LCHF på hotell och restaurang i Alanya
Frukost på Azak Hotell i Alanya

Frukost på Azak Hotell i Alanya

Hotellmat

Nu börjar vi komma i ordning här nere i Alanya. Första dagarna levde vi lite lyxliv på ett halvpensionshotell precis nere vid havet.

Azak Hotel ligger direkt på Kleopatrastranden, bättre hotell och läge är svårt att hitta till ett väldigt billigt pris.

Jag bokade via Booking.com och vi betalade bara 80 Euro för 2 nätter inklusive halvpension.

Kvällsutsikt från balkongen

Kvällsutsikt från balkongen

Vårt rum på Azak Hotell

Vårt rum på Azak Hotell

Morgonutsikt över borgen i Alanya

Morgonutsikt över borgen i Alanya

Azak Hotel

Azak Hotell

Utflyktsbåt vid Kleopatrastranden

Utflyktsbåt vid Kleopatrastranden

Hade tur och fick det finaste rummet på hela hotellet, högst upp med utsikt över borgen och havet.

Hotellet är nyrenoverat så rummen var riktigt fina, med skön säng och bra dusch.

Även maten höll riktigt bra kvalitet. Första kvällen kom vi så sent, först vid midnatt så då blev det ingen mat för oss.

Vi hade ändå ätit min medhavda lammfärsgryta på vägen och var så mätta så vi hade inte fått ner något mer.

Vi brukar äta matsäcken på flygplatsen i Istanbul men den här gången hanns det inte. Flyget var försenat från Stockholm så vi fick skynda så mycket benen klarade.

Det var långa köer vid pass- och säkerhetskontroller, men jag lyckades prata med rätt personer så vi fick smita före alla köer.

Vi hann precis, klev ombord på planet till Antalya samtidigt som det skulle gå, det var lyckligtvis för oss flera plan som var sena den här dagen.

Frukostbuffé på Azak Hotell

Frukostbuffé på Azak Hotell

Frukosten på hotellet var som oftast i Turkiet mycket välfylld.

Ägg, korvar, ostar i mängd, smör, oliver och grönsaker är det som vanligtvis äts här nere, så vi fick en frukost som höll oss mätta i många timmar.

Det finns förstås en hel del sött också, flingor, marmelad, honung, chokladpålägg och kakor.

Såg en man som drack kaffe och åt sex stora bitar mjuk chokladkaka med kniv och gaffel till frukost, så det finns verkligen nåt för alla smaker.

Middagsbuffén var också mycket bra med många fina sallader och röror. Tyvärr var det gluten i såsen till det fina, långkokta nötköttet.

Men det gjorde inte så mycket, jag fick väldigt goda lammspett istället.

Lammspett

Lammspett med grönsaker, vitlöksyoghurt och smör

Tog med eget smör i en burk till middagen och det var tur, annars hade det blivit för magert för oss.

När vi flyttat in i lägenheten gick vi upp till saluhallen och åt en fantastiskt god, grillad levrek (havsabborre) på My Balikcim.

Vi har ätit där många gånger de senaste åren, så bra service och alltid lika fräsch och perfekt grillad fisk.

Salladen till är även den en höjdare, med väldigt många grönsaker i.

Grillad havsabborre

Grillad havsabborre

My Balikcim, Alanya

My Balikcim, Alanya

Kallpressad olivolja och granatäppelvinäger till och lite extra smör som vi bad om.

Passade på att handla lite grönt, smör, ägg, getost och kyckling med hem till middag. Jag blir alldeles lycklig när jag ser alla fina bladgrönsaker.

Köper stora mängder bladpersilja, rucola, dill, mynta, machésallad och annat grönt och blandar till läckra sallader. Det är ett stående inslag till vår mat varje dag på vintrarna här.

I morgon får du recept på mitt rimmade kycklingbröst med getostsmör och tomatsallad till.

Gröna bladgrönsaker i Alanyas saluhall

Gröna bladgrönsaker i Alanyas saluhall


Norsk snabbmat, en natt i Bergen och några timmar i Hell

Norsk snabbmat

Nyttig och god snabbmat

Nu har det äntligen blivit dags att skriva det sista inlägget om vår resa på Hurtigrutten häromveckan.

Det är så många recept som pockar på uppmärksamhet i min hjärna, så ibland glömmer jag att skriva det jag planerat sen tidigare… ;)

På resan körde vi en liten budgetvariant vid måltiderna, det hade blivit för dyrt att bara äta på restaurang i 4 dygn.

Blev riktigt glatt överraskad att hitta en fin snabbmatsvariant i snabbköp och närbutiker, rå lax med sesamfrön och en soyasås från Salmalax.

Tyvärr finns den inte i Sverige än, men stöt på hos Salmalax så kanske de börjar sälja den här med.

Pratade med en representant för dem på NK i fredags när de bjöd på laxen, men de visste inte om den svenska marknaden var mogen för den här typen av snabbmat än, blev svaret. Jag tror vi är mogna för det.

Många matbutiker har samma typ av salladsvagn som i Sverige, vi köpte kokta ägg, fetaost och grönsaker på Rema 1000. Ett paket Bregott havssalt och nötter tog jag med hemifrån.

Till det handlade vi rökt sill, rømmesild, räksallad och andra goda tillbehör på fiskhallen Ravnkloa i Trondheim och på matbutiken.

Rømmesild

Ett av stoppen på Hurtigrutten

Vi hade kylskåp på hotellrummen och i hytten så det var inga problem att hålla maten fräsch. Annars brukar jag ta med en fryst vattenflaska på resan, så håller den maten kall första dygnet.

Bor man på hotell utan kylmöjligheter så finns ofta en ismaskin eller så kan man få is i baren. Lägger den i tvättstället, på med det som ska kylas och sen över med en dubbelvikt badhandduk. Då har jag enkelt fixat en egen kyl.

Nedan får du se lite fler matbilder från resan och bilder från övernattningen i Bergen på anrika hotell Grand Terminus.Bergens järnvägsstation

Grand Terminus Bergen

Baren på Grand Terminus

Utsikt från Grand Terminus i Bergen

Frukostbuffé på Grand Terminus

Gott smör till frukosten

Min frukosttallrik

Frukostmatsalen på Grand Terminus

Bergen

Bergen

Bergen

De sista timmarna när vi landat i Trondheim och väntade på tåget tillbaka till Östersund tillbringade vi på fina Hotell Rica i Hell, precis invid Vaernes flygplats.

Vädret var bedrövligt så vi vill inte åka in till stan bara för några timmar. Vi blev väldigt väl bemötta på hotellet, fick te och kaffe och gratis internet medan vi väntade.

Rica Hell Hotel

Brunch på Rica Hell Hotel

Dessertbordet på Rica Hell Hotell

Norsk fisksoppa på Rica Hotell i Hell

Lunch på Rica Hell Hotell

Dopgäster på Rica Hell Hotell

De hade dukat upp en fantastisk lunchbuffé som var en fröjd för ögat och mycket populär hos ortsborna. Vi fick se ett helt dopfölje som kom till restaurangen, många var klädda i vacker bunad, folkdräkt.

Det hade blivit så mycket buffémat på frukostarna på resan för oss, så vi tog bara en hamburgare på traktens gräsbeteskött med extra smör och en mycket god om än inte så vacker fisksoppa med picklad rödlök.

Vi delade på rätterna och höll oss mätta ända tills vi kom hem.

Jag kan verkligen rekommendera både en resa på Hurtigrutten och övernattningar på de hotell vi bodde på, du kan läsa mer om resan i de här inläggen:

Dag 1 – Trondheim

Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten

Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten

 

Hell station

Tåg genom Norge


Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten
Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Sista etappen på Hurtigrutten

Fredagens vackra väder mellan Trondheim och Molde byttes under natten till regn och mycket låga moln hela lördagen. Så nu har vi verkligen fått se all slags väder på vår resa med MS Finnmarken, förutom storm. Båten har knappt ens gungat.

Resan har varit mycket bekväm, särskilt som vi fick en så fin hytt då receptionschefen hade uppgraderat oss till en svit. Bara som en överraskning, han brukar visst göra så ibland när det finns en svit ledig, så vi vann verkligen högsta vinsten.

Jag skrev när jag bokade och bad om att få en hytt högt upp i båten med utsikt, eftersom den ospecificerade hytt jag bokat kunde ha begränsad utsikt. Vi fick då en av de finaste sviterna, till samma pris som en vanlig hytt. Snacka om att vi blev överraskade… När vädret är sämre kändes det riktigt bra att bo så här flott, mycket tid spenderades i vår svit.

Jag fick också ett trevligt möte med hotellchefen på båten för att presentera Spröda frökex från Huså Bröd och ge honom ett smakprov.

Hurtigrutten köper sedan tidigare ostar från Gangstad Gårdsysteri som är leverantör av kexen i Norge. Så det skulle ju passa ypperligt om de kunde servera frökexen som tillbehör till de lokala ostarna.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Han var riktigt intresserad och skulle prata med ledningen, så nu är det bara att hålla tummarna att kexen så småningom kommer att finnas på båtarna.

Här nedan ser du fler bilder från resan och på den mat som serveras på båten, på lunch och middag är det mycket lokala produkter.

Norge har en stolt mattradition med ett stort utbud av lokalproducerat gräsbeteskött och förstås mängder av fisk och skaldjur.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo...

Där ingen skulle tro att någon kunde bo…

Kristiansund

Kristiansund

Vackert även i gråväder

Vackert även i gråväder

Inloppet till Bergen

Inloppet till Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Bergen anlöptes 14.30, regn och rugg även här. Det var tur vi hade första dagen med vackert väder, men jag tycker faktiskt att även bilder i gråskala kan vara riktigt vackra.

Vi bodde över natten på hotell Grand Terminus, alldeles i närheten av buss- och tågstation.

Det var verkligen skönt att komma in i värmen vid brasan i hotellbaren, efter en långpromenad från terminalen i det duggiga vädret.

Värmande brasa på Grand Terminus

Värmande brasa på Grand Terminus

Det blev ett intressant och trevligt möte även här. En av Kostrådgivarna, Audun Jåvold, bor i Bergen. Här kan du läsa hans hemsida Sunne liv.

Vi tog en kopp te vid brasan i hotellbaren och pratade om våra gemensamma tankar och idéer kring bra mat. Vi hoppas så småningom kunna samarbeta kring ett projekt om vårt stora intresse för traditionell mat.

Efter en god natts sömn avnjöt vi den bästa frukosten på hela resan. Det var både vackert upplagt och smakrikt, inga burksillar utan egna inläggningar som inte alls var söta.

En promenad i de vackra kvarteren hanns med innan det var dags att åka vidare till Flesland, flygplatsen i Bergen för att flyga upp till Vaernes utanför Trondheim och sen ta tåget hem till Östersund. Läget på hotellet passade riktigt bra, det tog inte många minuter att gå till bussen.

Återkommer i ett eget inlägg om besöket i Bergen, en stad vi absolut kommer att återkomma till.

Här följer lite matrelaterade bilder på det som serveras på MS Finnmarken och några härliga akvareller av Dagfinn Bakke som prydde väggarna i trapporna. Bilder att bli glad av.

Frukost på Hurtigrutten

Frukost på Hurtigrutten

Sillfrukost

Kaptenens bord

Kaptenens bord

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lokala ostar till dessert

Lokala ostar till dessert

Dagfinn Bakke på Hurtigruten

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke

Utsikt från balkongen

Utsikt från vår balkong


Resa till Norge och Hurtigruten i bilder. Dag 1 – Trondheim
Utsikt från tåget på den norska sidan

Utsikt från tåget på den norska sidan

Weekendresa till Norge

Nu har vi inlett vår 4-dagarsresa i Norge. Jag fick bidrag från Familjen till en resa på Hurtigruten i 50-årspresent för 3 år sen, nu äntligen är jag och Lennart på väg. Dagen började i tjock dimma i Östersund, det är nåt visst med dimmiga höstmorgnar.

Innan Storlien vände det tvärt, sen hade vi en vacker tågresa i höstlandskapet. Lite färger har kommit för häruppe i fjällvärlden har det inte varit lika torrt som nere kring Storsjön, så björkarna har fått mer av sin fina, gula färg. Frosten har inte kommit än, så aspar, lönnar och rönnar har inte klätt sig i sin rödsprakande höstskrud.

När vi närmade oss Trondheim kröp tjockan från havet in, där låg den sen tät fram till tvåtiden. Vi hade tur så den försvann helt, eftermiddagen och kvällen har varit mycket vacker om än lite kylig.

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Men det hindrade oss inte att sitta ute och njuta av riktigt fin glass, inte en utan två gånger. Det är min stora passion, en god, hemlagad glass på naturliga råvaror. Det är norrmännen mycket duktiga på.

Testade ekologisk vaniljglass från Reins Kloster, passande nog åt vi den på caféet vid Nidarosdomen. Mycket god, gräddig vaniljsmak och inte alls så söt som de flesta glassar vi är vana vid i Sverige.

Glass nummer två intog vi på kvällen vid Kaffebrenneriet i de gamla stadsdelarna, Bakklandet. En mycket krämig, hemlagad gräddglass med tydlig vaniljsmak avnjöts tillsammans med en fylligt mörk chokladglass. Den var lika uppskattad av oss som av katten som höll oss sällskap.

Rekommenderar verkligen ett besök på den sidan bron, det är så mysigt i de små gränderna med sina vackra trähus. Många bra kaféer och restauranger trängs här.

Här får du recept på min vaniljparfait, kör du den i glassmaskin blir den väldigt lik de vi åt idag.

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Jag hade med Spröda frökex från Huså Bröd och delade ut smakprov till några väl valda butiker. Hoppas de börjar köpa in dem via Gangstad Gårdsysteri så även Trondheimsborna får njuta av ett gott, glutenfritt lavkarbo-kex.

Snabbmaten här domineras precis som hemma av pizza, mackor och bakverk, men det finns även riktigt goda saker att köpa.

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Vi handlade rökt sill och räksallad på Ravnkloa, fiskhallen ner vid hamnen. Ägg och grönsaker till köpte vi i en salladsvagn på en mataffär.

Vi bor på Thon Hotel Trondheim, riktigt centralt läge med närhet till allt. Här några bilder från turerna runt i stan.

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Gamle Brua

Gamle Brua

Bakklandet

Bakklandet

Nidelva

Nidelva


Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park, närmare bestämt på Dag Hammarskjölds väg 58.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


Köttfärsmuffins LCHF