Pytt i Panna i mitt Medelhavskök och Träningstankar

Medelhavspytt

Så var jag då hemma igen efter en alldeles underbart skön semester i Alanya, tillsammans med Särbo L.

I vår fina, privathyrda våning, har vi blivit Sambo lite mer på riktigt, än vi varit tidigare under våra 9 år på olika hotell.

Vi trivs fantastiskt bra med att hyra eget boende, skönt att veta att vi kan återkomma till samma lägenhet varje gång och kan lämna våra personliga saker.

Den är av betydligt högre standard än hotellägenheterna, vi har gasspis, ugn, tvättmaskin och jacuzzi.

Vi har också en stor balkong med utsikt över hustaken mot Medelhavet och Borgen med sol från uppgång till nedgång.

Här har vi intagit alla måltider under en månad, restaurangbesöken har blivit väldigt få, när man har tillgång till så fina råvaror och kök.

Efter en hel del jobb kring min mat i vinter, var det skönt att få ladda batterierna riktigt ordentligt, inför kommande, spännande uppdrag.

Att då min internetuppkoppling valde att fungera väldigt sporadiskt, vilket omöjliggjorde all bloggning, tog jag som en liten fingervisning att jag skulle ta det lugnt med skrivandet ett tag.

Även om jag tycker det är väldigt skoj att dela med mig av mina recept, tankar och bilder, så tar det ju en hel del tid och energi.

Har förr varit med om att jobba mig in i den berömda väggen, en resa som jag aktar mig väldigt noga för att upprepa.

I framgångens spår är det väldigt lätt att bara ryckas med i ren eufori, över att mina recept, blogg och kokbok blivit så populära.

Den senaste månaden har varit en ren hälsoresa för oss båda, med gott om näringsrik (protein-fett-mineral- och vitaminrik) mat på fina råvaror.

Det har också blivit mycket vardagsmotion av det lättare slaget, som gymnastikprogram och långpromenader.

Vi bor 7 trappor upp, en enkel träningsform som gjort benen riktigt starka är att ta trapporna istället för hissen. Mest på nervägen, men ibland även upp.

I dagens stressade samhälle är ofta maximal prestation genom intensiv träning och att äta så lite som möjligt, även av LCHF-kost, för att snabbt nå sitt smala ideal, det som tagit överhanden lite väl mycket i media.

Är Du intresserad av att fördjupa Dig lite mer kring begreppet bra mat och hälsa, så följer här några alternativ.

På föreläsningsfronten i vår kan man lyssna på bland andra Bitten Jonsson och Jonas Colting ute på turné.

Jag kommer att gå och lyssna på Jonas när han är i Östersund den 22 maj, blir väldigt intressant att höra honom berätta om träning och tävling på lågkolhydratkost.

En hel kursdag om vår ursprungliga mat hålls den 13 maj av Karl Hultén på Crossfit Uppsala.

Mat för optimal hälsa och prestation kallas kursen, där han tar upp många ämnen som berör oss som äter lågkolhydratkost.

Väljer Du hellre tidningsformen än föreläsningar, så testa nystartade Mat och Hälsa, en tidning som mest handlar om lågkolhydratmat.

Köpte den på Arlanda igår, den lovar gott för framtiden, fräsch och modern, med fina recept och artiklar.

Fräsch var också den goda räksallad med massor av räkor, ägg och sparris jag åt på nyöppnade Fika, beläget i inrikeshallen.

Min medhavda reskost som bestod av rostbiffrullar med pepparrotssmör och ost plus en köttfärssås var slut och jag hade många timmar att slå ihjäl innan flyget till Östersund.

Hoppas den stora kedja som ligger bakom restaurangen, Food Travel Experts, börjar servera mer mat med lite kolhydrater även på sina övriga matställen på flygplatser runtom i världen, då blir det lättare att resa.

Räksalladen var ett mycket bra exempel på att även snabbmat kan fungera för oss som väljer att äta lågkolhydratmat.

Fick också en extraburk av den goda dressingen, så blev fetthalten också på en för mig bra nivå. Väldigt kul att se att det finns fler alternativ även för oss LCHF-are på Arlanda nu.

Just på resor tycker jag alltid det är viktigt att ha med bra mat om det inte finns möjlighet att kunna köpa annat än mackor, bullar och pasta.

Klarar en lång resdag med betydligt mindre trötthet och värk, än när jag åt den kolhydratrika flygplansmaten och mackorna på terminalerna.

Det har blivit en hel del resande i år, så jag missar tyvärr en del av det som händer på hemmaplan.

Den 23 april är det föreläsning med Bitten Jonsson om Sockret och Hjärnan i Östersund.

Den kan jag tyvärr inte gå och lyssna på för då är jag utomlands igen.

Denna gång på Zumbaresa till Gran Canaria med Anna Hallén.

Det var meningen att vi skulle dit i juni med, men tyvärr har LCHF-Camp blivit inställd, på grund av för få anmälningar. Men nya resor på det temat är under planering framöver.

Precis som i fjol blir det ingen Zumba för egen del, men Pilates, vattengymnastik, bergsvandring och föreläsningar ger mig minst lika mycket.

För många fungerar Zumba och annan intensiv träning alldeles utmärkt.

Men för mig och säkert en hel del andra med Fibromyalgi eller slitna leder och mångårig övervikt, mår våra kroppar bättre av lite lugnare gymnastik och turer ute i skogen.

Det ger också mer inre lugn, än att var och varannan dag stressa iväg till ett gym.

För att få till snabb effekt, drar många också ner på energitillförseln. På det viset går ju de flesta ner snabbare i vikt, men vad händer på sikt med kroppen som inte får den näring den behöver?

Jag tror att det kan ge en hel del skador, kanske inte i samband med träningsperioden, men på sikt.

Jag stressade och tränade hårt i många år, innan först min hjärna sade till att det blivit för mycket, för att det sedan var ryggen som gick sönder.

Jag har ju nu hunnit bli över 50 och inser mina begränsningar, så därför ser jag till att både äta, sova, mjukträna och njuta av livet.

Till mina njutningar hör inte bara maten, utan även naturupplevelser.

Efter dagens recept följer en del bilder från mina promenader i och kring de gamla stadsdelarna i Alanya.

Kycklingpytt med Halloumi för 2

200 gr färskt Ekologiskt Kycklingbröst

50 gr Halloumi

2 dl tärnad Aubergine

1 dl tärnat, Varmrökt Sidfläsk

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

2 Ekologiska Ägg

½ dl Ajvar

½ dl Majonnäs

Skär kycklingen i små tärningar. Bryn i smör och blanda ner auberginetärningar, låt det hela steka några minuter, så det får färg.

Stek halloumi och fläsk i smör i en annan stekpanna, blanda samman allt när det fått fin färg.

Stek ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och Citrontimjan.


Glutenfritt Pannkaksbröd med Pumpakärnor och Kanel

Stekpannebröd

Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.

Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.

Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.

Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.

Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.

Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.

Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.

Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.

Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.

Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.

Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.

När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.

En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.

Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.

Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.

Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.

Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.

Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se

“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.

Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”

Pannkaksbröd med Kanel

2 Ekologiska Ägg

½ dl Grädde

½ dl Linfrön

2 msk Pumpafrön

2 msk Pofiber

2 tsk Kanel

½ tsk Havssalt

2 msk Smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.


Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.