Röd fräsch sallad
God morgon! En somrig bild får pigga upp dagens inlägg :) Dagens tips är att äta sillsallad trots att det varken är påsk eller jul! Normalt kanske man bara gör sillsallad till just jul och påsk, men jag gjorde faktiskt en till midsommar också som blev riktigt god och som dessutom blev kanongod att toppa sin… Fortsätt läsa Röd fräsch sallad
Ostomelett med äpple och lingon

Höstomelett

Nu på hösten är det här min favoritomelett, äpplenas sötma och lingonens syra passar så bra ihop med den krämiga, salta ostomeletten.

Mamma gjorde ofta syltomelett med äppelmos och kanel till kvällsmat när jag var liten.

Min variant med stark ost har mer vuxen smak och passar fint som både brunch eller en lättare middag.

Jag har alltid tyckt mycket om att plocka lingon, men nu när jag bor mest i Stockholm blir det ju tyvärr inte så mycket plockning på egen hand.

Tur då att jag har nära till Fruktaffären på Hantverkargatan så jag kan få mitt lingonbehov mättat, de har också fina svenska äpplen och massor av ekologiskt grönt.

Ostomelett 1 port

3 ägg

½ dl grädde

Havssalt

2-3 msk smör

5 skivor lagrad Prästost

½ svenskt äpple i tärningar

½ dl färska lingon

½ tsk kanel

Vispa samman ägg, grädde och salt lite lätt. Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Lägg på den skivade osten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg en klick smör i pannan, stek äppeltärningarna med kanel under en minut, strö lingon över äpplena.

Låt omeletten glida över på en tallrik, lägg äppelröran bredvid.

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Socker äppelkaka

Härlig socker äppelkaka! Ett enkelt recept på smarrig socker äppelkaka! Ingredienser 4-8 äpplen beroende på storlek 4 ägg 2 dl Dansukker Brun Farin Strösocker 1 tsk kanel 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 1/2 dl Dansukker Fibrex 75 g smält smör eller margarin Gör så här 1. Sätt ugnen på 175º. […]

Inlägget Socker äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Socker äppelkaka

Härlig socker äppelkaka! Ett enkelt recept på smarrig socker äppelkaka! Ingredienser 4-8 äpplen beroende på storlek 4 ägg 2 dl Dansukker Brun Farin Strösocker 1 tsk kanel 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 1/2 dl Dansukker Fibrex 75 g smält smör eller margarin Gör så här 1. Sätt ugnen på 175º. […]

Inlägget Socker äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka från Åmål

Skala äpplena och skär dem i stora klyftor. Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt […]

Inlägget Äppelkaka från Åmål dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka från Åmål

Skala äpplena och skär dem i stora klyftor. Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt […]

Inlägget Äppelkaka från Åmål dök först upp på Äppelpaj.se.

Amerikansk äppelkaka

Nyp ihop smör, mjöl och vatten till deg. Lägg i plastpåse i kylen medan du skalar och klyftar äpplena fint. Blanda socker + alla kryddorna i en skål. Dela degen och kavla ut ena halvan. Klä en pajform med den och nagga botten. Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten […]

Inlägget Amerikansk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Amerikansk äppelkaka

Nyp ihop smör, mjöl och vatten till deg. Lägg i plastpåse i kylen medan du skalar och klyftar äpplena fint. Blanda socker + alla kryddorna i en skål. Dela degen och kavla ut ena halvan. Klä en pajform med den och nagga botten. Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten […]

Inlägget Amerikansk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Anitas rörda äppelkaka

Äppelkaka i långpanna! Anitas rörda äppelkaka  – en riktigt god äppelkaka i långpanna! Portioner: 6-8 Tillagningstid: 90 minuter INGREDIENSER 100 g margarin 2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 ägg 1½ dl mjölk 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver FYLLNING: 2-3 äpplen, i klyftor 1 tsk kanel 3 tsk socker   Gör så här Rör […]

Inlägget Anitas rörda äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.