Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Man tager vad man haver

Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna.

Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar.

Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.

Mackjärn från Eldmark

Varma mackor och grillkorv

Kaffemarinerat sidfläsk med smörstekt svamp

Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat.

Måltiderna inne lagade jag till på vedspisen, bland annat en gryta på hel kyckling, morotsblast och lökblast, det gav oss en härlig benbuljong.

Svamp fanns det väldigt gott om i skogen runt stugan så det blev även smörstekt blandsvamp varje dag på tallriken.

Jag lyckades även få två harrar i älven, tillsammans med varmrökt röding blev de ett väldigt gott omega-3-tillskott till vår mat.

Dagens soppa blev till när jag hade lite broccolistjälkar och zucchini över, två grillade korvar vi inte orkade kvällen innan och kycklingkött från buljongkoket.

Svamplycka

Jag inledde semestern med en natt på Fjällnäs Hotell på vägen ner till Dalarna.

Vi åkte förbi där i somras när vi varit till Röros, jag blev väldigt förtjust i det anrika, gamla fjällhotellet så jag passade på att ta den vägen förbi till stugan.

Ett hotell jag absolut kommer att återvända till igen, då blir det även ett besök i deras vackra Mii Gullo Spa som ligger precis vid sjön Malmagen.

Frukosten var en av de bästa jag fått på hotell, med lokalproducerade läckerheter som rökt renstek, älgkorv och röding.

Det blev flera promenader i de fina omgivningarna, i sällskap av två renar som också ser ut att trivas bra på Fjällnäs.

Som vanligt så är det här mina egna åsikter, jag har inte blivit sponsrad av hotellet för att skriva om det.

Fjällnäs Hotell med rensällskap

Min frukost på Fjällnäs Hotell

Tina på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen

Lennart hämtade jag dagen efter vid tåget i Mora, det var första gången på flera år som vi kunde vara i stugan efter hans stroke.

Det har varit kämpiga år för honom men nu har rejält med näringsrik mat, positivt tänkande och en hel del träning och motion gjort att hälsan, balansen och orken är riktigt bra igen.

Jag och Lennart på Nipfjället

Kött- och grönsakssoppa 2-3 port

1 kokt kycklingbröst

2 grillade korvar med hög kötthalt

2 rejäla skivor suovasrökt renstek

2 broccolistjälkar

2 morötter

1 gul lök

½ zucchini

5 dl kycklingbuljong

1 msk örtkrydda

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Skär under tiden kött och korv i lika små tärningar och rör ner bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med frökex smaksatta med Västerbottensost, en klick aioli blev det också till.

Kombucha från Kall Naturkompani är en riktigt god dryck att ha med på skogsturerna, här fotograferad med en valnötsbrödsmacka i Fjällnäs.

Den vackra kniven på bilden är gjord av Herje Andersson från Mittådalens Sameby, den finns på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen, missa inte ett besök där när du är i Härjedalen.

Picknick vid sjön Malmagen, Fjällnäs

Nässelfjärilar vid Fuluälven

Matlagning på vedspis

Björkvedsbrasa i gammal vedspis

Varm smörgås med suovasrökt renstek, parmesan och färskost med vitlök och örter

Fjällgrill från Siljans Chark, varm suovassmörgås och grönkålschips

Städjan

Ren på Nipfjället

Gröna bönor i tomat till falukorv och ägg

Lättlagad korvlunch

Fram till för 10 år sen, innan jag började med LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor ingår då och då i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag nu varje dag, det är väldigt bra för magen.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Gurka och persilja ger lite smak och färg åt det hela och det blir extra nyttigt med en klick smör till.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat

Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt.

Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår.

Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Jag brukar alltid ha svamp hemma i frysen, antingen om jag plockat själv eller fått från snälla släktingar och vänner.

Så här får den älgkorv jag köpte sällskap av smörbrynta kantareller, en mycket lyckad kombination.

Snabbmat DeLuxe

Lyxkorv 1 port

200 g korv av bra kvalitet

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter som jag sparat från balkongodlingen.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Vill du hellre ha räksallad till din korv, då hittar du en sån om du klickar på bilden nedan.

Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt

Pytt i panna på vårt vis

Nytt år, nya möjligheter

Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna.

Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer.

Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran.

Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året.

Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok.

Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen.

Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Här en bild från Bonniers Bokklubbs medlemstidning Bokspegeln, där båda bönböckerna är med.

Träningen tar också en stor del av våra dagar under långsemestrarna här nere vid Medelhavet.

Jag har varit sjukpensionär sen en ryggskada i mitt kockjobb för 20 år sen och vi har spenderat några vintermånader här i värmen i 15 år nu.

Från att ha varit rejält handikappad och överviktig så har jag idag fått ett betydligt rörligare liv, tack vare många och långa promenader och sjukgymnastik.

Jag har provat lite med gymträning, men tyvärr får jag mer ont av det, så att gå mycket, både på planmark och i backar/trappor har visat sig vara det bästa för mig.

Jag känner hur det här gett mig betydligt mer muskler idag än vad jag haft på många år, det är verkligen härligt att ha blivit stark igen.

Nu är inte det största fokuset för oss viktminskning utan det viktigaste är att vi fått så stora hälsovinster med hjälp av min typ av näringsrik lågkolhydratkost.

Vikten och hälsan är förstås tätt sammankopplade, så det känns bra att vi båda också gått ner några kilo under vintern.

När jag hamnade i klimakteriet för ett par år sen så samlade jag på mig några extra kilon, vilket jag förstått är väldigt vanligt.

Men nu vid fyllda 56 har de försvunnit igen, sen jag började lägga till lite baljväxter och mjölksyrade grönsaker till maten varje dag.

Även de nattliga svettningarna och myrkrypen i mitt nervskadade ben är borta, men de kommer tillbaka om jag gör uppehåll med bönor några dagar.

Du kan läsa mer om de hälsovinster jag gjort med hjälp av bönorna här.

Lennart som fyller 75 nu i vår har dragits med en del svåra sjukdomar de senaste åren men är nu piggare, starkare och slankare än på väldigt länge.

Den mage som många äldre herrar dras med kan alltså även den sakta men säkert försvinna.

Det känns verkligen bra att vi båda lyckats förändra våra liv med bönor, det trodde jag inte innan min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt lyckades övertyga mig att testa i våras.

Dagens enkla pyttrecept innehåller inte bönor, dem äter vi oftast som ett litet mellanmål eller som tillbehör till salladen.

Vi äter en stor mängd grönsaker och gröna blad till maten när vi är här i Alanya, inhandlade direkt av odlarna från bergen runt stan på grönsaksmarknaderna.

Det är så gott med en stor sallad som tillbehör, jag gör den ofta på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger över.

Den här pytten äter vi som brunch, vi börjar dagen med nötfrukost till kaffet och en liten skål bönsallad och mjölksyrade rödbetor.

Pytt i panna med ägg 2 port

100 g rimmat kalkonbröst

50 g rökt korv, jag har med Forbondekorv

2 morötter

1 dl hackade champinjoner

1 dl hackad zucchini

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad grön paprika

Salt och peppar

50 g smör till stekning

2-4 ägg

Skär kött, korv och morötter i lika stora tärningar.

Bryn smöret och stek först morot och svamp tills de får lite färg.

Blanda ner de övriga grönsakerna och låt alltsammans fräsa några minuter, krydda med salt och peppar.

Gör fördjupningar i pytten med stekspaden och knäck ner äggen. Låt steka några minuter, lägg på lock och stäng av plattan.

Låt äggen stekas krämiga ett par minuter på eftervärmen och servera pytten med en grönsallad.

Du kan variera pytten efter vad du har hemma eller göra den vegetarisk med tillägg av halloumi, bönor eller kikärtor som proteinkälla.

Vill du hellre ha fisk så hittar du ett recept här på min lax- och kikärtspytt.

Många vill ju ha lök i sin pytt men inte vi, har märkt att vi mår bättre utan.

Öländska bönchips som mellanmål på långpromenad i Alanya


Snabbmat i juletid

Allt i ett-panna

Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet.

Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om.

Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken.

JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…

Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok.

Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret.

På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ta innan jag ska iväg på nåt möte.

En kopp kaffe med två matskedar bönsallad blandad med lite mjölksyrade grönsaker, ett kokt ägg och lite smör.

Det håller mig mätt och energifylld väldigt länge.

Snabb äggröra 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut.

Låt glida över på en tallrik, ät, njut och må gott en stund.

Tomten har gett sig ut på äventyr i storskogen idag, han tycker det är trist att jag mest sitter vid datorn.

Ska klä på mig och gå ut en stund jag med i snöandet, ser rätt härligt ut.


Hemgjord falukorv från LCHF för familjen

Fyrkantig falukorv

Blommig falukorv till lunch

Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.

Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.

Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.

Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Hemgjord falukorv


Kokt korv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4 råa köttkorvar

1 litet blomkålshuvud, mitt var gult

1 stor morot

Några lökringar

1 lagerblad

5 kryddpepparkorn

Salt

Smör

Koka upp saltat vatten med lagerblad, lök och kryddpeppar.

Lägg ner korven tillsammans med blomkål och morot som skurits i mindre bitar.

Sjud på svag värme i tio-15 min tills grönsakerna är mjuka och korven färdigkokt.

Ta upp korvar, lagerblad och kryddpeppar med en hålslev.

Sila av det mesta av buljongen och spara till en soppa eller gryta.

Mosa grönsakerna med en potatisstamp och smaksätt med smör, salt och peppar.

Gör en tomatsallad till på cocktailtomater och tunna lökringar. Låt ringarna ligga i kallt vatten en stund, så blir de krispiga och inte så starka.

En god kallpressad olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt smulat över.

Lägg upp korvarna med puré, tomatsallad och en klick senap.

Kokt Italiensk Köttkorv, Franchi Salumi, med Blomkål och Morot


Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Ev lite salt och extra chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna.

Servera med en grönsallad och pumpakärnor.

Grillkorv DeLuxe


Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Ev lite salt och extra chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna.

Servera med en grönsallad och pumpakärnor.

Grillkorv DeLuxe


Coleslaw med avocado och dill

Coleslaw med dill

Vitkålssallad med dill 3-4 port

½ litet huvud färsk vitkål

1 stor morot

5 cm purjolök

1 avocado

1 dl majonnäs

1 dl pumpakärnor

½ dl hackad dill

1 eko citron, finrivet skal och saft

Salt och peppar

Finstrimla vitkålen och riv moroten grovt.

Lägg i en bunke och krama lite med fingrarna, så blir coleslawen saftigare.

Tvätta citronen och riv skalet fint innan du pressar saften.

Skär avocadon i mindre bitar och strimla purjolöken fint.

Blanda ner alla ingredienser i vitkålen.

Smaka av med salt och peppar, ställ i kylen en stund innan servering.

Kål i alla färger