Konsten att steka en perfekt tournedos

Liten köttskola

Idag får du en snabblektion i hur du bäst lyckas med att steka oxfilé.

Så du får den precis sådär lagom stekt som just du vill ha den.

Det här är ett av de inlägg jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.

Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.

Du får också ta del av mina bästa recept på såser och kryddsmör.

Inne på Kostrådgivarna.se bjuder jag idag på ischoklad och andra varianter på chokladgodis.

Ät, njut och må gott :)

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund så värmen fördelas sakta inåt.

Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika

Brynt vitlökssmör

Pepparsås

Kantarellsås

Bearnaisesås

Ädelostsås

Rosépepparsås


Snacks LCHF-Paleo Grönkålschips och heta nötter
Drink med tilltugg på Kreta

Drink med tilltugg på Kreta

Fredagsmys och lördagssnacks

Här kommer några riktigt goda recept på snacks som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Ja, de passar förstås även alla andra, de brukar ha en strykande åtgång hos vem man än ställer fram dem ;)

Ha en trevlig helg, själv fortsätter jag att njuta några dagar till på Kreta, rapporterar mer när jag är hemma igen.

Fröchips, ajvardip och heta nötter från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips, ajvardip och heta nötter från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddiga nötter

3 dl blandade nötter, jag använde paranötter, valnötter och cashewnötter

1 msk kokosolja

1 tsk paprikapulver

1 krm spiskummin

1 krm cayennepeppar

2 tsk flingsalt

Rosta nötterna i en torr stekpanna ett par minuter under omrörning. Var försiktig så de inte bränns.

Blanda ner kokosolja, kryddor och smula över flingsalt. Fräs en minut under omrörning.

Häll upp på ett fat och låt svalna. Förvara i en burk med lock.

Grönkålschips innan torkning

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Grönkålschips


Paprikasås – Mojo
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Smakrik paprikasås

På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.

Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.

Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.

Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.

På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.

Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.

Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.

Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Mojo

 Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt


Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.

Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.

LCHF-sås till Grillat

 


Grillad, marinerad bisonfilé med zucchinisallad

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

 

Annorlunda grillmat

Jag fick ett erbjudande om att testa bisonkött från Jemtbison. Stickan Eriksson föder upp djuren på sin gård i Månsåsen här i Jämtland och vi pratade mat när jag köpte bisonburgare av honom på vårmarknaden på Jamtli.

Han fick mitt kort och nu i sommar hörde han av sig och undrade om jag var intresserad att provsmaka en bit helt kött.

Det tackade jag förstås inte nej till. Blev mycket glatt överraskad när Stickan några veckor senare dök upp vid min dörr med en stor filé, den vägde nästan 1,4 kilo.

Det blev en hel del goda middagar av det fina köttet, här följer receptet till en av dem.

Bison  Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Bison
Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Han berättade att idén till att starta en bisonfarm föddes när han läste en tidningsartikel i DN på ett flyg från USA. Efter hemkomsten tog han kontakt med uppfödaren i Nyköping som artikeln handlade om och på den vägen var det.

Idag ett antal år senare går ett 30-tal bison på gräsbete på gården. Bison har ett otroligt gott kött, riktigt mört och mustigt, det är lite som älgfilé i smaken för en jämförelse.

Här på Svensk Bisonförening kan du läsa mer, där finns adresser till andra uppfödare runtom i landet.

Får du inte tag på bisonkött så går förstås oxfilé, biff, fläskfilé, karré, kalkon eller kyckling precis lika bra att grilla med den här marinaden.

Marinerad filé av bison på grillen

Örtmarinad till grillat 5-6 port

1 kg filé eller annat kött

1 dl olivolja

1 msk Worcestershiresauce

1 msk flytande honung

1 msk torkad timjan

1 msk torkad rosmarin

2 tsk grovmald svartpeppar

Blanda marinaden väl. Lägg köttet i en fryspåse, antingen helt eller i skivor. Häll i marinaden och massera runt så det kommer åt överallt. Lägg i kylen till nästa dag eller ännu hellre två dygn.

Ta upp köttet och torka av kryddorna, de bränner annars lätt på grillen. För skivade bitar grillar du dem på hög värme ett par minuter på var sida, salta lätt på båda sidor.

Lägg dem bredvid glöden ett par minuter till så fördelas värmen jämnt. Just bisonfilé som är ett magert kött blir godast om det är lättstekt.

Grillar du filén hel så låt den först få färg några minuter på var sida, fortsätt sen på indirekt glöd så den grillas färdigt långsamt.

Innertemperaturen ska vara 52 grader för bison fick jag som tips från uppfödaren, då är den som bäst. Låt vila några minuter under folie innan du skär upp köttet, så stannar alla goda köttsafter kvar.

Zucchinisallad

Jag serverade zucchinisallad till köttet. Vill du ha en hel bok med mina grillrätter och tips på gröna, goda tillbehör, så kan du gärna få köpa Grillmat LCHF.

Just nu pågår översättningen inför att den släpps i USA och England i maj nästa år, ska bli väldigt spännande att se hur mina kokböcker tas emot där.

Här några bilder som min fotograf Mikael Eriksson tog till boken, en riktigt kall och blåsig vecka för precis 2 år sedan.

Blåbärs- och nässelpesto ur Grillmat LCHF

Blåbärs- och nässelpesto

Chilimarinerade revbensspjäll

Chilimarinerade revbensspjäll

Fröchips och heta nötter ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips och heta nötter


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Falsk Potatissallad på Zucchini

Krämig  Zucchinisallad

Potatissallad är en av de potatisrätter jag kan sakna ibland, sen jag gick över till lågkolhydratkost.

Annars är saknaden av den vita knölen knappt märkbar, det finns så många bra ersättningar bland alla goda grönsaker.

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en sallad.

Tillsammans med lök och kapris, blir den här salladen faktiskt ännu bättre.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Vi åt den till en fin bit Lax, men den passar förstås lika bra till Rostbiff, Revbensspjäll eller som tillbehör på en Picknick eller Grillbuffé.

Smaksättningen kan då varieras med till exempel Persilja, Basilika eller Timjan.

Zucchinisallad

1 liten Zucchini

2 msk Smör

1 msk pressad Citron

Havssalt och Svartpeppar

½ dl Majonnäs

½ dl Grädde

½ dl finhackad Dill

1 finhackad liten, gul Lök

2 msk Kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.