Vitlökssmör

Vitlökssmör

Vitlökssmör ca 4 port

200 g smör

2 vitlöksklyftor

Saft av en halv citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt.

Pressa i citron, rör ner Worcestersås och  kryddor.

Vispa kraftigt med elvisp, tills smöret blir ljust och poröst.

Då smälter det bättre över kött, fisk eller grönsaker.

Vitlökssmör i Paprika till Entrecôte

Många förvarar smöret i en rulle i frysen, men jag har den hellre i kylen i en skål.

Då är det lätt att ta fram och få det rumstempererat snabbt.

Du kan också fylla vitlökssmöret i en paprika så blir det lite snyggare.

Här kommer du vidare till ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Delar här en av mina senaste bilder från Stockholm, vädret var fantastiskt igår.

Följ mig gärna på Instagram, så får du ta del av lite mer tips om mat, natur och annat trevligt från min vardag.

Stockholm


Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Vinnare av Grillmat LCHF blev…

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Madeléne Johansson

Du har vunnit min kokbokstävling, tack så mycket för din väldigt fina motivation, till varför just du skulle vinna min bok:

”Klart jag skulle bli superglad över att få vinna ett signerad bok av Birgitta Höglund. En bok full med inspiration, vackra bilder och goda recept vore underbart.
Då jag mår väldigt bra, hittat många goda recept via Birgittas sidor och tagit del av goda recept via Facebook som Birgitta delar med sig, gör att jag kommer fortsätta med denna kost, bjuda nära och kära på det och därmed kunna inspirera en och annan att även de ska prova detta med lchf efter sina egna förutsättningar.

Tack Birgitta för den inspiration och trevliga bemötande du har mot oss dina följare. Fortsätt skapa ? ”

Grattis, Madeléne och tack för att du tycker så mycket om mina recept <3

Du som inte köpt boken än hittar den billigast på CDON, där kostar den nu 139 kr.

Det finns inte många ex kvar av den hos förlaget, så skynda på om du vill ha den :)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Vill du köpa den på engelska med titeln Low Carb High Fat Barbecue, så finns den här på Bokus och här på Amazon.

Här bjuder jag på några av Mikael Erikssons vackra bilder ur kokboken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

 

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Kokospannacotta med vanilj Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Vinnare av Grillmat LCHF blev…

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Madeléne Johansson

Du har vunnit min kokbokstävling, tack så mycket för din väldigt fina motivation, till varför just du skulle vinna min bok:

”Klart jag skulle bli superglad över att få vinna ett signerad bok av Birgitta Höglund. En bok full med inspiration, vackra bilder och goda recept vore underbart.
Då jag mår väldigt bra, hittat många goda recept via Birgittas sidor och tagit del av goda recept via Facebook som Birgitta delar med sig, gör att jag kommer fortsätta med denna kost, bjuda nära och kära på det och därmed kunna inspirera en och annan att även de ska prova detta med lchf efter sina egna förutsättningar.

Tack Birgitta för den inspiration och trevliga bemötande du har mot oss dina följare. Fortsätt skapa ? ”

Grattis, Madeléne och tack för att du tycker så mycket om mina recept <3

Du som inte köpt boken än hittar den billigast på CDON, där kostar den nu 139 kr.

Det finns inte många ex kvar av den hos förlaget, så skynda på om du vill ha den :)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Vill du köpa den på engelska med titeln Low Carb High Fat Barbecue, så finns den här på Bokus och här på Amazon.

Här bjuder jag på några av Mikael Erikssons vackra bilder ur kokboken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

 

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Kokospannacotta med vanilj Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Jordgubbar på 3 sätt
Jordgubbskaféet på Rödön

Jordgubbskaféet på Rödön

Besök på Jordgubbslandet

Nu har de jämtländska jordgubbarna äntligen mognat, det tog lite extra lång tid den här kyliga sommaren.

Jämtgubbar har en speciellt god smak. Det är ljust långt in på nätterna, så gubbarna får maximalt med sol och ljus när de mognar.

En del som äter LCHF utesluter alla bär ur sin kosthållning.

Jordgubbar är en av de njutningar som jag absolut inte skulle vilja vara utan.

För mig fungerar det riktigt fint att äta dem som dessert eller tillbehör till en måltid.

Jag drar hellre ner på de alkoholhaltiga dryckerna eller mörk choklad och gläds åt vår korta bärsäsong.

Jordgubbar

Idag får du 3 olika varianter på temat jordgubb, två sallader som tillbehör till maten och en liten vaniljparfait med jordgubbar som avslutning på en god middag.

Bor du i Jämtland och vill njuta av nyplockade jordgubbar eller plocka själv, så kan du ta en tur till Jordgubbslandet på Rödön.

Jag och mamma var där och köpte varsin låda nu i helgen, den smaken på jordgubbar får man aldrig på dem som kommer från sydligare delar av landet.

Först ut bland mina 3 recept här nedan kommer ett fräscht tillbehör till en grillmiddag.

Vill du ha fler tips så får du gärna köpa min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här för endast 129 kr.

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Getostsallad med jordgubbar

Jordgubbssallad med getost, rosmarin och citron 2 port

Några salladsblad, jag hade romansallad

100 g getost

6 jordgubbar

Strimlat skal av ½ ekologisk citron

1 msk finhackad rosmarin

3 msk 0livolja

1 msk mörk balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt två tallrikar. Smula över osten och lägg på delade jordgubbar.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö det över salladen.

Avsluta med att ringla över generöst med olivolja och vinäger.

Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait 4 små port

1½ dl grädde

2 äggulor

½-1 msk honung eller annan sötning

ca ½ tsk vaniljpulver

Vispa äggulor och den typ av sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver, men inte alltför hårt för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små koppar eller glas. Dubbla satsen om du vill göra en större form.

Ställ i frysen några timmar. Jag tar fram parfaiten och ställer i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Ett fjärde tips att äta jordgubbar och kanske det godaste, solmogna gubbar naturell :)

Picknick med jordgubbar

Jordgubbspicknick på Isön, Storsjön


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…