Frökex med kardemumma

Frasiga kex

Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke, här får du en liknande variant smaksatt med den underbara kryddan kardemumma.

Passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av min kokböcker.

Här länkar till de som innehåller mina mest somriga recept, Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

De övriga kokböckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om här.

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk salt

½ dl smält smör eller kokosolja

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, tillsätt smör och sötning om du vill, de blir goda även utan.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper.

Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten, min var 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter.

Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter, ta då ut plåten och sära lite på kexen.

Låt torka på 50° i 2-3 timmar, förvara i lufttät burk.

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Njutbart och lättlagat

Har du provat att göra äggsmör nån gång?

Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris.

Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på våffelhjärtan.

Fler recept för en njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag fick ett mail från Lari som driver LCHF-arkivet, han har satt ihop en lista över sina favoriter bland LCHF-bloggar.

Glädjande nog finns min blogg med där tillsammans med ett antal fina receptbloggar, så söker du mer nyttig matinspiration så gör gärna ett besök i hans arkiv.

Laxrullar med äggsmör 4 port

12 skivor rökt lax

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan och rulla ihop skivorna.

Servera med en grönsallad eller på hjärtan av mina mandelvåfflor eller chaffles.

Hacka då laxen i små bitar och blanda med äggsmöret, det blir perfekt utflyktsmat att ta med i ryggsäcken på en vinterpicknick.

Chaffles, ostvåfflor

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch.

Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination.

Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt på smörstekt toast.

Prova den gärna på en skiva valnötsbröd nästa gång du vill ha en fin liten förrätt eller kvällsrätt.

Laxröra med räkor 2 port

2 skivor kallrökt lax

10 räkor med skal

1 dl vispad grädde

1-2 msk riven pepparrot

Lite pressad Citron

Salt och peppar

Skala räkorna och skär laxen i tärningar, spara några hela räkor till garnering.

Frys in räkskalen, de är väldigt bra att koka räksoppa på.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blanda den rivna pepparroten och citronsaften, rör ner i grädden.

Blanda försiktigt ner laxen och räkorna. Smaksätt med salt, peppar och ev mer pepparrot och citronsaft.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Midsommartips – Matjesmousse

Midsommarsill

Många har nog matjessillen som favorit på midsommarbuffén, här får du tips på min krämiga matjesmousse.

Den passar fint både som den är på silltallriken eller så kan du göra den som en matjestårta.

Antingen direkt i en form med löstagbar kant fodrad med plastfilm eller på en bädd av mixat valnötsbröd blandat med smält smör.

Matjesmousse

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också göra den som matjesmoussetårta som jag beskriver i inledningen.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Bloggen 11 år och mitt första recept på äggröra

Första inläggen

Idag är det 11 år sen jag startade min blogg efter en tretimmarskurs i bloggkunskap på Umeå Universitet.

Det var den enda gång jag studerat på ett universitet, men kunskapen jag lärde mig på den teknikfestival jag deltog i fastnade faktiskt riktigt bra.

Jag kunde då väldigt lite om datorer, har inte lärt mig så mycket mer nu heller, annat än bloggandet.

Men det har ju fungerat rätt bra ändå, häromdagen passerade bloggen 7,5 miljoner visningar.

Här följer de två första inläggen som jag publicerade den 11 juni 2009, samma dag som jag hade gått bloggkursen.

Ekologiska ägg från Kreta

Ekologiska ägg från Kreta

VILKET KOM FÖRST, HÖNAN ELLER ÄGGET?
Det här är mitt första försök att blogga.

Vilken möjlighet att få ut mina recept till en stor publik!

Välkommen till min blogg!

Äggröra

  • 2 Ägg
  • 3 msk Grädde
  • Smör
  • Hackad Gräslök
  • Salt o Peppar

Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.

Vaktelägg

Som du ser var det väldigt enkla recept som jag började med för att kunna inspirera till lättlagad och näringsrik matlagning.

Jag fick fin draghjälp i början, skickade länken till Diet Doctor och Annika Dahlqvist som skrev om min nya LCHF-blogg.

Att jag började skriva bloggen om min dagliga mat har även lett till att jag fått skriva hela 6 kokböcker.

Annika blev även medförfattare till min första kokbok LCHF för seniorer som kom 2011, den finns nu med i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Här hittar du alla mina böcker på svenska, i marginalen hittar du även länkar till de 3 på engelska, 1 på norska och en på finska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Jag i maj 2009

Min första selfie togs också 2009, hade fått låna en digitalkamera

Här ovan några bilder från Agia Marina på Kreta strax innan jag startade bloggen.

Då var jag fortfarande rätt så handikappad efter min steloperation, gick med fotskena och hade problem av fibromyalgin.

Vill du veta mer om hur jag lyckats bli så pigg och frisk som jag är idag, så finns hela berättelsen om min hälsoresa i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Selfie tagen i Makrigialos på Kreta hösten 2019

Jag i maj 2020 Foto Claudio Britos

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Picknickmat

Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet.

Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost.

Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff

1 finhackad avokado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avokado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör

Här nedanför hittar du länkar till mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Rostbiffrullar med Avocadosallad och Körsbär

Nässelomelett med fetaost

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost 1 port

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Tonfisksallad med ägg

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter

Snabbmat

Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid.

Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan.

Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.

Det löftet kommer jag förstås att hålla, men jag drar ner på skrivandet runtom recepten en tid, tills jag är klar med mitt nya projekt.

Allt det jobb jag skulle gjort nu under våren med att fara runt landet och föreläsa/signera nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, har ju som så mycket annat ställts in eller skjutits på framtiden.

Nu är enda sättet för mig att sprida min matfilosofi och kokböcker här på bloggen och via Facebook/Instagram.

Så jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa en eller ett par av mina böcker, till dig själv eller som present till någon som skulle behöva uppmuntras.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tonfisksallad 2 port

100 g tonfisk i vatten

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

½ dl finstrimlad purjolök

½ äpple eller gurka i små tärningar

Saft och rivet skal av ½ citron

Salt och chiliflingor efter smak

Bryt sönder tonfisken i mindre bitar i en bunke.

Blanda samman med majonnäsen och rör ner grönsakshack och citronsaft. Smaka av med salt och chili.

Servera tillsammans med kokta ägg, tomater och salladsblad eller till en krispig ostomelett.

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.