Astma och allergi ökar bland barn

Astma-medicationberättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”

De fortsätter:

”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”

Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här  ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?

Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!

 

Bloggar etiketter: , ,

Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.