Het guacamole

Guacamole med chili

Chiliguacamole 2 port

1 stor, välmogen avocado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor eller ½-1 finhackad chili

Salt

Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Här i Paleoskafferiet från Under vårt tak hittar du recept på tortillachips till guacamolen.

Guacamole


Blomkålsmos

Blomkålsmos till kyckling

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud ca 300 g

50 g getost av färskost-typ eller fetaost

25 g smör

1 dl hackad bladpersilja

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.

Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Jag serverade moset till en kryddig kycklingschnitzel.

Blomkål på turkisk marknad


Min bästa kantarellsås

Helstekt kalkonbröst med kantarellsås och sockerärtor

Festsås

Nu är det kantarelltider, så passa på att koka en stor sats kantarellsås och frys in.

Den här såsen kokade jag många liter av under mina 18 år på restaurang, den var alltid mycket uppskattad av gästerna.

Så ska du ställa till fest framöver är den här ett säkert kort.

Kantarellsås

Kantarellsås ca 12-14 port

4-5 dl förvällda, hackade kantareller

1 stor gul lök

50 g smör

Salt och peppar

1 liter grädde

2 dl kycklingbuljong eller

2 msk  veg buljongpulver + 2 dl vatten

1 dl Madeira

1 msk Tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

Hacka löken fint. Bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.

Krydda rejält med salt och peppar.

När vätskan kokat bort, häll på Madeira, Worcestershiresauce och soja.

Låt hälften av vin och såser koka in i svampen, häll så på grädden och buljongen.

Rör om väl, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.

Späd med vatten eller mjölk ibland om såsen blir för tjock.

Smaka av om det behövs mer krydda eller en skvätt vin till.

Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.

Kantareller


Kryddsmör med rosmarin och apelsin

Kryddsmör från Florida

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Det här smöret hittade jag på till en grillkväll på stranden när jag var i Florida för Low-Carb Cruise förra våren.

Här hittar du ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och en hel del info om fettets betydelse i vår mat.

Ännu fler sorter och många andra tillbehör hittar i min kokbok Grillmat LCHF.

Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Lättbakade ostbröd LCHF

Ostbröd LCHF

Ostbröd med sesamfrön

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl sesamfrön

2 dl riven ost

2 msk fiberhusk

Salt

Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner fiberhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet.

Låt stå i några minuter så fiberhusken sväller.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna.

Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.


Salsa på avocado, tomat och koriander
Avocadosalsa från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Avocadosalsa från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson

Avocadosalsa med koriander  2-3 port

2 väl mogna avocado

10 cocktailtomater

2 msk grovhackad koriander

½ pressad citron

2 msk kallpressad olivolja

Havssalt och nymald vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.

Ställ i kyl en stund så smakerna mognar.

Salsan är god till grillat kött, fisk, fågel eller halloumi.

På bilden nedan hade jag salsan som tillbehör till kalkonspett i min kokbok Grillmat LCHF.

Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Glutenfritt formbröd med morot och citron

Citron- och morotsbröd

Gyllene bröd 1 limpa

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl kokosnötmjöl

1 dl pofiber

1 dl kokosmjölk

Skal och saft av 2 eko-citroner

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin eller vallmofrön

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till.

Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva.

Förvara i kylen och skiva eftersom eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Formbröd med morot och citron


Ratatouille till grillat

Ratatouille med gulbeta

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Havssalt och vitpeppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Skär upp spjällen och låt eftersteka en stund

Mer Matkärlek till folket

Nu är det bara några få dagar kvar på insamlingskampanjen för att få tillbaka tidningen Matkärlek till oss prenumeranter och till tidningskiosken.

Bidra gärna med en liten eller stor slant, så kan svenska folket snart ha en riktigt läsvärd LCHF/Paleotidning i sin hand igen.

Alla har ju inte dator och kan ta del av alla gratisrecept utan vill gärna läsa tidningar och kokböcker istället.

Läs mer om hur du gör för att bidra genom att klicka på bilden nedan så kommer du till insamlingen.

Bilden är från en artikel där jag medverkade i Matkärlek häromåret.

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

 


Grekisk sallad till picknick

Grekisk sallad

Sommarmat

Sol och semester är för många förknippat med Grekland.

Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik.

Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda.

Grekisk sallad i Wonderbag

Grekisk sallad 2 port

150-200 g Fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Wonderbag

Reklam för min samarbetspartner Wonderbag

Den här salladen tog jag med en varm dag på stranden i Makrigialos på Kreta, då passade en mini-Wonderbag mycket bra som kylväska.

Mat och dryck hålls kallt i många timmar tillsammans med en frusen flaska vatten eller en kylklamp.

Den isolerande bagen klarar kylda maträtter lika bra som att hålla värmen vid långkok.

Just nu är det kampanj på Wonderbag med min kokbok på köpet, läs mer här.

På hemsidan hittar du också flera av mina recept, speciellt framtagna för Wonderbag.

Här ett gott tillbehör till grillat, brysselkål med chili och citron.

Wonderbag med kokbok

Wonderbag på Kreta


Omelett med fetaost och nässlor

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar för de bränns mer när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.