Värmande grytor
Så här i januarirusket är det gott att värma sig med en smakrik fiskgryta efter en långpromenad.
Idag får du två av mina favoritrecept, en grönsaksbaserad med aioli till och en krämig med tillsats av grädde eller kokosgrädde.
Servera gärna ett gott, glutenfritt matbröd till, här hittar du ett saftigt nötbröd och här matmuffins.
Dubbla bara recepten på grytorna om du vill laga till fler.
Grekisk fiskgryta 2 port
200 g fisk i bitar
100 g musslor och/eller räkor
100 g fryst eller färsk bladspenat
8 cocktailtomater i fyra delar
2 dl tärnad aubergine
1 dl tärnad paprika
1 dl buljong eller vatten
½ dl olivolja
1 dl hackade, färska örter
1 pressad citron
Salt
Chiliflingor
Hetta upp oljan och stek aubergine, paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.
Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.
Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.
Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.
Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt. Servera grytan med en klick aioli.
Krämig fiskgryta ca 3 portioner
400 g kolja eller annan vit fisk
250 g champinjoner
100 g cocktailtomater
10 cm purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 röda spetspaprikor
2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk riven ingefära
1 msk tomatpuré
1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili
2 tsk salt till fisken
Saft av 1 citron eller lime
50 g smör eller kokosolja
Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan
Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke. Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.
Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor. Strimla purjolöken och vitlöken fint.
Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.
Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.
Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.
Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra ca 30 minuter under lock.
Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.
Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.
Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.
Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.
Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.
Jag serverade fiskgrytan toppad med rostade pumpakärnor, det blev väldigt gott.
Fler tips och recept hittar du här i bloggarkivet och i mina kokböcker.
Stötta gärna mitt skrivande genom att köpa en eller fler till dig själv eller som present.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken