Dillkött från kokboken Gammaldags husmanskost

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Svenska favoriträtter

Jag fortsätter att dela med mig av några kokboksrecept på mina absoluta favoriter i vår svenska husmanskostsskatt.

För några dagar sen var det torskrygg med brynt pepparrotssmör, idag blir det dillkött från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken är en samlingsutgåva av LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

De båda böckerna blev väldigt populära och har varit slutsålda i några år men har nu getts ut på nytt av Lumio Förlag.

Just nu är Gammaldags husmanskost med på Adlibris Bokrea, du hittar den här för bara 129 kr.

Häromdagen gjorde jag benbuljong på en oxsvans, långkokt på samma sätt som min kycklingbuljong.

Det är gott att få lite omväxling på den nyttiga benbuljongen som vi nu använt så gott som dagligen i över tre år.

Det välkokta och näringsrika köttet blev även väldigt gott som dillkött, det blev en stor laddning som räcker till flera måltider närmsta veckan.

Jag är väldigt förtjust i oxsvans så i kokboken finns en grekisk Oxsvans Stifado som du ser här nedanför.

Ann Fernholm har skrivit ett mycket målande förord om den rätten till boken.

Ann är just nu högaktuell med sin nya bok Stora boken om barn och mat, skriven tillsammans med Kajsa Lamm, en bok som bör ges i present till alla nyblivna föräldrar.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Nu över till dagens recept, så här skriver jag om dillköttet i kokboken:

Det här receptet är en av mina favoriter inom den traditionella husmanskosten.

Jag kokar mitt dillkött på kalv men det blir också väldigt gott på lamm.

Här har jag valt att koka benfritt kött. Använder du kött med ben så blir buljongen bara ännu mer näringsrik och god.

Socker som ingår i gammaldags recept har jag förstås uteslutit, här kommer den naturliga sötman istället från lök, morötter och grädde.

Dillkött på kalv 4-5 port

600 g benfri kalvbog

ca ½ liter kokande vatten

ca 2 tsk salt

2 morötter

1 gul lök

1 lagerblad

10 vitpepparkorn

Dillstjälkar från ett knippe

Dillsåsen:

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong från koket

ca ½ msk ättikssprit 12%

ca ½ krm vitpeppar

ev lite salt

2 dl grovhackad dill

Skölj köttet väl och koka upp vattnet. Lägg köttet i en gryta, strö över salt och häll över det kokande vatten så det täcker köttet.

Att använda kokande vatten gör att du får mindre partiklar att skumma bort ur buljongen.

Koka upp på nytt och skumma av alla slaggprodukter som samlas på ytan med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med dillstjälkarna.

Låt sjuda på svag värme i ca 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört.

Ta upp köttet med hålslev och koka ihop buljongen på hög värme i ca 5 minuter.

Sila och mät upp buljongen till såsen. Frys in resten som en god smaksättare till en soppa.

Koka upp buljong och grädde, låt koka ihop tills såsen tjocknar i ca en halvtimme.

Smaksätt med ättika, vitpeppar och mer salt om det behövs.

Lägg ner köttet att värmas några minuter i såsen.

Skulle du vilja ha en lite tjockare sås så går den bra att reda med en äggula utrörd i ett par matskedar grädde.

Rör ner den när köttet värmts och låt den bara sjuda en liten stund tills den tjocknat.

Koka inte såsen efter att äggulan tillsatts, för då blir det äggröra.

Tillsätt den hackade dillen precis innan serveringen, får den koka så tappar den både smak och färg.

Servera dillköttet med kokt blomkål, broccoli eller brysselkål.

Gammaldags husmanskost med Annika Dahlqvist

Nygammal bok

Nu är det äntligen dags att offentliggöra den bok jag suttit och jobbat med den senaste tiden.

Annika Dahlqvist och jag har fått ett nytt förlag, Lumio, som nu ger ut en omarbetad och uppdaterad version av vår populära kokbok LCHF för seniorer.

Det blir en specialutgåva med recept även från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, som också varit slutsåld en längre tid.

Jag har samlat de mest populära recepten från båda böckerna och gör nu så de flesta fungerar för både LCHF och Paleo, då många på senare år gått över till att äta både glutenfritt och mjölkfritt.

Här kan du nu förhandsbeställa boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” till specialpriset 179 kr mot ordinarie pris 249.

Den kommer att ges ut i sommar, men boka den gärna redan nu.

Jag blir väldigt glad om du delar det här inlägget vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Och samtidigt äta sig till en bättre hälsa, så som det blivit för både Annika och mig.

Här bilder på några av recepten från boken, alla fotograferade av Mikael Eriksson.

 


Glutenfri fläskpannkaka och otrolig bokrea

Kokbok nästan gratis

Jag fick mail från min redaktör Lindsey i New York häromdagen.

Där berättade hon att BookBub nu har rea på min och Annika Dahlqvists E-version av Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Den säljs för otroliga 1.99 USD fram till den 22/4.

Här hittar du boken på Amazon i Kindle-version, lite dyrare, du får där betala 2.49 dollar.

Du får här ett smakprov från boken, fläskpannkaka, en av mina personliga favoriter bland vår svenska husmanskost.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt som är väldigt god till.

På engelska sidan The Low Carb Diabetic kan du läsa mer och ta del av min hallonmousse från boken.

Fläskpannkaka
Foto Mikael Eriksson

Fläskpannkaka

4 ägg

2 dl gammaldags mjölk (lantmjölk)

2 dl mald mandel

1 dl grädde

1½ msk fiberhusk

½ tsk salt

150 gr varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt.

Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg.


Kalvlever Anglaise

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer

Kalvlever Anglaise 2 port

300 g kalvlever i bit

2 msk smör

1 dl tärnat, varmrökt sidfläsk

1 dl tärnade rödbetor

3 msk kapris

Salt och peppar

Till serveringen

2-3 msk brynt smör

Putsa och skär levern i skivor. Bryn det tärnade fläsket i sitt eget fett i en liten kastrull.

Låt puttra tills det får fin färg. Blanda ner kapris och rödbetor, låt allt bli varmt.

Stek levern ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Ta från plattan och låt levern ligga och dra en liten stund på eftervärmen.

Servera med rödbetsblandningen och lite brynt smör.

Stekta stavar av morot och palsternacka är gott till.

Receptet kommer från min och Dr Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Kokboken är tyvärr slutsåld på svenska men en nyutgåva är planerad till nästa sommar på Lumio Förlag.

Här finns boken på engelska, sprid den gärna vidare till dina vänner runt världen.

LCHF för seniorer


Kalvlever Anglaise

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer

Kalvlever Anglaise 2 port

300 g kalvlever i bit

2 msk smör

1 dl tärnat, varmrökt sidfläsk

1 dl tärnade rödbetor

3 msk kapris

Salt och peppar

Till serveringen

2-3 msk brynt smör

Putsa och skär levern i skivor. Bryn det tärnade fläsket i sitt eget fett i en liten kastrull.

Låt puttra tills det får fin färg. Blanda ner kapris och rödbetor, låt allt bli varmt.

Stek levern ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Ta från plattan och låt levern ligga och dra en liten stund på eftervärmen.

Servera med rödbetsblandningen och lite brynt smör.

Stekta stavar av morot och palsternacka är gott till.

Receptet kommer från min och Dr Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Kokboken är tyvärr slutsåld på svenska men en nyutgåva är planerad till nästa sommar på Lumio Förlag.

Här finns boken på engelska, sprid den gärna vidare till dina vänner runt världen.

LCHF för seniorer


Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…