Kycklinggryta med indisk smak

Indisk kycklinggryta

Kycklinggryta 4 port

600 g urbenat kycklinglår

2 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

1 blomkålshuvud

1 röd paprika

1 påse färsk bladspenat (ca 100 g)

1 dl mandelmjöl

1 pressad lime

2-3 msk curry

Salt och chiliflingor

Strimla kycklingen. Dela blomkålshuvudet i riktigt små buketter. Skär paprikan i små strimlor.

Hetta upp kokosoljan och blanda ner kyckling och grönsaker.

Har du inte en stor gryta, så dela upp stekningen i omgångar och flytta sen över allt i en gryta.

Krydda med salt, chili och curry, låt fräsa några minuter.

Rör om då och då så det inte blir bränt.

Häll på kokosgrädde, limesaft och mandelmjöl, blanda om väl.

Låt allt puttra på svag värme i 30-40 minuter, så grönsakerna blir mjuka och grytan riktigt krämig.

Rör ner spenaten de sista 5 minuterna av koktiden.

Blomkål


Fisk- och skaldjurssoppa

Fiskgryta

Fisk- och skaldjurssoppa 1 port

125 g lax (helst viltfångad)

ca 75 g skalade räkor

2 champinjoner

1 dl kokosgrädde (Coconut cream, finns i thaimat-hyllan)

2 msk kokosolja

1 msk finhackad ingefära

1 finhackad vitlöksklyfta

1 tsk pressad lime

Salt, chiliflingor och curry efter smak

1 näve rucola

1 näve rostade kokosflagor

Skär laxen i små tärningar. Dela svampen på mitten och skär halvorna i tunna skivor.

Hetta upp kokosoljan i en liten stekpanna eller kastrull med tjock botten.

Bryn svampen, krydda med salt, chili och curry.

Blanda ner ingefära och vitlök och pressa över limesaften.

Rör ner kokosgrädden och låt koka upp.

Blanda försiktigt ner lax och räkor, värm ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vänd ner rucolan strax innan serveringen.

Häll upp i djup tallrik och strö kokosflagor runtom.

Fisksoppa med kokosmjölk

Klicka på bilden så kommer du till en annan fisksoppa med kokos…


Kalkon med smaker från Medelhavet

Kalkongryta

Snabblagad kalkongryta 2 port

400 g kalkonbröst

50 g smör/olivolja

3 dl aubergine i grova tärningar

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 liten, gul lök

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

½ tsk mynta

1 krm kanel

1 dl vatten till sky

Salt och chiliflingor efter smak

Skär kalkonbröstet i 3×3 cm stora bitar. Skär paprika och lök i grova tärningar.

Stek aubergine och lök så de får färg och mjuknar.

Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund så blir smaken mildare.

Häll på vinäger, ½ dl vatten och krydda med paprika, oregano, mynta och kanel.

Flytta över allt till en gryta och låt koka ihop medan du bryner kalkonen och paprikan, krydda köttet med salt och chili.

Blanda ner köttet tillsammans med aubergineröran.

Skölj ur stekskyn med resten av vattnet och häll det över grytan, låt puttra några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller kryddning.

Servera med en grönsallad med olivolja, balsamvinäger och majonnäs.

Aubergine och Paprika


Viltgryta med rökt sidfläsk

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd Paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl viltfond

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin. Dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.


Snabblagad kycklinggryta

Kyckling med pepparrot

Pepparrotskyckling 2 port

300 g kycklingbröst

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl kokosmjölk/grädde

1 dl kycklingbuljong

1 dl riven pepparrot

1 pressad citron

1 msk hackad persilja

½-1 tsk ättikssprit 12%

Havssalt och vitpeppar

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på kokosmjölk, buljong och citronsaft.

Koka upp och låt puttra ca 15 minuter, tills kycklingen är färdigkokt.

Rör ner ättika och pepparrot de sista 5 minuterna.

Smaksätt med persilja och smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om pepparrot så kan du testa att smaksätta såsen med dill istället.

Dillkött


Snabblagad kycklinggryta

Kyckling med pepparrot

Pepparrotskyckling 2 port

300 g kycklingbröst

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl kokosmjölk/grädde

1 dl kycklingbuljong

1 dl riven pepparrot

1 pressad citron

1 msk hackad persilja

½-1 tsk ättikssprit 12%

Havssalt och vitpeppar

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på kokosmjölk, buljong och citronsaft.

Koka upp och låt puttra ca 15 minuter, tills kycklingen är färdigkokt.

Rör ner ättika och pepparrot de sista 5 minuterna.

Smaksätt med persilja och smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om pepparrot så kan du testa att smaksätta såsen med dill istället.

Dillkött


Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

033

Långkokt köttfärssås 2-3 port

800 g köttfärs, jag hade älg

100 g smör

1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)

4 dl tärnad zucchini

2 finhackade, gula lök

250 g cocktailtomater i bitar

2 dl chilisås

1-1½ msk torkad timjan

Salt och grovmald svartpeppar

2 dl buljong eller vatten

Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.

Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.

Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.

Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.

Klimatsmart tillagning i Wonderbag...

Klimatsmart tillagning i Wonderbag…

Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:

Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.

Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar

Olika typer av grytor som passar till långkok...

Olika typer av grytor som passar till långkok…

Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:

Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.

Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.

Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.

Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.

Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.

Köttfärssås med zucchini

Köttfärssås i Crock-Pot

Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.

Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.

Köttfärssås med stekta ägg

Wonderbag


Asiatisk kycklingsoppa

Skogssvampsoppa

Hälsosam kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl kycklingbuljong

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 tsk gurkmeja

1-2 tsk Skogslycka (ekologisk svampkrydda) eller viltkrydda

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta soppan från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Indisk grönsaksgryta LCHF/Paleo

Indisk grönsaksgryta

Gryta på gröna blad

Jag ber alltid att blasten ska få sitta kvar när jag köper rödbetor hos någon lokal odlare.

Den innehåller massor av näring och god smak.

Bladen till den här grytan kom från Ås Trädgård, strax utanför Östersund.

Det är en fröjd för både öga och gom att handla på en så fin gårdsbutik.

Indisk grönsaksgryta 2 port

6 dl strimlad gulbetsblast, rödbetsblast, mangold eller bladspenat

2 dl kokosgrädde

2 färska lökar

½ dl strimlad paprika

2 msk kokosolja

1 msk gurkmeja

1 krm malen kardemumma

1 krm malen ingefära

Salt

Chiliflingor

Dela lökarna i halvor och skiva dem.

Hetta upp kokosoljan och bryn de gröna bladen, lök och paprika utan att de får för mycket färg.

Tillsätt kryddorna och låt fräsa några minuter så utvecklas kryddsmakerna mer.

Häll på kokosgrädden och låt puttra ca 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta.

Servera gärna grytan med hackade nötter och kokta ägg.

Grönsaker på Ås Trädgård

Grönsaker från Ås Trädgård

Lök och sallad från Ås Trädgård


Köttfärssås med basilika till LCHF-picknick

LCHF-picknick

Köttfärssås med sasilika 2 port

250 g köttfärs från gräsbetande djur

1 finhackad gul lök

1 dl tärnad zucchini

1 tärnad tomat

50 g smör

1 dl pesto rosso

2 msk ajvar

1 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

2 msk hackad basilika

Fräs de hackade grönsakerna i smöret några minuter.

Rör ner köttfärsen och finfördela med sleven.

Krydda med salt och peppar och låt steka med en stund.

Blanda ner pesto, ajvar och grädde.

Koka upp och låt småputtra på svag värme i 45-60 minuter, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Ta från värmen och rör ner den hackade basilikan.

Köttfärssåsen är mycket god att äta kall på en picknick, vill du hellre äta den varm så kan du ta med den i mattermos eller Wonderbag.