Räkor på toast av sötpotatis

Räktoast på annorlunda vis

Idag får du tips på en riktigt god toast, gjord på skivad sötpotatis.

En lättfixad variant för oss som äter glutenfritt och inte har något bra toastbröd hemma.

Jag stekte helt enkelt några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.

Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.

Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.

Jag hade små vaktelägg till, de är både vackra och goda, men det går förstås lika bra med vanliga hönsägg.

Jag kokar vakteläggen i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.

Vill du hellre baka ett bröd på sötpotatis så hittar du ett i min nya bakbok, Baka med frukt & grönt.

Det är bakat med inspiration av ett mycket gott sötpotatisbröd från Madeira, Bolo do Caco.

Sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt
Foto Birgitta Höglund

Äggfri coleslaw med avokado

Grön coleslaw

Krämig kålsallad

Kål är inte bara billigt, det är en av de mest C-vitaminrika grönsaker vi kan äta.

Olika kålsorter, paprika, chili, persilja och nypon innehåller alla mycket C-vitamin, så ät gärna något av det varje dag för ett starkare immunförsvar.

Idag får du recept på en mycket god och lite lyxig kålsallad smaksatt med avokado, lime och kiwi.

Jag har här valt att göra en äggfri coleslaw för alla som av en eller annan anledning inte äter ägg, välmogen avokado binder lika bra som majonnäs i salladen.

Kycklingschnitzel med coleslaw

Grön coleslaw 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avokado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Vill du ha recept på en majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs så hittar du dem i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Lucka 17 – 3 tips på rödbetssallad till julbordet

Julens bästa sallader

I dagens lucka i adventskalendern får du tips på tre av mina recept med rödbetor, en vacker, näringsrik och god rotfrukt som är ett måste på julbordet enligt mig.

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska, särskilt i år är det extra viktigt med traditioner.

Rödbetssallad är just en sån rätt, idag får du några olika varianter som du kan göra till ditt julbord.

Du hittar fler goda tips i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, kanske ett presentkort på den kan bli en julklapp till någon grönsaksälskare i familjen?

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rödbetssallad på gammaldags vis

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet

Lucka 17 – 3 tips på rödbetssallad till julbordet

Julens bästa sallader

I dagens lucka i adventskalendern får du tips på tre av mina recept med rödbetor, en vacker, näringsrik och god rotfrukt som är ett måste på julbordet enligt mig.

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska, särskilt i år är det extra viktigt med traditioner.

Rödbetssallad är just en sån rätt, idag får du några olika varianter som du kan göra till ditt julbord.

Du hittar fler goda tips i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, kanske ett presentkort på den kan bli en julklapp till någon grönsaksälskare i familjen?

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rödbetssallad på gammaldags vis

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Lucka 14 – Julens bästa majonnäs och aioli

Lättfixad majonnäs

Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.

Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.

Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.

Dagens recept och bild har jag hämtat från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.

En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.

Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.

I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.

Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.

Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.

Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.

Majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 ekologiska äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger

½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.

Aioli

3 ekologiska äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du ha recept på majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs, så hittar du det i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan kan du beställa ett signerat exemplar, som kan skickas till vem du vill i Sverige.

I den boken berättar jag för första gången allt om hur jag själv tagit mig tillbaka just till ett friskare liv.

Jag skrev den för att sprida hopp och inspiration till många andra som dras med besvärliga hälsoproblem.

Det är även första gången jag har tagit alla bilder själv, ett fantastiskt roligt jobb.

Jag gjorde boken hemma i den vackra naturen i Jämtland förra sommaren, du ser några av bilderna här.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Lucka 2 – Halva Lindhas gubbröra

Julbordsklassiker

Idag bjuder en av mina fina bloggvänner på en krämig gubbröra, så här skriver Lindha Vikström;

Här kommer ett av mina favoritrecept som jag tycker passar så bra på julbordet. Min goda LCHF-gubbröra.

Mättande och god och dessutom mejerifri. Jag tycker det blir lite festligare om man serverar gubbröran i små snapsglas på fot en fin kontrast till den inlagda sillen kanske.

Man kan även ha ett gott frökex till om man vill ha röran på kex i stället.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Tack för recept och bild, Lindha ❤

Här kan du som vill ta lära dig mer om Lindhas vikt/hälsoresa gå med i hennes 5 veckors kursprogram på Facebook.

Vill du besöka hennes blogg Halva Lindha så hittar du den här.

Oxfilé med goda tillbehör till Alla Helgons Dag

Helgmiddag

Ett inlägg om konsten att steka en tournedos är ett av dem som jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.

Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.

Du får också ta del av några recept på såser och kryddsmör.

Fler hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Ät, njut och må gott och ta hand om varandra därute ❤

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.

Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.

Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.

Kryddsmör i paprika

Brynt vitlökssmör

Rosépepparsås

Kantarellsås

Bearnaisesås

Ädelostsås

Ghee, klarnat smör

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett recept från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Boken, som är min sjätte, innehåller 70 recept på mina egna favorittillbehör från grönsakslandet.

Såser, röror, sallader, smoothies, bakverk, ja allt grönt och skönt man kan tänka sig.

Kokboken är min första helt vegetariska, den är som de tidigare glutenfri, fri från socker och de allra flesta recept är även anpassade för alla som äter mejerifritt.

Men den är definitivt inte fri från goda smaker, njutbara tillbehör är det viktigaste i en god måltid enligt min matfilosofi.

Just nu hittar du den på extrapris, här för 135 kr på Adlibris och här på Bokus för 159 kr.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Örtmajonnäs på ghee, klicka på bilden så kommer du till receptet

Ghee används traditionellt i Indien, det klarnade smöret innehåller inte mjölkprotein så det fungerar ofta bra för dem som är laktosintoleranta.

Det kan finnas rester av mjölkproteinet kvar i det du gör själv, så är du väldigt känslig kan det vara bättre att köpa färdig ghee.

Ghee, klarnat smör

500 g osaltat smör

Smält smöret i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Det skum som bildas på ytan tar du av med en hålslev.

Var försiktig med värmen så mjölkproteinet från smöret inte bränns i botten.

När smöret är klarnat så sila det genom en silduk eller kaffefilter ner i en burk.

Låt svalna och förvara i rumstemperatur med locket på, använd till stekning och bakning.

Skummet som bildas brukar jag använda som smaksättning till kokta grönsaker, det ger en härlig smak och lockar fram alla fettlösliga vitaminer.

Min majonnäs gjord med ghee som du ser i en av burkarna på bilden härovan finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den andra burken innehåller en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad, aquafaba.

Här nedan kommer några bilder från senaste veckan i Östersund, där jag fick uppleva höstens vackraste tid.

Det blev också en god lunch tillsammans med vännen Halva Lindha, jag åt en riktigt god omelett med kantareller och Västerbottensost på Hamngatan 12.

Vi avslutade vår date på Ecocaféet med ett glas bubbel, Kall Kombucha med röda vinbär.

Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha

En kopp gurkmejate på utflykt till Glösa