Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…


Kantareller på två sätt

Svamptider

Idag får du tips på två goda rätter med min egen absoluta favoritsvamp, kantarellen.

På bilden ovan har jag bara smörstekt svampen och serverat med några likaledes smörstekta skivor halloumi, himmelskt gott.

Kantareller förgyller verkligen den enklaste rätt, en stuvning fungerar fint bara som komplement till kokta grönsaker.

Här nedan får den bli ackompanjemang åt den bästa fjällfisk jag vet.

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen.

Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera till en stekt fisk, jag hade röding fångad av min syster och svåger.

Kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör är gott till.

Uppskattar du mina recept, ja då blir jag riktigt glad om du köper min nyutgivna kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Röding med kantarellstuvning


Vinterbilder från Stockholm och riktigt bra snabbmat från Paradiset
Riddarholmen i kvällssol...

Riddarholmen i kvällssol…

Stockholm i mitt hjärta

Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige.

Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt.

Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord.

En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte.

Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan.

Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan.

Chai Latte på Kaffekoppen...

Chai Latte på Kaffekoppen…

Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver.

Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt.

Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkagatan.

De har nu fått in kycklingbuljong och kycklingköttbullar från Scandinavian Organics, de har haft problem med leveranserna men nu är de igång med produktionen igen.

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål...

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål…

Jag gjorde en tomatsås till köttbullarna på smörfräst rödlök, cocktailtomater, buljong och lite ketchup, hittade en god från Stonewall Kitchen på Paradiset.

Vill du göra egen ketchup för att få den helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Till köttbullarna smörstekte jag strimlad grönkål och rödkål, kryddade bara med ekologiskt örtsalt från Spicemaster.

Det blir så mycket godare än pasta och så läckert i färgen.

Har du inte handlat på Paradiset än så rekommenderar jag verkligen ett besök.

Paradiset

Förutom på Söder finns en butik på Regeringsgatan bakom NK och en helt nyöppnad i Sickla.

Det känns fint att handla på butiker med riktigt bra, ekologiska råvaror till lika bra priser.

Det här inlägget låter kanske som reklam för de butikerna och produkterna, men jag är inte sponsrad.

Tycker bara att det är väldigt roligt att kunna stötta de som jobbar hårt med att få spridning på sina ekologiska produkter och ge tips på det jag gillar.

Här följer några bilder från dagens båttur med Linje 85 till Söder och från kvällspromenaden till Stadshuset.

Dagen började med snöfall, men slutade i strålande sol.

Gråväder vid middagstid...

Gråväder vid middagstid…

Söder Mälarstrand...

Söder Mälarstrand en timme senare…

SL Linje 85...

SL Linje 85…

Norr Mälarstrand vid 17-tiden...

Norr Mälarstrand vid 17-tiden…

Solnedgång vid Stadshuset...

Solnedgång vid Stadshuset…


Vinterbilder från Stockholm och riktigt bra snabbmat från Paradiset
Riddarholmen i kvällssol...

Riddarholmen i kvällssol…

Stockholm i mitt hjärta

Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige.

Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt.

Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord.

En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte.

Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan.

Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan.

Chai Latte på Kaffekoppen...

Chai Latte på Kaffekoppen…

Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver.

Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt.

Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkagatan.

De har nu fått in kycklingbuljong och kycklingköttbullar från Scandinavian Organics, de har haft problem med leveranserna men nu är de igång med produktionen igen.

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål...

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål…

Jag gjorde en tomatsås till köttbullarna på smörfräst rödlök, cocktailtomater, buljong och lite ketchup, hittade en god från Stonewall Kitchen på Paradiset.

Vill du göra egen ketchup för att få den helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Till köttbullarna smörstekte jag strimlad grönkål och rödkål, kryddade bara med ekologiskt örtsalt från Spicemaster.

Det blir så mycket godare än pasta och så läckert i färgen.

Har du inte handlat på Paradiset än så rekommenderar jag verkligen ett besök.

Paradiset

Förutom på Söder finns en butik på Regeringsgatan bakom NK och en helt nyöppnad i Sickla.

Det känns fint att handla på butiker med riktigt bra, ekologiska råvaror till lika bra priser.

Det här inlägget låter kanske som reklam för de butikerna och produkterna, men jag är inte sponsrad.

Tycker bara att det är väldigt roligt att kunna stötta de som jobbar hårt med att få spridning på sina ekologiska produkter och ge tips på det jag gillar.

Här följer några bilder från dagens båttur med Linje 85 till Söder och från kvällspromenaden till Stadshuset.

Dagen började med snöfall, men slutade i strålande sol.

Gråväder vid middagstid...

Gråväder vid middagstid…

Söder Mälarstrand...

Söder Mälarstrand en timme senare…

SL Linje 85...

SL Linje 85…

Norr Mälarstrand vid 17-tiden...

Norr Mälarstrand vid 17-tiden…

Solnedgång vid Stadshuset...

Solnedgång vid Stadshuset…


Gratinerad hummer LCHF och Paleo

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer 2 port

1 hummer

5 st skogschampignoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

½ dl mousserande vin

2 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Klyv hummern på längden med en vass kniv.

Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten.

Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Hur du klyver en hummer

Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt.

Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött.

Även i benen finns en del kött, så det tar lite tid att äta.

Ingredienser till gratinerad hummer


Tips på 3 rätter till Nyårsmiddagen

Laxpaket med fetaost

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Grönsallad

Tärnad röd paprika

Cocktailtomat

Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök

Kallpressad olivolja

Vit balsamvinäger

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också.

Oxfilémedaljonger med rosépepparsås 4 port

8 skivor oxfilé ca 600 g

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Tillsätt buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek oxfiléskivorna i smör, ett par minuter på varje sida och servera med rosépepparsåsen.

Vill du hellre steka tournedos, så hittar du beskrivning på hur du får den perfekt stekt här.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja passar fint som tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över, det blir både vackert och gott.

Blåbärspannacotta ca 6-10 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl blåbär

2 blad gelatin

2 msk honung eller motsvarande mängd valfri sötning

1 msk pressad citron eller lime

1 knivsudd vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver.

Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen, rör ner dem i den varma grädden och blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen om du serverar dem i snapsglas, vill du ha större desserter så fyll pannacottan i skålar.


Kycklinglever med champinjonsås

Kycklinglever med champinjonsås

Kycklinglever och champinjonsås med dragon 2 port

300 g kycklinglever

2 dl grädde/kokosgrädde

8 champinjoner

1 gul lök

1 grön paprika

1 tsk pressad citron

½ dl kycklingfond

½ tsk torkad fransk dragon

Några droppar Worcestershiresauce

2 msk smör

Salt och peppar

Champignonsås på gång

Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor.

Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg.

Tillsätt lök och paprika, stek dem mjuka. Salta, peppra och smula ner dragonen.

Häll på Worcester och citronsaft, låt koka in.

Rör ner fond och grädde, koka upp och låt puttra 30 min, rör då och då.

Bryn smör och stek levern ca 10 min men ha inte för varmt i pannan för då sprätter det väldigt mycket.

Kycklinglever


Västerbottensfylld pannbiff med stuvade trattkantareller

Älgfärsbiffar

Pannbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk fiberhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Smaka av om det behövs mer kryddning och låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

½ tsk vit balsamvinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.

Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen.

Trattkantareller


Snabb pepparsås till entrecôte

Entrecôte med pepparsås och broccoli

Entrecôte med pepparsås 2 port

2 skivor entrecôte à 150-200 g

2 dl grädde/kokosgrädde

1 grön spetspaprika

½ gul lök

2 msk smör

1 msk rödvin

1 tsk fransk senap

ca ½ tsk Worcestershiresauce

ca ½ krm krossad grönpeppar

ca ½ krm vitpeppar

ca ½ krm svartpeppar

Salt

Finhacka löken och strimla paprikan. Fräs dem mjuka i smöret utan att få färg. Salta och peppra, smaka av hur mycket peppar du vill ha.

Häll på Worcester och vin och låt det koka in nästan helt.

Tillsätt senap och grädde och låt såsen koka tjock på hög värme.

Stek köttet 1-2 minuter på var sida på hög värme, dra sen pannan åt sidan och låt värmen utjämnas i köttet under några minuter.

Ta till lite längre stektid om du vill ha köttet mer välstekt.

Servera med stekt aubergine, broccoli, sallad och tomat.

Broccoli