Recensioner av Gröna, sköna tillbehör och tre kokboksrecept

Gröna, sköna tillbehör Fotot taget av Therese Renåker

En sån vecka

Den här veckan har varit överväldigande för mig, jag är så otroligt glad och stolt över alla fantastiska recensioner som skrivits om min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Inte nog med allt som skrivits, jag fick vara med och prata om lite av det goda vi kan hitta ute i naturen i radio på P4 Stockholm i måndags.

Den här våren blev ju inte som någon annan vår, i och med Coronan, så det kändes lite svårt att kunna sprida kokboken när jag nu inte kunde ha några föreläsningar och boksigneringar som var planen.

Men all den digitala uppmärksamheten har gjort att allt känns väldigt fint ändå, flera tidningar har också hört av sig och kommer att skriva om boken framöver.

Här lägger jag en länklista så kan du gå in och läsa recensionerna hos flera bloggar, i några finns även recept från kokboken med, så du får en liten extrabonus.

Receptet finns på Paleobloggen Under vårt tak

Under vårt tak med mitt recept på Ajvar och Picklad rödlök

SportHälsa med recept på Fröknäcke

Morgon i P4 Stockholm 3.44.50 in i programmet

Diet Doctor Sverige (Fd Kostdoktorn)

Halva Lindha

Tidningen Matkärlek

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som skriver förordet i boken, skrev så här på Facebook:

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Kokboksjobb på Bynäset, Frösön
Foto Jan Andersson, LT

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Pusseltävling

Bilderna till Jengels pusseltävling, mitt bidrag har nr 11

Bilder blir pussel

Häromdagen såg jag att Jengel Förlag i Östersund arrangerade en tävling om vilka Jämtlandsbilder som kommer att bli årets pusselmotiv.

De har tidigare tryckt upp flera pussel med vackra bilder som Jan Andersson tagit, fotografen som hjälpte mig att redigera bilderna till Gröna, sköna tillbehör.

Så jag skickade in en av mina bilder från boken, en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell i somras.

Nu fick jag ett mail att den är en av de tolv som blivit utvalda som pusselkandidater.

De tre av bilderna som får flest röster kommer att förevigas som pussel, så jag hoppas förstås på tur.

Tycker du om min bild, som har nummer 11, så blir jag förstås väldigt glad om du lägger en röst på den.

Här kan du gå in på Jengels omröstning, betygsätta och välja ut dina 3 favoriter.

Alla som är med och röstar har chansen att vinna ett av de tre pussel som trycks upp.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

7 grekiska smårätter – Meze på mitt sätt

Loukanika med rätterna från min matkurs på Kreta

Buffémat

Förra veckan var jag och min goda vän och resekollega Therese Renåker nere på Kreta med en mat/hälso-intresserad grupp på 14 personer.

Det var tredje året i rad som vi arrangerade vår Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos på den sydostliga delen av ön.

Vi hade fantastiskt fint väder och började dagarna med min lugna morgongymnastik och lymfmassage på stranden.

Efter det väntade den stora buffé som hotellets energiska och mycket vänliga frukostvärdinna Chrissoula dukat upp.

Min frukost på Villea Village

Borden är fyllda med riktigt goda, lokala produkter och det är väldigt enkelt att äta lågkolhydratkost, om man som jag föredrar det.

Förmiddagarna ägnades sen åt föreläsnings/samtalsstunder med Therese, hennes kostrådgivarexpertis är det inte många som kan mäta sig med.

Therese Renåker och Birgitta Höglund, Harmoniresor.se

Therese i föreläsartagen

Olivträd som solparasoll vid poolen…

Färgglada damer på Harmoniresa

Vandring i Aspros Potamos-dalen

Matlagning à la Harmoniresor.se, bild från Bittersweetness.se

Avsmakning av tomatröran. Foto Helena Battersby

Glada deltagare som fått med beröm godkänt på matkursen

Jag tog sen med de som ville på enklare promenader till olika stränder, till grotthotellen och ett konstnärspar i bergen, en dag hade vi också en gemensam matlagningsdag när jag lärde ut lite kocktips.

På kvällarna åt vi gemensamma middagar på våra favoritrestauranger i byn, matkvaliteten och stoltheten över de traditionella rätterna och det lokalodlade lyser igenom på många ställen, här får man verkligen riktigt bra mat för pengarna.

För mig var det tionde gången jag besökte den här lilla pärlan bland de grekiska turistorterna, jag har blivit hopplöst förälskad i byns invånare, den dramatiska naturen och den underbara maten.

Bougainvillea på Villea Village

Vi bodde som vanligt på det familjära hotellet Villea Village, med mängder av bougainvillea och andra blommor i den fina trädgården, runt den stora poolen skuggas solstolarna av olivträd.

Du hittar direktbokning i länken men också hos Apollo om du inte föredrar att boka själv och flyga reguljärt.

Jag rekommenderar verkligen ett besök om du börjat fundera på nästa års semester, ett extra plus är att hotellet har en svensk receptionist, Eva, som bott i Makrigialos i många år.

Nästa år går vår Harmoniresa till Makarska i Kroatien, gå gärna med i vår Facebookgrupp så får du veta först av alla när vi släpper biljetterna dit.

Idag får du recept på de smårätter vi lagade och dukade upp på en buffé tillsammans med slakteributikens hemgjorda loukanika, en mycket god korv med hög kötthalt.

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

ev 2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka eller riv vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret eller lite olivolja, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Rör ner vitlöken i smöret, gärna med elvisp, blanda om en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt, blanda ner lite hackad persilja om du vill

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Picklad rödlök från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Citronpicklad rödlök

2 röda lökar

Saft av 2 citroner

1 tsk salt

Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.

Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.

Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.

Fetaoströra med paprika

200 g fetaost

2 dl grekisk yoghurt

2 röda spetspaprikor

Lite salt och peppar

Hacka paprikan riktigt fint. Riv fetaosten grovt, mosa den med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner paprikan och smaksätt försiktigt med salt och peppar, osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Fetaoströran på bilden är smaksatt med finhackade örter, det blir också väldigt gott.

Champinjoner i tomatröra

500 g champinjoner

4 stora tomater

1 silverlök

2 rivna vitlöksklyftor

2-3 msk äppelcidervinäger

1 msk oregano

ca ½-1 msk salt

ca 1-2 tsk chiliflingor

½ dl olivolja

Skiva svampen och förväll den några minuter i kokande, saltat vatten.

Låt rinna av väl, spara gärna vattnet till en svampsoppa.

Skär tomater och lök i små tärningar.

Bryn lök och vitlök lätt i olivoljan, rör ner svampen och låt bryna med en stund.

Blanda ner tomater, kryddor och vinäger och låt puttra till det tjocknar, rör då och då så det inte bränns fast.

Örtsallad

1 stor knippe bladpersilja

2 gurkor

1 äpple

Rosmarinvinaigrette

½ dl olivolja

1-2 msk finhackad rosmarin

1 msk äppelcidervinäger

ca ½ tsk salt

1 krm peppar

Hacka persiljan grovt eller riv bladen i mindre bitar.

Tärna gurka och äpple fint och blanda med vinaigretten, vänd ner i salladen.

Har du inte rosmarin så smakar det gott med timjan eller citronmeliss.

Zucchinisallad från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Zucchinisallad med ägg

2 små zucchini

25 g smör

2 msk pressad citron

ca 1 msk salt

ca 1 tsk peppar

Salladssås

2 dl majonnäs

2 dl grekisk yoghurt

1 dl finhackad persilja

ev ½ dl finhackad dill

1 dl hackad kapris

1 finhackad silverlök

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk peppar

ev lite salt

Till serveringen

4 hårdkokta ägg i bitar

Skär zucchinin i små bitar, bryn dem lätt i smöret några minuter, smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner, smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Vänd till sist ner de kokta äggen försiktigt.

Här nedan ser du några bilder på det jag åt på favoritrestaurangerna i Makrigialos.

Bläckfisk Stifado på Diaskari

Gratinerad fetaost, grillad paprika och tzatziki på Petra Bay

Lamm kokt i olivolja och örter, gratinerat med fetaost på Gabbiano

Bläckfisk Stifado på Diaskari

Meze på Golden Beach

Grillad havsabborre på Villea Village

Therese och Vassilis, Villea Villages ägare och grillmästare

Jag på Villea Village

Min nya kokbok börjar ta form

En mycket trevlig arbetsdag är till ända

Idag har jag skrivit klart recepten till min nya kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” i underbar fjällmiljö på Hotell Åre Fjällsätra i Undersåker.

Jag är så otroligt tacksam, glad och nöjd att jag fått göra den här kokboken helt efter mina egna idéer, tack vare min fantastiska förläggare Annika Bladh 💗

Just den här helgen jobbar hon för fullt på Bokmässan i Göteborg för att sprida det tryckta ordet till så många som möjligt genom sitt förlag Bladh by Bladh.

I helgen drar jag mitt strå till stacken med kokbokssignering på Åre Höstmarknad, hoppas vi ses där 🍁🌞🍁

Här ser du två av de miljöbilder jag tagit till boken i sommar, tillsammans med alla receptfoton, igår blev arbetet med bilderna klart.

Jag har de senaste dagarna fått ovärderlig redigeringshjälp av LTs Fotograf Jan Andersson, så fantastiskt att få inblick i hur en expert på området arbetar.

Motiven är från några olika favoritplatser i mitt vackra Jämtland.

Renskavspanna på vedspis och fjällutflykt

Höst i fjällen

Nu i veckan åkte jag och min syster, som nyligen blivit pensionär, på en tredagarstur ner till vår lilla hemby i norra Dalarna.

Vi fick några riktigt fina, om än något kalla, dagar fyllda med naturupplevelser.

Vi har varsin stuga, min är utan el och vatten, så det är riktigt vildmarksliv jag lever när jag är där.

När jag kom fram så hade jag bara +8 inne, så det var bara att sätta igång att elda.

Det blir snabbt en så härlig värme av sprakande björkved, varm blir man förstås också av att bära ved, vatten från älven och kallkällan.

Vi tycker båda väldigt mycket om naturen, kanske för att vi är födda mitt i den, så på tisdagen blev det en tur upp till Idre och Nipfjället och några timmars fjällpromenad.

Längre ner i inlägget ser du lite bilder därifrån, det var +3 och halv storm, men alldeles ljuvligt vackert.

Dagens recept blir den middag jag bjöd på när vi hade kommit hem från fjället, jag hade tagit med suovasrökt renskav, det absolut godaste kött jag smakat.

Suovasrökning innebär att man saltar och kallröker renköttet på traditionellt vis, här kan du läsa mer om hur hantverket går till.

Jag köpte min suovasskav på Jillie Ren & Vilt i Funäsdalen när jag var där och fotograferade till min kommande kokbok i augusti.

Renskavspanna 4-5 port

500 g renskav, suovasrökt om du hittar

50 g smör till stekning

2 dl smörfräst skogssvamp

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 dl benbuljong

1 dl hackad, färsk citrontimjan eller vanlig

½ dl starkt kaffe

1 msk Worcestershiresauce

1 tsk grovmald svartpeppar

Salt om du har vanligt renskav, det suovasrökta är salt så det räcker.

Skär lök och vitlök i strimlor, hetta upp smöret i en gjutjärnspanna.

Häll ner renskavet och bryn i några minuter, så det får färg, krydda med svartpeppar och salt efter smak.

Tillsätt löken och bryn en minut under omrörning.

Häll i svampen och låt den puttra med en stund, slå så över buljong, kaffe och Worcestersås och låt det koka in.

Strax innan serveringen rör du ner citrontimjan, då behåller den både smak och färg.

Jag serverade renskaven med kokta bondbönor, romanesco och en sallad på skogsskräppa, citronmeliss, persilja, gurka och lingon.

Recepten på tillbehören, örtmajonnäs på ghee och lingondressing kommer i ett senare inlägg.

Romanesco från Ås Trädgård

Örtsallad med lingondressing

Bondbönor från Kretsloppshuset

Färgsprakande fjällsluttning

Rött ripbärsris

Blåbärsplockning

Syster Monica

Fröknäckemacka och kaffe på Nipfjället

Fikapaus, väl påklädd i höstkylan

Städjan

Härjedalsfjällen i fjärran

Höstfärger

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Mitt frökex med laxröra, Eat Art-festival och besök på Kall Natur Kompani

Midsommarnjutning

Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.

Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.

Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.

Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.

Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.

Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.

En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.

Kombuchadrinkar på Ecocaféet

Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.

I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.

Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.

Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.

Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.

Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.

Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.

Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.

På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.

Kall Kombucha vid Kallsjön

Mragareta Marples på Kall Natur Kompani

Njutbar hälsoresa till Kreta i samarbete med CE Travel

Makrigialos fiskehamn

Harmoniresa till Makrigialos

Vännen och kollegan Therese Renåker och jag träffades i Stockholm häromveckan och hade ett trevligt möte hos vår nya samarbetspartner CE Travel.

Resebyrån kommer hädanefter att ta hand om allt praktiskt kring bokning och fakturering av våra Harmoniresor, de ordnar allt gällande flyg, hotell och transfer.

Det här samarbetet ger oss möjlighet att koncentrera oss mer på allt det vi vill dela med oss av under en veckas njutbar och harmonisk hälsoresa till Makrigialos på sydöstra hörnet av Kreta.

Det blir tredje året vi arrangerar resor hit, flera av våra gäster har återvänt båda säsongerna, så du förstår att det är lätt att bli förälskad i både platsen, människorna och inte minst maten i Makrigialos.

Vi flyger från Arlanda med Norwegian till Heraklion på kvällen den 5 oktober, för den som vill kan CE Travel hjälpa till att boka anslutningsflyg till Arlanda.

Flygtiderna hos Norwegian är på kvällen/natten, så det blir lättare för alla att anpassa sina anslutningar med flyg eller tåg och man slipper extra hotellnätter.

Här en länk direkt till bokningssidan på Harmoniresor, du fyller i alla uppgifter där om du vill följa med oss, så skickar vi din bokning vidare till CE Travel.

Vi har valt att lägga resan i början på oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, den bästa tiden för en resa till Medelhavet om du frågar oss.

Vi kommer under resan att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

För dig som inte känner till oss två sen tidigare så kan du läsa lite mer här om vilka vi är.

Morgonsol över Makrigialos

När solen är på väg upp tar jag med dem som vill ner till en lugn och avskild vik nere vid havet.

Där börjar vi dagen i lugn takt med mjuka rörelser och den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag själv hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och vad vi på egen hand kan göra för att bli bättre.

Jag kommer en dag att berätta om hur min egen hälsoresa sett ut, från rejält sjuk och handikappad efter en steloperation av ryggen och med efterföljande fibromyalgi, till det friska jag som kommit sakta men säkert med hjälp av maten och träningen.

Morgongymnastik på stranden

Här kan du läsa mer om hur vi tänker oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina kokböcker tillsammans, det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolen.

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

 

En kväll brukar vi delta i en äkta grekisk afton uppe i bergsbyn Pefki på restaurang Piperia, där den vänliga krögaren förser oss med god mat medan vi blir underhållna av skickliga musiker och dansare.

Har vi tur blir det också ett besök i det lilla hembygdsmuséet, guidade av underbara Ourania, som är född i byn för över 80 år sen.

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger precis i brytpunkten mellan havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resans pris och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Några av veckans dagar tar jag med deltagarna på promenad till de vackra stränder som ligger i utkanterna av byn, dit inte många turister hittar.

Där kan vi sen tillbringa några sköna timmar med en god lunch eller du kanske bara vill koppla av i skuggan under de stora tamariskerna för att hitta din egen inre harmoni.

Vill du följa med på vår harmoniska njutresa, så läs mer och skicka in din bokning här.

Här några röster från tidigare resors deltagare:

”Helt underbar resa. Till en underbar liten genuin ort med god mat och många upplevelser. Jag har varit med 2 ggr och lika bra varje gång. Förändrade mitt liv faktiskt.”

”För en vecka sedan kom jag hem från en alltigenom fantastisk Harmoniresa till den lilla byn Makrigialos på Kreta. En vecka som var fylld av välbefinnande, härliga människor, bergsvandingar, sol å bad, underbar mat på restauranger vid havet, morrongympa på stranden, prat, skratt å långa givande samtal tillsammans med våra ”reseledare” Birgitta å Therese!”

”Tack till alla som var med till Makrigialos! Nya vänner, goda samtal, mycket glädje och skratt. Återhämtning för kropp och själ. En alldeles underbar vecka!”

7 sorters fisk till julbordet

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Havets läckerheter

Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips.

De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor, lättsötat julgodis och hemlagade kötträtter.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell och till påsk och midsommarfirandet.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Här nedan följer några bilder med julkänsla från den senaste veckan i Östersund.

Östersunds Rådhus

Gamla Kyrkan i Östersund