Lucka 19 – Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk

Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Blomstrande bröd

I dagens lucka gästas Tomten och jag av bloggvännen Annelie Andersson från Blomster & Bakverk.

Jag har följt Annelie en tid på Instagram och fascinerats över hennes otroligt vackra bilder och kreativa bakverk.

Här hittar du sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk och här får Annelie berätta mer om sitt arbete;

Hej, här kommer en julhälsning från Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Extra roligt att få gästspela här igen, inte minst eftersom jag har glädjen att vara på samma bokförlag som Birgitta.

Min första bakbok, Blomster & bakverk, är en välfylld bakbok med bröd, bakverk och godsaker. Jag vill inspirera till att baka med olika mjölsorter, så i min bok finns både klassiska bakverk och naturligt glutenfria.

 

Med mina recept och ätbara stilleben tar jag läsaren genom årets alla säsonger och sätter stämningen för varje årstid, vilket jag hoppas ger både bakglädje och ögonfröjd.

Den här tiden på året vill man njuta extra mycket av julens alla dofter och smaker. Idag vill jag bjuda er på ett glutenfritt julbröd bakat på durra- och bovetemjöl som jag kryddat med pomerans, ingefära, kryddnejlika och brödkryddor.

Om du tycker att bara en hint av julens smaker räcker, så tar du den mindre mängden julkryddor. Om du å andra sidan verkligen vill att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Hursomhelst kan jag lova dig ett gott glutenfritt julbröd.

Julbröd Foto Annelie Andersson

Julbröd
Foto Annelie Andersson

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60–70 minuter
Total tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk

Den vackraste bakboken

Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken.

Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär.

Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.

Vi är författare på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag blev väldigt glad när jag fick veta att hennes härliga bilder och recept skulle komma i bokform.

Jag fick ett dedicerat exemplar häromveckan och idag delar Annelie med sig av ett recept som passar mina läsare då det är helt utan socker och gluten.

Boken inleds med några kapitel om Annelies livslånga kärlek till bakning och hur man lyckas med glutenfria bakverk.

Sen följer fyra kapitel med bakning för de olika årstiderna, alla recept har bilder med färgmatchande blomster och vacker hantverkskeramik.

Många av bokens recept är glutenfria eller bakade med ursprungliga sorters spannmål och örter som dinkel, havre, teff, durra och bovete.

Sockerhalten är även den på en lägre nivå än i de flesta bakböcker.

Annelie använder sig ofta av kokossocker, lönnsirap, honung och dadlar istället för det vita, raffinerade sockret, men här kan du ju själv avgöra om du hellre använder sötningsmedel.

Hon har precis som jag upptäckt att hon mår bättre utan gluten och vitt socker, men har hittat ett sätt att skapa bröd och kakor som ska passa alla som vill ha ett bättre alternativ till det som finns på butikshyllorna.

Här hittar du Blomster & Bakverk på Adlibris och här på Bokus, den finns också ute i den vanliga bokhandeln.

Kokostoppar helt utan socker från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

KOKOSTOPPAR helt utan socker 10 st

25 g smör, smält

70 g  (2 dl) kokosflingor

1 ägg

FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING

1 krm vaniljpulver

1 krm (ca en halv påse) saffran

Rivet skal från citron, lime eller apelsin

1 krm stött kardemumma

Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda med kokosflingor, ägg och någon smaksättning.

Ta hjälp av en stor gaffel eller sked. Ta lite smet i handen och kläm till. Om den inte är formbar kan du ha i lite mer kokos.

Låt smeten stå och svälla en stund så att den sätter sig. Forma nu smeten.

Jag fyller ett matskedsmått med råge, klämmer sedan smeten mellan händerna till en boll och lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

Först när alla är gjorda formar jag dem till små toppar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Extra gott blir det att doppa topparna i smält choklad av valfri sort.

Klicka på bilden så kommer du till Annelies Instagram

Här nedan ser du några exempel på kaffebröd och matbröd från boken, som ser väldigt lockande ut att baka nu när höstmörkret kommer krypande.

Det här är en av de absolut vackraste kokböcker jag sett och jag har sett rätt många genom åren.

Tack och lycka till med din bakbok, Annelie, hoppas den hittar hem till många bakglada runt landet ❤

Mjuk pepparkaka med lingon från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Kaffekavring på teff och bovete från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Grillade kräftor, drottningtryfflar och medverkan i P4 Jämtland

Grillade kräftor från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Kräfttips i radio

Igår fick jag besöka Radiohuset här i Stockholm för första gången, då jag skulle medverka i P4 Jämtland.

I dessa märkliga Coronatider var ju det ett riktigt bra alternativ så behövde jag inte sätta mig på tåget för att kunna vara med i programmet.

Jag fick en egen liten studio där jag satt och pratade via länk med Emelie Andersson och Jack Forsgren, det fungerade riktigt bra.

Här kan du lyssna på hela inslaget där jag tipsar om en hel del gott från Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör.

Idag får du receptet på de grillade kräftorna jag pratar om i programmet.

Här följer bilder på några av de övriga recepten, du hittar dem i kokböckerna.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella från Gröna, sköna tillbehör

Havtornsmajonnäs från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Bildmontage från P4 Jämtland

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Drottningtryfflar Foto Birgitta Höglund

Som dessert efter kräftorna får du ta del av mina drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör.

Du hittar receptet och en recension av boken inne hos underbart fina bloggen Blomster & Bakverk.

Annelie Andersson som driver den är en fantastisk fotograf, hennes mat/bakbilder är rena konstverken.

Snart kommer de samlade i hennes första kokbok med just namnet Blomster & Bakverk, där många recept är glutenfria.

Här kan du läsa mer och förhandsbeställa boken, den ges ut under vecka 36.

Jag har följt Annelie på Instagram ett tag nu och fascineras varje gång hon lägger ut något nytt, så det är en stor ära för mig att hon ville göra ett stilleben av mina tryfflar.

Klicka på hennes foto här nedan så kommer du till receptet.

Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör Foto Annelie Andersson