spetskål smaksatt med fänkål, riktigt gott låter det tycker jag.

En kokboksdebut blir mitt nästa tips, Sophie Cronquist med fina bloggen Ekofilosophie har precis kommit med sin bok ”Matfilosophie”.

Jag har följt Sophies blogg i ett par år nu, vår matfilosofi stämmer mycket bra ihop.

Bilder från kokboken Matfilosophie

Så det är en kokbok jag verkligen kan rekommendera till dig som gillar naturlig, ekologisk mat utan tillsatser.

Recepten har mycket vackra bilder tagna av Sophie själv och de är förstås glutenfria och de flesta även mejerifria.

Cecilia Nisbet Nilsson som driver den intressanta sidan Swedish Paleo, kommer i årsskiftet ut med sin andra kokbok ”Den läkande maten”.

Cecilia har själv, precis som jag, erfarenhet av att äta sig frisk med hjälp av naturlig mat, så det här är en bok jag ser fram emot att läsa.

Monique Le Roux Svalberg på bloggen Lifezone, som tidigare skrivit flera strikta LCHF-kokböcker, kommer snart ut med boken ”Sköna böna”.

Monique har precis som jag och många andra hittat ett ytterligare steg i hälsans utveckling med hjälp av en liten tillsats av probiotika och prebiotika i den dagliga maten.

Jag har inte läst den boken än men ska köpa den när jag kommer hem till Sverige om några veckor.

Ann Fernholm som skrivit succéboken ”Ett sötare blod” ger nu till jul ut en pocketversion av sin bok ”Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar”, en given julklapp till alla småbarnsföräldrar.

Där bidrar jag med några recept på naturliga godsaker.

Tycker du det är bättre att ge pengar till forskning istället för att lägga dem på julklappar, så hittar du här Anns initiativ Kostfonden.

Den finansierar oberoende forskning på lågkolhydratmatens effekter på hälsan.

En annan av mina vänner, kostrådgivaren och skribenten Therese Renåker, har inte gett ut någon kokbok, än, men hon är väldigt duktig på att måla tavlor.

Så vill du ge bort en unik tavla till någon när och kär i julklapp så ta en titt in på hennes hemsida AllMyTesign.

Mandalatavla av Therese Renåker

Här kommer också ett lite mjukare julklappstips för den som föredrar det.

Jag jobbar ju som du kanske sett i mina inlägg härinne som Sverigeambassadör för Wonderbag.

Till den som ”har allt”, passar den icke-elektriska långkokningspåsen riktigt bra.

Den är inte bara energibesparande och därmed miljövänlig, det är även välgörenhet med när du köper en Wonderbag av storlek small eller medium.

Då skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det här är verkligen en julgåva med både själ och hjärta bakom.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande härinne så får du förstås gärna ge bort någon av mina kokböcker i julklapp också.

Klicka bara på bilderna nedan så kommer du till deras respektive sida på Bokus.

Utkommer i mellandagarna

 


Lite om hur maten förändrat mitt liv

Bra mat för magen

Jag har fått förfrågan om att dela ett inlägg här på bloggen som jag la ut på min Facebooksida igår.

För dig som trots att du känner att du gör alla rätt med kosten men ändå har problem med magen, kanske den här artikeln kan hjälpa.

Jag har själv haft magbesvär ända sen barndomen, som nästan helt försvann när jag började med helt glutenfri LCHF, alltså aldrig nåt gluten överhuvudtaget i t ex Finn Crisp eller en pepparkaka till jul.

Efter ca 4-5 år med LCHF, då jag ätit väldigt mycket grädde och ost började magen krångla igen…

Då blev det mer åt Paleo i mitt kök under några år, med uteslutande av mjölkprodukter en tid, det gjorde magen mycket gladare.

Jag började sedan försiktigt prova med get/fårost och yoghurt, nu funkar grädde och vanlig, lagrad ost ibland.

Nyfiken kock som jag är så experimenterar jag ju en hel del med min mat, så för snart 2 år sen började jag med benbuljong mest varje dag.

Det hade ännu bättre effekt på min mage, ledvärken i höfterna försvann, jag blev piggare och starkare.

Nu sen snart ett halvår så är det ett tillägg av lite bönor och mjölksyrade grönsaker som det experimenteras med.

Magen glad och nöjd, 5 kilo ner, en hel del muskler har kommit fram, tom på magen…
Inte magrutor direkt, men för en tant på snart 56 så är det klart godkänt ?

Den största hälsovinsten är mina nästan försvunna klimakteriebesvär, inga myrkrypningar längre i mitt nervskadade ben, en ännu bättre fungerande mage, bättre sömn och en energi och styrka jag inte varit med om maken sen ungdomen.

Så, det var lite kort om hur min LCHF-resa sett ut de senaste 9 åren, hoppas det kan ge dig inspiration att våga testa nåt nytt på din väg mot en bättre hälsa ❤

Fotot här ovan är taget vid Storsjön av Therese Renåker för några veckor sen ?

Här kan du läsa mer om hur bönorna förändrat mitt liv de senaste månaderna.


Hemgjord färskost på frökex

Gör din egen färskost

I måndags hade jag och Therese Renåker vår kombinerade bokrelease och vernissage på Ecocaféet i Östersund.

En riktigt trevlig tillställning där vi bjöd på en god regnbågsröra på Spröda frökex från Huså Bröd och till det kombucha, kyld i Wonderbag.

Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök.

På kardemummakexen hade vi Ecocaféets lingoncrème, gjord på mixade lingon, dadlar och apelsinolja, en mycket lyckad smakkombination.

Här nedan får du receptet på min färskost gjord på fjällfil.

Smula ner lite varmrökt fisk, dill och gräslök i den så får du en liknande röra som Osterians.

Bor du  närheten av Östersund så missa inte Therese föreläsning om hur vi kan hantera vår stress i morgon torsdag 31/8 kl 18.30, även den på Ecocaféet.

Här kan du läsa mer och köpa biljett på Studieförbundet Vuxenskolan.

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Havssalt

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Smaksätt till exempel med: Pepparrot, gräslök, vitlök, örter, chili, kardemumma, kummin, valnötter, svartpeppar, soltorkade tomater, oliver eller ät den bara naturell med lite flingsalt.

Till den på bilden hade jag 2 msk riven pepparrot, 2 msk finhackad gräslök och flingsalt i min.

Här några bilder från vår bokvernissage, Therese enkaustiktavlor hänger kvar hela september på Ecocaféet.

Vill du köpa min kokbok Gammaldags husmanskost så finns den här.

Therese tavlor hittar du på AllMyTesign.

 


Föreläsningsturné och här hittar du Spröda frökex

Bråda dagar

Tänk så mycket roligt som händer i mitt liv just nu.

Kokboksarbete pågår, om nån trodde att man svänger ihop en receptbok på nolltid, ja då tror den fel.

Jag hade min fantastiska fotograf Micke här och tog bilder till min och Lars-Erik Litsfeldts kokbok häromveckan, de blev som vanligt något alldeles extra.

Micke har verkligen blick för att få fram själen i min mat, jag är så glad att vi nu jobbar ihop med min fjärde kokbok.

Glad är jag också över att nästa vecka få besök av min kära vän och kompanjon Therese Renåker.

Hon kommer upp hit till Östersund för att ha vernissage, hålla en kurs och en föreläsning.

Vi börjar på måndag den 28 med kombinerad releasefest/vernissage, då jag signerar min nygamla kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Therese är inte bara föreläsare med stort expertområde, hon är även en duktig konstnär, till denna vernissage har hon med sig tavlor i vaxtekniken enkaustik.

Bor du i Jämtland eller i närheten så är du varmt välkommen till Ecocaféet på Storgatan 26 kl 18 på måndag.

På torsdag den 31 blir det föreläsning om hur vi kan hantera vår stress, även den på Ecocaféet. Läs mer och boka här.

Den 7 september åker vi med samma föreläsning till Malmö, där träffar du oss på In the Pink, den föreläsningen kan du boka här.

På alla de här eventen sponsrar Huså Bröd med frökex bakade efter mina recept.

Många av min läsare har hört av sig och undrat var man kan köpa frökexen, då de ännu inte hunnit spridas över precis hela landet.

Spröda frökex från Huså Bröd…

Här hittar du länkar till respektive kex på nätbutiken Smakrummet.

Spröda frökex original (anis,fänkål och kummin)

Spröda frökex med nässlor, libbsticka och vitlök

Spröda frökex med kardemumma, kakaonibs och vanilj

Saknar du dem i en delikatessbutik på din ort, så be dem gärna ta hem Huså Bröds produkter.

Jag hittade dem till och med på min Coop Nära i Torvalla utanför Östersund igår, så även de stora kedjorna har dem i sitt lager.

Hoppas vi ses, på bokvernissagen eller på föreläsningskvällarna.

Spröda frökex med nässla till ett glas champagne, när jag firade kexlanseringen tillsammans med min mamma och syster…