Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Krämig kycklinggryta i Wonderbag

Energisnålt långkok

Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen.

Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången.

De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen.

Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna.

Långkokt grytstek i Wonderbag…

Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige.

Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen.

Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle.

Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.

Då håller sig maten kall tills du kommer hem, riktigt bra under varma dagar.

Här en bild från artikeln i Hemmets Journal, där de berättar om Sarah Collins i Sydafrika som uppfunnit Wonderbag.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Sarahs vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.

För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.

Så många har nu fått ett lite lättare liv, inte minst har rökskadorna från matlagningseldar minskat.

Efter några veckor med problem med beställningar via Klarna på Wonderbags hemsida så fungerar nu allt som det ska igen, du kan beställa din här.

Krämig kycklinggryta 4 port

500 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst

250 g cocktailtomater

2 röda spetspaprikor

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano

1-2 tsk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili

Saft och rivet skal av 1 ekologisk citron

Salt efter smak

50 g smör eller kokosolja till stekning

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft, skal och lite salt, blanda om väl och låt stå en stund för att dra åt sig smakerna.

Skär tomaterna i klyftor och paprikan i tärningar. Strimla löken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka kycklingen så den får lite färg, krydda med lite mer salt, chili och oregano.

Tillsätt lök, paprika och tomatpuré och låt fräsa med några minuter.

Häll på tomater, buljong och grädde, låt koka upp och puttra 15 minuter under lock, rör om någon gång under tiden. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen, det tar ca 4 timmar tills den är färdig.

Den kan hållas varm ända upp till 10 timmar om du vill laga till grytan på morgonen eller kvällen.

Här kan du läsa om hur du lagar en väldigt näringsrik kycklingbuljong och om de effekter den haft på min hälsa.


Syrlig rödkål i Wonderbag

Syrlig rödkål 4 port

1 liter rödkål i bitar

ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.

Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.

Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.

Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.

Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen.

Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.

Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31.

Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklinggryta, som jag gjorde förra sommaren till en picknick.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Kycklinggryta i Wonderbag, recept finns i Hemmets Journal nr 31…


Storsjön runt och lättfixad fiskgryta med aioli

Solskenspicknick

Den senaste veckan har erbjudit all slags väder här i Jämtland, vissa dagar har varit fyllda av regn, snö och hård blåst från fjällen.

Andra har varit fantastiskt soliga och njutbara, då har jag och Lennart passat på att ta hyrbilen och åka runt till många vackra platser runt Storsjön.

En morgon som bjöd på riktigt vackert väder tog jag ett snabbt beslut att vi skulle ta med en fiskgryta i Wonderbag så vi skulle få en varm picknicklunch.

Jag hade tinat ett paket ekologisk koljafilé i kylen, så det var bara att sätta igång och hacka lite grönsaker, bryna och koka upp 10 minuter och lägga ner fisken i den varma grönsaksröran.

Ner med grytan i långkokningspåsen, packa ner skålar, bestick, lite örter från balkongen, aioli och några flaskor vatten.

Allt var klart på under en halvtimme, sen var det bara att åka iväg med lunchen inpackad i bagaget.

Passa på att njuta av utemat de vackra dagar som kommer, allt smakar så mycket godare på en vacker plats i naturen.

Fiskgryta 2 port

400 g koljafilé

50 g smör

2 tomater

1 liten zucchini

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl ajvar, jag använde mild

1 dl kycklingbuljong

1 msk gurkmeja

2 tsk timjan

Salt

Chiliflingor

Aioli till serveringen

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikan i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, kycklingbuljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp en minut.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Har du en Wonderbag så ställ grytan med lock på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Grytan håller sig då varm i många timmar tills du blir hungrig.

Storsjön med Åreskutan i bakgrunden…

Sunne kyrkoruin…

Solnedgång på Andersön…


Utlottning av Wonderbag på Swedish Paleo Club

Tillfälligt reklamavbrott

Jag är just nu inne i en riktig skrivarbubbla, håller på och sammanställer, skriver och provlagar recept till min nya kokbok.

Det är 4 år sen jag skrev min senaste, nu har jag till min stora glädje fått möjlighet att göra en tillsammans med min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt.

Jag gör idag ett litet avbrott i det skrivandet för att sprida ett erbjudande från Swedish Paleo, där jag tidigare bidrog med recept.

De lottar nu ut en Wonderbag bland sina nya medlemmar i Paleoklubben, läs mer hur du registrerar dig och deltar i utlottningen här.

Du kanske inte har en aning om vad Wonderbag är?

Jag har använt den klimatsmarta långkokningspåsen i snart 2 år nu.

Den svenska återförsäljaren Wonderbag Sweden hade då sett här på bloggen att jag ofta lagar långkok och undrade om jag inte  ville testa den för mig då helt okända långkokningspåsen.

Jag brukar sällan nappa på sådana erbjudanden, men tyckte att den här typen av klimatsmart matlagning passade min matfilosofi.

Att det förutom att vara väldigt energisnålt och arbetsbesparande, så är det även väldigt bra för fattiga familjer i Sydafrika, Wonderbags hemland.

Dels genom att bagen sparar energi, matlagningen blir möjlig med minimal åtgång av ved, gas eller el.

Men även genom Wonderbags välgörenhetsprogram, att för varje långkokningspåse som säljs, så skänks en till en behövande familj.

Allt det här fick mig att bli nyfiken och vilja lära mig mer om Wonderbag.

Så jag testade och blev mycket positivt överraskad av det fina resultatet, du kan läsa mer om det här.

Vill du vara med i utlottningen av en Wonderbag?

Så här skriver Cecilia Nisbet Nilsson, klubbens grundare:

Nu lottas det ut en Wonderbag i Paleoklubben hos Swedish Paleo!

I Paleoklubben finns över 150 recept på autoimmun paleo, AIP (men även vanlig paleo).

Där finns en kockskola med filmer, fakta om råvaror och mycket mer.

Läs mer om utlottningen här  eller gå med här på Swedish Paleo.

Kycklinggryta Paleo i Wonderbag på picknick i Sörmlandsskogarna…

Packad med grekisk sallad till picknicklunch på en strand på Kreta…

Picknicksallad i Wonderbag i Stockholm…

Min kokbok med LCHF/Paleo-recept till Wonderbag…


Kycklinggryta i Slow Cooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker

Kycklinggryta i Wonderbag…

Lättlagad kycklinggryta

Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet.

På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till.

Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den.

Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa.

Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme.

Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar.

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av grytor som passar till långkok…

Grönsakssoppa i Wonderbag…

I en Crock-Pot och Nordic Cooker behövs inte lika mycket vätska som vid kokning på spis, i ugn och i Wonderbag.

En av fördelarna med Wonderbag är att i den bevaras grönsakernas struktur, vitaminer och annan näring på ett mycket bra sätt, eftersom du inte tillför mer värme än under uppkoket.

Du kan också ta med den i bilen, båten eller husvagnen på en långresa, helt utan behov av ett eluttag eller spis för uppvärmning.

Jag använder den mycket i vår hyrda lägenhet i Alanya på vintrarna, där vi bara har tillgång till gasspis och i sommarstugan där jag har vedspis.

Den här grytan lagade jag förra veckan på en arbetsresa till Skagen, tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker.

Nu blir det några veckor till av skrivarbete, innan jag kan njuta fullt ut av sommarvärmen.

Dels håller jag på att göra färdigt sammanställningen av recept till nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.

Den ges i sommar ut under namnet Gammaldags husmanskost, där kommer du att hitta många recept för långkokning.

Jag håller också på att ta fram recept till den nya kokbok jag nu gör tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Så det blir några veckor när jag helt säkert kommer att använda slökokningsmetoden en hel del, så jag kan koncentrera mig mer på skrivandet.

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

1 kg blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 burk krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryn en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund.

Under tiden bryner du kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot eller Nordic Cooker blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

För tillagning i Wonderbag fräser du grönsakerna i en stekgryta med lock.

Lägg ner den brynta kycklingen i såsen som du spätt med lite mer buljong, vin eller vatten och koka upp under lock i 20 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt stå i upp ca 8 timmar, ta fram grytan och servera.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Så om du är rädd för Campylobacter i kycklingen är långkokning en metod jag verkligen rekommenderar.

Här en bild på min matlagningsassistent Therese, när hon njuter av den varma kycklinggrytan efter fotograferingen på vår blåsiga picknick i Skagen.

Resterna av kycklinggrytan åt vi sen som en näringsrik soppa, med tillsats av mer kycklingbuljong och strimlad vitkål, grönkål och morot.


Skaldjursgratäng, föreläsningar och livsglädje

En turkisk favoriträtt

Karides Güvec är en av mina absoluta favoriter i det turkiska Medelhavsköket.

Här ingår flera av de ingredienser som gör Medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 msk Resi, ekologisk krydda från Herbaria

1 tsk torkad oregano

Salt

50 g smör till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Har du inte Resi, så kan du använda paprikapulver.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren.

Fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Jag lagar den då på energisnålt vis i Wonderbag, läs mer hur den fungerar i länken.

Här på bloggen Leva Hela Livet kan du läsa mer om hälsodagen i Lindesberg, där jag deltog på Ann Fernholms föreläsning i torsdags.

Jag bjöd på benbuljong och iste ur Wonderbag och frökex från Huså Bröd, med färskoströra och cashewsmör till.

Du hittar länkar till recepten inne på arrangören Kina Råbergs blogg häruppe.

För första gången i mitt liv stod jag på en scen och pratade inför 350 personer, uppdelat på två tillfällen.

Härligt att äntligen ha kommit över min scenskräck, som funnits med mig ändå sen skoltiden.

Jag, Kina Råberg och Ann Fernholm på hälsodag i Lindesberg…

På onsdag är det dags igen, då åker jag tillsammans med Therese Renåker till restaurang PriMaten i Uppsala.

Det finns platser kvar på hennes föreläsning, du kan läsa mer och boka här.

Den 13-14 maj deltar vi i Under vårt taks Paleohelg på västkusten.

Hoppas vi ses på nåt av ställena, dela gärna vidare till dina vänner som bor i närheten.

Här en bild från helgen, då jag och Lennart bara kopplat av och njutit av varandras sällskap.

Något som är väldigt viktigt nu när det händer så mycket spännande kring min mat.

Att ta vara på stunden och glädjen i alla vårtecken som börjar visa sig, det är mindfulness på hög nivå för oss.


Lättlagad buljong och andra kycklingtips

Hälsosam och enkel matlagning

Jag läser i tidningarna och på Facebook att det finns rädsla och ovilja hos många att äta kyckling hemma i Sverige.

Dels på grund av Campylobakter och dels för den dåliga livsmiljön för kycklingar i djurfabrikerna.

Jag äter ofta kyckling nu när jag är i Turkiet, både hela kycklingbenet som slaktaren benar ur till schnitzel och så kokar jag en hel del buljong, som har så många hälsosamma effekter.

Här köper jag hel, färsk utegångskyckling som fötts upp i bergen runt Alanya, om jag inte får tag på det så blir det fryst, ekologisk kyckling.

Jag styckar kycklingen i mindre bitar till buljongen, så att så många leder och brosk som möjligt friläggs.

Då kommer mer av det nyttiga kollagenet ut i buljongen.

Jag har en speciell skärbräda till kyckling och diskar både den och kniven noga efteråt, i hett vatten och rejält med diskmedel.

Det som är viktigt vid tillagningen är att kycklingen blir välkokt/stekt, så slipper man rädslan för bakterierna.

Och det är ju inga som helst problem att den blir tillräckligt kokt när man gör buljong.

Dagens buljongrecept är det enklast tänkbara, med bara de traditionella grönsakerna och lätt kryddat, men smaken blir ända väldigt god.

Lagar du hellre en hel kyckling i ugnen, så testa gärna mitt recept på citronkyckling.

Det är ett långlagat recept som jag lånat från Jamie Oliver, en av mina favoriter i kockvärlden.

En kopp kycklingbuljong med kryddor och kokosolja…

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

På det här enkla viset får jag både väldigt fin buljong och god, välkokt kyckling.

Det kokta kycklingköttet kan du till exempel äta som Pulled Chicken i tomatpesto, i en pumpasoppa, som fyllning på en blomkålspizza, varm smörgås eller i en matig kycklingsallad med bacon.

Så här tillagar du buljongen i långkokningspåsen Wonderbag:

Följ anvisningarna i receptet här ovan, tills du kommer till avsnittet om skumning.

Lägg sen på lock och låt buljongen koka upp ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Du kan låta dem ligga kvar ända upp till 8-10 timmar om du vill, köttet blir bara mörare.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.

Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Följ sen anvisningarna i receptet här ovan, men du behöver inte fylla på mer vatten då inget kokat bort.

Klickar du på bilden nedan så kommer du till ett buljongrecept kryddat med svamp, tomat, vitlök och rosmarin.

Blommande lagerträd i Alanya…


Gästinlägg av Ekofilosophie

Långkokad fläskkarré med curryblomkål…
Recept och foto Sophie Cronquist

Trevligt besök

Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne.

Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på.

Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg.

Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya 🙂

Hej på er!

Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo.

Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter.

Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under lång tid på låg temperatur. Inte bara skonsamt och nyttigt utan dessutom smakrikt och lättlagat!

Jag och Birgitta har helt klart en hel del gemensamt när det gäller vad vi äter och hur vi tillagar vår mat. Därför känns det extra kul att få skriva ett gästinlägg här på Birgittas blogg. Jag har följt hennes blogg sedan jag började med lågkolhydratkost för fem år sedan.

Tack vare Birgitta och hennes samarbete med företaget Wonderbag Sweden har jag fått möjligheten att testa laga mat i en Wonderbag. Nu kan jag alltså laga mina långkok på ett klimatsmart och energisnålt sätt. Bra, eller hur?

Nedan delar jag med mig av ett recept tillagat i min Wonderbag! Hoppas ni gillar det och kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ mig på Facebook  och Instagram (där jag numera har två olika konton @ekofilosophie och @matfilosophie

Långkokad fläskkarré med curryblomkål (8-10 portioner)

1,5-2 kg karréstek i bit utan ben
75 g smör
4 dl vatten
salt och svartpeppar
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili pulver
1 krm cayennepeppar pulver

Tillbehör
1 blomkålshuvud
75 g smör
salt och svartpeppar
2 tsk gult currypulver

  1. Skär köttet i ett par större bitar (jag delade varje stek på 4-6 bitar). Ta en kastrull och lägg i smör, vatten och kryddor. Banka sönder vitlökarna och lägg i och skär löken i stora klyftor och lägg i grytan. Lägg ner köttet i grytan och låt sedan koka upp och därefter småkoka under lock i 30 minuter.
  2. Sätt sedan ner grytan i din Wonderbag, packa ihop och låt stå 8-12 timmar.
  3. Efter 8-12 timmar öppnar du din Wonderbag och tar fram grytan. Köttet är genomkokt, supermört och kan delas med en gaffel.
  4. Värm på grytan igen och smaka av med eventuellt mer kryddor.
  5. Under tiden grytan värms gör du tillbehöret. Kör blomkålen i en matberedare så att det blir ett smul. Ta en kastrull, lägg i smör och kryddor. Tillsätt blomkålen. Rör runt och låt stå till smöret smält och blomkålen blivit varm.

Wonderbag hos Ekofilosophie…


Wonderbag – Energisnålt långkok och välgörenhet

Delad glädje

Igår hade jag ett mycket trevligt möte med Wonderbag Sweden, där vi diskuterade nya och spännande utvecklingsmöjligheter i vårt samarbete att sprida den klimatsmarta långkokningsbagen.

Ett samarbete som innebär att fler får möjlighet att laga näringsrik och god mat på ett så energisnålt sätt som möjligt.

Det ger även fattiga familjer på landsbygden i Sydafrika chansen att laga mat i en mer rökfri miljö.

Väldigt många, särskilt barn, skadas varje år då de inandas rökgaser och tillgången på ved är dessutom väldigt begränsad.

För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj, så det är verkligen en matlagningsmetod som ger dubbel glädje.

Här kan du läsa mer om Wonderbags positiva inverkan på miljön.

På bilden högst upp ser du den lilla kokbok jag tagit fram tillsammans med Wonderbag Sweden.

Den är fylld med långkokstips, recept och mer intressanta fakta om bagens miljöpåverkan.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till recept som finns härinne och på Wonderbags hemsida.

Kycklinggryta…

Krämig fiskgryta…

Medelhavsgryta med oxsvans…

Sockerfri chilisås…

Pumpasoppa…

Sallad på mungbönor…

Äppelkompott…