Snabb LCHF-pizza utan botten

LCHF Pizza med Rödkålssallad

Pizza Lowcarb 2 port

4 skivor varmrökt sidfläsk

1 gul paprika

6 cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk chilisås

Färsk timjan

Salt och svartpeppar

100 g gräddost, mozzarella eller lagrad ost

Strimla fläsk och purjo. Skär tomat och paprika i bitar.

Blanda allt i en bunke med chilisås och krydda med salt, peppar och hackad timjan.

Häll upp i två smorda portionsformar och strö riven ost över.

Grädda på 250° i 15 minuter, låt pizzorna glida över på en tallrik.

En god pizzasallad med adventskänsla gör du så här:

Strimla rödkål, knåda med fingrarna en stund och blanda med pumpakärnor, balsamvinäger, kallpressad olivolja och smaka av med lite flingsalt.

Pizza Lowcarb med Rödkålssallad


Hemgjord falukorv från LCHF för familjen

Fyrkantig falukorv

Blommig falukorv till lunch

Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.

Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.

Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.

Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Hemgjord falukorv


Ugnsstekt fläsklägg och nytt kokbokskontrakt

Rimmad fläsklägg

Ny kokbok på gång

Nu är det klart att jag ska ge ut en ny kokbok, något som varit efterfrågat av mina läsare en längre tid.

Jag gör den här boken tillsammans med den välkände författaren Lars-Erik Litsfeldt.

Dagens recept blir en liten försmak på den typ av mat jag kan tänka mig att ha med, min favoritmat är nämligen rejäl husmanskost.

Nästa år i augusti ska boken vara klar, mer kan jag inte avslöja nu…?

Ugnsstekt, rimmad fläsklägg 2-3 port

1 nätad fläsklägg på ca ½ kilo

2 msk finhackad timjan

½ tsk nymald vitpeppar

2-3 morötter

2 gula lökar

3 msk smör

Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar.

Lägg i en smord form med morot och lök skurna i bitar runt om, fördela några skivor smör över.

Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar.

Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden.

Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.

Servera med rotfrukterna och en stark senap.

Vill du ha det extra gott och mättande så gör en gräddig sås på 3 dl grädde/kokosgrädde, ½ dl sky och ½-1 dl färskriven pepparrot eller 1-2 msk fransk senap.

Koka upp grädden och skyn, låt såsen puttra tills den blivit tjock.

Smaka av med salt, peppar och pepparrot eller senap.

Ät, njut och må gott.


Ädelostsås till fläskfilé

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädel

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk vit balsamvinäger

1 tsk torkad dragon

1 tsk torkad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger och kryddor och låt koka in till hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger.

En sallad på rucola, avocado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passade fint till den här rätten.

Vitlöksstekt blomkål eller kålrotspommes är gott till.


Zucchini med skinksås

Skink och svampsås 1 port

1 dl finskuren svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.


Zucchini med skinksås

Skink och svampsås 1 port

1 dl finskuren svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.


Lättlagad söndagsbrunch

Äggröra och varmrökt sidfläsk

Morgonnjutning för 1 eller 2

Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.

Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.

Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.

Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.

Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.

Ägg från Gallina Ovum

 


Lättlagad söndagsbrunch

Äggröra och varmrökt sidfläsk

Morgonnjutning för 1 eller 2

Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.

Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.

Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.

Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.

Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.

Ägg från Gallina Ovum

 


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Varm sommarfrukost med skinka och ägg

Bräckt skinka med ägg

Bräckt skinka med ägg 2 port

200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet

6 skivor aubergine

4 ägg

3-4 msk smör/kokosolja

Havssalt och peppar

Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund.

Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält.

Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper.

Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar.

Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger.

De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst.

Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga.

Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen.

Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida.

Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över.

Ketchup och majonnäs smakar också gott till.

Den här utsikten har vi njutit av i en vecka nu, haft en skön semester i vildmarken nära Stockholm.

Tack för i år till Robban och Caroline på Klämmingsbergsbadet i Gnesta

Solnedgång över Klämmingen