6 skäl att äta mer baljväxter och tips på hur du kan tillaga dem
SPONSRAT AV ICA

Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med viktiga näringsämnen.

1. Kan minska risken för tarmcancer

Baljväxter innehåller massor av kostfiber, som håller magen i trim och även kan bidra till att minska risken för tarmcancer. Fiberrik mat ger också större mättnadskänsla och hjälper till att hålla blodsocker och kolesterol på en bra nivå.

2. Innehåller massor av protein

Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. Den baljväxt som utmärker sig är sojabönan, som både har högst proteininnehåll och den bästa proteinkvalitén.

3. Många baljväxter lika järnrika som kött

För att ta ett exempel: 100 gram kokta sojabönor innehåller 2,7 gram järn. 100 gram stekt nötkött innehåller 2,5 gram järn. Dock har kroppen svårare att ta upp järn från baljväxter än från kött. Men du kan förbättra upptaget rejält genom att komplettera den vegetariska måltiden med något C-vitaminrikt, som en apelsin eller en bit paprika

4. Fulla med vitaminer och mineraler

Baljväxter innehåller sju av åtta essentiella B-vitaminer, där exempelvis riboflavin skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet. Mineralerna som toppar är – utöver järn – magnesium, fosfor, kalium och zink, där exempelvis fosfor bidrar till normal benstomme och energiomsättning.

5. Klimatsmart mat

Även om olika baljväxter påverkar miljön på olika sätt, beroende på sort och hur de har odlats, så har baljväxter en låg miljöpåverkan jämfört med kött. Dessutom har baljväxter en lång hållbarhet. Det gör att man sällan behöver slänga baljväxter, vilket så klart också är bra för miljön.

6. Baljväxter gillas av plånboken

Kilopriset för torkade ärtor är cirka 20 kronor, för torkade linser cirka 50 kronor. Och då pratar vi ändå om torkade baljväxter som sväller till det dubbla vid tillagning.

Få i dig mer baljväxter genom att exempelvis laga Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole

Vegetariska burgare med gott tugg tack vare ”paneringen” gjord av grovhackade cashewnötter. Grilla och bjud i varma pitabröd med en avokadoröra smaksatt med basilika.

SPONSRAT AV ICA
Reklam för en god sak

Bitte

Annonser på min blogg

Som du kanske märkt så har det senaste dagarna dykt upp några reklambanners på bloggen.

När jag startade min matblogg för 6½ år sen, bestämde jag mig för att jag i motsatt till de flesta bloggar, inte skulle ha betald reklam härinne.

Men, jag har nu ändrat mig till förmån för det jag anser vara hemsidor värda att framhålla lite extra.

Jag tar inte mycket betalt för mina annonser, just för att de som kanske inte tar in jätteinkomster på sin verksamhet ska ha råd att annonsera.

Det kommer att bli reklam för de som hjälper många till att få en bättre hälsa genom att äta naturligt god mat.

Alltså de i mitt tycke hälsosammaste kosterna, LCHF och Paleo.

Nola

Så du kommer inte heller i framtiden att få se vare sig vintips, smycken, kläder eller diverse viktminskningsmetoder som förvisso skulle ge mig stora inkomster, men som jag inte vill ska förknippas med min blogg.

Jag får ofta mail med förfrågningar om den här typen av reklam, men jag har inte för avsikt att ändra mig på den punkten.

Det värsta var ett mail som kom häromveckan, med en fråga om jag ville annonsera för en speciell remouladsås, framtagen för kvinnor.

Det speciella med den var att den hade lägre fetthalt. De hade tydligen inte kollat upp vad det var för typ av bloggare de kontaktade…

Jag hoppas att du, precis som jag, tycker att mina annonsörer har ett bra budskap, så att du också vill vara med och stötta dem.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till deras hemsidor och kan läsa mer om vad de erbjuder.

Kostfonden gör jag förstås reklam för utan att ta betalt, jag hoppas den snart får lika stor spridning som Cancerfonden.

Hoppas du också stödjer Ann Fernholms fond som månadsgivare, så vi kan få se många studier på lågkolhydratkostens inverkan på folkhälsan framöver.

Kostfonden_RGB