Lucka 2 – Halva Lindhas gubbröra

Julbordsklassiker

Idag bjuder en av mina fina bloggvänner på en krämig gubbröra, så här skriver Lindha Vikström;

Här kommer ett av mina favoritrecept som jag tycker passar så bra på julbordet. Min goda LCHF-gubbröra.

Mättande och god och dessutom mejerifri. Jag tycker det blir lite festligare om man serverar gubbröran i små snapsglas på fot en fin kontrast till den inlagda sillen kanske.

Man kan även ha ett gott frökex till om man vill ha röran på kex i stället.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Tack för recept och bild, Lindha ❤

Här kan du som vill ta lära dig mer om Lindhas vikt/hälsoresa gå med i hennes 5 veckors kursprogram på Facebook.

Vill du besöka hennes blogg Halva Lindha så hittar du den här.

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

Smörstekt lax med gräddig paprikasås

Snabblagad lax

Idag får du tips på en riktigt snabb och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

Här kan du läsa hur laxen lagas till, där finns också recept på en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen.

Fler goda tips hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna nedan så kan du läsa mer om dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk sockerfri ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Smörstekt lax med zucchini och kantareller

Njutbar snabbmat

Kantareller och zucchini finns det gott om just nu, här får du tips på en kombination av de två.

Steker man dem tillsammans så drar zucchinin åt sig av smöret med den goda svampsmaken, det blir ett riktigt smakrikt tillbehör till stekt lax eller annan fisk.

Vi har en fin tid framför oss nu, vi samlare, det är bara att gå ut i skogen och dryga ut hushållskassan med svamp och bär.

Ett bra tips för pengarna du sparat är att investera i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Då har du många njutbara måltider framför dig med läckerheter från skogens och trädgårdens skafferi 😉

Lax med smörstekta kantareller 2 port

2 bitar laxfilé, ekologisk eller viltfångad

2 dl rensade, grovhackade kantareller

2 dl tärnad zucchini

50 g smör

Salt och peppar

Bryn smöret lätt, stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det fått lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti, då är den som saftigast och godast.

Jag serverade det hela med en skiva smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk

I mina dagliga recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.

Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.

Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.

Tacofisk 1 port

150 g smörstekt fisk

1½ dl riven gräddost

2 msk tärnad paprika

1 cocktailtomat

1 tsk tacokrydda eller oregano

Salt och chiliflingor efter smak

Vitkålssallad

2 dl finstrimlad vitkål

10 mandlar

2 soltorkade tomater i olja

1 msk kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och chiliflingor

Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.

Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.

Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.

Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.

Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.

Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.

Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.

Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt dagliga receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör

Broccolisoppa med skaldjur och ost

Favoritsoppa

Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla sökningar från Google.

Här har jag förstärkt soppan med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.

Skaldjur kunde vi äta lite oftare, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler.

Fler sopprecept och annan husmanskost, tillbehör, såser, matbröd, desserter och annat gott hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Broccolisoppa med skaldjur 2 port

250 g broccoli

1 liten gul lök

25 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl kycklingbuljong

½ dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Till servering:

1 dl skalade räkor

1 dl kräftstjärtar

1-2 mjukkokta ägg

Skär broccolin i mindre bitar, ta även med stjälken, finhacka löken,.

Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och strö buljongen över.

Häll på mjölk och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning, låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Pressa eller mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.

Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.

Gulaschsoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfria strömmingsflundror med mangoldstuvning

Husmansfavorit

Idag får du ett av de äldsta recepten härinne från bloggens barndom för 11 år sen.

Strömmingsflundror var något jag saknade när jag tog bort gluten ur min mat, så då hittade jag på en frasig variant med sesamfrön.

Har du inte mangold till stuvningen så går det förstås lika bra med spenat.

Strömmingsflundra med Fläder-senap och hackad Dill

Sesampanerad strömming med gräslöksstuvad mangold 2 port

12 små strömmingsfileér

2 msk senap

1 dl finhackad dill

Salt och peppar

1 uppvispad äggvita

1 dl sesamfrön

50 g smör

Lägg strömmingen med skinnsidan neråt, salta och peppra lätt.

Stryk på senap och strö över dill. Vik ihop två och två, med dillen mot varann.

Vispa upp äggvitan lätt på ett fat, så fäster den bättre på strömmingen.

Vänd strömmingen i vitan och lägg den sen i sesamfrö.

Vänd och strö över frön så det täcker runt om.

Lägg på ett fat, så  fröna får torka fast en liten stund, då blir paneringen snyggare när Du steker.

Strömming panerad i Äggvita och Sesamfrön

Gräslöksstuvad mangold 2 port

10 stora mangoldblad

2 msk hackad gräslök

2 dl grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Lite riven muskot

Strimla mangolden fint och fräs i smör några minuter, krydda och tillsätt gräslöken.

Häll på grädden och koka i ca 20 minuter tills stuvningen tjocknar, rör då och då.

När stuvningen snart är färdig, steker du strömmingen i brynt smör, ca 3 min per sida.

Starta på hög värme, dra sen ner till ettan.

Skaka pannan lätt när du lagt ner strömmingen, så den inte fastnar.

Vänd försiktigt och låt steka färdigt på låg värme.

Rör ner gräslöken i mangoldstuvningen och servera med strömmingsflundrorna och en klick rört citronsmör.

Fler av mina glutenfria recept på våra favoriter bland svenska husmansrätter hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Smörstekt Sesampanerad Strömmingsflundra med Gräddstuvad Mangold och Citronsmör

Smörstekt lax med stuvad rödkål

Tisdagsfisk

Idag får du ett gott fisktips med en lite annorlunda kålstuvning.

Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.

Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.

Här kan du läsa mer om varför rödkål och andra kålväxter är så bra för vår hälsa.

Stuvad rödkål 2 port

½ liter strimlad rödkål

50 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

2 msk finhackad dill, gräslök eller persilja

Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra i fem minuter.

Rör ner det hackade kryddgröna strax innan serveringen.

Servera stuvningen till stekt lax, viltfångad är den bästa om du kan få tag på det.

Här ser du en annan variant på rödkål, en coleslaw med pepparrot och lingon från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Grillade kräftor, drottningtryfflar och medverkan i P4 Jämtland

Grillade kräftor från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Kräfttips i radio

Igår fick jag besöka Radiohuset här i Stockholm för första gången, då jag skulle medverka i P4 Jämtland.

I dessa märkliga Coronatider var ju det ett riktigt bra alternativ så behövde jag inte sätta mig på tåget för att kunna vara med i programmet.

Jag fick en egen liten studio där jag satt och pratade via länk med Emelie Andersson och Jack Forsgren, det fungerade riktigt bra.

Här kan du lyssna på hela inslaget där jag tipsar om en hel del gott från Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör.

Idag får du receptet på de grillade kräftorna jag pratar om i programmet.

Här följer bilder på några av de övriga recepten, du hittar dem i kokböckerna.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella från Gröna, sköna tillbehör

Havtornsmajonnäs från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Bildmontage från P4 Jämtland

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Drottningtryfflar Foto Birgitta Höglund

Som dessert efter kräftorna får du ta del av mina drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör.

Du hittar receptet och en recension av boken inne hos underbart fina bloggen Blomster & Bakverk.

Annelie Andersson som driver den är en fantastisk fotograf, hennes mat/bakbilder är rena konstverken.

Snart kommer de samlade i hennes första kokbok med just namnet Blomster & Bakverk, där många recept är glutenfria.

Här kan du läsa mer och förhandsbeställa boken, den ges ut under vecka 36.

Jag har följt Annelie på Instagram ett tag nu och fascineras varje gång hon lägger ut något nytt, så det är en stor ära för mig att hon ville göra ett stilleben av mina tryfflar.

Klicka på hennes foto här nedan så kommer du till receptet.

Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör Foto Annelie Andersson