Ärtskott – enkelt att odla hemma!

odla_ärtskott_sallad_pålägg
En väldigt billig och enkel odling hemma i köksfönstret är dessa ärtskott som växer som ogräs och går verkligen inte att misslyckas med. :-P

Vanliga gula ärtor, peta ner dom i jord, täck med lite plastfolié och håll jorden fuktig. Efter ett par dagar skjuter skotten upp och växer i rasande fart! Söta, friska och supergoda, lite likt sockerärtor i smaken. Klipp över smörgås eller blanda i sallad, soppor, pesto eller som garnityr.

Busenkelt! Och så nära ärtsoppa mina smaklökar kan komma! ;-)

ärtskott_gula_ärtor_odla

ärtskott_odla_hemma
Man behöver inte blötlägga ärtorna innan, bara fyll upp en kruka med jord, peta ner dom tätt ca 1 cm under jorden. Vattna och håll fukten inne med en plastpåse eller plastfolié över tills de börjar sticka upp, går jättefort och dom växer i rasande fart!

 

Gnocchi i het tomatsås

gnocchi_het_tomatsås
Är det nånting man saknar efter julmat o nyårsfirande med festmåltider den ena efter den andra så är det PASTA!! Hur gott är det inte med pasta, eller som här gnocchi som är små degknyten gjort på potatis men som smakar ganska likt pasta men ändå inte! :-P Brukar ni laga gnocchi förresten??

Till just gnocchi tycker jag det är absolut godast med en härligt, fräsch tomatsås med extra mycket hetta förstås för är det något som saknas vid juletid så är det väl chili på julbordet, inte sant? ;-)

4 port
Det här behöver du : 

1 förp gnocchi 4 port

1 burk plommontomater
1 stor gul lök
1 röd chili, spansk peppar
Svartpeppar från kvarn
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 nypa socker

3 dl grönsaksbuljong
1½ dl gräddmjölk
Salt & peppar
1 näve färska små plommontomater
Ärtskott

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala och hacka lö och vitlök. Skölj chili och finhacka. Smält smör i en stekpanna och fräs på löken tillsammans med vitlök, chili, oregano, svartpeppar och en nypa socker.

Slå på plommontomaterna från burk, tillsätt buljongen och sänk värmen så tomatsåsen får puttra sakta ca 30 min. Tillsätt gräddmjölken och låt koka ihop, red ev av såsen med en gnutta maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar.

Fräs på gnocchin i en annan panna med lite olja så den får fin färg, salta och peppra. Servera gnocchin i tomatsåsen med färska små plommontomater och ärtskott.

gnocchi_tomatsås
Enkla ingredienser, precis vad man längtar efter nu när allt julmat och nyårsmenyer är över! Fräscht och gott.

tomatsås_gnocchi
Doften av god tomatsås som puttrar på spisen med chili och vitlök… Inte mycket som slår det! ;-)

gnocchi_tomat_tomatsås
En liten skvätt gräddmjölk om man vill för att runda av och binda ihop smakerna, det behövs inte mycket men ger stor smakskillnad.

gnocchi_tomatsås_recept
Gnocchin ska bara fräsas på hastigt i het stekpanna så den får lite färg.

gnocchi_tomatsås_
S
en är allt redo att serveras. Njut! :-P

The post Gnocchi i het tomatsås appeared first on Kryddburken.se.