Vad händer med kroppen när man börjar äta kolhydrater igen?

Jag har medvetet valt att kolhydratsprovocera min kropp, och effekterna var inte sena att märkas. De första fyra dagarna gick jag upp 4 kg, och under en månads kolhydrasprovokation gick jag upp 11 kilo. Jag har medvetet valt att äta de sämsta kolhydraterna; godis, pasta, chips, pizza, hamburgare osv. Delvis för att se hur kroppen reagerade, men också för att jag behövde en paus, efter att ha kört Fakir-kost (under 5 g om dagen) i nästan 9 månader. Jag är glad över att veta att kroppen pallar kolhydrater, att min mage inte rasar. Men samtidigt känns det ganska jobbigt att ha gått upp så mycket på så kort tid.

Jag förstår inte att jag har kunnat släpa runt på nästan 140 kg när jag känner mig SÅ obekväm på att ligga runt 100 kg. Helt ofattbart. Jag har nu kört LCHF några dagar, och har redan tappat 5 kg. Det är ju mycket vätska som kroppen binder. Det som varit skönt med detta lilla experiment är att jag inte mått ofantligt dåligt över att jag gått upp i vikt, utan det har funnits en ro och vila i att faktiskt kunna äta allt, och att jag kommer gå ner i vikt igen. Något annat som är tydligt är att jag vet att det bästa sättet för mig att gå ner i vikt är att äta just LCHF. Så med förnyad kraft och energi kör vi slutspurten nu!

Vad har hänt med min kropp efter kolhydratschocken då? Jag har svullnat upp rejält, känner mig mer stum i hela kroppen, tyngre, allt är obekvämt, och jag känner mig inte bekväm i min kropp som den här nu. Jag fattar inte hur jag lyckades gå runt med nästan 140 kg och släpa på, för nu när jag väger 101,6 så känner jag mig ruskigt stabbig.

Ha det gott!

Hur skall man göra när man är sugen på något sött?

Ibland kan man vilja festa till det lite utan att kolhydraterna skall dra iväg. Det finns faktiskt bra socker-ersättare ute på marknaden. Det bästa jag testat är Sukrin. Det har samma grad av sötma som socker och är lätt att dosera. Det enda man får tänka på är att det kan kännas lite annorlunda i munnen om man äter det rent, nästan en lite kall känsla. Sukrin består av erythritol, en sockeralkohol som inte kan tas upp av kroppen och således innehåller det inga kalorier eller smältbara kolhydrater. Erythritrol återfinns bland annat i päron. Vi använder det ibland när vi är sugna på något sött eller bara vill sätta guldkant på vardagen.

En annan sockerersättare är Stevia. Det är ett extrakt från en växt som finns i Sydamerika. Det svåra är doseringen, då detta extrakt är väldigt sött! Det räcker med några få korn, eftersom det oftast är 200 ggr sötare än socker, använder man för mycket kan det få en bitter smak, och det ”värsta” vi mött på är en Stevia produkt som är hela 400 ggr sötare än socker. Det är i princip omöjligt att dosera, men om man vill ha en utmaning så testa! Det finns inte några kalorier i det heller, och det positiva är ju att det är helt naturligt. Även om det är väldigt svårmanövrerat.

Var inte rädda för att testa!

Varför LCHF är provocerande

Jag har funderat en del kring varför LCHF kan vara provocerande för människor. Det hänger ihop med att fett och tjockisar inte skall gå ihop, fett blir man fet av punkt! När då tjockisar käkar kött med extra bea, eller käkar feta ostar ser det vulgärt ut, eftersom vi lärt oss att det är fel! Det sticker i ögonen på folk att jag som en gång nästan vägde 140 pannor, faktiskt har tappat snart 45 kg genom att äta fett. Det går inte ihop helt enkelt. Tjockisar skall inte äta fett! Fet mat är ju god!

Tjockisar ska bestraffas för hur de ser ut, vi tjockisar har ingen karaktär, utan vi ligger bara på sofflocket och trycker i oss fett. Fast det funkar inte riktigt så. Jag tror det är provocerande och se att någon faktiskt lyckas, att det triggar igång ens egna tillkortakommanden, och vi som människor måste ju ha någon att se ner på och tycka illa om, ofta blir det tjockisar. Men guess what? Det funkar :-)

Jag har aldrig varit mer hälsosam i hela mitt liv, och nu till lunch käkade jag tzatziki med fullfet creme fraiche, två fetaostfyllda färsbiffar och lite goudaost. Det skall inte vara möjligt att gå ner i vikt på att äta det här! Men det är det! Jag har inte vägt såhär lite sen jag var 17 år. Så något rätt gör jag ju uppenbarligen. Våga släpp fettskräcken, och ge LCHF en chans, det är mitt tips till dig!

Carin

Hur gör man för att lyckas med LCHF?

Mitt namn är Carin och jag har gått ner 43.5 kilo sedan den 13e juli 2011! Jag får ofta frågan hur jag har gjort för att lyckas. Det har faktiskt inte varit så svårt. Jag fattade snabbt att jag måste bestämma mig för att förändra min relation till mat, och för att kunna förändra denna relation, finns det inte utrymme för avsteg.

Jag har inte en enda gång fuskat, och det har varit avgörande. Jag har varit stenhård den här gången med att inte skylla på någon annan. Jag har tidigare försökt gå ner i vikt, men jag har inte lyckats.

Innan har det varit så tydligt att jag skyllt på yttre omständigheter, men jag har kommit till en insikt som hjälpt mig att lyckas; det är faktiskt ingen som tvingar i mig godiset, kolhydraterna eller den där ölen. Allt sitter i huvudet, och man måste bestämma sig. Jag hjälper flera personer med lchf och att lägga om sin livsstil, Det finns INGA genvägar! Jag har kämpat hårt för att kunna komma ner såpass mycket som jag gjort, innan åt jag en halv påse chips, drack 1 liter cola och smällde i mig 500g godis per kväll. Det är inte konstigt att jag vägde så mycket som jag gjorde! Men nu när jag lyckats gå ner över 40 kg så finns inte det suget längre. Om suget skulle uppstå, så finns det bra tips som jag vill dela med mig av; -Först och främst! Ät lagad mat!

Ibland kan man missta sug för hunger, speciellt när man äter LCHF, för man blir ju inte hungrig på samma sätt. Om du fortfarande skulle vara sugen efter att ha ätit mat, så ät en ruta 86-90%-ig choklad, ta en liten liten bit i taget och låt chokladen smälta på tungan, lär dig njuta av livets goda! Har du ingen choklad hemma, så ät lite goda ostar. Något jag lärt mig är att fett stillar sötsuget, och att det gäller att ställa om sitt tankemönster, från att tänka; ”den där godisbiten eller kakan ger mig lite mer energi”, till att tänka; ”det är nog kroppens signal på att jag behöver mer fett”. Fett kan du hitta i allt möjligt; – Avocado, dessertostar, mörk choklad, lax, mejeri osv. Ta och ät något du tycker är gott, och VÅGA testa saker med fett i! Första gången jag åt ostrullar med bregott i kändes det så fel, för jag var ju van vid att fett var fienden. Men nu faller det sig helt naturligt! Har du svårt för smörsmaken philadelfia, så ta lite istället.

Tillslut handlar det om att hålla i det långa loppet, när man har motivation är det enkelt, men när den tryter, det är DÅ din beslutsamhet om att lyckas kommer in. Det är ditt liv, din hälsa och ditt välmående det handlar om!