Gräddbakelse på valnötsmuffins för att fira 17 maj

Firande av våra närmsta grannar

Idag är det 17 maj, så jag bjuder på en liten bakelse dagen till ära.

Jag växte upp i en liten by i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och min farmorsmor kom därifrån.

Norge och deras vackra natur har alltid fascinerat mig, det har blivit många bilturer där genom åren, nu i sommar ska vi åka en sväng igen

Röros

Ovan en bild från förra besöket häromåret i Röros, en mycket vacker liten gruvstad uppe bland fjällen nära Sverige.

Här kan du läsa mer och få lite tips inför Norgeresan på min blogg på Kostrågivarna.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

Muffins med blåbärssylt

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.

Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.

Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.

Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.

Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.

Mellan klockan 17-20 kan du träffa mig och prata bönor, köpa bönkokboken och provsmaka Öländska bönchips.

Under kvällen bjuds det på många läckerheter, hoppas vi ses.

Matmuffins utan gluten, ägg och mjölk

Solnedgång i ett snöklätt Jämtland

Energirika muffins

Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.

Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.

Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.

Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.

Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.

Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.

Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tack för titten

Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.

Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.

Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.

Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus.

Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.

Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?

Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.

Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.

Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:

Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.

Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.

Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.

Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.

Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.

Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till ❤

Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.

Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.

Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.

Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.


Ostkaka till jul

Ostkaka på LCHF-vis

Idag får du ett väldigt lättlagat tips på en god julostkaka.

Den passar fint både som efterrätt eller som frukost/kvällsmål.

Vill du variera smaksättningen så kan du ta rivet citronskal och vaniljpulver istället för saffran.

Eller smaksätta på traditionellt ostkakevis med lite riven bittermandel.

Ostkaka med keso och saffran 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

 

Saffranspannkaka LCHF