Morötter på 3 sätt och Åre Höstmarknad

Säsongsmat

Jag ställde frågan här på bloggen i förra inlägget om 3 kålrätter vad ni läsare önskar mer av härinne.

En önskan kom, om mer enkla grönsaksrätter på det som är i säsong.

Då passar de här 3 morotsrätterna riktigt bra, för alla er som vill äta lokalproducerade läckerheter när de smakar som bäst.

Själv är jag på väg till en av landets största marknader, Åre Höstmarknad, som innehåller mycket av närproducerad mat.

Jag finns där i dagarna 3, fredag till söndag, 27-29 september, tillsammans med Margareta Marples som säljer sin kombucha från Kall Naturkompani.

Jag signerar mina kokböcker, bjuder på frökex från Huså Bröd (mycket lokalt, de görs på andra sidan Åreskutan) och pratar om mitt sätt att laga mat med alla som är intresserade.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

2 msk smör/kokosolja

1 msk pumpakärnor

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt, smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.

Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana, smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.

För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.

Receptet finn med i min grillkokbok, Birgitta Höglunds bästa grilltips, med förord skrivet  av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Morotslåda 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör eller som tillbehör till kokt skinka, prinskorv och köttbullar.

Det här receptet är en finsk jultradition som alltid fanns med på jularna hemma hos oss, men då med ris och smaksatt med en hel del socker.

Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

På bilden här ovan har jag förstärkt morotslådan med lite smörbrynt svamp, pumpakärnor är också gott att ha i om man äter den utan kött till.

Receptet finns med i Gammaldags husmanskost som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Ses vi på Västgård Game Fair?

M/S Drottning Sophia på Kallsjön

Mässdags

Nu till helgen den 26-28 juli är det dags för den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i Kall, på östsidan av Åreskutan.

Vädret ser ut att bli alldeles fantastiskt, så då passar det ju fint med en båttur och en fika på den vackra Kallsjön.

Jag signerar mina senaste kokböcker på ångbåten M/S Drottning Sophia och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani.

Som tilltugg till den godaste kombucha jag smakat får du provsmaka både mina Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Hoppas du kommer förbi för en pratstund om du är i närheten, jag finns på båten alla dagar mellan 11-15.

Fetaostfylld öring och kurs om Sockerberoende i fjällen

Foliebakad öring

Foliebakad öring 2 port

2 öringar av portionsstorlek

½ tärnad gul paprika

100 g tärnad fetaost, getost eller salladsost

Några kvistar citronmeliss

Salt och peppar

Två ark ugnsfolie

Skölj fisken väl, torka av med hushållspapper. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

Lägg fiskarna på folien. Fyll med ost och paprika, stick in citronmelissen.

Täck fisken med folie och vik ihop till ett paket.

Vik upp kanterna så inte de goda smakerna rinner ut över glöden.

Lägg på grillgaller över glöd, baka i 10 minuter på var sida.

Se efter om fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Släpper den lätt, då är fisken klar.

Servera med grillad zucchini, cocktailtomater och smör.

Sockerberoendekurs i fjällen

I mitten på september bjuder min vän Maria Kvärnstén in till en kurshelg om sockerberoende i vacker fjällmiljö, på Bear Lodge i Ottsjö, Åre, Jämtland.

Så här beskriver Maria kursen:

Har sockret tagit kontrollen över ditt liv och mående?

Sockersanera ditt liv- intensiv helg om sockerberoende i Ottsjö, Undersåker 16-18/9.

Kursens pris är 4990 kr inkl helpension och del i dubbelrum.

Ämnen under helgen

–          Beroendesjukdomen

–          Biokemiskreperation och matplan

–          Maten för återhämtning och läkning

–          Vad är socker och vart finns det?

–          Vad ställer sockret till med i vår kropp?

–          Verktyg för läkning och återhämtning, Bemer, andning, meditation, qigong, stödgrupper m.m.

–          Birgitta Höglund kommer och pratar om buljongens inverkan på vår hälsa

–          Återfallsprevention

–          Hur hanterar jag vardagen?

–          Lena Moe Hälsans hus kommer och har meditation och Qigong

Möjlighet att boka in personlig rådgivning under helgen ingår

Det som ingår under denna helg är:

–          Kursen

–          Biokemisk screening med uppföljning

–          Personlig matplan

–          Boende och mat

–          Personlig rådgivning à 45 min

 

Om kursledaren:

Maria har gått HAM utbildningen (Holistic Addiction Medicine) och är certifierad Sockerberoendeterapeut via Bitten Jonsson (Bittens Addiction) samt certifierad att utföra SUGAR (Dahl & Dahl preventions- & beroendecenter) som innebär behörighet att göra en bedömning/kartläggning av patologiskt socker/mjöl/ätmönster enligt ICD-10:s kriterier, samt att ge rekommendation för lämpliga åtgärder. Hon har också en grundutbildning som kostrådgivare hos Anna Hallén Utbildningar samt utbildning i det hormonella systemet av Louise Edlund.

Maria har ett brinnande intresse för helhetshälsa och att kroppen är ett mäktigt verktyg som kan uträtta underverk om vi ger den rätt förutsättningar.

Vid frågor angående helgen så kontakta mig på:

info@kvarnstens.se eller ring 070/2986009

Bear Lodge i Ottsjö

Bear Lodge i Ottsjö


Njutbar weekend i Åre
Hotell Granen, Åre

Hotell Granen, Åre

Njutsemester

I helgen har jag varit på en liten minisemester i Åre tillsammans med bästa vännen Gunilla.

Vi inledde helgen på lördag förmiddag med en fika på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Jessica och Martina är båda kockar och väldigt duktiga både på matlagning och bakning.

Martina på Café Kroken, bilden lånad från LTZ.se

Martina på Café Kroken, bilden lånad från Länstidningen…

Caféet erbjuder fika för alla, så där finns utöver det vanliga sortimentet även gott LCHF-fika, glutenfritt, laktosfritt, äggfritt och nötfritt kaffebröd.

Jag tog en liten pannacotta med körsbärskompott och en mycket god 75%-ig chokladtryffel med apelsinskal och cashewnötter till kaffet.

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom...

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom…

De två små godsakerna blev perfekt i kombination, ingen störande sötma utan bara helt naturligt gott.

Därefter fortsatte vi upp mot Åre och vårt hotell för en natt, anrika Hotell Granen.

Helt nyrenoverat och tillbyggt på utsidan, men med mycket av den gamla charmen bevarad invändigt.

Vi fick ett fint rum med utsikt över skidbackarna där det var mycket aktivitet i helgen.

Hotell Granen Åre

Störtloppstävlingen Skutskjutet har traditionellt gått sista helgen i april, men nu är den sen några år flyttad till den här helgen, då det är lite säkrare snötillgång.

Det fanns gott om snö i backarna men i byn hade det mesta tinat bort, nu var det redan många cykelåkare som trängdes på Bergbanan.

Vi tog en promenad nerför backen till byn och en god lunch på Åre Crêperie, där vi delade på en glutenfri bovetegalette med chèvre, mandlar och rucola. Mycket gott och trevligt.

Galette på Crêperie och Logi i Åre...

Galette på Crêperie och Logi i Åre…

Åre Torg

Efter en tur runt byn och titt i butiker, på uppträdande och prisutdelning på torget blev det en stunds vila på hotellet.

På kvällen gick vi ner till Vinbaren och åt en härlig middag, vi provade flera av deras små rätter som med lite justeringar blev riktigt bra, glutenfri LCHF.

Här kan du läsa mer om Vinbaren och deras mat i White Guide.

Vännen Gunilla på Vinbaren...

Vännen Gunilla på Vinbaren…

 

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre...

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre…

 

Cajunlax...

Cajunlax…

Oxfilétartar med vitlöksmajonnäs och chimichurri, tonfisksashimi med sesammajonnäs och sjögräs och cajunlax med avocado, tomatsalsa och limeaioli föll oss väl i smaken.

Kvällen avslutades med ett glas Prosecco i hotellets bar, innan det blev en skön natts sömn i ett tyst och lugnt rum.

Frukosten var även den i vår smak, särskilt den rökta skinkan från Vindeln och gravlaxen tyckte jag om.

Mot eftermiddagen åkte vi hemåt och avslutade helgen med en fantastisk brunch på Kretsloppshuset i Mörsil.

Allt som vanligt hemlagat och ekologiskt, av mycket hög kvalitet och med ljuvliga smaker.

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…

Vännen Gunilla är liksom jag kock, vi lärde känna varann när vi för många år sen jobbade på Kvarterskrogen i Östersund.

Vi uppskattar båda kvalitet och service när vi går ut och äter, så du må tro att vi njöt och mådde gott av att få så här god mat serverad.

Nästa år har vi bestämt oss för att ta en tur till Röros och Erzscheidergården, här kan du läsa om mitt förra besök på det hotellet i min gamla blogg på Kostrådgivarna.

Vinbaren, Åre...

Vinbaren, Åre…

 

Kretsloppshuset i Mörsil...

Kretsloppshuset i Mörsil…

 

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

 

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Här en bild på blåbärsglögg som jag gjorde nu i helgen och en bild från Gårdsbutiken på Frösön, där omslagsbilden togs till boken häromveckan.

Där kan du som bor i närheten titta närmare på och köpa Wonderbag, det finns både små och stora på butikshyllorna.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön...

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen