Min bästa påskdrink

Glad Påsk

Idag bjuder jag på en riktigt njutbar drink till påskfirandet.

Äggtoddy var något som vi alltid fick till påsk när jag var liten, mamma och pappa med konjak, jag och min syster med pressad apelsin.

En tradition som jag gärna delar med mig av, den passar lika bra efter en långpromenad som en liten dessert efter all påskmat.

Vill du ha några av mina gröna, sköna kokbokstips till påskbordet, så ta en titt härinne på Kurera.

Äggtoddy för vuxna

2 äggulor

1 tsk honung eller valfri sötning

2 msk grädde

1 msk konjak eller whisky

Vispa gulor och vald sötning riktigt hårt.

Låt grädden få ett snabbt uppkok, vispa ner den i äggsmeten.

Vispa så ner konjak häll upp i ett litet fint glas.

För en barnvänligare variant, byt ut spriten mot lika mycket färskpressad apelsin.

Fler goda drinkar hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

På bilden nedan ser du kombucha smaksatt med havtorn som jag fotograferade vid Kallsjön den varmaste dagen förra sommaren.

Det receptet har jag fått av Margareta Marples på Kall Naturkompani, läs gärna mer om kombucha här.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Räkmousse till påsk

Festlig förrätt

Nu börjar påsken närma sig och även om den i år blir helt annorlunda än den brukar, så finns många tillfällen att njuta av god mat.

Den här räkmoussen passar både som en liten förrätt eller del i en buffé, den går bra att förbereda dagen innan.

Det här receptet hittade jag på när jag i mitten av 90-talet var Köksmästare på Verkö Slott.

Receptet,  som finns nedskrivet i min minst sagt välanvända anteckningsbok, är för 100 personer.

I det hade jag vispad grädde, bytte ut den mot crème fraiche i den här varianten.

Moussen blir lite fluffigare med grädden, men med lite mer karaktär på det här sättet.

Här har jag minskat ner receptet ordentligt, till mer lätthanterliga 4-6 portioner.

Till det stora receptet körde jag räkorna i mixer, här hackar jag dem fint istället, så blir det mer struktur i moussen.

Räkmousse 4-6 st

200 g räkor med skal

1 dl crème fraiche eller smetana

1 ägg

1 msk vitt vin

1 msk sockerfri chilisås

Lite pressad citron

1½ gelatinblad

Salt efter behag

Cayennepeppar

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter, skala under tiden räkorna, spara skalen i frysen och använd till räksoppa.

Finhacka eller mixa räkorna, dela ägget och rör ner gulan och crème fraiche i räkhacket.

Smaksätt med chilisås, citron, salt och cayenne.

Krama ur gelatinbladen och smält i vinet på svag värme.

Rör ut det med en matsked av räksmeten och blanda sen ner den tillbaks.

Det här gör jag för att inte gelatinet ska stelna snabbt i klumpar i moussen.

Vispa vitorna till riktigt hårt skum, ta lite av räkröran och rör ner i äggvitan.

Vänd försiktigt ner resten av vitan i smeten.

Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna.

Du kan med fördel förbereda räkmoussen dagen innan, då utvecklas ännu mer smak.

Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Boken som släpptes i torsdags kan också bli en fin påskpresent att skicka till någon när och kär som du inte kan hälsa på till påsken.

Här finns kokboken på Adlibris och här på Bokus, den finns nu även ute i den vanliga bokhandeln.

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris

Birgitta Höglunds 130 bästa påsktips
Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson Klicka på bilden så kommer du till receptet

130 påsktips

Idag får du ett av mina mest besökta inlägg i repris, här jag har samlat mina bästa recepttips som passar till påskens festmåltider.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

I år blir påsken inte som den brukar för en stor del av oss, då vi pga Corona inte kan resa och hälsa på våra släktingar eller åka på skidsemester till fjällen.

Desto viktigare en sån här gång, känner åtminstone jag, är att följa våra mattraditioner och göra påsken så festlig det går.

Så passa på att njuta av att laga och äta god mat hemma tillsammans med dina närmaste, bor du ensam så kan mina rätter sätta lite extra guldkant på påskdagarna.

Några av rätterna från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du stötta mitt skrivande härinne på bloggen så får du väldigt gärna köpa min nya kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som släpptes i torsdags.

I länken ovan kan du läsa mer om min form av nordisk meze och få en inblick i vad kokboken innehåller.

Ur förordet, skrivet av vetenskapsjournalist Ann Fernholm:
”Det är inte bara en hyllning till fantastiska råvaror som skänker njutning och hälsa, utan handlar också om att hitta tillbaka till naturen.”

Du hittar boken här på Adlibris och här på Bokus, den finns nu även ute i de vanliga bokhandlarna runt landet.

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Ät, njut och må gott i Påsk!

Påsktips och tankar kring en konstig diet

Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya…

Naturligt gott och hälsosamt

Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet.

Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo.

När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra.

Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten.

Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med.

Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten?

Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgrikt som nu.

På bilden nedan ser du den tallrik med tillbehör till stekt kalkonbröst och ägg, som gjorde att jag kom på idén till det här blogginlägget.

Jag har här blandat en traditionell, turkisk salt getyoghurt med ezme, en röra på tomatpuré, krossade valnötter, olivolja, chili, vitlök och salt.

Dessutom äter vi alltid smör till vår mat, på bilden ett hemkärnat jag köpt direkt av en lokal bonde från bergen runt Alanya på grönsaksmarknaden.

En stor sallad på bladpersilja och rucola eller andra gröna blad, med cocktailtomater, olivolja och vinäger ingår i nästan varje måltid hos oss när vi är i Turkiet på vintern, liksom svarta oliver av bästa kvalitet.

Det här ger så otroligt mycket mer av vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter, än som förr när jag på sin höjd hade lite tomat och lök i pastasåsen…

Färgglada tillbehör till min typ av lågkolhydratkost, LCHF/Paleo…

Mina hälsoproblem, som trötthet, värk, migrän och den redan nämnda magen, försvann sakta men säkert.

Sen att jag på kuppen blev slankare och är starkare än på många år nu vid fyllda 55, det är ju bara en extrabonus.

Här nere kommer några bilder från igår kväll, när vi åt en mycket god buffelfilé på Mezza, även den ett riktigt bra exempel på den mat jag äter numer.

Köttet var mycket mört och mustigt, lite likt älgkött i smak och struktur.

Tillbehören sauterad spenat med lök och paprika, grillad vitlök, rödbetspuré och gorgonzolasås lyfte smakerna ännu högre.

Jag valde bort potatisen och beställde extra smör, det gjorde som vanligt maten både mer smakrik och mättande.

En flaska vatten till, det är stående måltidsdryck i mitt och Lennarts gemensamma liv.

Jag kan vid festliga tillfällen dricka ett glas vin, men det är väldigt sällan idag.

Har du Facebook så kan du här läsa ett intressant inlägg från kostexperten Sanna Ehdin som jag delade igår och i kommentarerna vårt samtal om vad som får oss att leva friskare även när vi blir äldre.

Sanna och jag är lika gamla och har mycket gemensamt i vår matfilosofi och sätt att leva, med rena, ekologiska råvaror och minimalt med alkohol.

Jag kommer att fortsätta på inslagen väg när det gäller mitt val av mat och dryck, det som gett mig hälsan tillbaka.

Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Annika Dahlqvist som fick in mig på det här underbara sättet att äta genom en föreläsning.

 

Reklamtexter och intressanta länkar

Nu blir det lite ohejdad reklam för saker jag uppskattar, så sluta läs här om du är känslig.

Jag har tack vare min dagliga mat fått till en av landets största hälso/matbloggar, skrivit flera kokböcker, fått uppdrag som receptkonsult till flera restauranger (länkar i marginalen) och fått se mina frökex ute i butikerna tack vare Huså Bröd

Den senaste tiden har jag startat en liten resebyrå och gett mig ut på en föreläsningsturné med fina vännen Therese Renåker och nu dessutom blivit Sverigeambassadör för den bästa slowcooker jag provat, nämligen Wonderbag.

Inget av detta hade hänt om jag hållit mig till min gamla tallriksmodell med massor av kolhydrater, det är en sak som är säker… ?

Nu över till Påsktipsen, klicka på bilden nedan så kan du börja med att beställa påskens finaste servetter på webshopen AllMyTesign, en sida fylld av konstverk skapade av Therese.

Uppger du rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan, så får du 20% på servetterna.

I en annan webshop hittar du den färgglada brickan häruppe och många andra vackra alster från den sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Påskägg på servett med mandalastenar…
Foto Therese Renåker

Klickar du på nästa bild så kommer du till Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Där kan du köpa en PDF med deras fina receptsamling fylld med det godaste till påsken, för alla som njuter av ursprunglig mat.

Jag och Therese kommer att delta i deras Paleohelg 13-14 maj, ett riktigt bra tillfälle för alla som vill lära mer om Paleo.

Påskrecept från Under vårt tak, endast 49 kr… Foto Jenny och Magnus Andersson

Sist, men inte minst, så hittar du här mina egna Påskfavoriter, det har blivit ett av de mest uppskattade inläggen i bloggens 8-åriga historia.

Så det är säkert många som njuter av den här konstiga dieten i Påskhelgen ?

Gurkbåtar från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Påsktips del 3 – Gröna rätter

Gröna rätter till påskbuffén

När jag jobbade på restaurang så hade jag ofta bufféer av alla möjliga slag.

Jag gjorde alltid en hel del goda, gröna rätter som tillbehör till allt kött och fisk, det var mycket uppskattat av gästerna.

Idag får du tips på några rätter som passar fint på påskbordet, de tillför massor av härliga färger och smaker till all den goda påskmaten.

Getostsallad med jordgubbar

Sallad med getost och jordgubbar 4 port

½ huvud romansallad

8 jordgubbar

100 g getost

1 dl cashewnötter

1 msk finhackad rosmarin

Strimlat skal av 1 ekologisk citron

Generöst med kallpressad olivolja och lite balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken. Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över salladen. Avsluta med att ringla över olivolja och vinäger.

Omelettrullar

Omelettrullar 4-6 port

3 äggvitor

1 helt ägg

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning:

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk fransk senap

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med grädde, frön och salt i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten stekpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick till 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt eller lägg upp ett fat med skivor att servera på påskbordet.

Stek rivna Morötter mjuka i Smör till Turkisk Morotsröra

Turkisk morotsröra

4 morötter

100 g smör

1 dl turkisk yoghurt

½ dl grädde

Salt och peppar

Riv morötterna grovt, stek dem riktigt mjuka i smöret. Salta och peppra.

Blanda ner yoghurt och grädde och låt puttra en liten stund på svag värme.

Smaka av om det behövs mer salt. Mixa röran lätt med stavmixer.

Morotsröran är god att servera både varm och kall.

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Påsktips del 2 – Lax

Laxpaket med fetaost

Lyxiga laxrätter

Idag innehåller mina tips till påsken goda mat 3 sätt att tillaga lax.

Traditionellt gravad lax innehåller ju en hel del socker. Här har jag istället använt sötma från rivet äpple som harmonierar fint med den salta smaken.

Hållbarheten blir inte lika bra som en med socker, så ät upp den inom några dagar eller frys in skivor och ta fram eftersom.

Gör alltid gravlax på fisk som först varit fryst minst tre dagar.

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxmousse

150 g gravad lax

1 dl crème fraiche

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mera kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg mousse-äggen på gurkskivor. En liten klick sikrom eller löjrom är gott till. Garnera med dill.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax, min kom från Börtnan

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Grönsallad

Tärnad röd paprika

Cocktailtomat

Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök

Kallpressad olivolja

Vit balsamvinäger

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter.

Paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till. Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också.

 


Påsktips del 1 – Sill

Inlagd sill

Heminlagd sill till påsk

Jag befinner mig på resande fot hela veckan före påsk så jag kommer inte att laga så mycket mat.

Det blir mamma som får lägga in sill och fixa lite gott tills jag kommer hem på långfredag.

Jag lägger därför ut några av mina favoriter från förr, så du får lite tips på hemlagade läckerheter inför ditt påskbord.

Idag får du mina godaste silltips, först ut en inlagd sill med betydligt mindre socker än den du köper i butikerna.

Jag har med åren minskat på sockerhalten i min sill eftersom jag mer och mer vant mig av vid den söta smaken.

Men jag väljer ändå att söta den lite grann för att efterlikna smaken av vår traditionella, svenska inläggningssill.

Det är en smak jag inte vill vara utan tre gånger per år, till påsk, midsommar och jul.

De sillsorter på burk man hittar i kyldisken i mataffärerna innehåller oftast ända upp till 24% kolhydrater.

Det mesta av sockret finns i lagen, tyvärr räknas den med i näringsberäkningen på burkarna men själva sillbitarna innehåller ingen hög halt av socker.

Vill du istället prova att lägga in sill helt utan socker så finns ett bra recept på en polsk sockerfri sill här inne på Matmedmera.

Många tror att det behövs mycket socker i inläggningen för att sillen ska hålla sig, men den håller sig alltså bra även utan bara halten av salt och ättikssprit är hög.

Vill du ha fler tips på olika rätter till påskbuffén så titta in under veckan som kommer, har förberett några inlägg som dyker upp under tiden jag är ute och reser.

Här hittar du dessutom en samling av mina 85 rätter till påskens middagar, en hel kokbok alldeles gratis.

SOS – Inlagd sill med ost och smör

Inlagd sill på mitt sätt

4 urvattnade saltsillfiléer

1 rödlök

1 morot

3 dl vatten

1½ dl ättikssprit 12%

1 dl socker, honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva moroten och löken.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med pepparkorn och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det behövs mer ättika eller sötning.

Citronsill

Citronsill

Citronsill

½ sats inlagd sill

1 ekologisk citron

½ dl strimlad gräslök eller purjolök

Ta upp sillen ur lagen. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare. Skala av bara det yttersta gula skalet och skär strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal. Rör ner löken.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig citronsmaken. Smaka av om du vill ha mer syra eller sötma.

Rödvinssill

½ sats inlagd sill

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Gott till sillen är mitt valnötsbröd, du kommer till receptet om du klickar på bilden nedan.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Om du funderar vad du ska lägga i de jättelika påskägg som säljs i butikerna nu, så rymmer de säkert en hel kokbok ;)

En fin present att ta med när du blir bortbjuden i påsk, som ger betydligt längre glädje än om du fyller det med godis.

Här hittar du min Grillmat LCHF på reapris några dagar till, på Adlibris kostar den nu bara 45 kronor och på Bokus 49 kronor.

På bilden som Mikael Eriksson tagit ser du de läcka hjortrontryfflar jag gjorde till boken.

Det är tack vare att du kära läsare och många fler köpt mina kokböcker som jag har råd och möjlighet att göra alla spännande resor den här våren.

Just nu är jag i Stockholm på väg på LCHF-kryssningen till Åbo i helgen.

I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien.

Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson


Matkärlek – Ny tidning för alla oss som älskar naturlig mat

Matkärlek

Tidning med kärlek till mat

Nu i mars kommer en helt ny tidning ut i butikerna.

Fylld med läckra, glutenfria lågkolhydratrecept och fakta kring mat och hälsa.

Anne Aobadia, författaren bakom den hyllade kokboken Matkärlek, kommer nu med en tidning med samma namn.

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek på Bokus…

Anne Aobadia var tidigare chefredaktör för den populära tidningen Mat & Hälsa som tyvärr lades ner.

Det ska bli riktigt spännande att ta del av den här tidningen, nu när Anne själv gjort sig till ett känt namn med kokboken och medverkan i Sveriges Mästerkock.

Här via bilden finns ett premiärpris på tidningen, du får 3 nummer för bara 99 kr om du beställer innan 19 mars.

Matkärlek

Klicka på bilden så kommer du till erbjudandet…

Betalar du in prenumerationen innan 11 mars då hinner du också få hem det första numret av tidningen som kommer ut den 26 mars.

Jag har blivit intervjuad till första numret och kommer att dyka upp i en eller annan form även framöver.

Vad jag vet om tidningen hittills är att Ann Fernholm på Ett sötare blod kommer att skriva i den, det ska bli intressant att ta del av.

I första numret blir det även en intervju med Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha.

Här hittar du mer information om tidningen Matkärlek på Facebook.

Här nedan följer några bilder tidningen Mat&Hälsa tog av mina recept när jag medverkade med en artikel inför Påsk häromåret.

Klicka på bilderna så kommer du till receptet och via den här länken hittar du alla mina rätter på Recept.se.

Räkmousse

Räkmousse

Kyckling med paprikasmörsås

Kyckling med paprikasmörsås

Lammstek med rödvinssky

Lammstek med rödvinssky

Hjortronbakelse

Hjortronbakelse