Tapas LCHF
Bresaola med gorgonzola...

Bresaola med gorgonzola…

Fyllda ägghalvor

4 hårdkokta ägg

½ dl aioli

2 msk finhackad inlagd paprika

2 msk finhackad persilja eller ½ tsk chiliflingor

Salt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva och servera till kallskuret.

Tips på fler tapasrätter hittar du i min kokbok Grillmat LCHF, Low Carb High Fat Barbecue på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Grillmat LCHF


Vitkålssallad med varmrökt fläsk

Vitkålssallad med rökt fläsk och ost

Vitkålssallad med varmrökt sidfläsk och ost 2 port

½ liter finstrimlad vitkål

1 dl aioli

1 dl crème fraiche

1 msk grovkornig senap

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

150 g varmrökt sidfläsk

100 g ost

10 cocktailtomater

Riv vitkålen fint med osthyvel i en bunke. Rör ner aioli och crème fraiche.

Smaksätt med senap, vinäger, salt och peppar.

Lägg vitkålssalladen i en burk.

Skär fläsk och ost i strimlor, lägg ovanpå salladen tillsammans med cocktailtomater.

Förslut väl och ta med ut till en vacker plats.

Här hittar du några till av mina matiga sallader inne på numer nedlagda bloggen Kostrådgivarna.


Grekisk sallad till picknick

Grekisk sallad

Sommarmat

Sol och semester är för många förknippat med Grekland.

Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik.

Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda.

Grekisk sallad i Wonderbag

Grekisk sallad 2 port

150-200 g Fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Wonderbag

Reklam för min samarbetspartner Wonderbag

Den här salladen tog jag med en varm dag på stranden i Makrigialos på Kreta, då passade en mini-Wonderbag mycket bra som kylväska.

Mat och dryck hålls kallt i många timmar tillsammans med en frusen flaska vatten eller en kylklamp.

Den isolerande bagen klarar kylda maträtter lika bra som att hålla värmen vid långkok.

Just nu är det kampanj på Wonderbag med min kokbok på köpet, läs mer här.

På hemsidan hittar du också flera av mina recept, speciellt framtagna för Wonderbag.

Här ett gott tillbehör till grillat, brysselkål med chili och citron.

Wonderbag med kokbok

Wonderbag på Kreta


Midsommardessert – Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait med jordgubbar

Midsommarnjutning

En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet.

Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar.

Jag äter väldigt sällan socker och mjölkprodukter i min vardag, men nån gång till fest så är det här favoriten.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället.

Jag firar Midsommar i Stockholm, köpte igår ekologiska jordgubbar på Paradiset på Regeringsgatan där jag också hittade en riktigt god vaniljglass från Grenna Glass.

Ingredienslistan i vaniljglassen är en fröjd att läsa, inga E-nummer eller konstiga tillsatser.

Grädde, mjölk, socker, ägg, vaniljstång. Som en riktig glass ska vara.

Trevlig Midsommar

Vaniljglass med jordgubbar


Spröda frökex med laxröra

Spröda frökex med laxröra

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex eller gurkskivor.

Laxröra på Spröda frökex

 

Midsommar


Allergivänligt fröbröd med soltorkade tomater
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo…

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd

Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.

Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.

Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.

Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Fröbröd Paleo/LCHF


Gubbesallad med basilika
Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbstider

Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar.

Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Picknick med jordgubbar


Sallad med grillad karré och fetaost

Varm sallad

Värmande sallad

En stående favorit hos mig på sommaren är att göra en mix av en varmrätt och en sallad.

Köttet eller fisken gör att den mättar ordentligt, grönsaker och örter ger mängder av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Här har jag använt en kvarbliven skiva grillad karré.

Varm sommarsallad 1 port

En skiva grillad fläskkarré

1 liten, gul lök

2 msk smör

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Till salladen

5-6 blad ekbladssallad

½ strimlad röd paprika

50 g fetaost

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik och lägg upp köttet i mitten, med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Garnera med färska örter, lite flingsalt och ringla generöst med olja och vinäger över.


Glutenfri formfranska LCHF och Paleo

Birgitta Höglunds formfranska LCHF och Paleo

Söndagsbrödet

Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.

Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.

Glutenfritt formbröd

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Ecocaféets smörgåstårta

Ecocaféets smörgåstårta…


Fyllda rullar av rostbiff

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Picknickmat

Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost.

Du kan också använd rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff

1 finhackad avocado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avocado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Rostbiffrullar med Avocadosallad och Körsbär