Keso till söndagsbrunch

Keso med päron och örter

Proteinrik frukost

Jag gör som bekant sällan reklam på min blogg.

Får som alla bloggare mängder med erbjudanden att testa olika produkter men det är mycket sällan jag nappar.

Fick möjlighet att prova Keso, så idag gör jag ett undantag

Keso tycker jag är ett bra exempel på näringsrik mat att ta till som lättfixad frukost eller som ett mellanmål till återhämtning efter träningen.

Jag äter själv inte så mycket mjölkprodukter idag, men Lennart behöver både lite extra protein och energi så då har vi kommit på sen en tid att Keso är ett mycket bra komplement för honom.

Keso med Crème Fraiche och Jordgubbar

Han äter ofta en Keso-frutti med bär eller hemkokt lingonsylt sötad med äpple till kvällsmat.

Betydligt bättre att ge till barn också, än den så vanliga sockerstinna Risi-fruttin.

Eller ännu värre, Manna-frutti. Den innehåller både gluten och lika mycket socker som Coca-Cola…

Päronkeso

1 dl keso

1 gråpäron

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad persilja

Lite pressad citron

Salt och peppar

Skala och skär päronet i små tärningar.

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Rör ner de finhackade örterna och smaksätt.

Blanda försiktigt ner pärontärningarna.

Servera med några skivor kokt skinka och ett ägg.

Då har du en riktigt fin söndagsbrunch som mättar länge.

Päronkeso med Citronmeliss och Persilja


Snabb äggfrukost

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Servera på frökex, i länken hittar du mitt recept som även bakas av Huså Bröd och finns i delikatessbutiker över hela landet.

Nu i september lanseras två nya smaker på kexen som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Spröda frökex med laxröra

Spröda frökex med laxröra, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Lättlagad söndagsbrunch

Äggröra och varmrökt sidfläsk

Morgonnjutning för 1 eller 2

Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.

Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.

Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.

Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.

Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.

Ägg från Gallina Ovum

 


Lättlagad söndagsbrunch

Äggröra och varmrökt sidfläsk

Morgonnjutning för 1 eller 2

Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.

Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.

Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.

Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.

Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.

Ägg från Gallina Ovum

 


Snabbt mellanmål LCHF/Paleo

Mellanmål LCHF

Snabb återhämtning

Passa på att njuta av våra färska bär nu när det finns så gott om dem.

Här ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt.

Blåbärsröran passar förstås fint som en dessert också.

Blåbärsröra 1-2 port

1 dl blåbär

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl hackade nötter

1 msk pumpakärnor

1 tsk sesamfrön

½ tsk kanel

Lite smulat flingsalt

Mosa bären i en skål och rör ner crème fraichen/kokosgrädden.

Rör ner nötter och frön, kryddade med kanel och en gnutta salt.

Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen.

Fyll upp i glas och garnera med lite extra blåbär på toppen.

Blåbär


Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden/mjölken, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Så här är energifördelningen på mandelsmöret: Protein: 19 g  Kolhydrater: 5 g  Fett: 55 g

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

Hjortron / Rubus chamaemorus


Varm sommarfrukost med skinka och ägg

Bräckt skinka med ägg

Bräckt skinka med ägg 2 port

200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet

6 skivor aubergine

4 ägg

3-4 msk smör/kokosolja

Havssalt och peppar

Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund.

Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält.

Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper.

Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar.

Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger.

De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst.

Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga.

Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen.

Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida.

Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över.

Ketchup och majonnäs smakar också gott till.

Den här utsikten har vi njutit av i en vecka nu, haft en skön semester i vildmarken nära Stockholm.

Tack för i år till Robban och Caroline på Klämmingsbergsbadet i Gnesta

Solnedgång över Klämmingen


Sommarfrukostar

Makrill och ägg till frukost

Sommarnjutning

Idag får du några bildtips på olika frukostar fyllda med Omega-3.

Passa på att äta frukosten ute nu i dessa ljuva sommartider, så laddar du ned en extrados av D-vitamin också:)

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Laxröra på Spröda frökex

Sill och kräftor

Rökt Lax och Brie till Picknick


Mina bästa kesoplättar

Kesoplättar

Söndagsbrunch

Idag får du som ett gott frukost/kvällsmålstips ett av mina äldsta recept, kesoplättar med sommarens bär.

De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, något jag inte gillar.

Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet och ett gott tuggmotstånd.

Kesoplättar med Hallon, Hjortron och Blåbär

Kesoplättar 2 port

2 ägg

½ dl keso

½ dl grädde

2 msk psylliumfrön

2 msk fibrex

2 msk sesamfrön

2 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.


Vitlökssås till rökt fisk

Rökt sik med vitlökssås

Vitlökssås med örter 3-4 port

2 dl creme fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill, persilja och gräslök

1-2 finhackade vitlöksklyftor

Saft och skal av ½ ekologisk citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Hacka örterna fint och rör ihop med övriga ingredienser.

Låt såsen stå och mogna i kylen några timmar.

Servera såsen till rökt eller gravad fisk, jag hade varmrökt sik.

Varmrökt sik