Kyckling med 3 goda, lättlagade tillbehör

Söndagskyckling

Dagens middagstips blir en mör och god kycklingrätt med tre riktigt lättfixade såser till, som du blandar ihop medan kycklingen puttrar sig klar på spisen.

Maten blir alltid både godare och mer näringsrik med några olika såser eller röror till, jag brukar ha minst två, gärna fler gröna tillbehör till min mat.

Det lockar fram så mycket olika smaker på varmrätten, vi brukar kalla det mat med hög Mmm-faktor.

Mat för mig är inte bara något för att jag ska få i mig livsnödvändig näring, den ska vara riktigt njutbar också.

Vitvinsbräserad kyckling ca 4-5 port

1 ekokyckling, styckad i mindre bitar

2 tomater

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk timjan

2 dl vitt vin

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn en del av smöret och stek kycklingbitarna i omgångar, salta och peppra ordentligt.

Värm resten av smöret i en gryta och fräs hackad lök, tomat, timjan och morot, rör ner lite vin och vinäger.

Lägg ner kycklingbitarna eftersom de blir färdiga, låt puttra i minst en timme, späd med vinet i omgångar.

Grönsakerna och buljongen som blir över vid bräseringen kan du använda till en god soppa.

Jag gjorde tre goda såser till den smakrika kycklingen.

Tomatconcassé är en riktigt enkel tomatsås som var populär när jag började jobba som kock på restaurang för 35 år sen.

Den serverade jag då ofta tillsammans med bearnaisesås, en suverän smakkombination.

Tomatconcassé

4 tomater

1 gul lök

50 g smör

Salt och peppar efter smak

Skålla, skala och tärna tomaterna och finhacka löken.

Låt puttra i smöret till en tjock röra, utan att få färg, krydda bara med salt och peppar.

Smörkokningen lockar fram en riktigt intensiv tomatsmak.

Avokadoröra

2 välmogna ekoavokado

100 g valnötskärnor

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk pressad citron

Smulat flingsalt

Gröp ur avokadoköttet och mosa det grovt i en bunke, rör ner olivolja, citronsaft och salt.

Grovhacka valnötskärnorna och vänd ner i röran, smaka av om den har lagom syra och sälta.

Vitlöksyoghurt

2 dl yoghurt 10-17%

2-3 rivna vitlöksklyftor

Flingsalt

Blanda den rivna vitlöken med yoghurten, smaka av med smulat flingsalt.

Tomatröran serverade jag varm till den bräserade kycklingen, med de två kalla tillbehören som goda följeslagare.

Sallad, gurka och paprika kompletterade det hela, kokt broccoli eller blomkål är också gott till.

Fler njutbara tillbehörstips kommer du att hitta i min nästa kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, du kan förhandsbeställa den här.

Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Små burgare till fredagsmyset

Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar.

I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

De blir goda och mättande tillbehör som du kan servera som buffé så får alla komponera sin egen burgare.

Grönkålschips

Är ni fler eller extra hungriga på fredagskvällen så är det lätt att dubbla recepten på bröden och hamburgarna.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på min kommande kokbok här, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 st

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar, blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler innan du delar dem.

Ett annat alternativ, servera hamburgarna på skivor av stekt blomkål

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Min sockerfria chilisås

Grönsakssoppa med korv och pannkakstips

Soppdag

Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong.

Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna.

Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.m, ger inte bara en fantastisk smak till soppor, grytor och varma grönsaksröror.

Det ger också mängder av det så viktiga kollagenet, som vi behöver för att våra leder inte ska börja gnissla när vi kommer upp i åren.

Vi behöver det också för att vår hud ska hålla sig smidig och fräsch, det ger en ungdomlig hy på ett betydligt mer effektivt sätt än genom svindyra ansiktskrämer.

Kollagenet håller även ögon, hår, naglar, mage och tarm i bra skick, det smörjer vår kropp på många sätt inifrån.

Så har du inte börjat koka egen buljong än, så har du chansen nu, här hittar du mitt enklaste recept på kycklingbuljong.

Här hos Sanna Ehdin kan du läsa mer om de hälsofördelar benbuljong gett mig under de 4 år som jag så gott som dagligen använt den i min mat.

Grönsakssoppa med korv 2 port

150 g korv med hög kötthalt

2 dl haricot verts i bitar

1 dl strimlad purjolök

1 morot i små tärningar

50 g smör

4 dl kycklingbuljong

Salt och peppar

2 msk hackad persilja

Pepparrotscrème

1 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

Lite flingsalt

Skär korven i tunna skivor, jag hade renkorv, välj en med hög kötthalt och god smak.

Fräs morot, bönor och purjo i smöret ett par minuter utan att få färg, krydda med salt och peppar.

Tillsätt korvslantarna och låt dem fräsa med en liten stund.

Häll på buljongen, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Blanda under tiden den rivna pepparroten med crème fraiche, smaka av med lite smulat flingsalt.

Ös upp soppan i djup tallrik, strö över den hackade persiljan och lägg i en klick pepparrotscrème.

Vill du ha en pannkaka till dessert efter soppan så klicka på bilderna nedan.

Kanelpannkaka med rårörd havtornssylt

Glutenfri pannkaka på äggvitor

Risotto på blomkål med tomatmajonnäs

Risotto utan ris

Ja, det låter ju kanske lite tokigt att kalla en risotto helt utan ris för just risotto, men du kan ju kalla den blomkålsotto om du föredrar det.

Att riva blomkål och blanchera eller steka hastigt har blivit mycket populärt, inte bara bland oss som föredrar mat med färre kolhydrater.

Nu finns det också färdigriven blomkål att köpa i välsorterade butikers grönsaksdiskar.

Det är verkligen roligt att det gröna har fått ett så stort uppsving som komplement till de mer traditionella, stärkelserika tillbehören ris, pasta och potatis.

I min kommande kokbok hittar du mängder av mina grönsaksfavoriter, här kan du förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Blomkålsrisotto 4 port

6 dl grovriven blomkål

200 g halloumi/eldost

100 g salami

2 morötter

2 gröna paprikor

2 röda paprikor

1 gul lök

50 g smör till stekning

Servera med:

4-8 ägg

Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar.

Bryn hälften av smöret och stek salami och halloumi en minut, tillsätt paprika och lök och stek ett par minuter till, häll upp på ett fat.

Bryn resten av smöret och rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs ett par minuter innan du blandar ner korv/grönsaksröran.

Jag kryddade inte risotton extra eftersom det blir så mycket sälta och smak både från osten och korven.

Tomatmajonnäs

2 dl majonnäs

6 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

2 tsk tomatpuré eller ajvar

2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken.

Rör samman tomatpuré och majonnäs, smaksätt med vitlök och vinäger.

Dillmajonnäs och varm rödbetssallad till stekt fisk

Smakrika fisktillbehör

Idag får du tips på två riktigt goda tillbehör till smörstekt fisk.

Dillmajonnäs är en gammal klassiker, men den varma rödbetssalladen är ett lite nyare påfund.

Jag har alltid varit väldigt förtjust i rödbetor, både inlagda och kokta, serverade med bara smör och flingsalt.

Rödbetor innehåller många nyttiga ämnen, läs gärna mer om det här.

I min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” kommer du att få ta del av en hel del gott på den röda knölen.

Dillmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk grädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen en stund så smakerna mognar fram.

Varm rödbetssallad 2 port

3 färska rödbetor

2 msk kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk senap

Flingsalt och peppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter, spola i kallt vatten och gnugga av skalet.

Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor.

Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer du dem i några minuter i en kastrull på svag värme.

Här ser du en av mina bilder till nya kokboken, en rödbetsmousse med chèvre.

3 enkla förrätter till Nyår

God fortsättning

Njutit av några dagars ledighet efter de dagliga inläggen med Tomtens Adventskalender, så nu har jag laddat upp med några tips inför årets sista festmåltid.

Hoppas att du också passar på att njuta lite extra av ledigheten nu med långa promenader, gärna i skog och mark.

Det är den typen av återhämtning som ger mest vila för själen, inte att sitta framför TVn och slötitta på en massa filmer.

Att umgås med nära och kära, utan tider att passa och mobiler som hela tiden pockar på uppmärksamhet, är riktigt värdefullt att njuta av i dessa mellandagstider.

Mina små tips passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.

De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteterna.

Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på fröknäcke/kex.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden ovan, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.

Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.

Laxmousse med sikrom

Laxmousse 2-4 port

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på en halv avokado eller mindre ägg på gurkskivor.

En klick rom är gott till, garnera med dill och citron.

Laxmousse i Avocado

Något som är riktigt enkelt men också väldigt delikat är rökt lammstek med hjortroncrème.

Har du inte lamm så fungerar den väldigt bra ihop med varmrökt fisk också.

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

1½ dl hjortron

ev 1 tsk honung

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp och smaksätt med honung, salt och Worcester.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund i kylen.

Lucka 18 – Marinerade rödbetor med citron och tranbär

Jultillbehör

Tillhör du dem som liksom jag älskar rödbetor?

De är ett absolut måste som tillbehör till julmaten, tycker jag, men de vanliga man köper på affären är väl söta för min smak.

Så nu har jag hittat på en ny variant, som passar fint till både sylta, köttbullar och skinka.

Eller till grillad halloumi, om man vill ha ett vegetariskt tillbehör.

De här rödbetorna är inspirerade av det grekiska köket, där man ofta får citronmarinerade rödbetor som meze, före maten.

För lite mer svensk jultouch la jag till tranbär, en mycket lyckad smakkombination.

Just våra svenska smaker har jag tagit fasta på i min nästa kokbok som kommer ut i början på april.

Här kan du nu förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” på Adlibris för bara 189 kr.

Ett julklappstips är att skriva ut bilderna från boken som kommer efter rödbetsreceptet, så kan du ge bort det som ett fint presentkort.

I kokboken får du tips på allt från sallader, såser, röror, smoothies, matbröd och gofika (utan socker), och mycket annat som förgyller vår mat.

Den här boken, som blir min sjätte, har jag fotograferat själv hemma i den jämtländska naturen i sommar och höst, en fantastiskt rolig utmaning.

Jag har alltid tyckt om att fotografera och vill att en kokbok ska innehålla vackra bilder till alla recept, så du må tro att jag har njutit av det här uppdraget.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Recepten är alla glutenfria, vegetariska och även anpassade till ägg/mejerifritt där så varit möjligt, men fyllda med smaker, näring och naturliga fetter.

Här har jag skapat en kokbok som passar alla som vill äta mer av grönt, skönt på sin tallrik, den är inte en renodlad dietbok utan mer av en livsnjutarbok.

Du får också ta del av hur jag själv lyckats äta mig friskare från både fysisk och psykisk ohälsa, för första gången delar jag nu med mig av hela min hälsoresa och hur även naturen hjälpt mig att komma tillbaka.

Jag hoppas att jag med hjälp av min berättelse ska kunna inspirera många andra till ett friskare liv, så dela gärna inlägget och boken vidare om du känner någon som inte mår så bra.

Och förstås till alla dina vänner som tycker om att äta, njuta och må gott ❤

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Klicka på bilden så kommer du till förhandsbeställningen på Adlibris

Kombucha med havtorn

Rödbetsmousse med chèvre

Ärtiga våffelmackor med pumpahummus

Lucka 7 – Rödbetssallad med sting

Ny, lite tuffare julsallad

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska.

Och det är jag nog inte ensam om, just julmaten hör väl till det mest traditionsbundna i vårt land.

Rödbetssallad är just en sån rätt som alltid måste finnas med, den du hittar i den här länken har jag gjort i många år.

Den har också blivit väldigt populär bland mina läsare och finns förstås med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Häromdagen hittade jag på en ny rödbetssallad med lite mer sting, så den förra har fått en tuff konkurrent.

Jag hade inga heminlagda rödbetor hemma och ville inte köpa de söta på affären, så det blev en lite annorlunda inläggning, snabb, enkel och riktigt god.

Är du i Östersund nu i helgen och ska gå på Julmarknaden på Jamtli, så hoppas jag du tittar in i Lusaflokojan och säger hej.

Jag är där och signerar mina kokböcker hela helgen, här kan du läsa mer om marknaden.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Vill du göra den äggfri så använd kokosgrädde eller majonnäs gjord på aquafaba, du hittar mitt recept på den i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Tomtens julklappstips idag blir en roman av min goda vän och Harmoniresekollega Therese Renåker.

Mata inte skuggorna är Thereses debutroman, här kan du läsa vad jag skrev om den här på bloggen.

Just nu jobbar Therese för fullt med sin nästa roman, Där haven möts.

Den planerar hon att ge ut till våren, ska bli spännande att läsa.

Läsarröst om Mata inte skuggorna

Örtmajonnäs på ghee

Örtmajonnäs på ghee

Nyttig och god majonnäs

Jag har nu i sommar börjat göra majonnäs på ghee, klarnat smör.

Det är så gott och betydligt nyttigare blir det ju att göra majonnäsen på smör istället för rapsolja.

Den blir fantastiskt smakrik, serverar du den kylskåpskall så blir den som ett krämigare kryddsmör.

Att använda ghee fungerar oftast även för dem som inte tål mjölkprodukter, då mjölkproteinet försvinner vid kokningen av smöret.

Läs mer om ghee och hur du lagar till det här på Paleoboggen Under vårt tak.

Här på bilderna hade jag med örtmajonnäs till min stuga i norra Dalarna och bjöd min syster på suovasrökt renskav till middag efter en dag på Nipfjället.

Som du ser så använde jag majonnäsen kyld och skedade upp den som kryddsmör.

Örtmajonnäs på ghee

2 äggulor

2 dl ghee, klarnat smör

1 dl finhackade örter, jag hade citrontimjan och persilja

1½ tsk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 krm salt

½ krm peppar

Blanda rumstemperade äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt rumstemperad ghee i en smal stråle, lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Blanda ner örterna och krydda med peppar, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.

Ta fram den en stund i rumstemperatur innan serveringen så mjuknar den.

Klicka på bilden så kommer du till mitt recept på renskavspanna

Salladsdressing med lingon och rosépeppar

Vackert på flaska

För några år sen åt jag en mycket god salladsdressing med rosépeppar på restaurang De Svarta Fåren i Gamla Stan.

De hade den på sin lunchbuffé då, en mycket bra buffé som de nu tyvärr slutat med.

Jag gillar att äta lunch ute på bufféställen, då kan man alltid välja något som passar och välja bort det som inte fungerar för min mage och gom.

Så då fick jag ta och hitta på en dressing av liknande slag, min blev faktiskt ännu godare med lingoninslaget.

Jag gjorde den när jag och min syster var på utflykt till Dalafjällen, passade på att ta bilderna ute i skogsbackarna runt min stuga.

Jag har hela sommaren jobbat just med matfotografering ute i naturen, det har varit så roligt att ta bilderna själv till min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut till våren och innehåller mina favoritrecept på just allt det goda gröna som förgyller vår mat.

I länken ovan eller om du klickar på bilden nedan så kan du läsa mer om kokboken på Bokus, där kan du även lägga in bevakning så du får ett mail när den ges ut.

Flaskan jag använt till dressingen hittade jag när jag hade en kokbokssignering i Östersund i somras, den säljs av ett företag som heter Nature’s Design och finns även med i min kommande kokbok.

Jag tilltalades av den vackra formen på deras produkter, som sägs ge mer energi till vatten och de drycker man häller i dem.

Karaff Miniverse från Nature’s Design

Modellerna bygger på det gyllene snittet, naturens egen design, så det är inte så konstigt att jag som älskar naturen föll för just den här lilla karaffen.

Det pratas mycket nu om vattnets struktur och att det behöver vitaliseras, så då passar det ju extra bra om man kan göra det på ett vackert sätt.

Jag har sån tur att jag har rinnande fjällvatten utanför stugan och en egen kallkälla, så mer vitaliserat än så kan det knappast bli.

Lingonvinaigrette

1 dl råsaft av lingon

1 dl kallpressad olivolja

2 msk balsamvinäger

2 msk rosépeppar

ca 1 tsk flingsalt

Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.

Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.

Jag serverade dressingen till en sallad på örter, gurka och lingon.

Skaka eller rör om den väl innan du häller den över salladen.

Välkomstdrink med Beet Kombucha, calvados och lingon

Det blev en helg med mycket lingon

Beet Kombucha med rödbetor och lingon från Kall Naturkompani