Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Tomattider

Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet.

Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång.

Idag får du som första tips en beskrivning på hur du gör dina egna soltorkade tomater, fast i det här fallet får de torka till sig i ugnen.

Att torka tomater länge på låg värme frisläpper en enorm smaksensation, så har du inte provat att göra det förut så är det dags nu.

Uppvärmda tomater är inte bara goda, de är faktiskt betydligt nyttigare också, halten av antioxidanten lykopen ökar vid tillagning.

Ugnstorkade tomater med örter

½ kg cocktailtomater

2 tsk flingsalt

2 tsk torkad oregano eller timjan

Ett par deciliter kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.

Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Chilisås

½ kg tomater

2 msk kokosolja

½ dl starkt kaffe

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk chiliflingor

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worchestershiresauce

1 tsk mald koriander

ca 1 tsk salt

½ tsk mald nejlika

1-2 krm vitlökspulver

1 krm mald ingefära

Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser.

Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.

Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då.

Mixa så chilisåsen blir nästan slät, häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt.

Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara resten i frys och ta fram eftersom.

Tomatsoppa 2 port

6 tomater

10 cm purjolök

1 gul lök

1 kokt morot från buljongkoket

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna i bitar och hacka de olika lökarna grovt, bryn hacket i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och den kokta moroten i mindre bitar, låt fräsa en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du ha en macka till så prova gärna det här nötbrödet.

Glutenfritt nötbröd

Nötbröd med suovasrökt renstek

LCHF-lunchmacka i skogen

Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd.

Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland.

Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Det är som alla mina bröd glutenfritt och mättar dessutom väldigt bra, det fungerar därför riktigt fint även för alla oss som äter lågkolhydratkost/LCHF/Paleo.

Jag som älskade surdegsbröd förr innan min kostomläggning, tycker det är riktigt gott att få äta en god och näringsrik macka som påminner om det, särskilt till kaffet ute i skogen.

Nu uppmärksammas det mycket hur hälsosamt det är att vistas ute i naturen, missa inte filmen Frisk av naturen som visades på Vetenskapens Värld häromdagen.

Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för 22 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.

Så passa på att njuta av de klara höstdagarna och kombinera gärna turen till skogen med att hämta hem lite gratismat i form av svamp och bär.

Varm smörgås på nötbröd

Nötbröd 1 limpa
6 ägg

100 g blandade nötter (valnöt, hasselnöt, cashewnöt, mandel)

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Omelett med ost, tomat och örter

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.

Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs.

Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

På bilden ovan har jag räkor, musslor, getost och örter som fyllning.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Klicka på bilden så kommer du till ett recept på en krispig ostomelett

Salta tips på fika för varma sommardagar

Spröda frökex med varmrökt fläskkarré

Utflyktstips

De senaste dagarna har varit riktigt varma här i Jämtland och mer värme är på gång.

Då är det viktigt att få i sig extra salt, du kan läsa mer här i en stor saltguide hos Diet Doctor.

Här får du lite bildinspiration på sommarfika/lunch som jag brukar ta med på våra utflykter till en kopp kaffe.

Fläskkarré gratinerad med tomatpesto och halloumi som utflyktssmörgås, Öländska bönchips till

Fetaostmuffins och salami

Fetaostpaj

Ostchips med torkat renkött

Torkat renkött, ost, paprika och bönchips

Mungbönssallad ”Best in the World”

Mungbönssallad med kräftor och avokado på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad bönsallad från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som fantastiskt nog utsågs till Best in the World i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina häromveckan.

Nyheten om vår kokboks framgång i tävlingen spreds över hela landet, både via Text-TV och TT, så roligt att vi nu lyckas nå så många som också kan få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av bönorna.

Priset har lett till ett mycket stort intresse för min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons gemensamma bönkokbok.

Här kan du lyssna på den intervju som P4 Radio Jämtland gjorde, inslaget med mig är i slutet på programmet, det börjar 3.09.24.

Jag, Emelie och Malin i studion på Sveriges Radio här i Östersund, de gjorde så min radiodebut gick riktigt fint 🙂

Här kan du läsa en artikel med Patrik i tidningen Kurera där han berättar om alla hälsofördelar han som Typ 1-diabetiker fått med hjälp av pre/probiotika.

Vill du köpa vår bönkokbok så hittar du den på Bokus och på Adlibris, den finns även i många vanliga bokhandlar.

Nästa helg, den 26-28 juli, kan du träffa mig på den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i jämtländska Kall och få en pratstund om bönor, mat, hälsa, träning eller vad du vill.

Jag signerar förutom bönkokboken även min grillbok och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Du hittar mig på ångbåten Drottning Sophia, där du också kan passa på att ta en båttur på den vackra Kallsjön, det utlovas riktig högsommarvärme till helgen.

Men idag bjuder jag alltså på mungbönssallad, mungbönan tillhör de bönor som är mest skonsamma för magen, så de är en bra sort att börja med när du ska förändra ditt liv med bönor.

För en riktigt lättlagad och snabb middag, servera mungbönssalladen med kräftstjärtar och avokado på smörstekta skivor av valnötsbröd.

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Delar några bilder så du kan se hur det här med mat och träning förändrat mitt liv de senaste 20 åren.

Jag har inte många bilder sen tiden då jag mådde som sämst efter min ryggskada.

Men häromdagen fick jag en skickad till mig, tagen på en månadslång vistelse i Spanien på ett träningsläger för ryggpatienter som jag deltog i 2001, där vi skulle få hjälp att bli bättre och ha möjlighet att komma tillbaka till arbetet igen.

Tyvärr blev jag kraftigt försämrad av den hårda träningen och en mycket ovarsam sjukgymnast, med resultat att steloperation var det enda som kunde göra mig bättre…

Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag, men det gäller att inte ge upp och fortsätta även om det känns motigt ibland.

Kan jag så kan du ❤

Mitt frökex med laxröra, Eat Art-festival och besök på Kall Natur Kompani

Midsommarnjutning

Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.

Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.

Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.

Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.

Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.

Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.

En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.

Kombuchadrinkar på Ecocaféet

Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.

I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.

Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.

Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.

Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.

Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.

Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.

Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.

På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.

Kall Kombucha vid Kallsjön

Mragareta Marples på Kall Natur Kompani

Grillad lammkotlett och halloumi med ädeloströra

Grilltider

När jag grillar är det alltid tillbehören som är det viktigaste, de lyfter smakerna även på den enklaste fisk- eller köttbit.

Så det var förstås väldigt roligt att få göra en hel kokbok med alla mina favoriter till sommarens grillfester.

Grillmat LCHF som den hette såldes slut för några år sen på svenska, men nu finns den i nytryck med nya titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.

För det här är ju sån mat som passar alla, inte bara oss som äter LCHF.

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till grillade lammkotletter som jag marinerade  med olivolja, pressad citron, torkad timjan och chiliflingor.

Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar, rör ihop marinaden och häll över.

Stäng igen påsen och massera runt lite så fördelas marinaden jämnt över köttet.

Lägg på ett fat i kylen och vänd några gånger under tiden, marinera dem gärna i 1-2 dygn.

Ta fram kotletterna i god tid innan middagen och torka då av överflödig marinad innan du lägger dem på grillen.

Ädeloströra

2 dl smulad ädelost, min var från Åsbergets Gårdsmejeri

1 dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Lite Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel tillsammans med kryddor, vinäger och Worcester.

Låt stå en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag bakade cocktailtomater till lammet, delade dem på mitten och strödde över timjan och chiliflingor.

Skivade vitlök och la en på varje tomathalva, flingsalt och några skivor smör med osthyveln över.

De fick stå i en ugnsfast form på grillen medan den värmdes upp.

Drog den sen åt sidan så den hölls varm utan att bli bränd i botten.

Lammet fick sällskap av halloumi från Skärvångens Bymejeri på grillen, ett halverat gråpäron åkte också med.

Det blev en mycket god kombination tillsammans med ädeloströran.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Kolbulle à la glutenfri och mejerifri LCHF och Paleo

Påskfirande med bästa utflyktsmaten

Kolbulle är bland det godaste jag vet att laga till ute över öppen eld, så passa på att testa det här receptet om du är på skidutflykt nu i påskhelgen.

Riktigt gammaldags husmanskost, sånt som min pappa gjorde när han jobbade i skogen som kolare och vid Fuluälven i norra Dalarna som flottare på 30-40-talet.

De var båda riktigt tunga jobb som krävde mycket energi, då var kolbullen väldigt bra att ta till.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Receptet i dagens inlägg är från början min pannkakssmet från Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

I den kokboken har jag omvandlat många recept på vår traditionella mat, till en mer uppdaterad upplaga.

Alla recept är utan gluten, de flesta också anpassade för mejerifri LCHF/Paleo.

Den innehåller också betydligt färre kolhydrater, mat som passar bättre för den moderna människan som inte rör sig lika mycket som förr.

De flesta bilderna i inlägget fick jag för några år sen från Catarina och Martin Puranen i Östersund, de hade använt pannkakssmeten från boken för att få njuta av en glutenfri kolbulle.

Glutenfri kolbulle Foto Lindha Vikström

Min vän Lindha Vikström som bor i Brunflo som ligger strax utanför Östersund, gör ofta kolbulle efter mitt recept när hon och familjen är uppe i fjällen.

Vi träffades över en långlunch och åt riktigt god LCHF-mat på Norra Station i Östersund häromveckan, då ville hon har tips på hur man kan göra kolbullen mejerifri.

På pappas tid gjordes kolbullarna på riktigt fett Amerikafläsk och med vatten och kornmjöl, här kan du läsa mer om ett sånt recept.

Har du inte möjlighet att ta dig ut i naturen och laga kolbullen, så funkar det förstås lika bra att göra den hemma på spisen.

Glutenfria kolbullar LCHF 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Mejerifri kolbulle LCHF och Paleo 2 st

4 ägg

2 dl vichyvatten

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med vichyvatten och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vichyvattnet gör att smeten blir lite fluffigare.

Skär fläsket i tärningar, bryn i stekpannan.

Börja på låg värme så fettet smälter som du sen gräddar kolbullesmeten i.

Vispa om ordentligt innan stekning, häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Lindha och jag på Norra Station i Östersund

Glutenfritt mandelbröd till matig macka

Utflyktsmacka

Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde.

Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra alternativ till kaffet och mackan som många gamla ofta äter.

Den kokboken skrev jag med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen och den som med sin föreläsning fick mig att gå över till LCHF för precis 10 år sen.

Ett beslut jag inte ångrat en dag sen dess, mitt liv har förändrats på många positiva sätt med hjälp av den kostomläggningen, tack för det Annika ❤

Boken såldes slut för några år sen men finns nu i nytryck med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Bilden nedan är från kokboken, där får mandelbrödet sällskap av kryddbröd och ostbröd.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Matig dubbelmacka 1 port

2 mandelbröd

½ avokado

1 msk finhackad purjolök

1 finhackad soltorkad tomat i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris