Ghee, klarnat smör

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett recept från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Boken, som är min sjätte, innehåller 70 recept på mina egna favorittillbehör från grönsakslandet.

Såser, röror, sallader, smoothies, bakverk, ja allt grönt och skönt man kan tänka sig.

Kokboken är min första helt vegetariska, den är som de tidigare glutenfri, fri från socker och de allra flesta recept är även anpassade för alla som äter mejerifritt.

Men den är definitivt inte fri från goda smaker, njutbara tillbehör är det viktigaste i en god måltid enligt min matfilosofi.

Just nu hittar du den på extrapris, här för 135 kr på Adlibris och här på Bokus för 159 kr.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Örtmajonnäs på ghee, klicka på bilden så kommer du till receptet

Ghee används traditionellt i Indien, det klarnade smöret innehåller inte mjölkprotein så det fungerar ofta bra för dem som är laktosintoleranta.

Det kan finnas rester av mjölkproteinet kvar i det du gör själv, så är du väldigt känslig kan det vara bättre att köpa färdig ghee.

Ghee, klarnat smör

500 g osaltat smör

Smält smöret i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Det skum som bildas på ytan tar du av med en hålslev.

Var försiktig med värmen så mjölkproteinet från smöret inte bränns i botten.

När smöret är klarnat så sila det genom en silduk eller kaffefilter ner i en burk.

Låt svalna och förvara i rumstemperatur med locket på, använd till stekning och bakning.

Skummet som bildas brukar jag använda som smaksättning till kokta grönsaker, det ger en härlig smak och lockar fram alla fettlösliga vitaminer.

Min majonnäs gjord med ghee som du ser i en av burkarna på bilden härovan finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den andra burken innehåller en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad, aquafaba.

Här nedan kommer några bilder från senaste veckan i Östersund, där jag fick uppleva höstens vackraste tid.

Det blev också en god lunch tillsammans med vännen Halva Lindha, jag åt en riktigt god omelett med kantareller och Västerbottensost på Hamngatan 12.

Vi avslutade vår date på Ecocaféet med ett glas bubbel, Kall Kombucha med röda vinbär.

Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha

En kopp gurkmejate på utflykt till Glösa

Värmande drycker till höstens utflykter

Gurkmejate vid Glösa, Alsen

Njutbart till skogsutflykten

I tisdags tog jag min lilla hyrbil och styrde kosan västerut, mot den vackra Kallbygden.

Där bor min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani, med en fantastisk utsikt över Kallsjön och Åreskutan.

Margareta Marples på Kall Natur Kompani

Vi inledde vårt samarbete förra våren när jag första gången hade smakat hennes goda havtornskombucha.

Tog då kontakt och undrade om jag fick bjuda på den vid mina kokbokssigneringar här i Jämtland, och det fick jag.

Margareta bidrog sen även med sitt suveräna recept till min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Vi har inte setts sen Julmarknaden på Jamtli förra året, där vi hade ett gemensamt bord i Lusaflokojan och sålde kokböcker, kombucha och hennes övriga produkter.

Nu hade vi ett spännande möte för att diskutera gemensamma framtidsplaner, vad det blir får du veta så småningom.

Jag fick för ett tag sen testa Margaretas nya kryddmix, Choco Latte, en väldigt god, sockerfri chokladdryck som du kan läsa mer om och beställa i den här länken.

Choco Latte kryddmix från Kall Natur Kompani

Sen tidigare använder jag Margaretas goda gurkmejamix, som dryck, till matlagning och bakning.

Båda kryddmixerna innehåller ekologiska ingredienser av högsta kvalitet, kryddor som är bra för både hälsan och välmåendet.

Särskilt gurkmejateet har varit fint för mig nu i höst när lederna stelnar till i det kyliga vädret.

Höstpicknick på Bynäset

Jag brukar ha med en termos med hett vatten, två påsar av Pukkas Lemongrass and Ginger och 1 tsk gurkmejamix på mina skogspromenader, den kombinationen är väldigt god och värmande.

Nu har jag också testat att koka upp 2 dl kokosmjölk och krydda med ½ tsk av gurkmejamixen, 1 krm kanel och 1 krm kardemumma.

Det smakar fantastiskt gott och blir som ett helt mellanmål på promenaden.

Gurkmejalatte på kokosmjölk

Choco Latte med grädde

Choco Latte på kokosmjölk

Choco Latten har jag använt tillsammans med 50/50 grädde/vatten med vispad grädde på och med kokosmjölk, båda suveränt goda att värma sig med en kall höstdag.

Både gurkmejamixen och Choco Latten fungerar fint att blanda med den mjölk du föredrar, ekologisk standardmjölk, grädde/vatten, kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk eller liknande.

Hoppas du får en fin söndag ute i naturen och att mitt tips kan inspirera till lite nya drycker i termosen 🙂

Ostbröd till söndagsbrunchen

Frukostbröd på mitt sätt

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya brödrecept, så när mjölet försvann ur mitt liv för 11 år sen så blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Här är ett av de första bröd jag hittade på till bloggen, det är väldigt enkelt att göra så prova det till din söndagsbrunch.

Ostbröd ca 20 st små

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche/smetana

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Fler glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Olivbröd med rosmarin från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Ostomelett med spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare.

För att den ska mätta bättre så blandar jag ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad spenat eller mangold

4-5 skivor lagrad ost

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra.

Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig, sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger.

Fler lättlagade och njutbara vegetariska rätter hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt

Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren.

Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit.

Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar suveränt, särskilt som picknickbröd till en sallad.

Jag har testat både att ha lite riven ost på innan jag vänder eller bara som det är.

Vi tycker båda att ostvarianten blir bäst, smaka dig fram till hur du vill ha det.

Om du föredrar ett helt mejerifritt bröd så stek i kokosolja istället för i smör.

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer.

Fler goda recept på min typ av glutenfria bröd med färre kolhydrater hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Stekpannebröd 1 kaka

3 äggvitor

2 msk mandelsmör

ca 1 krm salt

2 msk smör till stekning

Blanda allt utom smöret i en mixerbunke och mixa snabbt ihop till en slät smet.

Det går också att använda elvisp, vispa så mandelsmöret blandas väl med äggvitan.

Bryn smöret lätt i en stekpanna och häll i smeten jämnt fördelat över hela botten.

Stek på hög värme i ett par minuter tills ytan stelnat.

Lossa brödet ur pannan med hjälp av en stekspade som du för in försiktigt under hela brödet.

Vänd och grädda en halv minut, dra sen pannan från spisen och låt eftersteka i tio minuter.

För variation så täck brödet med 2 dl riven ost som får smälta lite innan vändningen, du ser på bilden ovan hur det blir.

Vill du ha det som fikabröd så kan du smaksätta med 1-2 tsk kanel eller kardemumma och lite vaniljextrakt.

Brödkryddor kan säkert också bli gott i, men det har jag inte hunnit testa än.

Lennart njuter av god picknick och fint väder på Hundudden

Smörgås med pannbiff och lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak i pannbiffen så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Som tillbehör till mina pannbiffsmörgåsar stekte jag skivad rödlök och smaksatte med en skvätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Brödskivan stekte jag i rejält med smör och lite nyplockade lingon satte pricken över i

Här hittar du receptet på det formbröd jag använde och här finns mitt valnötsbröd så kan du välja vilket du vill till din smörgås.

Fler av mina glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Bilden nedan är en macka på ett ljust formbröd med cannelinibönor från bönkokboken.

Foto Veronica Kindblad

Glutenfri formfranska och tips på varma mackor

Glutenfritt formbröd

Mitt bästa formbröd

Det här brödet hittade jag på för 5 år sen och det har blivit en favorit här hemma och hos många av mina läsare.

Det är väldigt gott att använda till varma mackor, bäst blir de i ett mackjärn över öppen eld som utflyktsmacka.

Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör till toast.

Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.

Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot mjölk/grädde eller cashewnötsmjölk.

Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak och neutraliserar samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor för utflykten

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost

Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök

Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap

Ädelost, valnötter och päron

Fler recept på mina glutenfria matbröd hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka.

Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick.

Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

En bok som blivit populär igen nu i Coronatider, när många män med diabetes och övervikt söker en lösning på sina problem.

Igår gick Boris Johnsson, Storbritanniens Premiärminister, ut med nyheten att nu ska det tas till krafttag mot ”Den tidsinställda fetmabomben”.

2/3 av britterna är idag överviktiga, det kan förvärra symptomen vid Covid-19, så det är väldigt bra att de nu kommer med nya hälsoråd.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus, du kan även be din lokala bokhandlare beställa hem den.

Mina recept passar förstås lika bra för kvinnor och barn, men Lars-Eriks underfundiga texter i bokens kunskapsdel är skrivna ur en manlig diabetikers perspektiv med de hälsoproblem som kan dyka upp.

Fläskpannkaka med lingon 2 port

Pannkakssmet:

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mandelmjöl

1½ msk fiberhusk

Salt

Till ugnsgräddningen:

150 g färskt, rimmat eller varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem med grädde och ca ½ tsk salt.

Blanda ner mandelmjöl och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer salt, tänk på att fläsket är rejält salt också.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in formen i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.

Du kan också laga fläskpannkakan i en stekpanna på spisen.

Fräs då först fläsket så det får lite färg och häll sen försiktigt över smeten.

Låt steka på medelvärme i 15 minuter, de sista minuterna med lock på så pannkakan stelnar på ytan.

Den blir då lite som en gammaldags kolbulle, som skogshuggarna förr lagade till över öppen eld.

Servera med lite rårörda lingon utan socker.

Tips:

Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med en slev surkål.

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

De bästa sorterna hittar du oftast i hälsokostbutiker.

Bacon och ägg på sommarvis

Bacon och ägg

Bacontips

Du kanske sett att jag sen tidigt i våras delar med mig av dagliga tips på njutbar mat, en service till mina läsare så här i Coronatider.

Coronan verkar ju bli en utdragen historia, men jag fortsätter att inspirera, glad att så många uppskattar mina recept.

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas vardagsmat bacon och ägg.

Jag köper alltid varmrökt bacon av lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpakärnor och kiwi.

Här nedan har baconet fått sällskap av en bönsallad med ajvar, surkål, getost, hjortron och äggröra, en riktig lyxfrukost.

Nästa bild är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt bloggskrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Det blev inga föreläsningar och boksigneringar den här sommaren, har varit ute på turné med dem i flera år förut men nu kom Coronan i vägen precis lagom tills min senaste bok gavs ut i våras.

En kokbok blir en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon, klicka på bilden så kan du se inslaget

Här har jag lagt ut länkar till böckerna på lite olika ställen, här finns Gröna, sköna tillbehör på Adlibris och Diabeteskokboken för män på Bokus.

Min grillkokbok och Gammaldags husmanskost kan du köpa till lägre pris än hos nätbokhandlarna, länkarna går direkt till Lumio Förlag.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är slutsåld men kommer ut på nytt i augusti, den kan du lägga in om bevakning på i den här länken till Adlibris.

Vill du hellre stötta den lokala handeln genom att köpa böcker i en vanlig butik är det bara att be dem beställa hem till din favoritbutik.

Mina böcker finns även på biblioteken om du föredrar att låna.

Fyra av mina kokböcker från förra årets signering på Ecocaféet under Storsjöyran i Östersund