Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Nu lär det ju dröja innan det blir några resor annat än inom Sverige för vår del, då är det bra att ha finna smakminnen att leta fram.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till nåt alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall, turkisk ayran.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

Smörstekt aubergine och halloumi

Tzatziki

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör från länderna kring Medelhavet hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Rödbetor på två sätt

Älskad rotfrukt

Ända sen jag var barn så har rödbetor varit nummer 1 bland rotfrukterna för mig.

Något jag på senare år förstått betydligt mer av är att de förutom att vara väldigt goda, även är väldigt nyttiga knölar,

De innehåller precis som många andra mörka frukter och rotfrukter mängder av antioxidanter och fytonutrienter, växternas näringsämnen med enklare ord.

De är bra för bland annat blodtryck, hjärta, tarm och lever, så i dessa dagar när alla (inklusive jag själv) jobbar på att förbättra hälsan, så är den en riktigt supergrönsak.

Här kan du läsa mer i en intressant artikel om rödbetans hälsoeffekter på Kurera.

På bilden ovan ser du de mjölksyrade rödbetor som Ylva Forsberg på Huså Bröd bidrog med recept på till min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Inlagda rödbetor har alltid varit något jag tyckt mycket om, men de köpta är tyvärr alldeles för söta för mina smaklökar idag.

Här hittar du ett recept på inlagda rödbetor jag publicerat härinne som kommer från en av mina gamla kokböcker från 50-talet.

Då användes betydligt mindre socker till inläggningar än det matfabrikanterna säljer idag.

Numer äter jag helst just de mjölksyrade, de här från Solsyrans eller Tistelvinds Borsjtj är de godaste, tycker jag.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

I dagens recept har jag använt citrussaft istället för ättika eller mjölksyrning, det ger också en mycket god smak till rödbetan.

Hållbarheten blir förstås kortare, men den håller sig fint upp till en vecka i kylen.

Jag använder ofta min Wonderbag när jag kokar grönsaker i lägenheten i Alanya, då vi bara har gasspis.

Då behövs bara ett kortare uppkok och så kan jag gå ut på promenad medan de lagas klart i långkokningsbagen, helt utan tillsyn och med minimal energiåtgång.

På bilden nedan den i storlek Mini-Lunchwarmer som jag brukar ha med varm eller kall mat i på picknick, den fungerar också fint att laga till en mindre mängd i grytor på ca 1 liter.

Citrusmarinerade rödbetor med dill

1 kg jämnstora rödbetor

ca 1 msk salt

Vatten så det täcker

Till marinering

2 citroner

2 mandariner

1 dl finhackad dill

ca ½ tsk salt

Borsta rödbetorna ordentligt, men skär inte av rotspetsen och bladfästen för då försvinner en del smak vid kokningen.
Lägg rödbetorna i en gryta och täck med vatten.
Tillsätt salt, koka upp och koka i 20 minuter under lock.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödbetorna stå i bagen i  6-8 timmar, beroende på storlek.
Har du ingen Wonderbag så låter du rödbetorna puttra på svag värme under lock i ca 1-2 timmar, beroende på storlek och hur färska de är.
Häll av vattnet i durkslag och spola med kallt vatten.
Skär av bladfäste och rotspets, gnugga av skalet med tummen, det lossnar lätt från de kokta rödbetorna och dela dem sen i 4 delar.
Lägg ett smörpapper eller dubbelvikt hushållspapper på skärbrädan så blir den inte missfärgad.
Pressa saften ur frukterna, blanda till marinaden och lägg ner rödbetorna, ställ i kylen några timmar så utvecklas smakerna mer.
Jag garnerade rödbetorna med finstrimlad purjo vid serveringen, då behåller den sin fina färg.

Lagen som blev över när vi ätit upp rödbetorna använde jag som smaksättning till en läckert rosa ayran, som jag blandade på kefir, lite vatten och salt.